Hogyan élj meg minimálbérből? – 2021

Már tavaly is megosztottam veletek, hogy hogyan lehet megélni minimálbérből. Ebben az évben a saját inflációm nem volt túl jelentős, de azért pár dolog változott. Szívesen látom, ha a kommentek közt ti is leírjátok, hogy mennyiből, hogyan éltetek (lakhatási költséggel együtt).

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod!

A minimálbér 2021-ben 111.321 forint volt (adókedvezmények nélkül), ami alig magasabb, mint 2020-ban (+3%). A bejegyzés végére hagyom, hogy sikerült-e a kereten belül maradni. 🙂

megélni minimálbérből

A bejegyzés célja, hogy egy mintát mutassak azoknak, akiknek kevés pénzből kell megélniük. Természetesen nagy segítség számunkra, hogy ketten bérlünk, és a főzés költsége is megoszlik (ételrendelés ezen a szinten maximum havi egyszer reális). Alacsony keresetűeknek ez lenne az első tippem: ne lakjanak egyedül. Remélem, hogy tudok újat mondani.

Szerencsére ez nálunk nem szükség, hanem döntés kérdése, így kisebb nyaralások nem jelentenek gondot. A lényeg viszont az, hogy lehetséges-e. Ha segítségre lenne szükséged abban, hogy neked hogyan sikerülhet, fordulj hozzám bátran (ha az alkalmak ára a probléma, keress meg e-mailben, ezt is meg tudjuk beszélni).

Ha hasonló összeget keresel, akkor fontos, hogy emeld a bevételeidet, ha tudod!

Ételek és alapvető higiénia

Annak ellenére, hogy volt némi infláció, és KonyhaTündér alternatív étrendre tért át (ez hozzá van elszámolva), a rám jutó ételek kiadását alig növeltem. A tavalyi 19.028 forintról 19.311-re nőtt az idei havi átlag. Ennek egyik fő oka, hogy magunknak csináljuk a kenyeret. Terv felett vagyunk újra, 2022-ben megint emelünk, már majdnem 20 ezer forint/főt tervezünk majd.

Némileg meglepő módon sikerült csökkenteni a háztartási kiadásokon, rám csupán 1.888 forint jut (tavaly 2.200 forint volt).

Amivel azonban sajnos megszívtam, az a ruházati keretem volt. A havi 750 forintos tervet több mint 3000 forinttal haladtam meg. Ennek részben a tavalyi megtakarítás elköltése volt az oka, de a nagyobb része az, hogy az ígéretek ellenére a családom mégsem térítette meg az ajándékaim árát. Persze mondhatnád, hogy miért nem vonom le a karácsonyi ajándékuk árából. Azt hiszem, hogy az ajándékok nem így működnek. A lényeg, amit megtanultunk, hogy ne előfinanszírozzuk az ajándékunkat!

Lakhatás és rezsi

Már tavaly év végén átköltöztünk egy némileg drágább helyre (cserébe jelentősen olcsóbb fűtéssel). Ugyan a rám jutó bérleti díj közös költséggel 47.320 forint lett, a rezsikre csupán havi 5.017 forintot kellett fizetnem. A korrektség kedvéért leírom: ha nem jól szigetelt a lakásod, akkor ne aggódj, ha ennél magasabb a fűtésszámla, nem mindenki szeret 15 fokban aludni.

Az internet továbbra is 1.450 forint (jó dolog, ha valahol nincs infláció), a telefonszámlára 1.637 forintot fizetek. Ez tavaly is hasonló volt, és ugyan lehetne kevesebb, de várhatóan nem lesz az.

Utazások

A vírus továbbra is csökkenti a napi utazásainkat. Sajnos a szüleimhez is kevesebbet utaztam, mint tavaly (hiába fizeti a cég).

Talán sokat mond az összeg: 10.088 forint, amiben a BKK bérlet is benne van (igaz csak 8 darab az évben). Azért KonyhaTündér többet utazik, ha ír a saját életszínvonaláról, akkor megtaláljátok azt is.

A motor eladása óta benzinnel nem kell számolnunk, ez jelentős megtakarítást eredményezett.

A nyaralás nem fért bele az előzetesen tervezett keretbe, ráadásul jelentősen nőtt is tavalyhoz képest, 9.610 forintra. Ennek fő oka, hogy havi „házas alkalmakra” járunk, ami után étteremben vacsorázunk. Ez azonban nem volt tervezve, és nem is olcsó. Jövőre már be van tervezve, szóval aggódni nem kell. 😉

Eszközök

Mókás módon idén jelentősen emelkedett ez az összeg tavalyhoz képest, de lassan megközelítette a terv felét. Ennek fő oka, hogy vettem egy használt videókártyát, hogy a videó vágáson ne hasaljon el a gépem. Már jelentős tartalék van az „ÉCS” zsebben, de félek, hogy hamarosan jó hasznát fogjuk venni.

A biciklik szervizelése is kimaradt idén, ez már egészen biztosan nem húzható sokáig. A rám jutó összeg 2.779 forint lett.

Ajándékok és adakozás

Havi 3.015 forint ajándékokra nem egy nagy összeg, de idén nem volt esküvő, illetve a karácsonyi ajándékaink közül a legnagyobb halasztott fizetéssel lesz kiegyenlítve. Éppen ezért ugyan ez az év „olcsó” lett, jövőre csodálkoznék, ha nem haladná meg ennek a 3-szorosát.

Az adakozást továbbra sem azért csináljuk, hogy másoknak mutogassuk, csak megemlítem, hogy komoly eleme a költségvetésünknek, de ha minimálbérből kellene élnem, akkor valóban csak kevés férne bele.

