Jön a karácsonyi stressz!

A bevásárlóközpontokban november elejével elindul a karácsonyi zene és díszlet. Ennek nyilván nagyon sokan örülnek, bár tapasztalataim szerint inkább a fejfájás a jellemző reakció. Mivel nekem a bevásárlóközpontok zenéje és díszlete ünneptől függetlenül érdektelen, ezért engem inkább csak a karácsonyi pénzügyi stresszre emlékeztet.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod. A héten új sorozatot is indítottam, mely a befektetési segédeszközökről szólj, arra is nézz rá bátran!

A rendszeres olvasóim tudják, hogy az éves tervezésben, keretekben hiszek, különösen ritkán ismétlődő vásárlások esetén. A karácsonyi ajándékozásról és egyéb pénzköltésekről mindenki tudja, hogy jön, ezért is lep meg mindig, amikor az ezzel kapcsolatos pénzügyi teherről látok különböző riportokat. Nemrég írtam arról, hogy a pénzügyi stressz sokkal gyakoribb, mint kéne lennie, de az az érzésem, hogy a karácsonnyal kapcsolatban a kevésbé tehetősek szenvednek inkább.

Megoldás

Munkáltatók gyakran azzal próbálják ezt a nyomást csökkenteni, hogy legalább a bónuszelőleget kifizetik. Munkáltatói oldalról ez teljesen érthető, nekik a munkavállaló igényeinek olcsó kielégítése nagyon kényelmes. Az viszont teljesen hihetetlen számomra, hogy a munkavállalók ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek.

A pénzügyi tudatosság legfőbb haszna, hogy a felesleges stressz 90%-át kiveszi az ember életéből. Sajnos azt senkinek nem tudom megígérni, hogy így minden katasztrófát elkerülhet, vagy olcsóbb lesz a kacsamell. Az viszont garantálható, hogy az emberek nagyrésze nem a befektetésekből fog meggazdagodni (mert ahhoz extrém hozamok kellenek), és a tételpontos követés sem mindenkinek válik be.

Az előrelátás, a célok meghatározása és az annak megfelelő költségkezelés akkor is jelentősen javítja az életminőséget, ha nem ígérgetünk irreálisat.

Ha pedig valaki még nem jutott el az éves keretekig a pénzügyi tudatosságban, az még a novemberi fizetéséből némileg csökkenteni tudja a decemberi nyomást.

 Remélem, hogy senkit nem ijesztettem meg a bejegyzéssel, sajnos a karácsony (még ha ma messzinek is tűnik) elég közel van. Bízom benne, hogy mindenki a neki megfelelő módon tudja eltölteni az ünnepeket.

Ne feledd lecsekkolni a befektetési segédeszköz sorozatom új részeit!

3 comments on “Jön a karácsonyi stressz!

  1. Vagy itt van a tökéletes alternatív megoldás: fel lehet venni uzsorakamatra személyi kölcsönt, hogy a jövőévi költségvetésed is nyögje a túlköltekezést.

  2. A másik oldalon se jobb.
    Megmarad a fele fizu hónap végén, aztán párhavonta mindig csupa stressz kitalálni mit csináljon vele az ember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük