Megéri a dinnye?

A neveltetésünk, felnövésünk körülményei nagyon nagy hatással vannak ránk, a világról alkotott elképzeléseinkre. Ez teljesen természetes, hiszen belerokkannánk abba, ha mindent racionálisan értékelnénk. Kellenek automata válaszreakciók, hogy az agyad a fontos dolgokon tudjon dolgozni. Ez persze okoz néha vicces szituációkat; néha munkából elinduláskor megkapom a feladatot, hogy ugorjak be valamiért a boltba. Aztán ahogy felülök a biciklire, betölt a homerun.exe, elmerülök a napi teendőkben, aztán Konyhatündér arcát meglátva jövök rá, hogy a holnapi ebédből valami hiányozni fog.

Iratkozz fel a Youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre, napról-napra tudod követni a kiadásaimat, de a heti bejegyzéseket is fel szoktam tenni. Ezt például itt.

Ha tetszik a munkám, kérlek fontold meg a támogatásom ezen a linken található módokon.

Ez egyébként nagy témákban is így van, például sokan dohányoznak, alkoholizálnak, kávéznak – pedig ezek egészen visszataszító szokások – de közben ellenzik a többi könnyű- és keménydrog legalizálását. Van racionális értelme? Nem nagyon. (Félreértés ne essék, egyik fogyasztását sem támogatom.)

dinnye

Amit ezzel mondani szeretnék, hogy a kultúra, a neveltetés nagy szerepet játszik a normalitás kialakításában. Persze az élethelyzet is számít, így aztán van, aki szerint havi 400 ezer alatt nem lehet megélni, más pedig vígan elvan minimálbérből.

Saját példák

Amikor gyerek voltam, akkor azt gondoltam, hogy teljesen normális egy hétfős családnak (4 tesóm van 🙂 ) elmenni fagyizni, ahol mindenki majdnem annyi fagyit eszik, amennyit bír. (Érdekes módon a mézestölcsér, roletti és hasonló nyalánkságok nem voltak megengedve.) Aztán elkezdtem a saját költségemen élni, és rájöttem, hogy ez nem annyira célravezető.

Ma, ahogy cipeltem haza a dinnyét, amiért ~1700 forintot fizettem (remélem lesz még olcsóbb valamennyivel, de már vágytam rá), hasonló érzésem támadt. Vajon a dinnye is egy olyan mindennapi luxus az életemben, amit eddig észre sem vettem?

Lehet, hogy annyira hozzá vagyok szokva a nyári dinnyézés gondolatához, hogy soha nem néztem az árát?

Természetesen ebben a bejegyzésben nem azt kívánom vizsgálni, hogy ha tényleg megengedheted magadnak és szereted a dinnyét, akkor megvedd-e. Hiszen akkor nincs kérdés! A saját életemben azonban lehet, hogy más a válasz.

Vizsgálat

Önmagában a kilónkénti ára jelenleg 250 forint, de a szezon elején vagyunk, tavaly és tavalyelőtt is vásároltam 120-130 forintos áron. (Méghogy semmire nem jó felírni mindent tételenként – sakk-matt KonyhaTündér! 🙂 )

Az első kérdés, amit meg kell válaszolnunk, hogy milyen szerepet tölt be a dinnye a táplálkozásunkban. Ha egy étkezést vált ki, akkor nyilván az étkezésekhez kell hasonlítani. Ha azonban gyümölcsként, tehát mondjuk uzsonnára esszük, akkor egészen más a kritérium.

Kezdjük ez utóbbival, talán ezt könnyebb értékelni.

Alma helyett

A jelenlegi ár hasonlít, ráadásul almából aránylag sokat szoktunk venni. Lemértem pár alma csutkáját és a teljes tömeget, hogy az elfogyasztott terméket vegyem csak figyelembe. A nem ehető rész nagyjából a 10% volt. A dinnyénél, ahogy elvárható, ez jóval magasabb, valamivel több, mint 50%. Vagyis ugyanazért a költségért majdnem kétszer annyi almát kapsz. Persze ez az utóbbi években kiegyenlítődik a dinnyeszezonban 120-130 forintos árnál.

Viszont azt gondolom, hogy a gyümölcsöt nem a tömege, hanem a rostok (és vitaminok) miatt esszük. A vitaminokat nem tudom felmérni, de ugyanakkora tömeg almában hatszor annyi rost van. Tehát ezek alapján a dinnyevásárlás megkérdőjelezhető döntés.

Dinnye, mint étkezés

Tapasztalataim szerint egy étkezésre 1,5 kg dinnyét eszek meg és nagyjából 15 deka kenyeret. Ennek az összköltsége 250-375 forint. Aki olvasta a napi étel 500 forintból bejegyzésemet, az tudja, hogy ez azért drágább, mint az átlagos vacsora, de nem is a legnagyobb luxus.

Vagyis a dinnye, mint étkezés nem halálosan drága, de inkább akkor éri meg, ha 130 forint alatt van a kilós ára.

Két probléma

Egy további probléma azonban, hogy a legkisebb dinnyék is 6 kiló körül vannak, azaz egy személy számára azok a helyek játszanak inkább, ahol lehet felezett dinnyét venni.

A másik, hogy amióta a lékelést kiszabályozták a piacról, kizárólag a felezett dinnye értékesítő helyenek lehet legalább a textúráról (ha az ízről nem is) meggyőződni. Míg egy almánál 90%-os valószínűséggel meg lehet mondani, hogy fogyasztásra alkalmas-e, a dinnyénél az esetek többségében ez nincs így. Most például egy túlérett darabbal találkoztam.

Összességében tehát mindenképp érdemes inkább étkezésként, mint rostforrásként ránézni, ha az ember spórolni szeretne. Egy kis kenyérrel megfelelő választás egy meleg nyári estére, de nem ez az a szuperétel, amivel milliókat lehet spórolni.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe (korábbi bejegyzések: a nyugdíjrendszerekről itt írtam, mókásabb tartalmat „KamuKontrollerről” itt találsz, vagy oszd meg bejegyzést a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Ha szeretnél a pénzügyeidről értékesítésmentesen beszélgetni, kérj visszahívást:

9 comments on “Megéri a dinnye?

 1. Ezt úgy kérdezem, mint aki csak alkalom adtán, ha keveset aludt, akkor iszik egy ingyen csésze kávét a munkahelyén, amit a gép egy gomb nyomásra elkészít: mi a baj a rendszeres kavezassal? Én amilyen dietatikus könyvet olvastam, az azt a
  mondta nekem, hogy ha mértékkel csinálja az ember, akkor nincs vele semmi gond, sőt inkább pozitív hatásai vannak.

  A könyv: Bad food bible by Aaron Carrol, aki a health care triage YouTube videói alapján eléggé reputable személynek tűnik.

  1. Nem tudok tény alapú ellenérvet, szóval ne érts félre. Ez inkább csak szurkálódás volt KonyhaTündér felé (aki már abbahagyta a kávézást, de még mindig függő), de csak nekem fura, hogy egy (enyhe) függőséget okozó teljesítményfokozó drog teljesen elfogadott?

   Egyébként én még nem láttam pozitív hatását emberen (de nem is zárom ki a létezését), csak a sárga fogakat, a rossz személyiség megideologizálását, az alváshiány könnyű megoldását, valamint némi vashiányt. Meg persze a nagyon kellemes illatot, az ízt nem tudom megítélni.

  2. Nem tudom a sárga fog mennyire van a kávétól, mert sokan a cigivel együtt tolják, de lehet a kávé is okozza. A többit viszont adom én is, hogy ez valóban egy függőség kb, mert nem normális az, ha egy csésze kávé nélkül nem tud funkcionálni az ember. Az meg végképp nem egészséges, ha az ember kávéval akarja az alvást helyettesíteni.

 2. First world problems. Piacgazdaság „előnyei”.
  Gyerekkoromban kimentünk a kertbe, leszedtük, oszt megettük.
  Nem kellett fejben abakusz.

  1. Gyerekkoromban sok minden nőtt a kertben, de dinnye soha. Azért nem bánom, mert nem bírtuk volna kivárni, hogy finom legyen. 🙂

 3. 120-130 forint / kg-ért megéri az élmény. Van benne egy kis szerencsejáték faktor is, mert nem igazán lehet megmondani előre, hogy finom lesz e. Ha már 10 hónapig kibírtuk dinnye nélkül, akkor az az egy-két hét már nem oszt, nem szoroz mire 250 forintról lemegy a felére.
  Mondjuk nekem főétkezésre sosem volt opció a dinnye, csak mint nass + folyadék (el sem tudom képzelni hogy kenyérrel egyem:)).

  1. Én a csokoládét is szívesen eszem kenyérrel, igazából szívesebben, mint magában. Szerintem finom friss fehér kenyérnél jobb étel nincsen. 🙂

 4. Több éve háznál szabad földön termelem a dinnyét. Idén 10 tövet ültettem. Sajnos meglehetősen későn sikerült az előnevelt palántákat kiültethető méretűre nevelni.
  Virágkötéstől 30-35 napra érik be. Idén talán július végére augusztus közepére fogok saját dinnyét szedni. Naponta locsolni kell, különben nem lesz belőle semmi leszedhető. Más a házi termés minősége ahhoz képest, amit a boltban árulnak..
  Olvastam róla, hogy függőleges kordonon is lehet nevelni igaz ekkor a termésnek tartózsebet kell kialakítani.

Comments are closed.