Még több TBSZ – még olcsóbb TBSZ! – Lightyear vélemény

Néhány hete elindult a Lightyear TBSZ szolgáltatása. Aki esetleg nem ismeri a márkanevet, eddig nem maradt le szinte semmiről, a cég egészen új, egy fintech vállalatról van szó.

A marketingszövegek tanúsága szerint alacsony díjakkal és a bankinál jelentősen magasabb kamatokkal várják a befektetni vágyókat (ezt pénzpiaci alapokkal érik el).

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

Fintech brókerből nagyon sok van, amiért én írok róla, hogy a TBSZ számla most már mindenki számára bevezetésre került. Ráadásul plusz költség nélkül, amivel az egyik legolcsóbb alternatívává válik. Az ETF-ek vásárlásáért nem számítanak fel külön díjat (az átváltásnak van díja és az ETF-ek is felszámolják a TER-t), így a brókeri költségeink közel nullára csökkenthetőek. Nyilván azt nem tudjuk, hogy a kiszabott egyéb díjak mennyire fedezik a költségeket, meddig fenntartható ez az üzleti modell.

További előnyök és hátrányok – Vélemény

A pozitívumok közt még meg kell említeni a kellemes, 21. századi felületet (ezt ugye a brókerek nagy részéről nem lehet elmondani), és a fókuszt a magyar piacon. 

Viszont a hátrányokról sem érdemes elfeledkezni: az új cégekkel mindig nagyobb kockázatot vállal az ember. Természetesen az esetek nagy részében a befektetés biztonságban van, hiszen a brókerek csődje esetén az értékpapírok nem vesznek el. Ennek ellenére nem mindenki mer egy aránylag ismeretlen észt céggel szerződni.

A fintech cégeknél már megszoktuk, hogy bizonyos funkciók, leírások csak angolul érhetőek el. Így van ez a Lightyearnél is.

A befektetések körében elég széles a paletta (3500 részvény, ráadásul az amerikai részvények törtrészvényként is elérhetőek). Mivel biztosan vannak olyanok, akiknek a különleges kívánságait egyelőre még nem tudják teljesíteni, ezért kérésre új eszközöket is felvesznek. Sajnos bejelentkezés nélkül nem elérhető a lista, ezért nem tudom megnézni, hogy a kedvenceim milyen arányban érhetőek el.

Affiliate információk

Mivel megkerestek egy affiliate szerződéssel, ezért akik a lenti kóddal regisztrálnak, azoknak az első egymillió forint átváltása ingyenes, ennek értéke ~3500 forint. (Ez nagyjából megegyezik a személyes referral esetén kapott összeggel.) Én regisztrációnként egy tízezer forint körüli összeget kapok, tehát ha egyébként szeretnél Lightyear ügyfél lenni, akkor használd a KONYHAFX promóciós kódot, nyiss egy Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) – szponzorált link – , és átválthatsz akár 1 millió forintot, konverziós díjak nélkül. Felhasználói feltételek érvényesek. A befektetés kockázattal jár.

A teljes átláthatóság érdekében leírom, hogy ugyan próbáltam regisztrálni, de sajnos az országomban még nem elérhető a szolgáltatás. Mivel meg vagyok elégedve a mostani brókeremmel, ha tudtam volna regisztrálni, akkor is csak a portfólióm kis részét tettem volna a Lightyearhez kipróbálásként.

Az összehasonlító táblázatban viszont megérdemelt helye van.

A fő költségtételekről az alábbi összehasonlító táblázatot készítettem, a Lightyear táblázata itt érhető el.

Lightyear TBSZ
Lightyear vélemény

Gondolom mondani sem kell, de a befektetések kockázattal járnak! A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear Europe AS nyújtja. Felhasználói feltételek érvényesek: lightyear.com/terms.  Szükség esetén kérj szakszerű pénzügyi tanácsadást. A Lightyear nem nyújt adótanácsadást. Szolgáltatásaik csak angolul érhetőek el.

4 comments on “Még több TBSZ – még olcsóbb TBSZ! – Lightyear vélemény

 1. Szia !

  Nem tudod van-e magyar ügyfélszolgálatosuk, szükség esetén ?

  Válaszod előre is köszönöm: Pós Tibor

  1. Ha jól értem a helyzetet, akkor most is keresnek ilyet, illetve van magyarul beszélő kollega, de nincs arra biztosíték, hogy ez mindig így lesz.

 2. „hiszen a brókerek csődje esetén az értékpapírok nem vesznek el.”

  Nem úgy van, hogy a BEVA ilyen 6 millió Ft-ig állja a befektetők pénzét és az is hosszú, bonyolult bürokratikus folyamat, pláne észt cég esetében (pontosan ezért paráznak sokan a Revolutos befektetésektől is)?

  1. A BEVA (ez a magyar befektetésvédelmi alap) 1 millió forintig 100%-ban, 100 ezer euróig 90%-ban térít, de csak akkor, ha a BEVA tagnál eltűnt a befektetésed (ami ugye értékpapír, aminek meg kéne maradnia egy bróker csődje esetén, hiszen az nem a vagyona). Az OBA az más, a bank a saját mérlegébe teszi a betéted, ott csőd esetén az OBA fizet mindenképp (aztán meglátjuk, hogy vissza tudja-e szerezni a pénzét).
   A logika ugyanaz, egy nem magyar cégnél nem a BEVA lenne felelős, de pl a BEVA észt megfelelőjével nem tudom, hogy hogyan kell kommunikálni, milyen határidők vannak, remélem nem lesz rá szükségem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük