A kriptopiac megint átvert: FTX

Ha nem figyeled a kriptopiacot, akkor csodálkozhatsz, miért esett a múlt héten 15-90%-ot az értékmegőrzés új aranyláza. A második legnagyobb kriptotőzsde, az FTX csődeljárást kérvényezett a múlt hét végén. A híresztelések szerint ennél sokkal nagyobb a baj: a decentralizált Ponzi egyik centralizált Ponzija bukott el.

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

Továbbra sem az a célom, hogy jóslatot mondjak a kripto jövőjével kapcsolatban, nagyon remélem, hogy egyszer lesz olyan use-case, ami alapján befektetésnek lehet minősíteni valame. Addig pedig már korábban leírt véleményemnek megfelelően szerintem pont azt fogja elveszíteni, ami miatt létrejött.

Az FTX fiaskó kapcsán mégis két dologra szeretném felhívni a figyelmet.

A kriptohívők egyik nagy érve, hogy a legnagyobb befektetési alapoknak is van kitettsége a területen. Nos, az utóbbi két nap során néhány ilyen kitettség gyorsabban íródott nullára, minthogy elolvasod ezt a bejegyzést.

FTX

Ennek pedig az az oka, hogy a szakértők is tévednek. Attól, hogy egy szakértő mond vagy csinál valamit, nem biztos, hogy az helyes. Ha példákat szeretnél látni arra, hogy milyen gyakran történik ilyen, valószínűleg nem kéne sokat visszalapoznod a bejegyzéseim között, hogy tévedést találj. A szakirodalomban „authority bias”-nak (szakértői torzításnak) nevezik, amikor túl nagy hangsúlyt fektetünk valakinek a véleményére.

A másik dolog, amiről kell beszélnünk, hogy amikor egy befektetési alap veszít 200 millió dollárt (lásd Sequoia), akkor az uzsonna pénzét veszíti el. Nem azt mondom, hogy nem fáj neki, és valószínűleg, ha fejek nem is hullottak, akkor is volt pár kellemetlen beszélgetése annak, aki a háttérkutatást végezte az ügyben, de nem katasztrófa számára.

Amikor viszont te, akit beszippantott a potenciál vagy a kapzsiság, elveszíted a vagyonod 5-10-50%-át, mert a kockázatot legyintéssel kezeled, akkor évek megtakarítását, lemondását bukod. Sajnos néha befektetéseknél igaz, hogy amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.

A harmadik tanulságot, hogy a pénzpiaci szabályozások nem véletlenül jöttek létre, és általában hasznosak, le sem kell vonni. Különösen, mert mindenki, akinek kriptoja van, „cold wallet”-ben tartja a pénzét, és messziről kerüli az átveréseket. UGYE?

Ha el szeretnéd kerülni az átveréseket és a valódi befektetésekben vagy érdekelt, találkozunk a befektetési oktatásomon.

One comment on “A kriptopiac megint átvert: FTX”

  1. A csalás az csalás. Ez olyan, mint amikor azt mondták, a kriptót illegális üzletekre használják, mert használták a silk roadon, közben meg a legtöbb illegális üzletre amerikai dollárt használnak a mai napig. A nagy ponzi a Lehman Brothers volt. Ő bukott, de a többieket megmentették a semmiből előállított dollárral, de még így is ütött rendesen a 2008 as válság, hogy billió dollárokat tettek bele a rendszerbe a QE programokkal.

    Mennyi egy normál bank kötelező tartalékrátája? Ha megrohannák az emberek, akkor bármelyik bank csődbe menne. A felügyelet megvédi jó esetben egy bizonyos értékhatárig. Ahogy néha lehet hallani, Kínában vannak is ilyen problémák.

    Pont a kriptósok szeretnének már évek óta egy normális szabályozást, de vhogy nem akar összejönni, maximum a tiltásig jutunk el. Az FTX-es főkolompos SBF és az SEC vezetője Gary Gensler ismerik egymást az MIT-ről, sőt többször találkoztak. Gyanús az egész. Sajnos a politika is nyakig benne van, mint minden kétes üzletben, és igaz, hogy „amit szabad Jupiternek”, például ellopni más pénzét, a nagyok gyakran büntetlenül megtehetik a kisember kárára. Ha nem szippant be a kapzsiság, akkor is elvesztheted könnyen a vagyonod értékének 10-20% át, már csak az infláció miatt is, csak mondom. Tehát kényszerítve vagy, hogy próbálj minél nagyobb hozamot elérni.

    A cold wallet egy érdekes téma, mert ott is van kockázat, meg kell bízni ugyanúgy vkiben aki gyártotta, aztán mi van ha betörnek, vagy ha leég a ház a tárca kulcsokkal és a hardverrel együtt. Mindenre van megoldás, de egyik se 100% azért.

    Nagyon kíváncsian várom mi lesz a vége a történetnek.

Comments are closed.