Hobbik

Szerencsére a horgászatot továbbra is olcsón úszom meg, pár egyéb kiadással együtt havi 1.033 forintot költöttem rá. Sajnálatos módon idén nem voltunk annyira sikeresek, hacsak azt nem vesszük annak, hogy jókat aludtunk a csónakban.

Ahol a számolás nem stimmel

A korábban említett céges ellátások részben a Covid, részben pedig céges döntések értelmében gyakorlatilag teljesen megszűntek, ennek nem igazán örülök, cserébe ez nem jelent elszámolási gondot.

Ahogy tavaly is, a szülőknél, nagyszülőknél töltött napokat elszámolom transzferekként. Ez kicsit több volt, mint tavaly, havi 2.083 forint.

Szerencsére mi is tudtunk vendégeket fogadni, de erre külön követést nem készítettünk.

Összefoglalva

Ezeket a tételeket összeadva 109.111 forint jön össze, ami a fent jelzett minimálbér alatt van. Vagyis, ha nem vesszük figyelembe a céltartalékok állományváltozását, sikernek könyvelhetjük el az évet. Lehetséges megélni minimálbérből!

A céltartalékoknál veszteséges lett a ruha, és nyaralás zseb 7.600 forinttal, nyereséges lett az eszközök és az ajándékok zsebe összesen 2454 forinttal, tehát ha ezeket nem vennénk bele, akkor még jobban a minimálbér alatt költöttem volna.

Ha szeretnél a pénzügyeidről érthetően, értékesítés nélkül beszélgetni, jelentkezz pénzügyi coachingra.

6 comments on “Hogyan élj meg minimálbérből? – 2021

 1. Te mennyiből tudsz megélni? (Ne feledd a lakhatás valódi költségét sem, vagyis a saját lakás költéségét sem!)

  1. Érdekes témaválasztás, Kiszamolo is a napokban jött ki hasonlóval. Mondanom se kell az ottani komment szekcióban kevés a nettó havi 1 milla alatti bevételt felvállaló olvasó. A magam részéről a minimálbér számomra science fiction, a többszöröse is szűkös. A lényeg hogy meg kell tanulni takarékoskodni, kevésből is kell félretenni! Akinek nem megy kicsiben nagyban se fog sikerülni.

 2. Kérlek! A kenyér sütés receptjét megosztanád! Köszönöm szépen.

  1. Persze, de vettünk egy használt kenyérsütőt, így nagyon egyszerű. 2 pohár (cup) búzaliszt, 1+1/3 kenyérliszt, 1+1/3 víz, evőkanál olaj, teáskanálnyi cukor, só és porélesztő (hidegben kicsit több élesztő). Biztos lehetne finomabbra, de ez számomra étel, nem örömforrás, ebből nagyjából 70 deka kenyér lesz, a többit megcsinálja a gép.

  2. Azt hiszem ez némi pontosításra szorul 🙂
   A kenyérsütőbe először 1+1/3 pohár víz és az evőkanál olaj, aztán a 2 pohár búzaliszt, 1+1/3 pohár kenyérliszt megy. A teáskanálni só, cukor és porélesztővel arra kell vigyázni, hogy az élesztő se a sóval, se a vízzel ne érjen össze, főleg, ha késleltve indítod el a sütést. (A kenyérsütő egyébként KonyhaKontroller approved befektetés, ha van lehetőség, mindenképp megéri).

   Sütőben kenyeret annyira nem, inkább zsemlét vagy kalácsot sütök. Ezekhez a kedvenc receptjeim:
   Zsemle: nosalty.hu/recept/tejes-zsemle
   Kalács: streetkitchen.hu/pekseg/perfekt-foszlos-kalacs/

 3. eletszinvonalunk inflacioja az elmult tiz evben

  2013 -> 32.501 EUR
  2014 -> 51243 EUR
  2015 -> 59884 EUR
  2016 -> 50685 EUR
  2017 -> 52859 EUR
  2018 -> 52717 EUR
  2019 -> 60178 EUR
  2020 -> 72533 EUR
  2021 -> 71681 EUR

  2014-ben kifizettuk a maradek lakashitelt, elotte elvbol nem mentunk nyaralni 2007 ota. Ez latszik is a szamokon. 2015-ben ujra orszagot valtottunk, ez is picit megdobta. 2018-ban szuletett az elso gyerekunk, a kovetkezo ev kiadasain talan latni. 2019 ota egyeni vallalkozo vagyok, ami miatt vannak nagyobb rendszertelen kiadasok illetve 2021-ben jott a masodik gyerek ami iden biztos dagasztja kicsit a koltsegvetest.

  Beismerem hogy jocskan inflalodott az eletszinvonalunk az evek alatt, de azert vegig megvolt a minimum 50% megtakaritasi rata. Szerintem megengedhetjuk magunknak a kenyelmet, iden negyven leszek es van felretett penz boven. Novembertol ha vege a projektnek tartok tiz honap sabbaticalt, picit a csaladra koncentralok.

  A kenyersutot mar nezegettem amugy egy ideje, de mivel eleg mobilis az eletunk annak ellenere hogy sosem volt kocsink (projekt miatt kellhet koltozni) ezert mindig elhessegettem mondvan hogy tul sok dologgal nem jo koltozni. Persze most ket gyerekkel mar lassan kezd mindegy lenni hogy egy pici dobozzal tobb vagy kevesebb. Viszont a sarkon van egy tuti pek aki nagyon finom kenyeret sut.

Comments are closed.