Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-ról kevesen tudnak. A Lightyear pedig e-mailben kért, hogy írjak a széf funkciójukról.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés videós verzióját itt találod.

MÁP+

Június 3-ától lehet venni az új MÁP+-t. 6,25%-ról indul, és negyed százalékpontonként növekszik a kamatozása. A FIXMÁP kondícióit ismerve az első 3 évben csak a kamatfizetés hiánya miatt vonzó, de így lehet biztosítani a 4. és 5 évre is a 7% körüli hozamot. Ha félsz az újrabefektetési kockázattól, akkor ez egy jó lehetőség.

Sajnos nekem sincs üveggömböm, hogy megmondjam, ez versenyképes lesz-e 4 év múlva, de mindenképp megfontolandó alternatíva.

Lightyear széfek

A LY kihozta a széfek funkcióját, ahol lényegileg a Blackrock pénzpiaci alapjába fektethetsz. Vigyázz, ez azt jelenti, hogy az esetleges árfolyamváltozások is téged terhelnek, tehát a rendszerben feltüntetett „kamat” elméleti, valójában egy eszközt vásárolsz.

Ha nem TBSZ-es széfbe teszed, akkor az árfolyamváltozás ETÜ-nek minősül, így a 28% helyett 15% adó van rá. Nagyobb kérdés, hogy kifizetés (amit automatikusan visszaforgatnak) minek számít. Ha magyarországi lenne, akkor egyértelműen kamatjövedelemnek minősülne, vagyis 28% adót kéne befizetni, de a LY tájékoztatása szerint ők osztalékként számolják el. Ekkor legtöbbünknek 15% adót kell fizetnie. Vigyázz, mert ez mindenképpen bevallandó lesz az adóbevallásban.

Alapvetően tetszik az, hogy ebből a LY-nek is van némi bevétele (0,15% költséget ők, 0,1-et a Blackrock von le), de ha egyébként ugyanezt az alapot meg tudnád venni magadnak is, csak a belépőre rövid ideig várakozó pénzednek lehet megfelelő hely. 

Azt is fontos tudni, hogy az elérhető hozamok változni fognak, tehát hiába néz ki a 3-5% hozam jól, nem tudjuk, hogy meddig tart majd.

Ha érdekel a Lightyear részletesebben, itt van egy részletesebb leírás és meghívó kód.

Egyébként az Interactive Brokersnél és a Revolutnál is gyakori a be nem fektetett összegen elérhető „kamat” változtatása, ez teljesen normális, erre számítani kell a LY-nél is.

4 comments on “Befektetési hírek: új MÁP+, LY

  1. Itt pontosan mire gondoltál?
    „A FIXMÁP kondícióit ismerve az első 3 évben csak a kamatfizetés hiánya miatt vonzó”

    1. hogy a fixmáp esetében negyedévente valamit kezdeni kell a kifizetett kamattal, a MÁP+ automatikusan újrabefekteti

    2. Oh, ez valóban egy pozitívum, hogy nem kell piszkálni negyedévente. Köszi

  2. Jelenleg tényleg jónak tűnik aMÁP + itt most harc folyik az infláció leküzdésére…Inkább zsugirinfláció,mint tényleges FT infláció. Én itt előre mondom,hogy a FIX 7% fog esni, Bónusz,…Prérium úgyszintén.Ráadásul a prérium kamatjövedelme +0,5%. 2017 ig 3% volt,múlt évig 1,4-1,5%,a 33 I /ami már nem öt,hanem közel tíz éves.leesett 0,25%-ra/Érzésem szerint,itt hatalmas visszaváltások lesznek egy év múlva…és nem a kicsik /néhány milliót befektetők körében/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük