Kell egyéni vállalkozónak könyvelő?

A KATA kivezetésével hirtelen megugrott a könyvelők iránti kereslet. Eddig nagyon sok katás vállalkozó akár nulla tudással is tudta magát könyvelni, de ha nem, akkor is havi párezer forintos könyvelői költséggel megúszta. Ez a lehetőség most megszűnik, hogy újra felmerül a kérdés: kell könyvelő az egyéni vállalkozóknak?

Jelentkezz befektetési oktatásra!

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

Már most tudom, hogy ezért a bejegyzésért a könyvelői szakma egy része haragudni fog rám. Teljesen megértem őket, én is utálom, ha valaki olyan befektetési tanácsot ad, ami általánosan nem biztos, hogy rossz, de az adott személynek biztosan nem megfelelő. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a bejegyzés végén korrekt alternatívát tudok javasolni, amivel a szakmaiság sem sérül, de a könyvelőknek sem kell túl repetitív munkát végezniük.

egyéni vállalkozó könyvelés

Az egyéni vállalkozók könyvelése nem bonyolult. Különösen, ha semmi extrát nem csinál, nincs cégautója, nincs alkalmazottja. Ha pedig mellékállásban végzi a vállalkozási tevékenységet, akkor év közben még komoly utalnivalója sincs. Nyilván az áfakörbe lépés és a főállású vállalkozás megbonyolítja az életet, de ezek megoldható, megtanulható problémák, ahogy a részletszabályok is.

Arról nem is beszélve, hogy az alatt az idő alatt, amíg valaki megfelelő könyvelőt választ, és elviszi/elküldi a számlákat, már meg is tanulhatta volna a folyamatot. Persze megvan az a kör, akinek az órabére sokkal többet ér, mint hogy nyomtatványokat töltsön ki, ő mindenképp válasszon magának szimpatikus könyvelőt.

Nézzük a másik oldalról

Ha könyvelő lennék, akkor azt szeretném, ha kihívást jelentő, érdekes feladatokkal találkozhatnék, amiért jó pénzt keresek. Az egyéni vállalkozók könyvelése ezek közül egyiket sem teljesíti. Nem igazán akar senki korrekt árat fizetni, de sok esetben nem is képesek rá. Ha valakinek 3-6 millió az éves árbevétele, könnyen lehet, hogy annak hatodát-tizedét könyvelőre adja ki. A könyvelő pedig nem tud kevesebbet kérni, mert a kapcsolattartással, értelmezéssel és ügyfélszerzéssel ugyanannyi idő megy el, mint egy komoly ügyfél esetén – még ha a számlák darabszáma sokkal kevesebb is.

Ez a helyzet könyvelői oldalról sem kellemes. Tehát amikor azt mondják, hogy egyéni vállalkozók is mindenképp menjenek könyvelőhöz, szerintem saját magukat hozzák kellemetlen helyzetbe.

Én azt gondolom, hogy mindenki jobban jár, ha az egyszerű egyéni vállalkozó nem megy könyvelőhöz. Továbbra is, megvannak azok a helyzetek, amikor a munkaidőd többet ér, mint amit a könyvelőnek kifizetsz, illetve néha a könyvelő jelenléte jelentette biztonság is megéri a költséget. Különleges esetekben, például külföldi munkavállalóként, munkáltatóként is teljesen jogos szakemberhez fordulni. Tízezrek vannak azonban az országban, akiknél egyik sem áll fenn, cserébe a havi pártízezres kiadás nagy kellemetlenséget jelent nekik.

Megoldás!

Nemrég elérhetővé tettünk egy szolgáltatást, amely mind a magas költségekre, mind a tudás hiányára megoldást kínál egyéni vállalkozóknak. Ha megfelelsz a feltételeknek – egyéni vállalkozó vagy, nem vagy őstermelő vagy kiskereskedő, nincs munkavállalód és céges autód – , akkor oktatóvideókkal bemutatjuk, hogy mit, mikor kell leadni, emlékeztetőt kapsz a fontos határidőkről, és még a bevallásban is segítünk.

A linken regisztrálóknak szeptemberig ingyenes a mintaszolgáltatás, de az ez után fizetendő éves díj is csupán töredéke egy könyvelő költségének (12 millió forint árbevétel alatt 30 ezer forint).

One comment on “Kell egyéni vállalkozónak könyvelő?”

Comments are closed.