A nettó vagyon és az életszínvonal kapcsolata

Ahogy az előző bejegyzésben ígértem, megpróbálok alap támpontokat adni azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes elkezdeni a pénzügyi tervezést. Ehhez először megmutatom, hogy mi az az életszínvonal és mi az a nettó vagyon.

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem.

Nézz körbe az oldalon, a legújabb bejegyzésben ahhoz adtam pár tippet, hogy hogyan emeld a bevételeidet.

A nettó vagyon a rendelkezésedre álló összes vagyon (bruttó vagyon) és a fizetendő hiteleid különbsége. Ez az a szám, ami megmutatja, hogy milyen gazdag vagy.

Tehát hiába van egy százmilliós autód, lehet, hogy olyan szegény vagy, mint bármelyik fiatal egyetemista, ha van mellette egy százmilliós hiteled. Sőt, nincs kizárva, hogy az egyetemista bankszámláján van párszázezer (vagy millió) forint, tehát gazdagabb nálad.

Ennek semmi értelme! Ő lerobbant biciklivel jár, én meg luxusautóval, azért nekem valamivel jobban megy! Mi a különbség?

A különbség az életszínvonal. Míg a vagyon csak azt mutatja meg, hogy mennyi értéket birtokolsz egy időpillanatban, az életszínvonal lesz az a szám, ami megmutatja, hogy mennyi erőforrást használsz fel egy időszak alatt (lásd még költség) Tehát az életszínvonal fenntartása (folyamatos erőforrásfelhasználás) önmagában a vagyon csökkenésével jár. Így ugyan az egyetemisták életszínvonala általában nagyon alacsony, de ez (elméletben) semmit nem mond a vagyonukról.

Előfordulhat az is, hogy nagyon magas életszínvonalon élő embereknek semmi vagyonuk nincs. Általában az életszínvonalat meg tudjuk emelni azzal, hogy korlátozzuk a jövőbeli fogyasztásunkat (hitelfelvétellel). A vagyon esetében ezt nem lehet megtenni, hiszen hiába van több pénz a számlánkon (vagy több eszközünk), ha mindezt hitelfelvétellel fedeztük, akkor semmit nem változott a nettó vagyonunk (valóságban ez a lépés általában csökkenti a vagyont).

Tehát a vagyonépítés (felhalmozás) és az életszínvonal maximumon tartása egyszerre nem lehetséges. Akkor mit kéne tennem?

A rossz hír, hogy én nem tudok és nem is szeretnék helyetted dönteni (nem titok, hogy általában azon az állásponton vagyok, hogy az életszínvonalad túl magas). Ebben a bejegyzésben csupán támpontokat próbálok adni, amik segíthetnek a kérdés eldöntésében.

  1. Mik a céljaid (hosszú és rövid távon) az életben – ezek tényleg reálisak?
  2. Mekkora vagyont szeretnél az örököseidre hagyni?
  3. Mennyire zavar a kiszolgáltatottság?
  4. Rövidtávon mekkora növekedés várható a jövedelmedben?
  5. Hány évet szeretnél még dolgozni?
  6. Mit gondolsz, hány évet tudsz még dolgozni azon a területen, ahol jelenleg dolgozol?
  7. Neked személyesen (nem a szomszédnak) mennyire fontos a magas életszínvonal?

Ha ezeket a kérdéseket (pláne az elsőt) elég pontosan meg tudod válaszolni, akkor már érdemes lehet elgondolkozod, hogy az életszínvonal emelése vagy a hosszú távú felhalmozás a megfelelő döntés. De ne feledd, általában nem az a kérdés, hogy melyik irányba nyomjuk tövig a gázt, hanem az, hogy mi a megfelelő arány. Az sem helyes, hogy az emberek a jövőbeli megélhetésüket kockáztatva az életszínvonalukat emelik, de az sem, hogy ha hosszú távon mindenről lemondanak a vagyonépítés érdekében. Ez ráadásul kiégéssel is fenyeget.

A legutóbbi bejegyzésben azon gondolkoztam, hogy kinek kedvezne a csökkentett munkaidő.

A bevétel növeléséről pedig itt írtam.

Comments are closed.