Hogyan éljük túl a növekvő költségeket?

Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthető módon szorongást, akár pánikot váltottak ki egyesekből. Nem gondolom, hogy részletesen ismertetnem kéne a helyzetet – mindenki látja az utóbbi pár hónapban egyre nagyobb ütemben növekvő költségek okozta helyzetet, a kata majdnem teljes megszüntetését lehetetlen határidőkkel, a rezsicsökkentés korlátozását, mint ahogy a problémák korlátozottan ügyes kezelését is.

A bejegyzések közti hosszabb szünet oka, hogy a magamatkonyvelem.hu-ra kell koncentrálnom, hamarosan visszatérek a heti posztolásra.

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

Ebben a bejegyzésben sokkal inkább azt szeretném megmutatni, hogy erre is van, vagy legalábbis lehet megoldás. Persze senkiben sem szeretnék hamis reményeket ébreszteni – ez valószínűleg egy kemény időszak lesz (bár a jóslási képességeim nem jobbak, mint másé).

Vésztartalék vészhelyzetekre

Ha eddig követted azokat a tanácsokat, amelyeket ezen, illetve más pénzügyi blogokon olvastál, jó eséllyel fel vagy készülve erre a helyzetre. Nyilván eddig „nyugdíjként” gondoltál a félretett pénzedre, így valószínűleg fájdalmas lesz hozzányúlni, remélhetőleg nem is lesz rá szükséged. De ne feledd, a megtakarítás lényege, hogy a pénzügyi katasztrófát kellemetlenséggé szelídítse, hogy ne kelljen aggódnod, és hideg fejjel tudj gondolkodni. Pont ezért csináljuk, ezért áldozunk fel nap mint nap vágyakat, hogy amikor a baj jön, akkor ne fájjon annyira.

növekvő költségek

Ha viszont nem áll rendelkezésedre ilyen vésztartalék, más módon kell majd alkalmazkodnod az új helyzethez. Nem is gondolnád, hogy az emberek mi mindent át tudnak vészelni, milyen fantasztikus eredményeket képesek elérni. Ezért nem érdemes elkedvetlenedni, ha éppen nem arra megy a világ, amerre szeretnénk.

Azt se felejtsük el, hogy míg a probléma sokszor matematikai, a lelki oldal is legalább annyira fontos! A bejegyzés végén erre is visszatérek.

Spórolási lehetőségek

A rezsicsökkentés eltörlésére a legjobb válasz a fogyasztás csökkentése: szinte garantált, hogy valamennyit tudsz faragni rajta. 1-2 fokkal alacsonyabb hőmérsékelt számodra minimális kellemetlenséggel jár, a pénztárcád viszont nagyon meg fogja köszönni. Vannak, akik ezt extrém módon űzik – nálunk például sok télen keresztül 15 fok volt a lakás azon részein, ahol fűtöttünk, cserébe hatvan négyzetméteren, megkérdőjelezhető szigeteléssel a fűtésszámlánk évi hatvanezer forint körül volt.

Természetesen nem kell ilyen végletekben gondolkodni, nem gondolom, hogy bárkinek így kéne élni, mi is lazítottunk már. Abban azonban biztos vagyok, hogy 25 helyett 20 fokban még senkinek nem fagytak le az ujjai. Vannak persze ennél szofisztikáltabb megoldások is. Ha az ember rá tud áldozni egy keveset az otthona korszerűsítésére, a megfelelő szakemberrel könnyen megtérülhet. Mivel bérleményben élünk, ilyen nagyszabású munkába mi nem kezdünk bele, de az ablak melletti lyuk betömését egy korábbi bérleményben helyesnek éreztem. 🙂

A másik arany tojás, amely a spórolás témakörében rendszeresen előjön, az otthoni sütés-főzés. Valóban több időt és energiát vesz igénybe; a spórolás árát így fizetjük meg. Bónuszként télen ez nagyon kellemesen be tudja fűteni a konyhát.

Mindenki lakik valahol és eszik valamit, de ezzel nagyjából véget is ért az univerzális, minden helyzetre ráhúzható bölcsességek listája. A többi dologhoz jóval több önismeretre van szükség. Milyen szolgáltatásokat használsz, amelyeket el tudnál hagyni? (Például egyéni vállalkozásodnak biztos szüksége van könyvelőre?)

Milyen (káros) szenvedélyeid vannak, amelyekről már olyan régóta szeretnél leszokni?

Ezeknél a döntéseknél nagyon fontos, hogy a teljes költési struktúrádat megvizsgáld, és légy őszinte magaddal: mind abban, amit elhagysz, mind az új rendszerben, amelyet kialakítasz. Nem érdemes olyan korlátok közé szorítanod magad, amiket úgysem tudsz betartani – reálisan értékeld a helyzeted, és számodra elérhető célokat tűzz ki magad elé.

A legjobb persze az, ha növelni tudod a bevételed. Fiatalon, gyerek nélkül nyilván könnyebb túlórát vállalni, vagy a kata változás miatti biciklisfutár hiányt betölteni, de minden élethelyzetben jöhetnek lehetőségek, tartsd nyitva a szemed.

Amit ne csinálj!

Nem érdemes olvasgatni a híreket, vagy ráparázni a törvényhozás éppen aktuális iterációjára. Ha stresszelni szeretnél, inkább csinálj valami nehéz, de hasznos dolgot, aminek az elvégzése után jobban érzed magad. A média böngészése csak arra jó, hogy felesleges szorongást okozzon. Nyilván kövesd a híreket valamilyen szinten, de napi pár percnél több idő garantáltan felesleges lesz.

Sajnos évtizedekig arra volt szoktatva a magyar nép, hogy a kormánytól kell várni a megmentést. Ez tökéletesen működik addig, amíg nincs rá szükséged – tökéletes példa a rezsicsökkentés. Amíg az energia ára alig tért el a számlázottól (vagy annál olcsóbb volt), addig óriásplakátok ezrein néztük a sikereket. Amint drága lett fenntartani, jelentős korlátozásokra lett szükség… Persze lehet, hogy „meg leszel mentve” (értsd a befizetett adódból visszakapsz valamit), de erre nem érdemes számítani.

Ettől függetlenül van az a helyzet, amikor érdemes segítséget kérni. Én abban hiszek, hogy a közvetlen támogatói környezetben (család, barátok) rejlik a megoldás.

Nem anyagi apróságok

Ha pedig kicsit fel szeretnél szabadulni a szorongás alól, akkor hívd fel egy barátodat, vagy segíts valakinek a problémája megoldásában. Senki nem tudja, hogy mennyire lesz nehéz a következő időszak, de az ismerősi, támogatói kör akkor is jól jön, amikor minden jól megy. Érdemes lehet erre koncentrálnunk ahelyett, hogy szomorkodunk az éppen aktuálisan növekvő költségek miatt.

Ha pedig ez a krízishelyzet arra ösztönöz, hogy változtass, és tudatosabban kezdj élni, esetleg felkészülve egy következő nehéz időszakra, akkor talán még valami hasznot is találhatunk benne!

One comment on “Hogyan éljük túl a növekvő költségeket?”

  1. Köszönöm a cikket, valóban stresszoldó. Üdv: Kati

Comments are closed.