Amikor online feljön a kérdés, hogy mennyit költenek az emberek ételre, legtöbbször már nem is válaszolok. Ennek fő oka, hogy a mi családunk költései annyival le vannak maradva a tipikustól (különösen az online térben beszélgetőktől), hogy az általában kiveri a biztosítékot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.
Ugyan már külföldön élünk, de itt a híresztelésekkel ellentétben drágább az étel (is). Ennek ellenére valamivel kevesebb mint 70 ezer forintot költünk havonta ételre. Ez két embernek a teljes havi fogyasztása, amiben speciális diéta (tejfehérje-, tojás- és nem szigorú gluténmentes) is van. Az egyetlen, ami nincs benne, az a munkahelyen kapott nasik, esetleges céges vacsorák. Nem mondom, hogy nem léteznek, de nem érdemes őket túlértékelni. Amikor viszont online számokat olvasok, akkor nem ritka a fejenkénti 100 ezer forint sem.

50 ezer forint különbség 35 munkában töltött aktív év alatt nagyjából 37 millió forintot jelent. Nyilván nem fogom azt mondani, hogy mindenki étkezzen fejenként napi 1000 forintból, de néha érdemes felülvizsgálnunk az étkezési kiadásainkat is.
Egészséges?
A magas költség melletti örök érv, hogy az egészség mindent megér. A fejenként 100 ezer forint körüli fogyasztás általában azért sok étteremmel, ételrendeléssel is jár (ezek nyilván nem az egészséges élet példái). Viszont szakmai ismeretek híján nem vagyok abban a helyzetben, hogy megítéljem a magas kiadásokkal járó egészségügyi előnyöket.
Biztos vagyok benne, hogy kevesebb szénhidráttal jobban járnék, még úgy is, ha az évekkel ezelőtti (Napi étel 500 forintból) cikkhez képest sokkal több fehérjét és zöldséget fogyasztunk. Rendszeres vendéggé vált a lazac, viszont kevesebb húst, több hüvelyeset eszünk (ez utóbbiban kevés örömöt találok). De biztos vagyok abban, hogy tudnánk egészségesebben étkezni; abban nem, hogy hogyan. Felmerül a kérdés, hogy az ezirányú lépések nem ártanak-e többet, mint használnak.
A magasabb költség sokszor a magasabb árazás elfogadásából, vagy a pazarlásból is származhat. Ezek egyike sem járul hozzá az egészséghez, csak a kényelemhez. Ha éppen rossz áron van valami, akkor lehetőleg nem vesszük meg mi sem, jobb áron pedig esetleg többet veszünk. Sajnos hely híján nagy raktározásaink nincsenek, de azért igyekszünk okosan menedzselni a szezonális vagy éppen akciós vásárlásokat.
A pazarlás egy része lehet a túlevés is. A túlsúlyosak és elhízottak aránya Magyarországon 60% volt 2019-ben. De még ha nem is gyarapodik valaki, akkor is képes többet enni, mint amire szüksége van. A pazarlás másik része a kukában landol (emlékeim szerint Európában az étel 21%-a, de már rég olvastam, ezen forrás szerint ~17%-a). Tehát ha annyit vennénk, amennyit megeszünk, közel 20%-kal kevesebbet költenénk ételre. Ez 150 ezres havi költség mellett 35 év alatt ~20 millió forint. Persze nem fogok úgy tenni, mintha mi nem dobnánk ki maradékot soha, vagy nem folyt volna még krumplilé a konyha megfelelő fiókjában… Az viszont tény, hogy egy kis odafigyelés milliókat jelenthet.
Azt is el kell ismernem, valószínűleg sokat segít nekünk, hogy ketten együtt sem érjük el a 130 kilót, valamint hogy ülő munkát végzünk, ezért az átlag magyarnál kevesebbet eszünk.
Sok munka
A költségek alacsonyan tartása sok munka. Sőt, olyan is van, akinek nem éri meg tovább csökkenteni a kiadásait, mert a fennmaradó szabadideje sokkal többet ér. Nyilván a legnagyobb megtakarítás elérése plusz munkával jár: főzni kell hozzá. A híresztelésekkel ellentétben ez nem olyan hatalmas munka (nyilván nem háromfogásos ünnepi ebédet készítesz egy munkanapra), de időbe, tervezésbe kerül.
Ha pedig extrém szintekre viszed, akkor a kenyeredet is magadnak csinálod, ami órabérben csak kenyérsütővel éri már meg, de hobbinak jó lehet. A másik szélsőség az, aki a reggelijét és a vacsoráját is rendeli, mert a boltbamenéssel is az ideje megy el.
Mit csináljunk?
A legjobb az lenne, ha mindenki a szájíze és az egészsége szerint tudna étkezni, miközben minden más célját is meg tudja valósítani. Sajnos ez nem így van. Az összeg, amit étkezésre fordítunk, az nem lesz elérhető házvásárlásnál, nyaralásnál vagy nyugdíjra, és fordítva. Tehát döntenünk kell, mennyi kényelmetlenséget, tervezést vállalunk ebben a kategóriában, hogy másra is maradjon.
Mivel azonban rendszeres költésről van szó, érdemes jól megnéznünk, hogy mi is szükséges.
Amit bárki meg tud tenni, hogy csökkenti a pazarlását, megtervezi a heti étkezését, és ha van ideje, akkor az otthonfőzést részesíti előnyben. Az előre elkészített (legfőképpen édes) harapnivalók, italok pedig általában a legrosszabb ár-érték arányt képviselik. (Tapasztalatom szerint ezeknek az összköltségén lepődnek meg a legtöbben.) Ha pedig már mindent kimaxoltál, írd meg a kedvenc módszered a kommentek közt.
Szuper írás! Blognév kicsekkol. 😀
Az írás céljával maradéktalanul egyet lehet érteni, jómagam is minden nap főzök magamra, betartok egy kalória keretet a céljaimtól függően. Véleményem szerint azonban, és tisztán jóindulatból írom, napi 1000 ft ból a cikk írója sem tud úgy táplálkozni, hogy valamiből hiányt ne szenvedjen, annak ellenére, hogy a 65 kg testsúlyához mozgásszegény életmóddal nem kell túl sok kalória (1600), és ez hosszú távon szinte bizonyosan vissza fog ütni. Aki aktívabban él, esetleg nagyobb is, tudatosan ( fontos, hogy mit ) állítja össze az étrendjét, nagyságrendekkel többet fizet a kajáért, akkor is, ha csak otthon eszik. Ha az én példámat elmondhatom, körülbelül 3200-3400 kalória a napi szükségletem a súlyom tartásához (már önmagában duplája a szerzőjének), 100+ kiló vagyok 2 méteres, sportolok, ezen kívül naponta 7-10 km-t sétálok. Mivel közel 50 vagyok, baromira oda kell figyelnem, hogy mit eszem, önmagában a fehérje fogyasztásom napi 80 dkg csirkemellnek felel meg, ez meg ugye kábé 2000 ft, ha nem a multis szemetet veszem. És a 80 dkg csirke nagyjából 1000 kcal. Innen a napi 3000 ft, tehát a havi kábé 100e Ft igazán nincs már messze, és nem dorbézolok, csak odafigyelek. Túlsúly miatt voltak már problémáim, ülőmunka+túlsúly+mozgás hiánya=borzasztó, nyomorba döntő derékfájdalom, szorongás, depresszió, cukor, szív, só, akármi, minden. Olcsó élet, drága halál, ahogy mondta valaki. A tudatosság, ami szerintem is nagyon fontos, de inkább amiatt, hogy hosszan, jól élhessünk. Egyetek jót és keveset!
A Grok szerint nekem kb 2600-2700 kcal-ra van szüksegem a magassagomat, a munkamat es a heti 4 egy oras edzest beleszamitva ferfikent. Ez szerinte minimum 200 – 230 € minden nap otthon fözve es olcso elelmiszerekkel, keves hussal. Realisan azert nem lehet mindig fözni ha idöt szanunk hobbikra vagy munkaban tulorazni kell.. szoval a 300€ realisabb. Ez kb annyi mint amit tenylegesen költök 350€ kicsit több hussal, hallal.
En kifelyezetten sporolos eletvitelt folytatok, mert az etkezesen megsporolt penz egy eleg szep reszet adja annak az osszegnek amit a lakas vasarlasra rakok ossze.Raadasul nem Magyarorszagon lakom, hanem egy olyan orszagban ahol dragabb az elet. (hozzatennem hogy bar ez igaz, az etkezes valoszinuleg olcsobb, a lakhatas es a kozlekedes valoban dragabb)
Fokent zoldsegeket szoktam enni fozelek formajaban. Altalaban 3 napra fozok. A het maradek 1 napjan pedig fagyasztott kesz kajat szoktam enni.
Borso fozelek fott tojassal: kb 800 Ft 3 napra, Bab fozelek hus nelkul, kb szinten 800 Ft 3 napra, Egesz sult csirke toltelekkel a belsejeben 2160 Ft krunplipurevel vagy zoldseg korettel (a koret kb 500Ft) egyutt a ketto 2660Ft ami 3 napra leosztva 886 Ft/nap. Fagaysztott kesz kaja 1 adag: 720 Ft
1 kg csirke comb sutve (1344 Ft) zoldseg koret 500 Ft. Osszesen: 1844Ft, Egy napra igy: 614 Ft
Lencs fozelek 800 Ft 3 napra, Zoldbab fozelek 800 Ft 3 napra, stb.
Mindemellett vacsorara szendvicst szoktam enni ami kb 200 Ft maximum egy alkalomra.
Nincs kaja rendeles, nincs beugrunk a boltaba nasit venni,stb
Teszem ezt ugy hogy het 3 alkalommal futok 8 Km-t, es mellette erosito edzeseket is vegzek.
Szoval ki lehet hozni olcson ha van egy cel ami miatt megeri csinalni.
A blog írója teljes homályban van. Ennyi pénzből még vegetálni sem lehet. Persze lehet enni budget darálthúst a vagy b minőségű rizst vegetával tescos saját márkás ketchuppal ebédre, estére tartós kenyeret konzerv májkrémmel, értelmezhetetlen ízű trappista sajttal, narancs izű szörppel, reggelire meg egy jó lidlis kakaós csigát Tesco 3in1 instant kávéval 1,5-es szlovák uht tejjel, vagy vizes zsemlét sütésálló sárgabarack dzsemmel és margarinnal. Ja hogy ez már 1000 ft felett van per nap..
Mindig meglep, amikor valaki lehetetlennek tartja az életszínvonalamat (és sokszázezer honfitársáét). Kicsit úgy hangzik, mintha azt írnád, hogy lehetetlen síelés nélkül még vegetálni is. Igen, vannak emberek, akiknek ez nagyon fontos, de azért a vegetálásnál többet is ki lehet hozni anélkül, hogy valaki síelni menne.
De az összeg betartásának egyik fontos eleme, hogy nem veszel felesleges dolgokat, amikre semmi szükséged nincs, amit pedig el tudsz készíteni magadnak, azt megcsinálod. Pl szörp és kávé mind olyan luxus, amit persze sokan fogyasztanak, de szükségnek nem lehet nevezni, ahogy a kakaós csiga is nagyon rossz reggeli mind tápanyag, mind költségszempontból.
De pl egy reggeli saját készítésű kovászos zsömlével, vajjal, sajttal, valódi húsos felvágottal kihozható 300 forintból, bár ez kétségtelenül egy drágább étel. Nagyon alacsony költségen a fehérje egy nehéz ügy, de a hüvelyesek sokat segítenek.
Nyilván lehet és kell arról beszélgetni, hogy mekkora szénhidrátbevitel optimális, hogyan lesz meg a megfelelő fehérje, az olcsó sajtok mennyivel rosszabbak, mint a drágák, de ehhez nincs meg a tudásom, ahogy azt a bejegyzésben le is írtam.