Ez a működő költségvetés titka!

Ahogy a címből is látszik, sajnos nem minden költségkövetés működik. A mai, első részben felvázolom a működő költségvetés alapelveit. Sajnos a személyes pénzügyek kezelése sokkal jobban hasonlít egy maratonhoz, mint egy sprinthez. Idő kell ahhoz, hogy kialakuljon, és még több idő kell ahhoz, hogy nyerj vele.

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem.

Éppen ezért feltétlenül szükséges, hogy egy fenntartható rendszert hozzunk létre. Ebben a bejegyzésben körbejárom, hogy mik a keretfeltételei egy ilyen rendszernek.

Határozz meg egy célt és dolgozz ki egy tervet!

A legfontosabb kérdés, amit a személyes pénzügyeidben meg kell válaszolnod, az a saját motivációd. Általában ez azzal is jár, hogy szembe kell néznünk a gyarlóságainkkal, vágyainkkal. Meglepő lehet, de ez nem könnyű feladat. Viszont cél nélkül nem fogsz tudni hosszútávon kitartani semmi mellett. Miért is tennéd, ha azt sem tudod, hogy mi mellett akarsz kitartani! Ráadásul célok nélkül szinte esélytelen, hogy olyan helyre érkezz, ahova szeretnél!

működő költségvetés

A cél eléréséhez pedig tervet kell készíteni, ahol minél részletesebben végiggondolod, hogy hogyan éred el azt. Persze nem kell megijedni, nem bonyolult a dolog, és később erről is lesz szó! A lényeg, hogy számodra megfelelő, személyes legyen. Éppen ezért nem is lehet mindenkinek ugyanazt a platformot ajánlani! De a legfontosabb, hogy tervezz!

Legyen teljes, legyen őszinte!

A személyes pénzügyek az életed minden területén szerepet vállalnak. Nem lesz sokáig fenntartható egy olyan rendszer, amiből kihagyod az életed egy részét. Ha szégyenkezel a hétvégi bulikban rendszeresen elköltött összegek miatt, így azt tervezed, hogy azokat a tételeket nem követed, akkor rossz hírem van számodra: nem fogod érteni, hogy miért nem találkoznak a számaid, és soha nem fogsz tudni változtatni a rossz szokásaidon.

Egy költségvetés készítése akkor tud legjobban hozzájárulni az életedhez, ha visszajelzést ad arról, amit csinálsz, szemed elé tárja a valóságot. Hány és hány embertől hallom (jó fizetéssel), hogy „nagyjából tudom, hogy mire megy el a pénz, ebből sajnos nem lehet megtakarítani”. Persze, hogy ezt gondolod, mert fogalmad sincs, hogy mire költöd el a pénzed.

Hasonlóan szerepeljen benne mindenki, aki jelentős hatással van az életszínvonaladra. Tehát a teljes háztartás követése (és tervhez való hozzájárulása nélkül) aligha lesz sikeres.

Gyerekként nagyon rosszul érintett, hogy nem mindig volt otthon sok, sőt kifejezetten probléma volt, hogy kevés van, mégis amikor valami nagyobb kiadás akadt, mindig lett rá valahonnan. Aztán mikor kicsit beleástam magam a személyes pénzügyekbe, akkor jöttem rá, hogy a nyugdíjmegtakarítás hiányán kívül csak annyi baj volt, hogy senki nem nézett soha szembe a valósággal, a családom saját maga elől dugdosta a pénzét.

Azt is vedd figyelembe, hogy szokásokon nehéz változtatni. Ne akarj azonnal túl nagyot lépni. Meg kell értened, hogy a győzelem a pénzügyekben is egy hosszú folyamat, és mindig csak annyira terheld magad, amennyire bírod.

