A megtakarításod valós?

Remélem, hogy minden olvasóm eljut egyszer oda, hogy belekóstolhat a megtakarítások világába. Sőt, azt gondolom, hogy ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy gondtalan időskort éljen. De mi a valós megtakarítás?

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem

Azért, hogy ebben egy kicsit segíteni tudjak, szeretnék most egy kicsit rendet tenni a fogalmak között, és megnézni, mit is ez valójában. Mert sokszor hallom ugyan, hogy valakinek van 1-2 milliós “megtakarítása”, de soha nem tudom, hogy ezt hogyan értékeljem, mit jelent számára ez a fogalom…

Ezért az első kérdésem általában az, hogy mi a célja vele. 

Céltartalék

A költségvetésről szóló bejegyzéseimben rendszeresen írok arról, hogy szükséged van céltartalékokra (a céljaidnak megfelelően). Definíciótól függően lehet ezt megtakarításnak is nevezni, de valójában itt inkább arról van szó, hogy létrehozod azt a pénzmagot, amit el szeretnél fogyasztani.

Hiszen a fizetésed havonta érkezik, az éves (vagy esetleg éven túli) kiadásaid pedig ritkábban. Ráadásul témától függően ezek sokszor nagyobbak, mint a havi fizetésed. Éppen ezért szükséges, hogy tartalékot képezz rájuk.

A céltartalékok arra is nagyon jók, hogy pontosan kordában tudjunk tartani egy kategóriát. Hasonlít ez a boríték módszerhez is, hiszen a borítékokból nem tudsz kivenni több pénzt, mint amit beletettél.

Saját témáim

Az egyik legnagyobb az értékcsökkenés: ez a tárgyaink pótlására létrehozott alap, ebből fizetem a számítógépeink, telefonjaink, biciklijeink pótlását, javítását. Ha lenne saját tulajdonú háztartási eszközünk, az is ebből menne, de emiatt még nem kell aggódnom.

Ha esetleg hozzászámolod az autót, vagy valami más közlekedési eszközt, akkor bizony ez komoly havi összeg lehet.

Itt egy számolótábla arra, hogy mennyit kéne erre szánnod havonta, hogy ne légy egyre szegényebb. Ha kiszámolom, akkor nekünk valószínűleg elég lenne 5-6 ezer forint, de én havi 12 ezret tervezek ide, hiszen előfordulhat, hogy egyszer vennem kell valamiféle háztartási eszközt.

A második legnagyobb a nyaralás kerete. Ez nagyon hasznos, hiszen már induláskor látom, hogy mennyi pénzt költhetek (ha csak ennyi pénz van a folyószámlán, akkor nem is kell aggódnom, hogy túlköltök). Persze, ha véletlenül valami nem várt kiadás miatt túlszaladnánk, akkor sincs katasztrófa, minden hónapban teszünk úgyis bele. Mivel ebben az évben csak belföldön nyaralhattunk, a havi 10 ezres keret bőven sok is volt. Még talán decemberben is el tudunk menni valahová.

valós megtakarítás

Ezen kívül a (karácsonyi) ajándék egy komolyabb tétel (hiszen nem szeretnék decemberben kellemetlen helyzetbe kerülni). Az új ruháinkra, hobbijainkra is van nyitva egy céltartalék, de ezek nem nagy összegek (kettőnk ruhapénze 5000 forint, valamint KonyhaTündér tanulmányaira és festésére félreteszünk 5000 forintot).

Természetesen más élethelyzetekben ennél sokkal nagyobb összeg is szükséges lehet. 

De vajon ez megtakarítás?

Én azt mondom, hogy nem! Még ha év végén  marad is egy kis pénz egy zsebben, azt jövőre el fogjuk költeni. Ennek az a célja, hogy az életszínvonalat rövidtávon fenntartsa.

Akkor mi az a valós megtakarítás?

Azok az összegek, amelyek nélkül az életszínvonalad hosszútávon (az élethelyzeted megváltozásáig) fenntartható.

Nevezheted ezt nyugdíj megtakarításnak, vagy csak szimplán megtakarításnak. Ennek az a célja, hogy a nettó vagyonod nőjön. Vannak, akik ingatlanban szeretik ezt a pénzt látni, vannak, akik aranyban vagy más vagyontárgyban, esetleg a vállalkozásuk építésében. Én személy szerint értékpapírokban gondolkozom (likviditásuk, egyszerűségük miatt – például nem kell pár évente felújítani őket).

Egy egyszerű szabályként azt tudom mondani, ha valamiről tudod, hogy mire fogod költeni, és annak a valaminek esik az értéke (az ingatlanoknak általában nő), akkor az életszínvonal fenntartásába vagy a növelésébe tartozik, és nem a megtakarításba.

Vésztartalék

Még egy témát fontos megemlíteni: vajon a vésztartalék része a megtakarításnak? Mivel nem tudjuk, hogy mire költjük, akár lehetne az is. A másik oldalról viszont tudjuk, hogy a vésztartalékra szükség lesz az életszínvonal megtartásához! Különösen akkor, ha nem rendelkezel vele. Éppen emiatt én nem számolnám ide, de a reményem, hogy aki elindul a pénzügyi tudatosság útján, annak a vésztartalék, ami 3-6 havi kiadásnak megfelelő összeg, az csepp lesz a megtakarításai tengerében.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Korábbi tartalmak:

7 comments on “A megtakarításod valós?

 1. Neked több a valós megtakarításod, mint a céltartalékod? Egyáltalán számontartod ezeket?

  1. Engem az érdekelne, hogy ez hogy nézne ki pontosan havi leosztásban.
   Vegyünk 300.000 ft nettó jövedelmet. Ebből elmegy az életre (evés, bérlemény, utazás, stb) 150.000 ft, marad 150 amiből lehetne tartalékokat képezni. Akkor havi szinten, hova mennyit kéne rakni?
   Céltartalékok:
   – háztartási eszközök:
   – számítástechnikai eszközök:
   – hobbi:
   – ruha:
   – nyaralás:
   Valós megtakarítás:
   Vésztartalék:

  2. Köszi a kommentet!
   A vésztartalék, ha már megvan, akkor nem kell többet beletenni. Érdemes legalább 6 havi életszínvonalnyit eltenni aránylag könnyen hozzáérhető helyekre. Aztán, ha valamit felhasználtál belőle, a következő 1-2 hónapban pótolni.
   A többi kérdésre pedig nem biztos, hogy tetszeni fog a válaszom, de a célodtól és az élethelyzetedtől függ. Gyere el személyes coachingra, ott pontosabbat tudok mondani!
   Fogózkodónak tudok adni két extrémet: van egy techgeek, aki nagyon bízik abban, hogy mindig lesz munkája, soha nem lesz komoly baja, és elég neki az állami nyugdíj, majd kiegészíti valamivel. Mivel alap háztartási eszközei vannak, így arra elég havi 7000 forint, 3000-ért pedig ruhát vesz havonta. Esetében évi 1,68 millió (12*140k) elmegy tech cuccokra, így másra nem marad.
   A másik, akit nem érdekelnek az evilági hiúságok, ezért némi ruhapénzen, egy kis hobbin kívül megtakarítja ugyanezt a 1,68 millió forintot évente.
   Mindkettő, és minden ezek között teljesen rendben van. De ha saját házat szeretnél, akkor az előbbi nem túl célravezető, ha „élni akarsz”, akkor az utóbbi teljesen idegen.
   De például kiindulhatsz abból is, hogy hány évet szeretnél dolgozni. Ha 4 év múlva nyugdíjaznád magad, akkor 30 ezer forintos életszínvonalat ajánlok (ezen bevétel mellett), ha ráérsz ~40 év múlva, akkor 180 ezreset (az infláció feletti hozamok jelentősen befolyásolják a számítást).

 2. en nem cimkezem igy a penzt, szamomra ez elbonyolitana a dolgokat, enelkul is mukodik. 12 eve irjuk a beveteleink es kiadasaink amiota az elso munkahelyemen kezdtem. A kezdetektol fogva 50% megtakaritasi ratank van ugy hogy kb a 3. evtol mar nem kellett nezni egyaltalan a napi kiadasokat. Valahogy a jozan esz mindig ravezet arra hogy csak fontos dolgokra koltsunk, mindig ereztuk hogy a vagyoni helyzetunknek megfeleloen koltsunk igy az 50% az magatol beallt erre a szintre.

  Nem latom hogy miert kellene celtartalekkent kezelnunk pl az allampapir vagy reszveny portfolionk egy reszet. Miben mas egy kocsira felrerakott PEMAP mint egy ingatlanra? En inkabb fokuszalok a befektetes reszere, az allampapir az allampapir akarmire is van megtakaritva. Ha nagyobb kiadast/beruhazast tervezek ugyis a megtakaritas megfelelo elemehez fogok nyulni, pl ahhoz az allampapirhoz ami epp lejar.

  Gondolom ez a celtartalek dolog annak lehet segitseg aki a vilag minden penzet elkoltene mert nem erzi at hogy mi az amit megengedhet maganak. Igy kialakithat egyfajta virtualis malacperselyt ami persze semmivel nem vedettebb mint egy igazi

  1. Igen, ez annak fontos, akinek van mondjuk 2 millió forintja, és azt gondolja, hogy megtakarítása van, miközben 3 hónap múlva autót vesz. Ilyen esetben ő ezzel a pénzzel csak fenntartja az életszínvonalát.

   Neked a céltartalékok rendszere abban segíthet esetleg, hogy tudd, mennyi a nettó vagyonod. Nyilván semmi szükség nincs erre a számra, néha jó tudni (pl hogy el tudsz-e menni nyugdíjba).

  2. van egy masik excel tablam ahol nem a cashflow-t tartom nyilvan hanem a vagyonelemeket, onnan tudom hogy mennyi a netto vagyonom ha eppen kivancsi vagyok. Viszont azt hogy x ev mulva esetleg veszek-e kocsit vagy sem azt egyaltalan nem tudom igy nem is vonom le a netto vagyonbol. Ingatlan vetelt sem vonok le mert befektetesi ingatlan, vegulis marad a vagyon resze csak atcsoportosul ertekpapirbol teglaba.

  3. Teljesen jogos. A jövőbeli autóvásárlást nem is kell levonni a nettó vagyonodból, a jelenbeli értékcsökkenését. Egyszerűsítésképpen számolható azonban, hogy amit a jövőbelire elteszel, az megegyezik a mostani ÉCS-jével.

   A tégla más téma, az általában lassan, de biztosan felfelé megy, bár ott is érdemes lehet a fenntartásra tartalékolni, egy külső vagy belső festés sem olcsó, és ezzel meg sem áll egy felújítás…

Comments are closed.