Melyik brókert válasszam TBSZ-hez? – Számolótáblával!

A mai bejegyzésben hosszú távú befektetésekhez szeretnék segítséget nyújtani néhány itthoni bróker bemutatásával, a teljesség igénye nélkül. A lista nem tartalmazza a TBSZ-t nem nyújtó szolgáltatókat, illetve egészen biztosan vannak kisebb szereplők a piacon, akik lemaradtak. A számolótáblához ezzel a linkkel ugorhatsz. (Előre is elnézést a mobilos felhasználóktól, kis képernyőn nem lehet táblázatot olvasni.)

Megérkezett a Lightyear és az Interactive Brokers TBSZ is! Ezzel frissítve a tábla is!

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

Ha szeretnél komolyan tanulni a befektetésekről, akkor fontold meg a befektetési oktatást.

TBSZ, TBSZ, TBSZ

Remélem, hogy az olvasóim közül mindenki ismeri a TBSZ-t. Korábban készítettem róla egy videót is. A tőzsdei termékek általában hosszú távú befektetések, ezért (és a TBSZ egyéb tulajdonságai miatt) nem kérdés, hogy így éri meg befektetni. Számomra csak olyan brókerek jönnek szóba, ahol ez elérhető. A legtöbb banknál ez teljesül ugyan, de a részvények vagy ETF-ek korlátozottak, ezért végeredményben csak 4 pénzintézetre szűkítettem a listát.

Mivel számomra (és várhatóan követőim számára) a passzív kereskedési stratégiák vannak előnyben, ezért a számolótábla is az XTRA-n elérhető ETF-ekkel (esetleg részvényekkel) számol.

Aktív kereskedéshez, vagy extrém körülmények közt azonban a kereskedési költségek miatt el tudom képzelni, hogy más brókereknek is van létjogosultsága. Fontos azonban, hogy a teljes költséget vedd figyelembe, ne csak a jutalékot. Például néhány diszkont bróker magasabb spreaddel (vagy más, megkérdőjelezhető stratégiával) keres pénzt.

Melyik brókert válasszam?

Itthon tehát számomra 3+1 bróker jön szóba. A leírásaik előtt azonban megmutatom a számolótáblát, úgyis sokan csak ezért jöttek. A végső döntést azonban semmiképp se egyedül a költségek alapján hozd meg, olyan szolgáltatót válasszatok, amiben megbíztok és elérhető az általad választott értékpapír! Fontos lehet a tőzsdei adatszolgáltatás (és annak ára), és a saját befektetői viselkedésed is, de ezzel most nem  foglalkoztam.

TBSZ brókerek
Melyik brókert válasszam?
TBSZ kalkulátor
Egyes brókerek költségstruktúrája – kattintásra nagyobb lesz

Számolótábla

A táblázat helyes használatához két inputot kell csak megadnod: mennyit utalsz be a brókerhez havonta, és milyen euró árfolyammal számoljon. Ebből az eszköz kiszámolja, hogy a költségminimalizálás érdekében hány havonta érdemes befektetned ezt a pénzt. (Ha eléri a minimumdíj 90%-át, akkor befektet, valamint legkésőbb félévente befektet.)

Fontos tudni, hogy a tábla csak a bróker költségével számol, de a mögöttes instrumentumnak további költségei is vannak. A legfontosabb szám talán, hogy 10 év után éves szinten (ugyanolyan befizetéssel számolva) a befizetett tőke mekkora része költség. (A költséget megadja az első, hatodik és tizenegyedik évre.)

Ugyan az átváltás díja komoly tétel lehet, az Erste bróker váltási spreadje saját számításaim alapján van becsülve. Revolut/Wise felhasználók számára ez úgysem egy tétel.

Mivel a hozam egy komoly változó, ezért ezzel egyáltalán nem kalkulál az eszköz. Ez azt jelenti, hogy ahol van állományi díj, ott várhatóan némileg alulbecsüli a teljes költséget (az állományi díj maximumáig). Természetesen a költségek is változhatnak bármikor, szerintem az Interactive Brokers TBSZ meg fogja kicsit zargatni a piacot.

A teljes képernyős megnyitáshoz kattints ide!

Brókerek

Az alábbi leírások sorrendjének alapja nem preferencia, hanem egyszerű betűrend (így van a táblázatban is). Előrebocsátom, hogy nincs tapasztalatom az összes brókerrel, ezért kérlek, a hozzászólásokban osszátok meg ti is a tapasztalatotokat. Legtöbbször internetes véleményekre alapozom az írást, illetve a kapcsolatfelvétel alapján megismert információkra.

Erste bróker

Az Erste esetében az elérhető instrumentumok száma információim szerint korlátozott, de itt is van lehetőség továbbiak felvetetésére. Nem tetszik, hogy a feltételek között nem találtam meg a devizaváltás díját, de saját számítás alapján ~0,7%-ra teszem. 2023 márciusától 0,15% a havi állományi díj.

Finax

Nem tipikus bróker, szolgáltatása sokkal inkább hasonlít a banki befektetési jegyekre, ahol gyakorlatilag mindent megcsinálnak helyetted. Ami miatt azonban felvettem a listába az az, hogy teljesen átláthatóan választhatsz ki számodra megfelelő, automatikusan átsúlyozott (ETF-ekből kialakított) portfóliót. Ez nagy előny azoknak, akik kisebb összeget tudnak befektetni, vagy nem akarnak elmerülni a tőzsde rejtelmeiben. (Az elmerülést egyébként mindenkinek ajánlom, mert csak te vagy felelős az elért relatív hozamért, senki más!) Ennek persze komoly költsége van, évi 1,2% állományi díj (a saját választást nem tudja megverni, de bármilyen UL-nél sokkal alacsonyabb költségű). A szolgáltató egyébként szlovák, így az MNB ÉSZLA szolgáltatása sem elérhető.

Korábban – szerintem jogos kritikaként – fogalmaztam meg, hogy a költségek nem voltak megfelelően kommunikálva. Azóta ez jelentősen jobb lett. Ha ezen a linken regisztrálsz, akkor nem számolnak fel jóváírási díjat (affiliate, azaz szponzorált link).

Interactive Brokers

Az IBKR egy nemzetközi szinten is jelentős bróker. Azok számára, akik nem ragaszkodnak a TBSZ-hez, egyértelműen az első választások közt van. Nemcsak azért, mert nagyon széles termékpaletta áll rendelkezésre, hanem mert jól kezelhető felületével és alacsony díjaival nagyon jó alternatívát nyújt.

A TBSZ leírását részletesebben itt olvashatod. Létezik referral program is, valamint ha támogatni szeretnél, akkor kattints erre a szponzorált linkre (de még ne regisztrálj), aztán pedig nézd meg, hogy érdemes-e a referral linkkel regisztrálnod.

KBC – újabban K&H Értékpapír

A piac legnagyobb szereplője jelenleg a K&H Értékpapír, nem véletlenül. Itt érhető el a legmagasabb szintű szolgáltatás. Általában korrekt az ügyintézés, és nagy számú instrumentum közül választhatunk. A betétek a BEVA helyett a belga befektetés-kártalanítási szervezet alá tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a BEVA 100 ezer eurója helyett egy alacsonyabb összegig, 20 ezer euróig biztosított a befektetésed (ez a biztosítás nem a befektetői, hanem a brókeri kockázat ellen véd). A K&H Értékpapírnál a deviza váltási díj meglehetősen magas, ezt nem tartalmazza a számolótábla. A „külföldi csomaggal” számoltam, de több díjcsomagja van, azokra is érdemes egy pillantást vetni.

Ha valaki a kommentekben megírja az ajánlói programhoz tartozó linkjét, akkor az azon a linken regisztráló (és a meghívó is) 60 napra kap 30 ezer forint kereskedési díjkedvezményt.

Lightyear

A TBSZ-ek körében a legújabb szolgáltató a Lightyear, de ezzel együtt a legolcsóbb is. A felület jól használható, de rövid múltja miatt néhányan bizalmatlanok. A véleményemről írtam egy teljes bejegyzést is, azt itt tudod elolvasni.

A tartalomgyártó referral programjuk segítségével akár 1 millió forintot ingyenesen válthatsz át, én pedig nagyjából 10 ezer forintban részesülök, ha a KONYHAFX promóciós kódot használod, és nyitsz egy TBSZ-t – szponzorált link. Felhasználói feltételek érvényesek. A befektetés kockázattal jár. A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear Europe AS nyújtja. Szükség esetén kérj szakszerű pénzügyi tanácsadást. A Lightyear nem nyújt adótanácsadást. Szolgáltatásaik csak angolul érhetőek el.

Ha szeretnéd tudni, hogy hogyan érdemes befektetni, akkor jelentkezz a befektetési oktatásomra.

3 comments on “Melyik brókert válasszam TBSZ-hez? – Számolótáblával!

  1. A piac legnagyobb szereplője már nem a KBC, hiszen a BÉT forgalmában már több éve a Random Capital és OTP mögött áll, ezek forgalma többszöröse, a piacvezető a Concorde, Erste, Wood.

    1. Köszi az infót, nincs kizárva, hogy már régi volt az érték, amit néztem, de nem csupán a BÉT forgalmát érdemes nézni, sőt. 😉

  2. Én Random Capitalnak nekifutottam tavaly, de aztán amilyen felület fogadott, az szerintem 2021-ben elfogadhatatlan volt. Nem gondoltam, hogy a kinézet ennyire nagy súllyal nyom a latba, de megtörtént. Utána fel is mondtam a szerződésemet náluk (az sem volt egy egyszerű menet). Átnyargaltam másik brókerhez és azzal nagyon meg vagyok elégedve. Szerintem az RC-nek must have lenne egy alapos ráncfelvarrás.

Comments are closed.