Drágább, mint gondolnád! Egy-egy szokás költsége!

Azt hiszem, kevesen gondolkodnak el azon, hogy egy-egy szokás költsége. Pedig a kis tételek is nagyon drágák lehetnek, ha nem figyelünk rájuk. Különösen a mindennapi kiadások tudnak becsapósak lenni. Éppen ezért érdemes sok minden esetében az éves költséget figyelembe venni.

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem.
Ha ezt a bejegyzést végigolvastad, nézz meg a korábbiakat is, például itt lefektettem a költségtervezés alapjait, egy ,másikban pedig arról írok, hogy hogyan segíthet a közgazdasági gondolkozás a mindennapokban!

De talán kezdjük el egy ritkább tétellel, amit nem sokan szoktak megnézni: a banki költségek. Már írtam arról, hogy párszáz forintos számlavezetés, némi utalás, készpénzfelvétel, az éves bankkártyadíjjal megspékelve nagyon könnyen tizen-huszonezer forint különbséget jelenthet két bankszámla közt.

A havidíjak, előfizetések is eléggé össze tudnak adódni; ha a tízezres telefonszámlát megfelezzük, akkor évente hatvanezer forintot spóroltunk. Egyáltalán megér ennyit egy számlacsomag?

Heti egy esti buli, ami mondjuk alsóhangon 5000 forint, évente 250 ezer forintba kerül. Te mit tennél, ha lenne hirtelen ennyi pénzed?

Hasonló heti “luxus” a lottózás. Az ötöslottó heti egy mezővel 15 000 forint évente. Persze keveseket ismerek, akik csak egy mezővel játsszák. Hatvanezer forint már elég szép összeg lenne, nem?

Mindennapi kiadások

Amit viszont nagyon könnyen alul lehet becsülni, az a napi költségek jelentősége. Nézzük meg, hogy egyes tételek mit jelentenek a családi kasszában. Senkinek nem ajánlom, hogy kiszámolja, mennyibe kerül éves szinten csak a létfenntartása, s hány hónapot dolgozik ezért, mert lehet, hogy szívrohamot kap; de az is lehet, hogy legközelebb már nem a márkás tejet teszi a kosarába. Éppen ezért igyekszem inkább a luxus/elhagyható kiadásokkal példálózni.

Ha van egy napi száz forintos költséged (nem is tudom, hogy mit lehet még 100 forintért venni), az éves szinten 36 000 forintba kerül. Napi ötszáz forint már lehet egy kávé, pár szál cigaretta, napi egy energiaital vagy csak egy szendvics. Máris150 ezer forint körüli összegről beszélünk éves szinten.

Ez pont annyi, mintha kapnál havi bruttó 18 000 forint béremelést. Ez hány százaléka a fizetésednek? Ha a család több tagja is megteszi ezt, akkor egy napi 500 forintos tétel már szinte garantáltan eléri egy havi fizetésedet. Érdemes évente egy hónapot azért dolgozni, hogy napi ötszáz forintot ezekre költs?

Nem beszélve arról, ha napi egy doboz cigarettát elfogyasztasz, vagy a reggeli kávé után este egy sör is lecsúszik, a napi „szórakozás” költsége máris 1500 forint. Ez bizony évi 550 ezer forint. 

szokás költsége
A heti szórakozás annak ellenére csak feleakkora éves költséget okoz, mint a dohánytermék, hogy egyszerre nagyobb az értéke

Félreértés ne essék, ha évente ennek sokszorosát teszed nyugdíjmegtakarításba, minden hónapban kevesebbet költesz, mint amennyit keresel, alapvetően ott vagy, ahol lenni szeretnél, akkor természetesen megengedheted ezeket magadnak. Persze ekkor is kérdés, hogy az egészséged nem fontosabb-e ennél, de ez egy pénzügyi blog. A probléma akkor van, ha rendszeres anyagi nehézségeid vannak, de nem tudsz lemondani a nem alapvető szokásaidról.

Számoljunk hát!

Csináltam egy számolótáblát (lent), amiben mindenki kiszámolhatja, hogy mekkora egy-egy szokás költsége és hogy hány hónapig dolgozik évente ezek megszerzéséért. Ha van kedved oszd meg az eredményeidet a kommentek között!

Ha találtál valamit, amit inkább mégiscsak kivágnál az életedből, akkor kezdd el MA.Oszd meg a bejegyzést a lenti facebook gombbal, mert tudom, hogy sokaknak szüksége van rá!
Likeold a facebook oldalam, hogy ne maradj le egyik bejegyzésről sem!

One comment on “Drágább, mint gondolnád! Egy-egy szokás költsége!”

Comments are closed.