Befektetés alapjai – kis pénzzel

Abban reménykedem, hogy sok olyan olvasónak tudok segítséget nyújtani, akik még a pénzügyi tudatosságuk elején járnak. A költségsorozat végeztével a mai téma a befektetés alapjai.

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem.

Többször találkozom olyanokkal, akik nem nagyon ismerik, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha a megtakarításokról van szó. Nem vártam ezt a bejegyzést, mert nagyon nehéz konkrét termékek említése nélkül beszélni. Későbbi bejegyzésekben azokról is lesz szó, de most igyekszem lefektetni az alapokat, amiket én fontosnak tartok a témában.

befektetés alapjai

Kezdőknek

Sokszor azt látom, hogy a hathavi vésztartalék összegyűjtése után az emberek rögtön azon kezdenek gondolkodni, hogy hogyan érhetnének el mesés hozamokat. Megértem a lelkesedésüket, de azt kell látni, hogy a hozamok általában százalékosak. 3% hozam még egymillió forinton is „csak” harmincezer forintot jelent évente. 6% 60-at. De még ezeknek a duplájából sem élsz meg. Ami azt illeti, kevesen élnek meg 2M forint alatt évente. Ez még (mesés) 10%-os reálhozammal is 20M forint hozama. Ennél kisebb megtakarításoknál szerintem nem igazán érdemes rengeteg erőforrást beletenni abba, hogy hogyan lehet még több a hozam. Egyszerűen a hozzáadott értéke nem elég magas, többet nyersz azzal, ha tanulsz valamit, néha túlórázol, komolyan elkezdesz tartani egy költségtervet és rendszeresen takarítasz meg.

Tanulás

A befektetések világa kacifántos. Nem csak azért, mert mindenki a te pénzedből szeretne megélni, bár ez kétségtelenül a második legnagyobb veszély a befektetéseidre, hanem azért is, mert a világ egy bonyolult hely. Szabályozásoknak kell megfelelni, országok közötti hatások változnak, illetve szinte végtelen számú piac működik. Kicsit sajnálom, hogy nem befektetési blogot írok, hiszen akkor minden nap friss témát tudnék letenni az asztalra. 🙂

De az biztos, hogy egy idő után nem engedheted meg magadnak, hogy ne tanulj a befektetéseidről. Ha most kezded a megtakarítást, akkor az a jó hírem, hogy még sok időd van; szerintem az, aki 1-2-10 milliós megtakarítással rendelkezik, még elég kevés tudással el tud működni. Százmilliós vagyonnal is megvan a lehetőséged, hogy az „egyszerű” piacokon maradj, de jó, ha ez egy tudatos döntés.

Ha valamilyen befektetési tanácsadóval dolgozol is, mindenképp csak olyannal tedd, aki csak tőled kér pénzt. Az ő célja az kell, hogy legyen, hogy megtanítson téged befektetni, hogy tudatos döntést hozhass. Az már nagyon gyanús, ha ő akar neked terméket ajánlani (erről későbbi bejegyzésben). De a döntés és a felelősség a tied. Ha nem te vagy a vezető ülésben, akkor várhatóan elveszíted a pénzed.

Szóval ne félj tanulni, olvasni a témában, de ne is ülj fel a csóró haverod rábeszélésének, hogy az első 100 ezer forintodból bitcoint kell venned, mert megtízszerezheted a vagyonod.

Kockázat és várható hozam

Itt érünk el egy nagyon fontos koncepcióhoz. Ha csak annyit hallasz, hogy van két befektetés, az egyik várható hozama 8%, a másiknak 2%, akkor azt mondhatod, hogy a 8%-osat kell választani. A befektetések világában viszont nagyon kevés biztosat lehet mondani.

A kockázat és a hozam nagyon jó barátok. Annyira, hogy legtöbbször együtt járnak. Amikor magas várható hozamokról beszélünk, általában magas kockázatokról is. De tudod, hogy mit jelent a magas kockázat? Azt jelenti, több esélye van annak, hogy nem csak a hozamot, de a tőkét is elveszíted. Akár az egészet is. Tehát onnantól kezdve, hogy vettél valamit, már nem pénzed van, csak egy értéked (értékpapírod), amit eladáskor valaki más is értékelni fog – vagy nem.

