Ki kéne használnod az adóvisszatérítés 2023-as összegét?

Az év vége közeledtével elég sok reklám sürget, hogy használd ki a 280 ezres adóvisszatérítés 2023-as keretét. Természetesen ezek a legrosszabb konstrukciókat ajánlják: elsősorban a nyugdíjbiztosítást, másodsorban pedig a nyugdíjpénztárat. Két olyan befektetési módot, amelyeknek az egyetlen komoly értékajánlata az állami támogatás, de azt az ügynöki jutalékok és a kötelező befektetési politika nagyon szépen megeszi.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod. Van egy új minisorozatom, ami a befektetési segédeszközökről szólj, arra is nézz rá bátran!

Azok a termékek, amelyeknek értelmük is van, sokkal kevesebb reklámot kapnak, hiszen korrekten árazott termékeknél kevés pénz jut az ügynökök fizetésére. Annak érdekében, hogy a fogyasztóknak előnyös lehetőségről is írjon valaki, elkészült ez a bejegyzés.

Adóvisszatérítés

Ha valaki rá van függve az adóvisszatérítésre (ezt rosszul teszi), akkor magas egészségügyi kiadások, esetleg gyerekszületés mellett akár 150 ezer forint adóvisszatérítés kaphat az egészségpénztári számlájára. Sima befektetésként viszont nem annyira ajánlatos. Ugyan némi hozamot biztosítanak a pénzpiaci alapok, amelyekben a pénzt tartják, de nem itt fogsz reálhozamot termelni.

adóvisszatérítés
adóvisszatérítés 2023
érdemes kihasználni

A NYESZ jó lehetőség lehet azoknak, akik már közel vannak a nyugdíjhoz, és ragaszkodnak az adócsökkentéshez. Azt kell látni, hogy hosszabb távra nincs olyan nagy szerepe az évi 100 ezer forintos visszatérítésnek. Fiatalabbak számára inkább a TBSZ konverzió miatt érheti meg, de bonyolult folyamat, amivel én például nem töltöm az időm.

Ezzel a két eszközzel az elérhető 280 ezer forintos adóvisszatérítésből 250-et meg tudsz kapni. De ahogy írtam, hacsak nem tudod felhasználni hamarosan, akkor lehet, hogy más módon jobban jársz.

TBSZ

Ha valaki komolyan szeretne befektetni, akkor kevés eset kivételével TBSZ-en éri meg neki ezt megtenni. A most nyitott TBSZ-ek 5 év alatt kifutnak, így egy évvel kevesebbet kell várni a lejáratra, mintha januárban nyitnád. Ezzel nem azt mondom, hogy feltétlenül fektess be még idén (vagy nyiss TBSZ-t). Bármilyen befektetési döntés meghozatalához megfelelő tudás és előkészítés szükséges. Addig ráérsz lakossági állampapírral megtakarítani. Nemrég készítettem egy videót, ahol példákkal is szemléltettem, hogy (mikor és) mennyivel jobb a TBSZ, mint kifizetni az adókat, ezt itt találod.

Ha pedig érdekelnek a TBSZ szolgáltatók árai, esetleg ki szeretnéd számolni, hogy várhatóan mennyi költséged lesz, akkor kattints ide.

3 comments on “Ki kéne használnod az adóvisszatérítés 2023-as összegét?

  1. Miért teszi rosszul az aki rá van függve az adóvisszatérítésre? Említetted a videóban és itt a cikkben is, de kifejtésre sehol nem került.

    Annyi lenne a turpisság, hogy még a 150 vagy 280 ezer visszatérítéssel is magasabb hozamok érhetők el ezek nélkül?

    1. A hozamról előre nem tudunk semmit, de a költségek jelentősen magasabbak, amik simán elviszik az állami támogatást.

  2. Az egészségpénztár egyértelműen megéri szerintem. A legtöbb e.p. egyben önsegélyező pénztár is, így nem csak eü. szolgáltatásokra lehet költeni a befizetett pénzt. Annak, akinek van lakáshitele, mindenképp érdemes kihasználni a lehetőséget. Havonta a minimálbér 15%-át lehet kikérni lakáshitel törlesztésre, az közel 40 ezer Ft. Persze nem érdemes milliókat parkoltatni a számlán, elég csak annyit beutalni, amennyit ki is tudunk venni belátható időn belül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük