Csak az a pénz a tied, amit elköltöttél?

A fenti mondatot egy kommentben olvastam valahol, és nagyon megragadta a figyelmem. Tényleg ennyi lenne? A pénz nem a tied? Szerintem megéri kicsit elgondolkozni ezen.

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem.

Igaza van! A pénz nem a tied.

A pénz, a vagyon jó része egy értéktelen papírdarab (vagy pár bit egy banki szerveren). Ugyan mindenkit arra szocializálunk, hogy a pénz értékes, de ez csak akkor igaz, ha mindenki más úgy gondolja. Hiszen az állam (valójában a jegybank) elméletben annyit nyomtat, amennyit nem szégyell. Általában azonban mégsem ez történik. Ha a jegybankok ész nélkül pénzt nyomtatnának, az nagyon komoly problémákat okozna az mindenkinek (hatalmas infláció, áruhiány, stb.).

Tehát téves monetáris politika valóban okozhatja a pénzed egy részének elvesztését.t. Úgyanúgy, ahogy a háborúk, nagy járványok tönkreteszik a gazdaságot, ezáltal csökkentik a pénzed értékét. Hogy ennek mennyi az esélye? Nem tudom. Az utóbbi 75 év a nyugat legjobb időszaka volt. Gyakorlatilag nem volt nyílt háború, nem volt komoly éhínség, pedig az előző 1000 év nem igazán így telt.

Bármikor elvehető, elrabolható. Azt gondolom, hogy a komoly vagyonok ellopásának aránylag kicsi az esélye, legalábbis, ha az nincs valamiféle fizikai, nem névre szóló eszközben (pl.: arany).

Azonban ha kínai lennék, erősen aggódnék amiatt, hogy a magánvagyonomat bármikor elveheti az állam. Ez viszont inkább a diktatúrák sajátja. Értelmes kormányok ennek a látszatát is elkerülik, hiszen általános bizonytalanságot szül, a befektetők igen hosszú időre elkerülik az országot. Ráadásul az országon belüliek is kimenekítik a pénzüket, ha tehetik. Ez okozza például, hogy a kínai gazdagok amerikai és nyugat-európai ingatlanok tömegét vásárolják fel. Ez hatalmas veszteség a kínai gazdaságnak.

A halál elválaszt. Ugyan nem népszerű erről beszélni, de mind meg fogunk halni. Vagy holnap, vagy 20 vagy 100 éven belül. A halotti öltönynek pedig nincs zsebe. Függetlenül attól, hogy mit gondolsz a halál utáni időszakról, a pénzedet biztosan nem fogod tudni hasznosítani. Ugyan felmerül a kérdés, hogyha nem hiszel semmilyen transzcendensben, akkor vajon van-e értelme élni, de ez a bejegyzés nem erről szól.

penz nem a tied

Mégis téved! Ráadásul alapjaiban.

Az elköltött pénz már biztosan nem a tied. Persze az értéket már megkaptad érte, de ha elfogyasztottad, akkor már az sincs meg. A valódi kérdés viszont mindig az alternatíva.

Nem vagy már ösztönlény. A civilizáció építésének egyik alappillére az volt, hogy „feltaláltuk” a jövőt. Tehát felismertük, hogy van holnap. Ne gondold, hogy ez egy magától értetődő dolog. Nagyon nem! Hiszen, ez a hedonizmus, a pillanat teljes kihasználásának ellenpontja. Ha van miért lemondani arról, hogy ösztönlényként élj, az a másnap felismerése. Amíg ez nem történt meg, addig erőszak, pillanatnyi érzések, előnyök uralták az embereket, szóval bármid volt, azt el kellett fogyasztani. Mára ez nincs így.

Így jobbak az esélyeid. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő. Reméljük, hogy az utóbbi 75 év soha nem látott békéje folytatódik, de az is lehet, hogy nem. Szerinted kinek lesznek jobb esélyei a gondtalanabb jövőre? Annak, aki feléli mindenét, folyamatosan függő helyzetben van, vagy annak, aki félretesz és készül arra az időszakra, amikor már nem lesz ennyire könnyű megélnie? Mert félreértés ne essék, ennyire még soha nem volt jó dolga az embereknek. SOHA. Mit veszítesz, ha továbbra is ilyen jó marad a helyzet?

Semmit, a pénzed, vagyonod megmaradt. A „tied”.

Remélem tetszett a bejegyzés, jövő héten csütörtökön jelentkezem, addig is kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra), ha ők is küzdenek ezzel.

Itt arról olvashatsz, hogy hogyan tudsz béremelést kérni.

Szerintem érdekesnek találodhatod, hogy miért jó neked, ha adakozol!

2 comments on “Csak az a pénz a tied, amit elköltöttél?

  1. Ezen en is tobbszor elgondolkodtam, hogy a penzemnek csak addig van erteke, amig a tobbi ember is ugy gondolja. Azon is elmelkedtem, hogy milyen ertekallo dologba tudnam fektetni, amit konnyen magammal vihetek, ha peldaul masik varosba/orszagba koltoznek es senki ne tudja elvenni tolem (erdelyi leven a nagyszuleim sokat meseltek rola, hogy hogyan allomositottak a foldeket es a csaladi vagyont).

    En arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy csak az a penz a tied es csak annak a penznek idotallo az erteke, amit magadra koltottel, gondolok itt elmenyekre illetve sajat magad fejlesztesere. Ugy velem, hogy minden mast elveszithetsz vagy elvehetnek toled. Ez persze nem feltetlenul jelenti azt, hogy nem gondolsz a holnapra…

    1. Nagyon sok vér hullott azért, hogy a nyugatnak ilyen biztos 75 éve legyen. Remélem ilyen marad volt a helyzet, mert akkor már államosítástól sem kell nagyon félni. Mondjuk nem csodálom, hogy mély sebeket hagyott.
      Remélem, ha mégis lenne legközebb hasonló, már elég bölcsek leszünk, hogy ne engedjük.

Comments are closed.