Interactive brokers TBSZ – számold ki itt, hogy megéri-e!

Jó pár éve várunk az IB TBSZ számlájára, és végre megérkezett! Én személyesen nagyon reménykedtem, hogy az RC tavalyi felvásárlásában látnak akkora üzleti potenciált, hogy betörjenek erre a piacra. Úgy tűnik, hogy most látták elérkezettnek az időt. De nézzük meg a jelenlegi részleteket. A bejegyzésben leírom a véleményemet is az Interactive Brokersről. Figyelem, a linkek egy része (külön jelölve) szponzorált!

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod. Ha csak a számolótábla érdekel, azt itt találod.

Azt is el kell mondanom, hogy én nemrég nyitottam az IB számlámat, őszintén elég borzalmas élmény volt. Csak két apróság: ne nyissatok második számlát, még ha minden arra mutat se. Ezen kívül amíg nem nyitják meg a számlát, ne küldjetek rá semmilyen pénzt. Sajnos eltart pár napig a folyamat (a „minden kész” e-mail után másnap tudsz először bejelentkezni). Azt is tudni kell, hogy van referral program: százalékos visszatérítése miatt inkább nagyobb pénzzel éri meg. Update: a TBSZ-eseknek is jár a meghívás utáni ajándék, szóval a meghívót és egyéb ajándékokat ezen a linken találsz.

Az IB másik előnye, hogy a magyar brókerekhez képest sokkal több értékpapír elérhető (például van visszaforgató amerikai államkötvény a londoni tőzsdéről). Az IBKR TBSZ-en úgy tűnik, hogy minden instrumentum elérhető. 07.26-tól elérhetővé váltak a kötvény ETF-ek, amiket korábban az szocho változások miatt korlátoztak!

TBSZ transzfer

A TBSZ transzfer a GYIK szerint működik (bár a hírek szerint csak később), kíváncsi vagyok, hogy mennyire lesz egyszerű…

Kondíciós lista

A magyar brókerekkel szemben sima számlavezetési és állományi díj nincs. Viszont a 2000 forintos havi TBSZ díj elég jelentős. A jó hír, hogy ez a számlák számától független, vagyis 1 és 10 év után is évi 24 ezer forintot jelent majd. Persze ezt le lehet kereskedni, de passzív befektetőknek (ami remélem a legtöbb olvasóm) 2000 forintos kereskedési díj nagyon ritkán jön össze. Az osztalékportfólióra optimális lenne, de ezt a stratégiát az amerikai kettős adóztatásról szóló egyezmény felmondása közel irrelevánssá tette.

A kereskedési díj sokkal alacsonyabb, mint a magyar brókereknél. Az európai tőzsdéken ~0,051% az általános díj (ez nagyjából kilencede a megszokott díjaknak). A minimum 3€/4$ (számlatípustól függően kevesebb is lehet, a limitáras megbízás ára magasabb). Ez azt is jelenti, hogy a minimális fajlagos befektetési költséghez minimum 6000€ vagy 8000$ tartozik. Ez azt fogja jelenteni, hogy legtöbbünk a kontraktus minimumdíját fizeti majd.

Vagyis TBSZ-en, hacsak nincsenek extra igényeink, akkor a kereskedés ingyen lesz, de összességében néhány embernek (alacsony vagyonnal) drágább lesz az IBKR TBSZ számla, mint más szolgáltatóknál. Különösen az első néhány évben. Ha szeretnél számlát nyitni, akkor

 1. kattints erre a szponzorált linkre
 2. Majd kérd a rövid bemutatóvideót: itt tudod kérni a referral kóddal együtt!
 3. Regisztrálj az e-mailes referral kódon keresztül!

Véleményem szerint még mindig jó döntés lehet maradnak a „magyar” brókerek, ha elutasítod az angol nyelvű felületet vagy kis összeget fektetsz be, de ez talán így is van jól!

Ha pedig szeretnél eljutni a valódi befektetésig, akkor jelentkezz a befektetési oktatásra. A befektetések utáni adózásról szóló bejegyzésem itt találod meg meg.

A TBSZ-ek összehasonlító számolótábláját itt találod.

A leírt információkat és linkeket a szponzoráció tudatában érdemes kezelni. A bejegyzés oktatási, információs és szórakoztatási céllal készült, a személyes véleményemet tükrözi, célja nem egyes pénzügyi termékek keresdelmének népszerűsítése. Az egyéni stratégia kialakítása előtt érdemes megfelelő kutatást végezni, és szakértő segítségét kérni.

A lenti Facebook gombbal oszd meg kérlek a bejegyzést, hogy más is láthassa!

41 comments on “Interactive brokers TBSZ – számold ki itt, hogy megéri-e!

 1. Akinek már élő számlája van, így tudja megnyitni (csak másnaptól lehet rajta bármit csinálni:
  Settings/Open an Additional Account/Individual Brokerage Account/TBSZ 2023

 2. Kedves Kontroller!

  Érdekelne a véleményed, hogy egy 3 havonta esedékes, fix összegű megtakarítás TBSZ-en való tartásához az IB megfelelő választás lehet?

  A cikkben is linkelt számolótábla alapján az tűnik a legjobb választásnak.

  1. Összegtől függ, de pár év után (mikor már van jelentős tőke), akkor szinte mindenképp az lesz a legolcsóbb!

 3. Leginkább annak éri meg a magyar brókereknél maradni, aki úgy B&H befektető, hogy nincs gyűjtő fázisban. Mert azért 3 euró már 1125 Ft 375 Ft-os árfolyamon, ha havonta betolod a megtakarításaidat, már több mint felét elvitte a TBSZ díjnak. Ami amúgy 200 Ft / TBSZ KBC-nél és 350 Ft/TBSZ Ersténél.

  Amúgy inkább az a fő kérdés, hogy egyébként vennél-e havonta, ha amúgy havonta kicsi összeget takarítasz meg a minimum díjhoz más brókernél is. Mert a gyakorlatban lehet hogy 3-4 havonta venne az ember, nyilván így havonta fog. De megintcsak felmerül, hogy egyébként egy részvény ETF várható hozama hosszútávon nem jelenti eleve azt, hogy ugye ha havonta veszel és nem ritkábban, akkor a korábbi vásárláson is van egy várható hozamod.

  Megjegyzem, ami biztos hogy olcsóbb lenne az az 1 bróker a több brókerhez képest, de én például több brókernél tartok számlát.

  1. Szia! Ezt a részt el tudnád magyarázni kicsit?
   „Mert azért 3 euró már 1125 Ft 375 Ft-os árfolyamon, ha havonta betolod a megtakarításaidat, már több mint felét elvitte a TBSZ díjnak. Ami amúgy 200 Ft / TBSZ KBC-nél és 350 Ft/TBSZ Ersténél.”

   Lassan fél éve rugózom azon, hogy nyisaak-e vagy ne nyissak TBSZ-t kb negyedéves párszázezres beutalásokra a gyűjtóévben, és ugyan azt én is megtaláltam, hogy évente 200 Ft maga számla, de ennek relevanciáját az általad írt EURHUF árfolyamhoz már nem értem. Az a 200 Ft nem mindenképpen 200 Ft? Vagy van vmi további díj a KBC-nél ami a IB-nél nincs?

  2. Az lehet, hogy a tbsz kbc-nél meg ersténél csak 200/300 ft de ehhez még hozzá jön az alapszámladíj is! Szóval könnyen meg van az 1e ft havonta csak számlavezetésre ami itt nem levásárolható.

  3. @Zabalint: egyetértek, nagyon keveseknek éri meg nem az IB-nél lenni (részben egyetértek azzal, hogy „így havonta is megérheti venni” érveléssel, de annak monetáris értéke az esetek többségében nem 100%).
   Sajnos igen, aki kimaxolta a saját acc-ját (jó esetben a feleségéét is), annak a magyar brokik (vagy a TBSZ nélküliség) elkerülhetetlenek…

 4. Meg kell tanulni opciózni és akkor nem zavar se a szochó, se az USA egyezmény hiánya. 🙂 Vagy marad a sírás és/vagy a perkálás. 🙁
  Ráadásul a fedezetnek tartott cash-re még kamatot is ad az IBCE. Látra… Nem is keveset…
  A TBSZ-en meg se kamatadó, se szochó, ez utóbbi még feltörés után sem.
  Nekem durván megéri.

  1. egy lotto nyertes meg azt tanacsolna hogy hagyni kell az opciokat a francba, lottot kell venni es JOL kell tippelni. Kinek mi a strategiaja ugye

 5. Ha pl. az Ersténél van számlája az embernek, akkor kell egy fő értékpapír számla és arról lehet TBSZ számlát nyitni. Így 1 TBSZ esetén is 700 Ft/hó a költség és minden 1 M Ft után még 150 Ft. Ha minden évben indítasz TBSz-t 1 M Ft-al, akkor aktívan van 5 TBSZ-ed, annak össz-költsége 2850 Ft/hó, ha nincs nyereséged. Ha van, akkor még több. Szóval ha minden évben megtakarítasz, egyértelműen az IB a jobb és semmilyen kondíció mellett sem jön ki jobbnak más brókercég, ahol TBSZ-t lehet nyitni.

  1. Igen, én is ezt számolom.

   Szlavezdíj amúgy elvileg max 4 lehet egy hónapban. Ha jól olvasom a kondíciós feltételeket. (Erste, Online csomag)

   „. A Társaság fix díjat maximum négy számla után számít fel. Az ezen felül nyitott számlák esetén fix díj nem kerül terhelésre.”
   forrás:
   erstemarket.hu/files/Online_dijjegyzek_20230501.pdf?1681460907

   Szóval ha van 5 db futó TBSZ számlád, mindegyiken 1 M Ft, és csak 2 havonta kereskedsz (tehát van évi 6 kontraktusod, mondjuk évente 6 X veszel 1 db SXR8 ETF-et BÉTa piacon, ami ma 160.000 Ft ), akkor a költségeid:

   1) Erste 2024
   – 12 (hónap) x 4 (max futó TBSZ-ek) x 350 Ft (TBSZ számlák szlavez díja) = 16800 Ft (nem lekereskedhető – ha jól tudom)
   – 12 (hónap) x 5.000.000 (Ft) x 0,015% (állománykez díj) = 9000 Ft (nem lekereskedhető – ha jól tudom)
   – 6 (alkalom) x 1 (db SXR8 vásárlás) x 600 Ft = 3600 Ft
   sum(erste) = 29400 Ft / 2024-es év

   2) IB 2024
   – 12 (hónap) x 1 (futó TBSZ-ek számától független) x 2000 Ft (TBSZ számlák szlavez díja) = 24000 Ft (lekereskedhető)
   – 6 (alkalom) x 1 (db SXR8 vásárlás) x 700 Ft = 4200 Ft, DE EZ 24 ezerig lekereskedhető, tehát 0
   sum (IB) = 24000 Ft / 2024-es év

   Szóval ezzel a minimális kereskedéssel, lehető leginkább Erste felé húzó kondíciókkal is jobban járunk az IB-vel!

   (lejjebb saját kommentemben kifejtettem a saját portfóliómra vonatkozó számításaimat is)

 6. Sziasztok!

  Segítsetek dönteni, Erste, vagy IB?

  Mint volt Random Capital-os, jelenleg az Erste-nél vagyok, és idei év végéig, tehát 2023.12.31-ig teljesen költségmentes számomra a számlavezetés (tehát a fix és az állományi díjam is 0).
  Viszont jan.1-től 350 Ft / TBSZ számla, plusz állományi díj 0,015 %.

  Az Erste-nél nekem van jelenleg 4 futó TBSZ számlám (2019, 20, 21, 22), az ideit még nem nyitottam meg.
  TBSZ számlánként nagyságrendileg 1, 3, 2, 2 millió Ft körüli összegeim vannak, egyben kb. 8 M Ft.
  Főleg a BÉT és a BÉTa piacokon kereskedek, havi szinten átlag 2 alkalommal, alkalmanként átlag 150 – 200 ezer Ft körüli összegekkel. Általában SXR8 ETF-et veszek (ez a BÉTa piacon lévő S&P500 követő ETF), annak egyszeri vételi díja kb. 600 Ft. Szóval jelenleg nekem az összes havi költségem az Erste-nél, havi 2 db SXR8 vásárlása esetén kb. 1200 Ft.

  Matekozzunk:

  1) Erste 2024
  – 12 (hónap) x 4 (futó TBSZ-ek) x 350 Ft (TBSZ számlák szlavez díja) = 16800 Ft (nem lekereskedhető – ha jól tudom)
  – 12 (hónap) x 8.000.000 (Ft) x 0,015% (állománykez díj) = 14400 Ft (nem lekereskedhető – ha jól tudom)
  – 12 (hónap) x 2 (db SXR8 vásárlás) x 600 Ft = 14400 Ft
  sum(erste) = 45600 Ft / 2024-es év

  2) IB 2024
  – 12 (hónap) x 1 (futó TBSZ-ek számától független) x 2000 Ft (TBSZ számlák szlavez díja) = 24000 Ft (lekereskedhető)
  – 12 (hónap) x 2 (db SXR8 vásárlás) x 700 Ft = 16800 Ft, DE EZ 24 ezerig lekereskedhető, tehát 0
  sum (IB) = 24000 Ft / 2024-es év

  Kérdéseim:
  – jól számoltam?
  – nem hagytam ki semmit?
  – ezalapján jól látom, hogy nekem egyértelműen az IB érné meg?
  (pláne, ha van referral link is)
  – vajon a TBSZ transzfer milyen költséggel járna? (a fenti számítások alapján max 20k belefér, több nem igazán)

  Köszi, ha segítetek! :))

  1. A TBSZ transzfer még nem működik, szerintem várj a nyitással mondjuk év végéig. A számításodban az egyetlen hiba talán, hogy évente fér bele 20k. 😉

  2. Köszi, Kontroller! 🙂

   Annyi még, hogy az IB-nél a BÉT (és gondolom, BÉTa ideértve) piacon a vásárlás díja 0,40 % ill. min. 405 Ft teljesen fix, forintban? Tehát se ez, se a 2000 Ft / TBSZ nem ugrál a HUF EUR alakulásával?

   És akkor IB-nél is folytathatom ugyanúgy forintban az egészet? (HUF-ot utalok, HUF-ban veszem az etf-eket, HUF-ban vonják a költségeket)

   Mennyire jellemző az IB-nél, hogy emelgetik a költségeiket?
   Mert ha sok-sok évre előre tudnék ezzel az éves szinten 24.000 Ft-tal számolni az teljesen egyértelművé tenné nekem a váltást év végén.
   (jó, azért a transzferálás díjától nagyban függ)

  3. A minimum 200 forint, illetve az eladás 0,1%, de nekem most az SXR8-ra nem dobta fel a BÉTa-t, tehát simán el tudom képzelni, hogy nem lesz elérhető. De a TBSZ díja miatt így is lényegtelen lesz a kereskedési költség havi egy vásárlásnál.
   Eddig az IB-nél költségcsökkentést láttam csak, korábban volt pl inaktivitási díj. Ez nem jelenti, hogy soha nem fognak emelni természetesen, nagy vagyonnál most szerintem „túl olcsó” a B&H.

  4. IBCE nem szerzett jogot a BETa piachoz:
   bet.hu/oldalak/kereskedocegek
   De a nemet tozsden meg lehet venni euroert az sxr8-at (min 3 eur-ert)

   köszi a plusz infót! (A spam csökkentése érdekében a https és www betűkre ugrik a spamfilter (amiről értesítést sem kapok)

  5. Én is a transzferen gondolkozok az Erstétől az IB-re, ha lesz rá lehetőség. Nekem 3 TBSZ-em van és sajnos nem egyféle ETF-et tartok. Ha jól gondolom, akkor 3×3=9-szer lesz felszámolva az 5 ezer ft, ami 45 ezer összesen,.. De még ígyis lehet ezt fogom tenni. Azt esetleg tudja valaki, hogy csak az értékpapírokra vagy, ha van rajta szabad forint és euró, akkor azokra is felszámolják az 5-5 ezer Ft-ot a transzfer során?

 7. Elég unszimpatikus ez a ‘10 ezer euro alatt nincs értelme az ajánlói programnak’ érvelés.

  Számodra nincs értelme, mert te csak akkor kapsz 200 dollárt ha ez megvan. Az ajánlott akkor is megkapja az 1%-ot ha kisebb összeggel fektet be. Pont ugyanannyira éri meg 6000 euronál mint 30000-nél, növeli a befektetése első éves hozamát kb 1%-al.

  Semmi gond nincs azzal hogy nem akarod ‘elpazarolni’ az ajánlást olyanra akinek kisebb lesz a befektetése és te nem kapsz semmit, de akkor vállald is fel hogy erről van szó.

  1. Köszi a kritkát, átírtam a bejegyzést. Mondjuk ne feledjük, hogy míg az 1% (minimum 2000) dollártól ugyanannyi, addig egészen más csengése van 20 dollárért e-mailezgetni és 100+-ért. Valóban jobb lett volna, ha eredetileg is 50 ezer dollárt írok.

  2. @Kontroller, mire gondolsz emailezgetés alatt? Én kedden regisztráltam hasonló linkkel, szerdán feltöltöttem próbaképpen 100 eurot, pénteken kaptam 1 euronyi IBKR részvényt 😀 Automatikusan, semmit sem kellett tenni érte.

   Utána csütörtökön ment a nagyobb pénz, ma annak is megjött az 1%-a. A feladat az én meglátásom szerint annyi hogy regisztráljon az ember ilyen linkkel és kap az egész első éves befizetésre 1%-ot, ez ingyenpénz 0 efforttal, szerintem hiba nem kihasználni.

  3. @Marginka (vagy Korrektség, nem tudom, hogy melyiket preferálod 😀 ): valahogy meg kellett szerezned a linket. 😉 Amit viszont tényleg benéztem, hogy a meghívottnak egy éve van beutalni (a 30 nap csak a meghívóra vonatkozik), így már egy kicsit jobb a helyzet.

 8. Az ERSTE online-nal a BET alkalmi vasarlas 0.35% es a min. 390Ft.

 9. Sziasztok!

  Van valakinek infója arra nézve, hogy deviza kiutalás pl. Revolutra vagy Wise számlára működik-e az IB-nél?

 10. Ami nagyon fontos elony az IB-nel az a verhetetlen deviza konverzio spread. Wise es Revolut is draga hozza kepest, Erste-t meg hagyjuk is…

  1. Szia! Mire gondolsz? Beutalsz forintot és devizáért veszel instrumentumot? Simán forint átváltására devizára nincs lehetőség ha jól tudom.

  2. @Andras: margin számlán lehet, de abban igazad van, hogy csak vételkor lehet (elfelé) váltani, bázisdevizára (vissza) pedig bármikor.

 11. Szia! Visszaforgató amerikai államkötvény alatt a londoni tőzsdéről mit értesz? Valami accumulating kötvény ETF-et? Köszi!

  1. Köszönöm!
   Arra van ötletetetek, hogy mi lehet az amerikai államkötvény buy-and-hold a lejáratig alternatívája?
   Ha jól gondolom mivel az ETF Londonban forog a kettős adóztatás problémája megszűnik. Ha TBSZ-re veszem akkor az SZJA+EHO sem játszik.
   Viszont én nem szeretnék az árfolyamra spekulálni, az ETF-ben pedig az újrasúlyozás miatt benne van, hogy két év múlva még a névértéket sem kapom vissza. Valamennyire csábít, hogy kamatcsökkenésre spekuláljak, de ezt a kötvénnyel is megtehetem, csak ha mégis kamat emelés lesz dönthetek úgy, hogy egyszerűen kiülöm futamidőt.

  2. @András: a probléma, amit leírtál, csak lelkileg játszik. Kiülés esetén is ugyanazt a veszteséget szenveded el, mint egy újrasúlyozott portfólióban, csak így legalább a választásodnak megfelelő duration-on ülsz, nem „éppen ott, ahol a kötvényed jár”. Lehet, hogy ez így bonyolultnak hangzik, nyilván a befektetési oktatáson jobban átrágjuk, de a lényeg ez.

  3. Kb. 2 év múlva külföldön lesz esedékes egy új autót vennem. Én csak az 5%-os kupont szeretném begyűjteni és nem aggódni, hogy esetleg csökken az ETF ára. Itt pont jó feature, hogy egyre csökken a duration a vásárláshoz egyre közelebb kerülve időben. Sejtem, hogy különböző duration-ű ETF-ekből dinaimukosan ki lehet keverni mindig azt ami nekem kell de overkillnek tűnik.

  4. @András: sajnos így nincs ötletem, valóban overkill lenne a váltogatás… Viszont ne feledd, hogy ettől függetlenül a veszteséget (vagy nyereséget) akkor is elszenveded, ha van kamatkörnyezet-változás, hiába kapod meg a megfelelő kupont. 🙁

 12. Üdv

  Ha nekem már van pl 10-20 millió Ft-om, amit egyben tennék be, és nem akarok évekig hozzá nyúlni, akkor melyik éri meg jobban? Nem akarok gyűjteni, vagy X havonta már befizetni. Ennyit tennék részvénybe.

  1. 10 millió esetén a havi állományi díj 1250-1500 forint, ehhez még hozzájön a számlavezetési díj, amivel már a banki háttérrel rendelkező brókerek az IB TBSZ költségszintjén vannak, de a vásárlási jutalék miatt várhatóan az IB lesz a legolcsóbb. 20 millió forintnál már havi szinten is az IB egyértelműen olcsóbb.
   Érdemes azonban az ügyintézés egyszerűségét/személyes ügyintézés lehetőségét, valamint az elérhető instrumentumokat is figyelembe venni. Az előbbiekben az ERSTE/KBC a jobb, az utóbbiban az IB.

 13. Üdv!

  A havidíj (min.2000Ft “levásárolható”) pontosan hogy kerül levonásra interactive brokers esetében? Hónap végén ha lesz olyan amit nem “használtam fel”, akkor benyújták számlát a maradék összegről?
  Köszi!

 14. A TBSZ-en egyébként szinte ugyanúgy lehet kereskedni mint a normál számlán? Értem ez alatt, hogy átmozgathatom a befektetéseket más portfólióba (EFT, stock, „kápé” stb.) vagy vannak megkötések (pl. gyakoriság és hasonlók)?

  1. alapvetően nincs megkötés, ugyanúgy lehet kereskedni, mint egy másik (nem margin) számlán

Comments are closed.