Amikor vissza kell fizetni a CSOK-ot

Ahogy az várható volt, egyre több olyan ügyfelem van, akik esetében a felek válása (vagy nem teljesített gyerekszám miatt) vissza kell fizetni a felvett CSOK támogatást. Ugyan nagyon sokan megjövendölték ezt a helyzetet, a környezetemben nem az anyagi problémák okozzák a gondot.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés videós verzióját itt találod.

Természetesen ezek csak az én tapasztalataim, erős torzítás van benne (várhatóan a magasabb szocio-ökonómiai rétegekbe tartozók jutnak el hozzám), de az anyagi következmények általában nem jelentettek katasztrófát. De miről is beszélünk?

CSOK büntetés

Az eredeti CSOK támogatást 5%-ban maximalizált büntetéssel kell visszafizetni, ez 10 millió forinton 5 év alatt a visszafizetendő támogatáson kívül is többmilliós összeggé duzzad. Ezen kívül ha volt támogatott hitel, akkor annak a kamattámogatását is meg kell emelni 5 százalékponttal. Ezek egy összegben fizetendőek, tehát potenciálisan pár hét alatt akár 20 millió forintot is vissza kellhet fizetni. 

A CSOK+ esetében sem sokkal jobb a helyzet, ott a „piaci kamat” és a kamattámogatás közti különbséget kell visszafizetni némi büntetőkamattal. A legmagasabb hitelnél ez évente lehet milliós összeg.

Babaváró büntetőkamat

A kamattámogatást szintén egyszerre kell visszafizetni, de ennek összege a felvétel időpontjától nagyon erősen függ. A milliós plusz költség itt is garantált.

Tapasztalataim

A legtöbb esetben válás miatt kerestek meg, de a pozitív tapasztalatom, hogy ilyenkor a vagyon nem volt probléma. A CSOK esetében nyilván létezik egy vagyontárgy, melynek az értékesítése fedezetet tud nyújtani a fizetendő kötelezettségekre. De még a Babaváró esetén is azt láttam, hogy jelentős összeget tartanak az ügyfelek főként állampapírban. Emiatt kevés esetben találkoztam támogatás miatti látszatházassággal.

Ez némileg erősíti az eredeti elképzelésemet, hogy ezekben az esetekben a válás elsősorban nem pénzügyi problémát jelent (természetesen az erősen félrereprezentált, korlátozottan elérhető adataimban). Az a rész csupán kellemetlen volt. Természetesen senki nem akarja feladni azt, amiért dolgozott egy fél életen át, de ha csak az anyagiakról lenne szó, hamar megnyugtathatóak lennének az ügyfelek.

De igazán a helyzet lelki aspektusai megterhelőek. Mivel senki nem úgy indul a házasságba, hogy statisztika akar lenni, ennek a bekövetkezése mindig hatalmas törés egy ember életében. Sok pénznek tűnik 5-10 millió forint, de ezt vissza lehet szerezni. Már nem tudsz újra 20-30 éves lenni, még egy kapcsolatot valakivel felépíteni, pedig még akkor is nagyon megterhelő, ha a korábbi kapcsolat semmiképpen nem volt működőképes.

Sajnos a már meglevő válásokat nem tudjuk megakadályozni. De mind a házasságot, mind a támogatások felvételét érdemes nagyon meggondolni. Ez előbbi sikerességén a házassági felkészítés tud segíteni, utóbbin, ha a családtervezés lehető legkésőbbi szakaszában történik a családtámogatások felvétele.


Írd meg kommentben, hogy körülötted jellemző-e a támogatások miatti látszatházasság, vagy a válás a CSOK felvétele után! Okoz pénzügyi problémát az esetleges visszafizetés?

4 comments on “Amikor vissza kell fizetni a CSOK-ot

 1. Szerintem kisgyerekesek körében mindenhol felmerül a válás (az én fejemben hetente 😀 )
  A mázli h ha a gyerekekkel járó pokol kikerül a képből (pl nagyszülős hétvége) akkor minden idilli, így dereng némi fény az alagút végén.
  Ahol ez sincs meg…hát belegondolni se merek…

  1. erdekes hogy ezt emlited. Nalunk 2 kisgyerek van, 3 es 6 evesek. A nagyszulok es kvazi az osszes rokon tavol lakik mivel mi mas orszagban elunk. A gyerekek folyton gerjesztik a stresszt. Ettol fuggetlenul az en fejemben sosem fordult meg a valas gondolata. A gyerekvallalas egy felelossegteljes dolog, kb sejtettem hogy mire szamithatunk. Igen, ez nem a konnyebb ut, es igen, mi ezt valasztottuk.

  2. Én a gyerekeimmel kapcsolatban csak egy dolgot bántam meg – hogy nincs belőlük még három.
   Életem értelme a létük, még ha persze – mint minden aminek értelme van – munkával járnak.
   De hogy „gyerekekkel járó pokol”? Talán tényleg jobb ha elhagyod őket.

 2. „Ezek egy összegben fizetendőek, tehát potenciálisan pár hét alatt akár 20 millió forintot is vissza kellhet fizetni.”

  Azért mekkora lehet már, ha valaki úgy jutott a mostanihoz képest harmada áron ingatlanhoz, hogy ott pihent több tíz milliója állampapírban és fintorogva nézte a nevetséges 3%-os kamatokat, majd mikor nem születtek meg a gyerekek jön a bünti, neki meg pont akkor fordulnak a 18-20%-os állampapírok, amik már tavaly is 16 körül hoztak és már egyenesen utalja is. De attól még harmadáron lett neki kecója (+ a megspórolt bérleti díj hiánya, amíg benne lakott). Persze ez csak érdekesség, a többség gondolom nem így sakkozott.

  Amúgy az én környezetemben inkább szopóroller van, mert a babavárót kb. úgy vették fel, mint ingyenpénz, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyeneknek vagy szerencséjük van, vagy megmenti őket az állam vagy a civilek.

  Látszatházasság inkább akkor lett volna, ha azonosneműek is házasodhattak volna.

  De így inkább csak a szokásos, manapság már tipikusnak mondható tiszavirág életű „így szeretlek-úgy szeretlek, plakátoljuk tele a közösségi médiát a szerelmünkkel, majd 1-2 hónap múlva már romlik, majd 1-2 év múlva már pokol” kapcsolati típus kombinálódott a „ne késlekedjünk, most van csillagegyüttállás, bejelentett munkahely legalább egyikünknek, stb. amivel éppen megfelelünk a feltételeknek” történettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük