Így költsd el az első milliárdod!

Az amerikai sportolók a középiskolában és az egyetemen nem kapnak fizetést, de utána egész életük gondtalanul telik, ugye? Sajnos sokszor nem. Sőt, nagyon sok profi sportoló megy csődbe a profi karrierje után. Éppen ezért készít a GQ sports videót arról, hogy hogyan költik el a profi sportolók az első millió dollárjukat (ami ugyan kevesebb, mint egy milliárd forint, de a lényeg, az alapelvek ugyanazok). Ez általában a szerződési bónusz. Ebből készít Spencer Cornelia nagyon jó összefoglaló videókat. Ha van egy kis időd és jól beszélsz angolul, akkor nézz rá Spencer csatornájára.

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd azt is! 😉

A mai bejegyzésben igyekszem bemutatni az általános mintákat, hibákat, illetve bemutatom, hogy hogyan lenne érdemes befektetni annak, aki éppen megütötte a főnyereményt.

Videót is készítettem az első millió dollár elköltéséről

Problémák

Már írtam arról, hogy nem jó dolog, ha egyszerre az “öledbe hullik” egy nagy összeg. Ezek a srácok egész életükben erre készültek, sokuk nagyon szerény körülmények közül jött. Éppen ezért nem meglepő, hogy nem járatosak a pénzügyekben.

Szülők ellátása

Ugyan a videókban általában nem ezt teszik az első helyre, de a legtöbb ilyen srác nagyon hálás a szüleinek. Egy sztár kinevelése nagyon drága, valószínűleg sok lemondással jár. Értékelendő, hogy ezt szép ajándékokkal ismerik el, általában luxusautót vagy hatalmas házat vesznek nekik. De! A drága eszközökkel, nagy házakkal magas fenntartási költségek is járnak.

A pénzügyileg racionális választás az lenne, ha a nyugdíjalapjukat finanszírozná vagy az életszínvonaluknak megfelelő eszközöket ajándékozna nekik. Például kifizetné a lakáshitelüket, ahogy Haskins tette. Több szempontból problémát okozhat, ha állandó függőségi helyzetbe hozzák a szüleiket.

Saját szükségletek ellátása

Több videó megnézése után azt látom, hogy az elsők között van az autó és a saját lakás vásárlása. A saját lakásnak lehet értelme, hiszen ez jelzi a csapatnak, hogy hosszú távon tervezhetnek vele. Amire feltétlenül szüksége van a sportolónak, az egy ingatlan a stadionhoz közel. Nem árt, ha elég nagy az otthoni sporthoz, valamit ahhoz, hogy többen elférjenek benne. Azonban egy “munka” miatt házat venni hatalmas bukót jelenthet.

Az első autó általában valami nagy teljesítményű luxus jármű. Ezzel nekem két problémám is van. Az egyik, hogy az autók nyilvánvalóan rossz befektetések. Egy vagy két évvel később ugyanaz az autó már nem annyira jelent problémát, de az első fizetésből nem kell azonnal a legdrágább szalonba szaladni.

A másik, hogy a lóerő mellé nem árt, ha van némi tapasztalat. Ha a lovak szétszaladnak, már az elején megtörheti a karrierjét egy hosszú felépülés.

Adók és járulékos veszteségek

Több kezdő elfelejti, hogy a következő év elején adót kell fizetnie. Az USA-ban a munkáltató nem fizet minden esetben adóelőleget, ahogy nálunk teszi, így az adófizetési kötelezettség néha meglepetésként érkezik. Ráadásul a sávos adózás miatt ez néhol 50-55% körüli kulcsot is jelenthet.

A profi sportolóknak az ügynökeiket is ki kell fizetni. Ez akár a fizetés 10%-a is lehet. Ha azt hiszed, hogy egymilliót keresni jó móka, akkor csak gondolj bele, hogy a valóságban 400-450 ezer dollárt kapsz kézhez belőle.

Felesleges szemetek

Oké, én nem vagyok nagy kiegészítő-párti, a kezemen csak egy gyűrű van, az is olcsóbb volt, mint egy átlagos ember telefonja. Szerintem erre bármennyit költeni pénzkidobás. Egy sportolónak persze nem kell ilyen “egyszerűen” élnie, viszont több videóban láttam, hogy designer ékszereket, órákat, festményeket vesznek. Ilyenkor mindig azt remélem, hogy az ízlésük hamarosan javulni fog, viszont ha ez megtörténik, ennek nagy része éppen ezért kidobott pénz. Szimplán nem az első millió dollárból kell ezt fizetni, ráér majd a hozamból!

A kedvencem, amiben szerintem Spencer is téved, hogy a (Rolex) óra milyen nagyszerű befektetés. 100 év múlva !lehet!, hogy lesz értéke, de a kockázat annyira nagy, hogy a várható értéke szinte biztos, hogy negatív. 100 év alatt meghibásodhat, eltörhet, ellophatják. Illetve hallottál már olyat, hogy valaki pár éves, használt Rolexet akar venni? Arról nem is beszélve, hogy a zsebtolvajok álma lehetsz, egy ügyes mozdulattal egy kisebb család éves költségvetését akaszthatja le rólad. Ha megteheted, hajrá, de jó befektetésnek csak egy marketinges gondolhatja ezeket. 

első milliárd

Javaslatok

Okos kiadások

Egy csapatba fontos beilleszkedni. Ehhez nagylelkűnek is kell lenni. (Ezzel nekem komoly gondjaim vannak, szerencsére KonyhaTündér ebben nagy segítség.) A sportolók közt szokás a közös vacsora, ahol a kezdő fizet. Ha ez kell a bekerüléshez, akkor ki kell fizetni, még ha sokba is kerül.

Az életmód, vagyis inkább a teljesítményének fenntartása sok pénzbe kerül. Személyi szakácsra, edzőre, menedzserre lehet szüksége. Költeni kell a megjelenésre (bár közel sem annyit, mint ezek a srácok szoktak), illetve a speciális diéták miatt nem igazán tudják megoldani, hogy olcsón egyenek.

Spencer több sportolónál megemlíti, hogy érdemes barátokat fizetni. Ez egy átlagember számára furán nézhet ki, de ha belegondolunk, akkor lehet értelme. A profik számára is fontos, hogy új emberekkel találkozzanak, a barátaik pedig akkor érjenek rájuk, amikor erre idejük van. Ez általában a nap közepe, amikor mások dolgoznak. Új embereket is rajtuk keresztül fognak megismerni.

Ugyan nem éppen szükséges, vagy okos kiadás, de érdemes tervezni a szórakozásra is. Ezt a fantáziátokra bízom, de az első millió dollárból szerződésből nem javaslom, hogy 10 ezer dollárnál többet elszórakozzon bárki. Még nem olyan gazdag…

Befektetések az első millió dollárból

Spencer egy nagy ingatlanhívő, így ő rendszeresen azt ajánlja, hogy a pénz jelentős része ingatlanokba kerüljön. Én azt gondolom, hogy ezekkel sok baj van, legalábbis több mint amennyit egy profi sportolónak ingatlankiadással kéne foglalkoznia. Nyilván fel kell vennie rá valakit, ez elviszi a magasabb hozamot, amit az ingatlan adhat, valamint elveszíti az irányítást is.

Ennél sokkal okosabb, ha valóban passzív befektetésekbe helyezi a pénzét. Ez akár egy megtakarítási számla is lehet addig, amíg egy valódi pénzügyi tanácsadó meg nem tanítja a pénzügyek alapjaira. A pénzügyek az egyik téma, amit nem érdemes másra bízni. Részben ezért nem adok befektetési tanácsot, hanem pénzügyi coachingot tartok. Még ha én „jó tanácsot” is adnék, honnan tudod, hogy a következő alkalommal nem egy értékesítővel beszélsz, ha nem tanulod meg, hogy mire kell figyelni. A megtakarítási számla után a következő lépés pár indexkövető alap vagy aktívan kezelt alap lehet. Én egyedi részvényeket nem ajánlok nekik szinte semmilyen esetben, ez sok munka, sokszor alacsony, vagy nem létező haszonért.

Sok sportoló a rengeteg pénzét és követőjét valamilyen fogyasztói márkává alakítja át. Az ötlet nem rossz, ám ezt érdemes a profi karrier végére ütemezni, nem az elejére. Azok, akik még nem vezettek céget, sokszor hiszik azt, hogy csak pénz kell hozzá. Ez távolról sem igaz, sőt, pénzt sokkal könnyebb szerezni, mint hinnéd. A befektetés, üzlet menedzselése egy szakma. Tanulni kell, kemény munkával elsajátítatni. Ha csak beleugrasz, mert sok pénzed van, akkor könnyen válhatsz milliárdosból milliomossá. A sok pénzhez jutott emberek mindig régi/új ismerősök célpontjai voltak, így számukra fokozott óvatosság ajánlott.

Összefoglalás

Összességében azt gondolom, hogy a profi sportolók első számú prioritása a karrierjük. Ezért az sem nagy probléma, ha nem fektetik be azonnal a pénzüket (ez egyébként igaz a pályakezdőkre is). Amint van annyi szabadidejük, hogy a pénzről tanuljanak, akkor már van értelme némi kockázatot vállalni, a portfólió egy részéből üzletet alapítani.

Azt gondolom, annyit lenne érdemes költeniük, amennyi a nettó vagyonuk hozama (max 10%). Ez egy jó hüvelykujjszabály lehet, hiszen így nem fogy el a pénzük akkor sem, ha lesérülnek (ez főleg az NFL-ben komoly probléma, sokan egy szezont sem tudnak végigcsinálni). Így az is elkerülhető, hogy az életszínvonalukban csökkenés legyen a profi karrierjük vége után.

Érdemes úgy gondolni a profi sportolók karrierjére, mint egy valódi befektetési instrumentumra, mintha a testük lenne a tőke. Gyakorlatilag egy aranytömb, amit éppen dollárra vált. A probléma, hogy nem tudja, hogy mekkora az aranytömb, csak azt látja, amit már megkapott belőle. Ez esetben is úgy gondolod, hogy a tőkét kéne elköltenie? Nem, racionális ember csak a tőke hozamát költi el. A fizetése pedig nem a hozam, hanem a tőke! Egyébként ez a logika alkalmazható a munkavállalóknál is, csak esetükben a karrier sokkal hosszabb, a fizetés pedig alacsonyabb, nem teszi lehetővé, hogy a hozamaiból megéljenek.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Ha a pénzügyeid helyretételében szükséged lenne egy kis segítségre, abban szívesen segítek bármiféle értékesítés nélkül. Kattints ide a részletekért! Még youtube reklámot is készítettem. 🙂

One comment on “Így költsd el az első milliárdod!”

Comments are closed.