Bankszámladíj-kimutatás

A bankszámlák költségei mindig nagyon jó téma, mert hajlamosak vagyunk elfeledkezni ezekről. A bankszámladíj-kimutatás lehetővé teszi, hogy szem elé kerüljenek a kis költségek is.

Éppen ezért nem sokan gondolnak bele, hogy egy olcsóbb számlával évente tízezreket spórolhatunk. Mikor először láttam meg a szüleim számlakivonatán a sok 100-200 forintos levonást, nagyon meglepődtem. Azóta már megértettem, hogy miért nem foglalkoztak vele. Gyakorlatilag senki nem nézi meg a számlakivonatát.

Lesz változás?

A 11/2018.(VIII.13.) kormányrendelet azonban kötelezi a bankokat, hogy éves bankszámladíj-kimutatás keretében tájékoztassák az ügyfeleket a fizetett költségekről és kapott kamatokról. Ez utóbbi a jelenlegi kamatkörnyezetben természetesen minimális lesz, a költségek viszont jelentősek lehetnek. 

A rendelet célja természetesen, hogy tudatosabban válasszunk bankszámlát.

A bankmonitor szakértői összeszedték, hogy melyik banknál hol tudjuk elérni ezt az összesítőt, mely többek közt tartalmazza a számlavezetési díjat, a bankkártyadíjat, a netbank és a telebank díját, az smsek díjait és a fizetett kamatokat is. Következzen tehát a bankmonitor gyűjtése:

 • K&H Bank: Az E-bank/elektronikus postaláda
 • Gránit Bank: Netbank/Számlainformációk/Éves díjkimutatás
 • Erste bank: Számlák/Elektronikus kivonatok/Éves díjkimutatás
 • OTP Bank: Netbank/Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok/Összes/Díjkimutatás
 • Raiffeisen Bank: Netbank/Számlakivonatok, értesítők/Értesítők/Díjkimutatás
 • Sberbank: Postai úton kapta meg minden ügyfél. Fontos, hogy a netbankon belül a havi számlakivonatok elérhetők, ám az éves díjkimutatás nem
 • CIB Bank: A számítógépre letölthető netbanki alkalmazáson belül a “Szolgáltatások” menüpontban találod meg. Fontos, hogy a mobilbanki alkalmazásból nem érhető el.
 • Budapest Bank: A 2020 decemberi számlakivonatot is tartalmazó PDF file végén találod az éves díjkimutatást
 • Takarékbank: Netbank/Postaláda
 • UniCredit Bank: Netbankok belül a Bankolás/Számlakivonatok/Mutassa a kategóriákat/Díjkimutatás menüponton belül a “Letöltés kiválasztva” gombra kattintva tudod letölteni a 2020-as kimutatást
 • MagNet Bank: Netbank/Személyes/Levelezés

A bejegyzés a bankmonitorral való partnerség keretén belül készült, mely a Konyhakontrolling Blog számára semmilyen pénzügyi előnnyel nem jár, csupán kölcsönös megjelenítést biztosítunk egymásnak.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Ha a pénzügyeid helyretételében szükséged lenne egy kis segítségre, abban szívesen segítek bármiféle értékesítés nélkül. Kattints ide a részletekért! Még youtube reklámot is készítettem. 🙂

9 comments on “Bankszámladíj-kimutatás

 1. Sárga bank 2.0 díjcsomagja:
  – éves kártyadíj (társkártya feleségemnek) ~6000 Ft
  – Lista vége 🙂

  Kicsit sajnáltam is őket mert 2020ban 3-4 részletben kellett utalnunk a lakás vételárát, szóval ennél többet kifizettek „helyettem” tranzakciós adóra.
  Aztán eszembe jutott hogy azóta is ott parkol a felújításra szánt összeg, úgyhogy gyorsan letöröltem a könnycseppeket 😀

  Gonosz on: Apropó, akinek nem vállalja be a bank, annak van egy ilyen sor hogy:
  „Tranzakciós adó a Fidesz jóvoltából: 12.314 Ft”?
  Ha már mindenhova ki kell írni a rezsicsökkentést, akkor minimum így lenne korrekt nem? 😀

  Gonosz off: Én a mai napig nagyon haragszom ezért a lépésért, mert populista és rossz irányba visz. Szerintem, ha az emberek egyszer azt is látnák mennyibe kerül nekik a készpénz és „csekkezés” mindent beleszámolva, legtöbben lefordulnának a székről. (Kiszamolo-n vagy Kifogasokvilaga-n volt erről egy cikk)

  Egyébként az előző (piros) bankot azért is hagytam ott mert olyan tételekért számoltak fel pénzeket hogy agyam eldobtam (az összegekre nem biztos h jól emlékszem):
  – használtad webes netbankot a hónapban? 134Ft
  – használtad webes netbankot mobil böngészőből? még 134 Ft

  A másik amin kiakadtam, hogy amikor kötöttem akkor kb minden ingyen volt (dolgozói számlacsomag), de minden „időszakos jelleggel”. Aztán mindig volt 1 valami amit nem hosszabbítottak meg…klasszikus békaforralás.

  1. Köszi!
   A tranzakciós adó minden szempontból védhetetlen, ráadásul tipikusan az a szabályozás, ami csak annak nem fáj, aki miatt – a kommunikáció szerint – be lett vezetve.

   Én azért nem ott nyitottam számlát, ahol két évig minden ingyen van, mert arra játszanak, hogy úgyis maradsz, elfelejted. Mondjuk én el nem felejteném, de akkor sem szeretem az ilyen játékot…

  2. „…de akkor sem szeretem az ilyen játékot…”
   Pontosan. Ugyanezt mondtam ismerősnek a hitelkártyára, mikor mesélte, hogy évi 20-30.000 Ft-ot „nyer” rajta.
   Egyrészt nekem csak 10-20 körül lenne, de ami fontosabb, nem ér meg annyit hogy figyelnem kelljen mikor próbálkoznak be valamivel.

   Egyébként pénzügyi kontextusban mikor „termékfejlesztést” emlegetnek, kicsit mindig az az érzésem, hogy ez virágnyelven az „ötleteljünk hogy lehet új módokon lehúzni az ügyfeleket”

 2. No, én megnéztem a kimutatást, de nem jó. A Társkártya éves díja és a hozzá tartozó díjak pl egy az egyben hiányoznak…

  1. Köszi a választ!
   Kíváncsi lennék a bank válaszára, ha esetleg kapnál, akkor megírod nekem is?

  2. A bank válaszára én is kíváncsi lennék, mert ház azóta se írtak semmit… 🙂

 3. a pénzre szinte nincs kamat ha kiveszem a tulajdonomat 9-ezreléket levonnak,minek a bank??? az ügyfeleknek csak ráfizetés!!!

  1. Igen az. Sajnos ez nem a bankok hibája, hanem a meggondolatlan szabályozásnak (kötelező ingyenes készpénzfelvétel 150 ezer forintig úgy, hogy 6 ezrelék tranzakciós adó van rajta). Szimplán rossz a szabályozás, pedig előtte elkezdtek az ingyenes számlák terjedni. A tranzakciós adónál nagyobb öngólt kevés szabályozó rúghatott…

   (Név azért kell, hogy bárki számára érthető legyen, hogy ki kinek válaszol, ha beszélgetés alakulna ki. A jó hír, hogy választhatsz bármilyet. 🙂 )

Comments are closed.