Befektetések adózása – adóbevallás

Készítettem egy videót arról, hogy milyen jellegű befektetési jövedelmeket melyik adóbevallási soron, hogyan kell bevallani. Már korábban írtam párszor a befektetések adózási kérdéseiről, de most gyakorlati szempontból is bemutatom, hogy mit, hova kell írni az adóbevallásban. Ha kérdésed, észrevételed lenne, a kommentek közt meg tudjuk beszélni. Mivel elég sokat dolgoztam vele, megköszönöm, ha megosztod másokkal is, ha érinti őket a befektetések adózása.

A videót itt tudod megnézni. A lényeget beírtam ebbe az összefoglaló táblázatba:

befektetések adózása

21 comments on “Befektetések adózása – adóbevallás

 1. Mi a helyzet azzal az osztalékkal, amelyet TBSZ számlán kapunk (belföldi és külföldi)? Ott van bevallási kötelezettség?

  1. Semmit nem kell csinálni, itthon még csak nem is adózik (csak akkor, ha feltörjük a TBSZ-t, de akkor sem osztalékként, hanem TBSZ-ről származó jövedelemként. A forrásadót sajnos a kifizető országában levonják.

  2. Ezt én is így értelmeztem, de az ex KBC Securities ez írja a TBSZ-n lévő külföldi részvényeim osztalékigazolása alatt: „Szja. törvény 66. § (3) bekezdése értelmében az osztalékelőleget és annak adóját a kifizetés évéről szóló adóbevallásban tájékoztató adatként kell feltüntetni. A
   jóváhagyott kifizetett osztalékot, a levont, megfizetett adót az osztalékot megállapító beszámoló elfogadásának évéről szóló adóbevallásban az
   osztalékelőlegből levont, megfizetett adót levont adóként figyelembe véve kell bevallani.”

 2. Sziasztok! Lenne egy kérdésem, amivel kapcsolatban még nincs tapasztalatom. A TBSZ számla lejáratkor megszűnik, de mi történik a rajta lévő értékpapírokkal? Áthelyeződnek a sima értékpapírszámlára? Ha mondjuk a TBSZ-en vettem egy részvényt 5 dolláros áron, TBSZ lejáratkor ért 9 dollárt, és utána valamikor eladom mondjuk 11 dolllárért, akkor honnan tudja a NAV, hogy csak a 9 és 11 dollár különbözete után kell adózni? Hogy működik ez pontosan technikailag?

  1. nyilatkozhatsz, hogy mi legyen vele, azaz újrakötöd-e az 5 évet.
   A NAV a bróker kimutatása alapján tudja. De mondok jót: lejáratkor van lehetőség választani, hogy a bekerülési vagy a TBSZ utolsó napja szerinti értéken tartod nyilván. Vagyis azok a pozik, amin vesztettél, a bekerülési értéken lesznek (elvileg, ugye ezt a brokinak alkalmaznia kell, vagy neked jó nyilvántartást vezetni) nyilvántartva.

 3. Sziasztok!

  Amikor regisztráltam az Interactive Brokers-hez, akkor egy referral linken keresztül regisztráltam (valaki meghívott egy linken keresztül az IB-re), ami miatt kaptam pár tízezer forintnyi Interactive Brokers részvényt a sima (nem TBSZ-es) IB számlámra. Az lenne a kérdésem, hogy:
  1. Kell-e adózni ez után a pár tízezer forintnyi IB részvény után amit ingyen kaptam?
  2. Amennyiben kell, úgy mikor? Már a mostani adóbevallás során? Vagy csak akkor ha már eladtam a részvényt és lett profitom belőle?
  3. Ha soha nem adom el a részvényt vagy úgy adom el, hogy kevesebb az értéke, mint amikor megkaptam, akkor is kell utána adózni?
  4. Amennyiben kell utána adózni, úgy a táblázatban hová kell írni a dolgokat?

  Köszi előre is a segítséget!

  1. A telefonos NAVos hölgy nekem azt mondta, hogy ETÜ 0 bekerülési értéken (azaz eladáskor 15%). Nem a kedvencem, de nincs jobb ötletem.

  2. Köszi a választ! Akkor ha jól értem, csak akkor kell utána adózni, ha eladom majd egyszer?

 4. Vajon, ha az ember az Ibkr ( ibce)-tol kapott 200usd-t mert ajanlott valakit, az hogyan adozik? Ha bankban ajanlottam, azutan meg sosem adoztam pl.

  1. Véleményem szerint ez megfelel a SZJA tv 1. mellékletének 8.14-es pontja szerinti adómentes jövedelemnek.

  2. koszonom a valaszt!
   Viszont a 8as pont:
   8. * A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes:

   8.14. * a kifizető, kifizetőnek nem minősülő külföldi személy által *

   a) üzletpolitikai (reklám) céllal magánszemélyek széles körében nyilvánosan meghirdetett kampány keretében, a juttatás feltételének – ha az nem vetélkedő, nem verseny és nem a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolás eredménye – megfelelő magánszemély számára adott

   aa) árengedmény,

   ab) visszatérítés

   —-
   Haat egy egyszeri, brokerszamlan jovairt 200 USD az uj ugyfel kozvetitesert a fentiekkel tobbszororosen szembemegy. 🙁 Penzbeni. Es nem visszaterites / arengedmeny.
   Mas esetleg?

 5. Van a Wise-nál látra szóló kamat, amit ők balance cashbacknek hívnak. Ebből 30% forrásadót levon a Wise Belgiumban. Jól értem, hogy ez bevallandó, mint kamat, és hiába vontak le már 30% forrásadót, azzal csak a magyar 15% SZJA-t lehet nullázni, viszont a 13% Szocho még pluszban befizenedő?

  1. Sajnos Wise számlám (legalábbis ilyen célra) nincs, de a „pénzvisszatérítés” kifejezés alapján ez nem kamatjövedelem. Azt kéne kideríteni, hogy ez belgiumban egyéb jövedelem vagy osztalék (vagy valami más), előbbi esetben a Wise (a kettős adóztatási egyezmény általam történt értelmezése szerint) nem kéne a forrásadót levonni, utóbbi esetben sajnos igen, a szocho-t, annak maximumáig be kell fizetni. Esetleg, ha elküldöd, hogy mi van az adódoksira írva, azt megköszönöm, az segíthet.

  2. Betétre fizetik, havonta, nyilvánosan meghirdetett feltételekkel, az ott tartott tőke arányában, amit ráadásul kamatlábnak hívnak. Bárminek is nevezi a Wise marketing, ez az SZJA törvény szerint nem nagyon lehet más, mint kamat. Azt nem sikerült kideríteni, hogy Belgiumban minek minősül, és egyelőre a Wise sem adott adódoksit róla.
   Tegyük fel, hogy Magyarországon tényleg kamatnak minősül. Ebben az esetben 30% külföldön megfizetett adó szembeállítható a magyar 15%-kal, de a fennmaradó külföldi 15% már nem állítható szembe a magyar 13% Szochoval?

  3. Mivel kifejezetten írják, hogy az USA-n kívül máshol nem adnak kamatot, ezért biztos, hogy nem kamat lenne. Illetve ekkor nem is adózhatna belgiumban… De igen, a logika így lenne, a kamattal szembe lehetne állítani a levonást.

  4. Kiderült közben, hogy a NAV szerint is kamat, tehát a levont forrásadó miatt kamatadó már nem, de 13% Szocho még fizetendő rá.

 6. Mi történik, ha lejár a TBSZ, de negatív eredményű a részvény rajta? Szembeállíthatom abban az évben a pozitív kimenetelű értékpapírszámja nyerőjével?

  1. Elnézést az értetlenkedésért, de a TBSZen lévő részvények is Ellenőrzőtt tőzsdei ügyletből származnak…. Miért ne lenne ETÜ? Tudsz adni rendeleti hivatkozást az SZJA tv-ből?
   Előre is köszi

  2. A többi résszel együtt értelmezve
   SZJA tv 67/A § (1): Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemnek minősül a magánszemély által kötött ellenőrzött tőkepiaci ügylet(ek) alapján az adóévben elért pénzben elszámolt ügyleti nyereségek (ide nem értve, ha az kamatjövedelem, vagy ha az ügylet alapján tartós befektetésből származó jövedelmet kell megállapítani)
   TBSZ-ről származó jövedelem: SZJA tv 67/B § (1): E törvény külön rendelkezéseitől eltérően tartós befektetésből származó jövedelemnek minősül a (2)–(9) bekezdés rendelkezéseiben foglalt feltételek és adókötelezettség mellett pénzösszeg befektetési szolgáltatóval, hitelintézettel megkötött tartós befektetési szerződéssel történő lekötése révén, a magánszemélyt a lekötés megszűnésekor, megszakításakor megillető bevételnek – ide nem értve abból az árfolyamnyereségnek minősülő részt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük