Befektetések adózása

A bankmonitor cikke alapján bemutatom a befektetések adózását alap szinten. Akinek ennél mélyebb tudásra van szüksége, annak azt javaslom, hogy keressen meg egy szakértőt.

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd azt is! 😉

Magyarországon a befektetések nyeresége a személyi jövedelemadó hatálya alá esik, ami azt jelenti, hogy jelenleg 15%-os adót kell fizetni utána. Ez igaz akkor is, ha egyes vállalkozástípusokból (Kft., Rt.) érkezik a nyereség és akkor is, ha befektetési alapokból vagy egyéb származtatott ügyletekből. 

befektetések adózása

Egyes értékpapírok és befektetési alapok esetén azonban az a könnyebbség éri a befektetőket, hogy általában az alapok forgalmazója fizeti be az adót (így a NAV által elkészített adóbevallásban már szerepelni fog). Ezen kívül levelet is fognak küldeni a befizetett adóról.

Sajnos a nemzetközi befektetések, egyedi részvények vásárlása vagy eladása ezt bonyolítja, így nem szabad elfeledkezdni az egyéni adóbevallási és -befizetési kötelezettségről sem.

A sokak által használt TBSZ számla fő előnye, hogy mentesít a hozam után fizetendő (személyi jövedelem-) adó alól. Ráadásul a szabályozás meglehetősen laza: ha egy 5 éves TBSZ-t feltörünk 3 év után, az adó 10%-ra csökken, de a futamidő alatt bármikor külön büntetés nélkül feltörhető. A normál adót (10 vagy 15%) azonban be kell fizetni. Nem mindenkinek nyilvánvaló, de emiatt a 3 éves TBSZ nyitásának semmi előnye nincs az 5 évessel szemben.

A jó hír

A TBSZ-en tartott befektetésekkel minden hazai adófizetési kötelezettség alól mentesülünk, így egyáltalán nem kell aggódni, hogy a kibocsátó vallja be az adót vagy éppen mi magunk, hiszen senkinek sem kell. Azonban kellemetlenséget okozhat, ha más országok adóit (például az USA-ban a forrásadót) a kibocsátó automatikusan levonja és befizeti.

Akinek ennek visszaigénylésével kapcsolatban van tapasztalata, írja meg a kommentek között.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Ha a pénzügyeid helyretételében szükséged lehet egy kis segítségre, akkor szeretettel várlak egy kis elbeszélgetésre. Kattints ide a részletekért!

Korábbi tartalmak:

Comments are closed.