2022 a KonyhaKontrollingon

Ahogy az utóbbi években, most is szeretnék egy összefoglalót írni a fontosabb bejegyzésekről az évben. Előtte azonban szeretném megosztani az egyéb projekteket, amelyek idén elindultak. Minden bizonnyal a rendszeres olvasóim tudják, hogy májusban elkezdtem a tanulni vágyó kezdő befektetők oktatását. Ennek célja, hogy a jelentősebb megtakarítással rendelkezőknek utat mutassak a bankszámla, állampapír, ingatlanbefektetésen túl.

Azt már talán kevesebben tudják, hogy augusztusban elindítottam a magamatkonyvelem.hu -t. Ennek célja, hogy lehetővé tegye az egyszerű, szolgáltató egyéni vállalkozók számára önmaguk könyvelését. Természetesen a könyvelő költségének töredékéért.

2022

Pár eset kivételével maradtam a heti szintű posztolásnál, valamint szinte minden bejegyzés hallgatható verzióját is közzétettem a Youtube csatornámon, ahol már több mint 300-an követnek. 2023 egy részében várhatóan csökkentem a gyakoriságot, de többé-kevésbé igyekszem a bevált rendszert fenntartani.

Az év nagy témája

Az év egyik legfontosabb része (legalábbis személyes érintettségünkből kifolyólag) az infláció volt. A híreket olvasva ismeritek a világgazdasági helyzetet és a közelben zajló katasztrófát, melyet a helyi vezetés papíron jól kinéző, de gyakorlatban katasztrofális hatással járó intézkedései csak erősítenek. Talán az általános alkalmatlansággal még meg tud birkózni egy gazdaság, de már kis korrupció is tud végtelen károkat okozni. Éppen ezért nem értem a nemzeti nagytőke melletti érveket.

Írtam arról is, hogy mi a baj (vagy nem baj) az inflációs adattal, mely kétségtelenül alkalmatlan arra, amire használjuk, jobb azonban nincs. Ezután az év végével eljött az ideje a fizetésemeléseknek, a jelenlegi gazdasági helyzetben pedig nagyobb százalékot várunk el, de becsapós az inflációs adatra hivatkozni.

Személyes témák

Az év közepén költöztünk, ezzel némi betekintést nyertünk a budapesti lakáskiadás piacába. Vegyes tapasztalatok mellett sikerült egy megfelelő lakást találni, de nem volt könnyű menet.

Ebben az időszakban házasodott a húgom, aki volt olyan kedves, hogy betekintést engedett az esküvői adományok összegébe. A saját példámat ismerve nem értek olyan nagy meglepetések, de kétségtelen, hogy az összegek inflálódtak az utóbbi 5-6 évben.

Ha már házasság, én nagy híve vagyok a közös kasszának. El tudom fogadni ugyan az ellentétes véleményeket, és látok olyan esetet, ahol ez lehet megoldás, de enélkül én nem házasodtam volna.

Befektetések

A befektetések világába a FIRE mozgalomról írt bejegyzésem visz át. A jobban keresők számára könnyebben elérhető pénzügyi állapot jó alap lehet az önmegvalósítás felé.

Ha azt gondolod, hogy ez elérhető unit-linked megtakarítással, akkor valószínűleg az eladói oldalon vagy. Ha annyira nem vagy tudatos, hogy UL-t kell venned, akkor vegyél állampapírt, vagy költsd el minden pénzed! NYESZ számlám sincs és nem is lesz egy darabig, de közel sem olyan rossz, mint egy UL, sőt még az ÖNYP-nél is jobb.

Idén 10 éves az inflációkövető lakossági állampapír, ennek apropóján kiszámoltam, hogy az eurós vagy a forintos lett volna a nyerő. Köszönöm, hogy velem tartottál az évben, remélem hasznosnak találtad. Jövőre is hasonló tartalmakkal készülök, ezért találkozunk 2023-ban is!

Comments are closed.