Részletesség

Nem nyilvánvaló dolog annak meghatározása, hogy milyen mélységben követjük pénzügyeinket. Például sokaknál elég, ha csak egy-egy kategória összegét ismerik. Sőt teljesen megértem, ha valaki egy-egy vásárlást egy tételként visz be. Általában az embereknek semmi szüksége arra, hogy minden vásárlási tételt számon tartsanak. Persze mókás lehet, ha egy-egy hónap végén vissza tudják keresni, hogy miért nem sikerült tartani a keretet, miből lehetett volna kicsit kevesebbet vagy mást venni. Igen ám, de ez a részletezettség sok energia. De abban a pillanatban, hogy szükségét érzed megvizsgálni az egyik kategóriádat, kezdd is el részletesen vizsgálni!

Ugyanígy, egy háztartáson belül vannak közös kiadások, de vannak olyanok is, amik egy személy miatt történnek. Ahol bajok vannak a költségvetésben, ott bizony néha ezeket is érdemes lehet feltárni. Persze nincs értelme rákenni az egyik félre a költségvetés felborulását, de néha határokat kell szabni a kiadásoknak.

Emlékszem, egyetemistaként úgy kezdtem, hogy gyűjtöttem a blokkokat, majd hónap végén összeadtam őket. Mivel komoly bevételem még nem volt, nem volt „szükségem” részletesebb rendszerre (bár jobban tettem volna, ha már akkor elkezdek nyugdíjra gyűjteni). Szinte csak élelmiszerre költöttem, a másik 3 tétel, ami még megjelent (kollégium, bérlet, hazautazás), fejben is összeadható volt. Aztán barátnőm és motorom lett, bonyolódott az életem, ez pedig életre hívott egy komolyabb rendszert.

Éppen ezért talán az elején érdemes egy alacsony részletezettségű rendszert kidolgozni, aztán miután belejöttünk, akkor egy-egy kategóriát részletesebben megvizsgálni. Ehhez érdemes jól megválasztani a platformot.

Összefoglalva tehát egy működő költségvetéshez szükséged van egy célra, egy tervre. Ahhoz hogy ezek megvalósíthatóak legyenek, minimumkövetelmény az őszinteség és a pontosság. Hát rajta!

Nem szeretném, hogy a bejegyzés túl hosszú legyen, ezért a különböző platformokról jövő hét csütörtökön lesz szó. Ezen kívül egy meglepetéssel is készülök, úgyhogy mindenképp gyertek vissza! 
Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Korábbi bejegyzéseket itt találsz:

2 comments on “Ez a működő költségvetés titka!

  1. 2009 ota google sheets-ben irjuk a parommal (idokozben feleseg) minden bevetelunk es kiadasunk. Ugy talaltuk eleg 7 kategoria (elelmiszer, egeszseg, ruhazkodas, rezsi/lakber, utazas, szorakozas es egyeb). A kategoriak az oszlopok, minden nap egy kulon cella. Ezen felul bevetelek par oszlopban (ingatlan berlet, kamatbevetel, osztalek, munkaber) Lehet megjegyzest hozzafuzni az egyes cellakhoz igy oda lehet irni egy-egy nagyobb kiadashoz hogy pontosan mi volt. Ez cross-platform, multi-device es multi-user kompatibilis kb amiota letezik. Nem kell aggodni hogy mi lesz ha a fejleszto mar nem folytatja mint egyes app-oknal. Offline mode is van, igy pl mobilnet nelkul is kozvetlen a boltbol kilepve be lehet irni es kesobb szinkronizal. Ennel jobbat eddig nem talaltam, bar nem is kerestem. Egy ujabb tabon van az osszesito ahol havi bontasban latni mindent illetve hogy adott honapban mennyit takaritunk meg, Minden ev vegen picit ranezek es megcsinalom az uj evre az uj tabokat. Fo a rendszeresseg, nekem ez gyerekkoromban a veremben van

    1. Igen, a rendszeresség nagyon fontos.

      A platformokról a következő bejegyzésben lesz szó, az alatt majd beszélgessünk róluk, természetesen a tapasztalatod is érdekel a mobilos alkalmazásokkal kapcsolatban.

Comments are closed.