Amikor újra feltalálod az ingatlanbefektetést – WeWork

Az ingatlanbefektetés mindig is egy kedvelt befektetési forma volt, hiszen kézzelfogható, könnyen megérthető és megtanulható. A tanulás egy része ráadásul az életünkben elkerülhetetlen, hiszen mindenki lakik valahol. Az államok adókedvezményekkel is támogatják a befektetőket, különböző guruk pedig a túlárazott kurzusaikat adják el a témában. Tehát minden adott ahhoz, hogy a piac erősen túltelített legyen, így csak a tőkeáttét és a kiadásba fektetett munka miatt lehessen jól keresni. 

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

Akinek nem lenne egyértelmű, én nem vagyok az ingatlanbefektetés nagy híve. Ennek a fentieken kívül is sok oka van (alacsony likviditás, diverzifikáció és relokáció nehézsége, vevőkkel való gyakori érdekellentét). Ennek ellenére hálás vagyok azoknak, akik beleteszik a munkát a lakáskiadásba, ezért tudok én is ott élni, ahol szeretnék.

wework
forrás: wework.com

WeWork

A mai bejegyzés inspirációja Patrick Boyle videója a WeWorkről. Mivel a videó nagyon jól leírta a történetet, mindenkinek ajánlom, aki tud angolul. Röviden összefoglalva a cég technológiai vállalatként adta el magát, de a központi üzlet a rövid távú irodakiadás volt, hosszú távú bérleti szerződéseket kötelezettségként felvállalva.

Ha esetleg valakinek azonnal a SVB Bank jut eszébe, az nem véletlen; ott a bankbetétek (tipikusan rövid távú megtakarítások) voltak hosszú távú állampapírokba helyezve, melyek a kamatok emelkedésekor leértékelődtek, ezért nem voltak elegendőek a kifizetésekhez. A felvállalt kockázat ugyanaz. (Patrick videója a témában itt található.)

A helyzet érdekessége, hogy a WeWork nem csupán az alapító/CEO pénzét égette el, hanem sikerült meggyőznie több befektetőt is (melyek közül a leghírhedtebb a Softbank). A legtöbb ilyen történetben ez a leghihetetlenebb. Ezek a befektetők rengeteg pénzzel és elemzői ismerettel fektetnek olyan vállalatokba, amelyeknek nincs okuk a profitabilitásra.

A WeWork azt ígérte, hogy fel tud forgatni egy régi piacot, mert „technológia”. De a két piac teljesen más, hiszen míg további ingatlanok kiadásához további helyre van szükség, addig egy szoftver új felhasználója minimális költséggel fenntartható. Ezért vagyok nagyon szkeptikus azokkal szemben, akik szerint hasonló technológiai cégek meg tudnak jelenni az autópiacon.

A WeWork nemrég bejelentette, hogy bizonyos hiteleit nem fizeti ki időre, valamint az árfolyama 2021 vége óta nem éri el 400 dolláros szintet. A bejegyzés írásakor 2 dollár környékén kereskedtek vele.

Mit tanulhatunk?

A sikersztorik mellett hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy vannak rossz (sokszor igen rossz) befektetések is. A mostani IT-központú világban könnyű elfelejteni, hogy a legtöbb üzleti modell mögött valamiféle fizikai termék áll. A fizikai termékeknek pedig fizikai korlátai vannak. Attól, hogy plusz szolgáltatásokat csatolunk hozzá, a termék nem válik el az alapvető realitásoktól.

Az ingatlanpiacon pedig az alapvető realitások azt mutatják, hogy a befektetés nem vonatkoztatható el az ingatlan minőségétől, a befektető szaktudásától és a befektetett munkától. Ha ezt valaki megoldja, akkor az valóban felforgatja majd a piacot.

5 comments on “Amikor újra feltalálod az ingatlanbefektetést – WeWork

 1. Az ajánlott videó rendkívül jó, köszönöm a linket, bár én egy kicsit szenzációhajhászónak találom az eltúlzott képi effektusokat:-)

  „a WeWork nem csupán az alapító/CEO pénzét égette el” – azt pont nem elégette, hanem megsokszorozta

  Azért összességében én azt gondolom, hogy ha egy sales pitchben azt mondják, hogy ez egy jó befektetés/szoftver/whatever, akkor az rendszerint igaz. Miért hazudnának? 🙂

  1. ha egy sales pitchben probalnak nekem eladni valamit, mindig arra gondolok hogy ezt a bomba uzletet vajon miert nem tartja meg maganak a tulajdonos. Ha tökeemeles az indok, akkor pedig miert nem valamifele banki hitel vagy kotvenykibocsajtas a tökeemeles modja? Miert akarnak mindenkeppen reszesedest eladni nekem? Ha megnezed, az IPO-k nagy tobbsege altalaban lejtmenettel indul az elso par honapban, ez is inkabb azt igazolja hogy tul szepen festik le a helyzetet csak vegyel. Nem is csodalkozom ezen, az eredeti tulajdonos nyilvan a leheto legdeagabban akar kiszallni. En is igy tennem a helyeben. Ami tenyleg jo biznisz az meg nem elado

 2. Financial Times, hat oraja:

  “Trading in WeWork halted as Wall Street anticipates bankruptcy

  Shares in WeWork were halted for trading early on Monday, as Wall Street anticipated an imminent bankruptcy filing of the co-working space company once valued at $47bn.”

  1. “The company, founded by Adam Neumann and backed with billions of capital from SoftBank, had previously announced it would not make an interest payment due to bondholders as it negotiated a comprehensive restructuring of $13bn in lease obligations.

   The company’s market cap has dwindled to under $50mn with its $3bn of mostly bond debt trading at distressed levels.”

Comments are closed.