Tehát neked kell felmérned, hogy mennyi kockázatot tudsz bevállalni. Persze könnyű a kockázatot vállalni, amikor minden felfelé megy (ezért is láthatsz sok fiatal milliomost, aki meg akar tanítani a pénzcsinálásra, főleg masszív tőkeáttéttel – a 2008-as válságnál ők még nem voltak az üzletben, azóta pedig jó világ volt rájuk).

Diverzifikáció

Az egyes instrumentumok kockázatával az emberek úgy küzdenek meg, hogy nemcsak egyféle eszközt vásárolnak. Ez azért jó, mert vannak olyan befektetések, amik egymással ellentétesen (vagy éppen egymástól függetlenül) mozognak. Ha az egyik fel, a másik le vagy kevésbé fel. Vagy fordítva. Persze ilyenkor csökken a várható hozam, de csökken a kockázat is.

Költségek

Egy befektetésnél a kockázat és a hozam mellett a költség a harmadik legfontosabb tényező. Vannak nagyon jó ábrák az interneten, hogy milyen költség mellett hány év alatt lesz gazdagabb a brókered, mint te. A helyzet az, hogy a számlavezetés és az alapkezelés is szolgáltatás, teljesen rendben van, hogy ezért pénzt kérnek. A probléma nagyon sokszor az, hogy a befektető tudatlansága és a bonyolult költségstruktúra miatt nem nyilvánvaló, hogy mennyi az elvonás, csak amikor már nagyon késő.

Soha ne fektess olyanba, aminek nem látod át a költségstruktúráját!

Azt gondolhatod, hogy persze, ez nyilvánvaló. Olvastál már 20 oldalas tájékoztatókat? Mondjuk egy termékhez hármat, mert egymásra hivatkoznak. És akkor még nem beszéltünk mindenféle ügynök (tanácsadó, persze) által ajánlott termékről, amit még az ügynök sem olvasott el soha. Ezeknek a szövegezését is csak azok értik, akik benne vannak. Általában jobban jársz, ha nem veszed meg.

Ha azt hiszed, hogy egy ügynök a te érdekednek megfelelő terméket fogja választani, akkor te valahogy kimaradtál az utóbb 30 évből, amikor a fél ország szénné lett szívatva rosszabbnál rosszabb unit-linked biztosításokkal. Kérdezz rá a TKM-re, már nem fog olyan szépen csengeni az a hozam sem.

Befektetési alapok, határidő ügyletek, megtakarítási számlák mind rendelkeznek valamiféle költséggel. Nagyon nem mindegy, hogy mibe ugrasz bele 20 éves időtávra. Milliókat veszíthetsz. A költségek egy részét biztosan kifizeted, a hozam viszont bizonytalan.

Általában nagyon rossz döntés a magas költségű befektetés. Kis tőkével rendelkezők számára a magas kockázat is általában rossz döntés. A tanulást pedig úgysem spórolod meg!

A jó hírem viszont, hogy a nagy megtakarítással rendelkezők között azok vannak többségben, akik rendszeresen megtakarítanak. Ez pedig azt jelenti, hogy mindegy, hogy majdnem mindegy, hogy mikor kezded, milyen hozamaid vannak. A kérdés csak az, hogy csinálod-e! Szóval hajrá!

Remélem tetszett a bejegyzés, minden héten csütörtökön új tartalommal jelentkezem, addig is kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra), ha ők is küzdenek ezzel.

Itt arról olvashatsz, hogy hogyan tudod emelni a bevételed.

Szerintem érdekesnek találodhatod, hogy miért jó neked, ha adakozol!

3 comments on “Befektetés alapjai – kis pénzzel

  1. Igen, és vadparaszt egyszerűen, az elmúlt 20 évben bevált mióta így rakom.
    egyharmad ingatlan, egyharmad értékpapírok, egyharmad arany, szerintem verhetetlen portfólió.
    Mindenkinek ajánlom!

    1. És fizikai aranyba vagy certifikátba fektetsz? Milyen költségekkel jár? Nekem az arany nagyon ismeretlen terep, hiszen inkább a piaci félelem vezérli, ráadásul általában a hozama bőven alulmúlja az értékpapírokét. Nem beszélve a tárolási és védelmi költségekről.

      Hogyan tudsz ingatlanba rendszeresen fektetni?

Comments are closed.