Egyszerűsítsd az életed!

Az élet elég bonyolult. százfelé kell megfelelnünk, teljesítenünk, ráadásul az életben haladva egyre több lesz a feladat. A munkahely mellett másodállást vállalunk, gyermekeink lesznek (ki meri azt mondani, hogy az nem legalább egy főállás?), házfelújítás, autószereltetés jön a képbe, egyre többet kell a családnak is segíteni. Ezek mind plusz energiákat vesznek el, míg a végére teljesen kimerültnek, üresnek érezzük magunkat.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod. Van egy minisorozatom is, ami a befektetési segédeszközökről szólj, arra is nézz rá bátran!

Sokszor érezhetjük azt, hogy a sok feladat közt elvész a fejlődésre, a jobbra vágyás. A napi rutin olyan szinten be tud temetni, hogy csak az estét várjuk. Nincs idő a feltöltődésre, a valóban fontos dolgokra. Természetesen vannak, akiknek lételemük a pörgés, máshogy el sem tudják képzelni az életüket, az tölti fel őket, ha egyszerre tíz dologgal zsonglőrködnek. Legtöbbünk azonban teljesen kikészül ettől.

egyszerűsíts

Ennek néha az az oka, hogy felesleges dolgokkal töltjük meg az életünket. Olyan feladatokat, tevékenységeket veszünk fel, amik csak a (mentális) energiákat veszik el, de nem adnak hozzá az életünkhöz.

Az év kezdete lévén gondold végig, hogy mi a fontos az életedben. Mik azok, amik a céljaid eléréséhez segítenek hozzá? (Ha pedig még nincsenek céljaid, akkor érdemes hamar megtalálnod őket.) Mik a feleslegesen végzett tevékenységek? Természetesen mindentől szabadulni nem lehet, de érdemes megnézni, hogy hogyan lehet minimalizálni.

Pénzügyi életben

A pénzügyi életben is nagyon hasonló a helyzet, bár sajnos a teljes elhanyagolás általában nagyon rossz stratégia. Amikor coachingokon pénzkövetésről beszélünk, akkor mindig a lehető legegyszerűbb, legkevésbé fájdalmas stratégiát keressük. Ha valaki állandóan a telefonján lóg, akkor egy telefonos program várhatóan jó lesz neki, amibe azonnal feljegyzi a kiadásokat, bevételeket. Mások nagyon szeretnek papírra jegyzetelni, annak is megvan a maga szépsége. Mély elemzést pedig csak azokon a területeken végzünk, ahol tényleg problémát sejtünk. Mégis a túlköltés sokszor azért van, mert annyi felesleges, ki nem használt, nem élvezett, már-már felesleges dologért fizetünk, hogy már magunk sem látjuk át.

A befektetések körében azért nem értem az osztalékportfólió széleskörű értékesítését, mert az emberek nagy részének nincs energiája rá. Mégis mintha mindenki erre akarna rábeszélni – nem értem, miért. (Na jó, persze értem én…). A cégelemzés nagyon kevés embernek fér bele a napi rutinjába, ezért a stratégia széleskörűen szinte biztosan csak kiegészítő lehet a fő portfólió mellé. A legtöbb ember számára az egyszerű stratégiák jobb eredményt hoznak, egyszerűen azért, mert fenntarthatók. Akkor is, ha éppen sok a munka, akkor is, ha a gyerek lázas.

Tehát nézz körbe az életeden! Mik azok a tevékenységek, amiknek nincs sok értelmük, de nem muszáj csinálni? Mik azok a tevékenységek, amikből többet szeretnél? Akármennyire is szeretnénk egy felújítást lemenedzselni, miközben a maratonra készülünk és 2 nyelvet tanulunk meg a munka mellett, várhatóan nem fog menni.

Több cél esetén érdemes lehet a már ismert hegyomlás (vagy más néven lavina) stratégiát alkalmazni. Kipörgetni gyorsan, amiket ki lehet, aztán fókuszáltabban elérni a többit. (Ez az a stratégia, ami pszichológiailag is legjobban működik a hitelek, pénzügyi célok esetében is.)

Nem kívánok általános megoldásokat nyújtani, mert valakinek a közösségi médiával, másnak a túlságosan ambiciózus céljaival, megint másnak a gyermekeivel kapcsolatos helikopterséggel van gondja. Olyan is előfordul, hogy ez tényleg egy ilyen időszak, de ezeknek van vége. A jó hír viszont, hogy általában lehet egyszerűbb, stresszmentesebb, pénzügyileg sikeres életet folytatni.

2 comments on “Egyszerűsítsd az életed!

  1. en ugyan nem vagyok tulzottan az osztalekra fokuszalva, de egyedi reszvenyeket vasarolok. Nincs penzugyi vegzettsegem, autodidakta modon tanultam amit tudok. Szerintem nem olyan veszes dolog ceget elemezni, annak idejen kivalasztottam minden szektorbol a 2 “legnagyobb halat”, illetve ahol konkretan ismertem a cegeket ott azt amelyikrol tudtam hogy a legjobb minoseget allitjak elo. Igy idovel korulbelul 40 ceg kerult a portfolioba. Innentol viszonylag statikus a dolog. Minden heten vasarolok egy adott osszegert reszvenyeket, de mivel mar megvan a 40 kivalasztott ezert csak azt kell eldontenem hogy melyiket. Arra azert vigyazok hogy megmaradjon a balansz es nehogy tul nagyra sikeredjen egyik-masik pozicio. Viszont az eladas “tiltott”, igy ha az egyik arfolyama megindul annyit tudok tenni hogy a tobbit novesztem. Szigoruan kerulom a tradinget meg a hype reszvenyeket is. Biztos lehetne profibban kezelni meg lenne aki magasabb hozamot tudna elerni de nekem jo igy.

    Nem gondolom raketatudomanynak, az idom sem megy el vele tul sok mostanaban. Azert el szoktam olvasni a fontosabb hireket a ceggel kapcsolatban, meg a negyedeves jelentes osszefoglalo powerpointjara is ranezek hogy mik lettek a szamok. Mivel nagy bluechipek ezert talan picit kisebb a riziko, elfogadom az ezzel jaro alacsonyabb hozamlehetoseget. Olyan 1.5-2 evente volt mar hogy kiszortam ceget ami hosszu tavon rosszabbul teljesitett, olyankor “atrendezem”, picit talan tobb ilyenkor a munka vele. Egyebkent viszont tarthato. Szerintem egy osztalek portfolio is hasonlo bonyolultsagu lehet, bar en szemely szerint nem tartok nagy jelentoseget annak hogy egy ceg fizet-e osztalekot. Az osztalek a bolondok aranya

  2. Örülök h megemlítetted az 1 gyerek 1 állás dolgot. Én is ezt szoktam mondani 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük