Mennyibe kerül egy esküvő?

Az esküvő sokaknak a meghatározó élménye az életben. Nem is csoda, hiszen tényleg egyszeri alkalom, amit „pénzzel nem lehet kifejezni”. Én mégis megpróbálom, és igyekszem valami kézzelfogható útmutatást adni annak ellenére, hogy örökérvényű szabály csak egy van: költs kevesebbet, mint amit megkeresel! Nem annyira az a kérdés, hogy mennyibe kerül egy esküvő; sokkal pontosabb azt kérdezni, hogy mennyibe kerüljön? A téma számomra is nagyon aktuális, mert a testvérem most készül házasodni, így lehetőségem van megfigyelni, hogy mennyi az esküvő ára.

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

A bejegyzésről készült videót itt találod.

Gondolhatnád, hogy teljesen felesleges ezzel külön foglalkozni: a pénzügyekben minden logikusan végiggondolható és kiszámolható, miért lenne más egy esküvő pénzügyi tervezése? A válasz erre az, hogy az érzelmek mindig jelen vannak. Néha sokkal fontosabb szerepet játszanak, mint azt sokan elismerik. Ha pedig egy minden más szempontból is érzelmekkel teli napról van szó, könnyen láthatjuk, hogy miért van annyi „vallásháború” ebben a témában.

esküvő ára

De mennyit érdemes esküvőre költeni?

Természetesen az anyagi helyzetedtől függően vannak olyan szabályok, amiket érdemes betartani.

Csak annyit költs esküvőre, amennyid tényleg van. Semmiképpen se vegyél fel rá hitelt! Ha lakáshitelen kívül valamilyen más hiteled is van, egy kéttanús esküvő teljesen megfelel. Nincs annál rosszabb, ha a közös hitel túléli a házasságot, de az sem igazán segíti a kapcsolatot, ha évekig fizetitek egy estényi buli kamatát.

Tehát gondolj úgy az esküvőre, lagzira, mint egy nagy bulira. Mennyit költenél rá? Egy havi kereseted? Kettőt? Tizenkettőt? Az én javaslatom az, hogy mindennel együtt az esküvő ára ne legyen több, mint 1-2 havi keresetetek. Ebben benne van a ruha, a gyűrűk, ajándékok, szolgáltatások és az ellátás is.

Nyilván emögött nincs semmi komoly matematikai levezetés, hacsak az nem, hogy ezzel lehetővé teszitek, hogy 1-2 év alatt össze tudjátok szedni rá a pénzt.

Amennyiben az átlagnál nagyobb vagyonotok van a 3-6 havi vésztartalékon felül, természetesen költhettek többet is, csak ne feledjétek, hogy ez egy este, egy buli. Annál sokkal nagyobb buli lesz a közös élet. (Ha nincs meg a vésztartalék sem, akkor mindenképp ajánlom a coachingomat, anélkül hamar bajban leszel!)

Tudom, hogy sokaknak ez egy nagyon szűkös keret lesz, de őket azzal tudom vigasztalni, hogy egyre gyakoribb és elfogadottabb a házasság megerősítő szertartás. Ha elmaradt volna a korábbi nagy esküvő, itt is kiélhetitek majd magatokat. Hidd el, ha a végére házasok vagytok, szeretitek egymást, azzal az esemény fő célját elértétek!

Alternatívák

A pénzügyekben szinte mindig valamivel összehasonlítjuk az adott témát a korrektebb elemzés érdekében.

Az első kérdés, hogy hány órát dolgoztatok azért, hogy egyetlen este jól érezzétek magatokat? Erre is utal a fenti hüvelykujjszabály.

De van másik megközelítés is. Mi mást vehetnél ebből a pénzből, amire sokkal jobban vágysz? El kell hogy keserítselek, de az esküvő napja legtöbbünknél a rohanásról szól, emlékeink inkább csak a képekről jönnek vissza, és ez nem a tudatmódosító szerek hibája. Egyszerűen ennyi embert, ennyi élményt nem lehet fejben lekövetni. Ha nem egy bulira locsolsz el egy-két-három millió forintot, akkor sokkal maradandóbb élmények születhetnek. Ennyi pénzből már autót vehetsz, vagy a nászutatok lehet egy nagyobb luxus. Ha vágysz ilyesmire, akkor akár egyetemre mehetsz, amivel a későbbi kereseted növekedését biztosíthatod. Komolyabb esküvők ára pedig akár a közös ingatlan önerejének egy jelentős részét is képezheti, vagy a nyugdíjalap első nagy lépése lehet. Biztos, hogy egyiket sem értékeled többre, mint az esküvőt?

Ezzel nem megszégyeníteni szeretnélek, hanem egy komoly kérdést felvetni. Bulizni jó, ez egy fontos esemény, de ha fel kell áldoznod érte a pénzügyeid, akkor túl magas volt az esküvő ára!

Mennyibe kerül az esküvő?

Aki próbált már esküvőt megszervezni, az tudja, hogy néhány tétel igencsak zsebbenyúlós. Ehhez azt kell megérteni, hogy egy rendezvényközpont és a szolgáltató is nagyon rosszul van kihasználva. Ráadásul nyárias szombat 25 sincs egy évben, amikor több tízezren akarnak házasodni.

Első körben, amikor esküvőt tervezel, simán számolhatsz úgy, hogy az étel és helyszín legeslegalja 20 ezer forint/vendég. Ezen felül érdemes számolni a ruhát, gyűrűket és egyéb szolgáltatókat. Vagyis egy 100 fős esküvő 2 millió forintnál kezdődik (de senki nem kötelez 100 vendég meghívására). A teteje természetesen végtelen, de 40-50 ezer forintért már Budapesten is egész korrekt ellátást lehet kapni (bár hosszú előjegyzés mellett). 60 ezer forinttól az én értelmezésem szerint már nagyon luxus kezdődik, de kétségtelen, hogy akármennyi is lehet egy esküvő ára.

Itt kell megjegyezni, hogy az egyes szolgáltatók meglehetősen bonyolult árazási stratégiákat alkalmaznak. Én óva intek mindenkit azoktól a helyektől, ahol a házi sütemény, saját alkohol bevitelének extra díja van. Nyilván megértem az ötletet, de ha az árajánlat leírása egy banki kondíciós lista bonyolultságával rendelkezik, akkor garantált a csalódás valamelyik részről.

Tipp: az esküvő ára csökkenthető, ha egy vidéki művházban a budapesti árak töredékéért ültök le. Ehhez kell némi ismertség, és ha nem tudjátok magatok megoldani az étkezést, akkor a kiszálló catering cég is komoly összeget fog kérni, de még várhatóan így is olcsóbb lesz, mint egy dedikáltan erre szakosodott vállalkozásnál. Természetesen több munka is, de sok főre levest nem sokkal nehezebb készíteni, az ételek is csak tovább tartanak, a bolti torta pedig tapasztalatom szerint nem finomabb (nem szeretem a tortákat egyáltalán).

Szolgáltatások

Mindenki maga dönti el, hogy mire szeretne költeni, de fontos tudni pár dolgot. Minden, ami az esküvőhöz tartozik, nagyon drága. Fotós lassan félmillió alatt nincs, videós hasonló tétel. Ennek van költségbeli oka, de inkább csak a kereslet rugalmatlansága okozza („egyszer van ilyen”). Nem tudom azt mondani, hogy nincs igazad, de az esküvői videódat egy élet alatt te kétszer nézed végig, a gyermeked pedig valószínűleg még egyszer. Ha az én véleményemet kérdezed, ez egy kulturális átverés. Ahogy egyébként a zenész is, bár egy ügyes DJ fel tudja dobni az alkalmat.

Hasonlót tudok mondani a násznagyra és a ceremóniamesterre is: sok terhet levesz a vállatokról, de anyagilag nem éri meg beleroppanni. Ha úgy alakul a dolog, akkor egy nagyobb szájú családtag vagy jó barát is elviszi ezt a szerepet.

Ruhák és ékszerek

Lehet, hogy itt veszítem el végleg a hölgy olvasókat, egy ruhaszalon a legjobb hely arra, hogy lemérd az esküvői iparág perverzitását. Egy ruha bérlése egyetlen napra százezer forint fölött van. Mi ennek töredékéért varrattunk, de őszintén szólva én azt az összeget is túlzásnak tartottam. A férfiruházat talán olcsóbb, egyébként is gyakrabban hordható tétel, itt csak felesleges kiegészítőkre nem érdemes szánni.

Azt tudnám javasolni, hogy nézz körül a használtpiacon: közel sem annyira halott, mint gondolnád. Ha rendelkezel egy kis kézügyességgel, akkor a nem kifejezetten menyasszonyi ruhák is könnyen átalakíthatók. Végeredményben ezt úgyis csak néhány órán keresztül viseled, aztán pirosba öltözöl.

Természetesen a menyecskeruha fazonjának és árának is csak a képzelet szab határt, de fontos szempont, hogy ebben a ruhában sok időt, táncolást, evést-ivást kell kibírnod. A legtöbb menyasszonynak körülöttünk nem jelent hozzáadott értéket, ha van még egy drágán varratott ruhája, amit nem igazán tud máskor felvenni. KonyhaTündér Ázsia Centerben vásárolt kis piros ruhája a nagy napon pont elég csinos volt, azóta pedig megszolgálta az árát.

A gyűrű megint olyan téma, amire a világ minden pénzét rá lehet költeni. Ugyan akkor még az arany árfolyama alacsonyabb volt, de nálunk a 3 gyűrű összesen nagyjából 100 ezer forintba került. KonyhaTündér egy picike cirkóniumot hord a kezén 2-3 gramm arannyal (ez egy kicsit sérülékeny, mert nagyon vékony), karikagyűrűnek pedig a legegyszerűbb formát választottuk díszítés nélkül, a kettő összesen talán 8 gramm. De ha ennyi pénzed sincs, nincs baj a sima fémgyűrűkkel, a házasság nem ezen fog múlni. 😉

Mennyibe kerül az esküvő?

Sokat nem gondolunk rá, de a díszítésen és a csokrokon is elég sok pénz megy el. Szép dolog, ha minden fel van öltöztetve, de inkább kutass többet Pinteresten és csinálj díszkészítő bulikat a legjobb barátnőiddel, ha nem engedheted meg magadnak a többet.

Bevételek

Eddig nem szóltam a bevételekről, pedig lassan kifutok a karakterlimitből. Kétségtelen, hogy lesz bevétel, én mégis azt mondanám, hogy tekints rá úgy, mintha nem lenne. Egyrészt, nem tudod előre megmondani, hogy mennyi lesz, másrészt csak akkor fogja fedezni a költségeidet, ha nagyon alacsonyra veszed azokat. Sok függ attól, hogy kiket hívsz meg (persze a meghívást nem erre alapoznám), de a saját tapasztalatom, hogy a család erőn felül ad, míg a vendégek (státusztól függően) nem nagyon fedezik a költségüket. Ez különösen igaz, ha komoly párkapcsolatban van valaki, ők általában közösen adnak. A gyerek pedig extra ráfizetés (erre még a végén visszatérek).

Összességében számoljatok azzal, amennyit ti (párként) adnátok, az jó közelítés lesz a medián bevételre. Ha nem hitelből költekeztek, akkor ez segíthet a közös életetek elindításában, és általa csökken az esküvő ára is.

Egy jellemző módszer manapság, hogy a párok sorsjegyet kérnek. A szerencsejátékot pénzügyi körökben a szegények adójának nevezik, mivel pont azok használják, akiknek nincs pénzük, és ugye a várható értéke negatív. Ráadásul a nagy számok törvénye alapján veszíteni fogtok (hiszen sokszor próbálkoztok), így én ezt nem ajánlom.

További megfontolandó ötletek

Ha a buli fontosabb, mint hogy a nap végén házasok legyetek, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkozni azon, hogy biztosan házasságot szeretnétek, vagy csak egy nagy bulit. Ha pedig tényleg az a cél, hogy összeházasodjatok, akkor a célt egy 4-6-8-12 fős esküvő is eléri. A többi nem kötelező. Nem állítom, hogy teljesen felesleges, de a minimumfeltétel a házasság létrejötte, nem az esküvő ára.

Tapasztalatból mondom, hogy csak olyanokat hívjatok meg, akik jobbá, emelkedettebbé teszik a napot. Nincs szükség problémás emberekre, még a legközelebbi családtagokat is ki lehet hagyni.

Itt részben a vendégekhez szólok, ők tudják legkönnyebben elkerülni a kellemetlen helyzetet: igazán nem akarom kizárni a gyerekeket a jóból, de semmi keresnivalójuk egy lagzin. Nemcsak azért, mert általában a buliban kialakuló helyzetek nem valók nekik, hanem mert unatkoznak, és ezért a szüleiket zavarják, akik nem tudnak ellazulni. Nem hangzik jól, de gyerekkel rendelkező ismerősöket megkérném, hogy hagyják otthon őket. Végső esetben a szertartás után a pár biztosíthat felügyeletet nekik, hogy a szülők is élvezhessék a bulit (egy dajka bőven megéri a pénzt).

Még egy pro tipp a végére: ha nem vagytok vallásosak, akkor ne erőltessétek a vallásos helyen való esküvést. Értem, hogy csini a templom, de hazugsággal elég rossz kezdeni a házasságot (ha jól emlékszem, az összes történelmi egyház esküjében benne van, hogy annak a felekezetnek az iránymutatásai szerint nevelitek a gyerekeiteket). Arról nem is beszélve, hogy mennyi sértődött beszámolót hallottam, hogy a papok pénzt kérnek, ragaszkodnak a keresztséghez vagy a házassági felkészítéshez. Elég bensőséges szertartást lehet csinálni üres szokások nélkül is. 😉

Házassági felkészítés

Ettől függetlenül mindenképp ajánlom a házassági felkészítést. Nem kell vallási alapúnak lennie, de vannak dolgok, amiket érdemes megbeszélni még mielőtt összekötitek az életeteket, nagy csalódásoktól menthet meg.

Nemrég találkoztam Kövér Emesével, a parkapcsolatsegito.hu párkapcsolati tanácsadójával, aki, ha tehetné, inkább házassági felkészítéssel foglalkozna, mint problémás házasságok segítésével. Újonnan ezért házasságfelkészítést is vállal. Szerinte az esküvő kulturálisan egy rituálé. A rituálétól válik egy pár két énből mivé. Arról szól, hogy 2 ember tanúk előtt kimondja tartós elköteleződési szándékát. Ettől a közöttük lévő kötelék erősödhet. Ehhez a rituáléhoz tartoznak különböző emlékeztető szimbólumok, mint pl. a karikagyűrű. Emese találkozott  már olyan párral is, akik a természetben házasodtak, ahol a tanúk a madarak és a fák voltak, de volt ott is szertartás és tanú a közös elképzeléseik szerint. Mindig van megoldás, a pénzügy ne legyen gátja a rituálé megtartásának.

11 comments on “Mennyibe kerül egy esküvő?

 1. Szuper cikk! Szerintem az 1 havi kereset teljesen jó határ, mi is annyit költünk rá (kettőnk havi keresete összesen, nem egyikünké), épp holnap lesz a nagy nap, szűk körben ünnepeljük 🙂

  A szertartás költségei is jelentősen meg tudnak ugrani, mi semmi pluszt nem kértünk (homoköntés, gyertyagyújtás, faültetés stb.), csak szülőköszöntést. Az ajándékoknál élményt fogunk adni az örömszülőknek, úgy gondoljuk, hogy az maradandó, közös emlék lesz 🙂

  Házassági vagyonszerződést szintén készíttetünk, annak is van némi költsége. Mi a véleményed pénzügyi szempontból az ilyen fajta szerződésről?

  1. Köszi szépen! Gratulálok, nagyon sok boldogságot nektek!

   A kérdésedre hamarosan egy hosszabb bejegyzést is írok, de röviden én a teljesen közösködésben hiszek. Ennek a fő oka az, hogy enélkül megkérdőjeleződik, hogy minek egyáltalán összeházasodni, másrészről lesznek olyan helyzetek, amiket nem tudsz, nem is lehet teljes vagyonközösség nélkül értelmezni (tipikusan a gyereknevelés, illetve a tragédiák ilyenek).

  2. Köszi 🙂

   Teljes közösködés esetén is lehet kötni szerződést, ajánlotta az ügyvéd, hogy így is érdemes, szoktak is, tisztán rögzítésre kerül, mik a házasság előtt szerzett ingóságok/ingatlanok, lesz egy vagyonlista, ami a házastársnak hasznos információ, mivel rendelkezik a társa, melyik banknál/kincstárnál stb., ha esetleg bármi történne a társával.

   Szerencsére egy vagyonjogi szerződés később akárhányszor, akármennyiszer módosítható, gyermek(ek) születése esetén pláne javasolt is.

   Sajnos a családban 6 éve tartó pereskedés van szerződés hiánya miatt, eddig konkrétan 0 előrelépés történt néhány apróságot leszámítva, még minimum ugyanannyi évig eltart várhatóan 🙁
   Borzasztó teher lelkileg, anyagilag, időráfordításban mindkét fél számára, 2-3 havonta meg kell jelenni a bíróságon és tényleg minden apróságon megy a vita, családtagok tanúként behívása stb. Így a családban azóta nem kérdés, hogy mindenki köt szerződést.

  3. De félre ne értsd, teljesen megértem, ha valaki nem köt szerződést, nem mindenkinél indokolt/érzi szükségét. Pusztán érzékeltetni szerettem volna, hogy minden élethelyzet más, nálunk a családi példa indokolta.

   Ráadásul tényleg bármilyen felosztást bele lehet írni, teljes közösködést, x % közösködést, teljes különvagyont stb. Akinek előző kapcsolatából gyermeke van, annak is szokták ajánlani, a gyermek védelmében.

  4. Jaja, megértem, el tudok képzelni olyan helyzetet, hogy van értelme, főszabály szerint azt mondom, hogy ne legyen szükség rá. 😉

  5. Nekünk ez egyszerű volt, 20 évesen ismerkedtünk meg nulla vagyonnal, így a 2*0 is nulla, meg a nulla/2 is 🙂

   De láttam olyanokat akik 6 év együttlét után szerződtek, hogy nekem 6M van, neked meg 7,2M, gratula.

 2. Első és legfontosabb: el kell küldeni MINDENKIT melegebb éghajlatra aki bele akar dumálni.
  Ez nem anyukád, testvéred, barátnőd esküvője hanem a TIÉD.
  Ha ki akarják élni magukat csináljanak egy megerősítő szertartást.
  Nálunk feleségem veszélyeztetett terhes volt, amúgy is kivoltunk, de már kezdték a „dehát a Tibikét meg a hatodunokatestvért MINDENKÉPP meg kell hívni”. És amúgy milyen asztaldíszt meg virágkoszorút gondolt?
  (Feleségem is mérnök, itt hívott fel sírva)
  Mondtam neki, hogy nyugodtan fogjon mindent rám, nem engedem kész. Aki akar duzzogjon, eljönni sem kötelező…felhívtam (májusban) Pécsen (nagyszülők miatt) az anyakönyvezőt mikor van időpont…szeptember. Az nem jó korábban nincs?
  Van, de csak kiszállásos amire fizetni kell ~15-30.000-ret. Hibátlan, az mikor van? Júliusban van 2-3 időpont.
  Ezzel a 2-3 időponttal felhívtam pár éttermet ahol szoktak esküvőt tartani, egyikben a kisterem szabad volt este 7-től, lefoglaltuk (25 fő). Esküvőszervezésre fordított idő: 10-15 perc 😀
  2019-ről beszélünk:
  Ruha: nekem Mr. Sale (40.000) feleségem Bonprix 25.000
  Gyűrű: nagyszüleim ezüstlakodalmas ezüstgyűrűje, méretre állítva (kb 5000)
  Helyszín: különterem kb 20.000 kaja kb 160.000
  Torta 15-20.000 + egyet vett anyukám + egy nagyi torta 🙂
  Fotós: tanúm felesége
  Zene: JBL Charge 3 😀 (bevonuláskor tesóm kezelte)

  Szóval kb 300.000 Ft volt és tudtunk nevetni, jól érezni magunkat, mert PONT LESZARTUNK mindent.
  Azért mentünk oda hogy megesküdjünk és ez megtörtént.
  (egyébként szép volt a hely és az idő, szóval minden jól is alakult)

  Ja és az „ajándékpénzt” limitáltuk fejenként 5000 Ft-ban, hogy ne kezdjenek a kisnyugdíjas/kisebb keresetű szülők/nagyszülők versengésbe ki sajtol ki többet magából…

  1. Mr. Sale gang (ugyan 2017, de hasonló áron jött az enyém is haza). Sok boldogságot!
   Csak egyet tudok érteni, mindenki csináljon magának, akinek a te bulid nem tetszik.

 3. Húh, az az egy-két havi kereset nálunk nagyon nem jött össze, tekintve, hogy egyetemisták voltunk, és a havi összkeresetünk lehetett vagy 100 ezer forint ösztöndíjakból. Az esküvő ehhez képest szolid 30x-osa volt (pedig Szabolcsban volt, egy gimi tornacsarnokában, szóval nem lehet mondani, hogy nem próbáltunk spórolni, csak ház a 130 családtag…). Még mai fizetéssel se jönne ki erre közel sem a kétszeres, úgyhogy én sajnos szkeptikus vagyok, hogy lehetséges-e.

  Gondolom a meghívottak száma a vízválasztó. Nálunk nem játszott az, hogy harminc fős szák családot hívjunk, kellett mind a két oldalról a teljes rokonság, úgyhogy nekünk csak ez maradt 🙂

 4. Mi egy 70 fős esküvőt tartottunk 2011-ben, és a hangsúlyt nem a felesleges flancra (székszoknyák, agyonvirágozott boldogságkapu és hasonló külsőségek), hanem a minőségre fordítottuk. Finom ételek, minőségi borok, olyan belga csoki alapú torta, amilyen jót azóta se ettem, színvonalas 4-tagú zenekar. A célunk egy oldott, jó hangulatú táncos buli tartása volt (szeretünk és tudunk táncolni), ami maradéktalanul teljesült is.
  Volt egy fizetett ceremóniamesterünk, ő jól dolgozott, a fotósunk sajnos béna volt, de szerencsére néhány vendégnek is volt jó gépe, együtt egész jó kollekciót hoztak össze..
  Egy csomó mindent magunk csináltunk, egy egyszerű weblapot a tudnivalókkal, a meghívókat, ültetőkártyákat, étlapot, itallapot magunk nyomtattuk, a búcsúajándékot magunk készítettük. A menyasszonyi ruhát használtan vettük 110 ezerért, 70-ért eladtuk. A menyecskeruha egy dögös piros fűző-fazonú miniruha volt egy kínai boltból, bármikor felvehető egy bulira, apósom ajándéka. Senkit nem vontunk be a családból az előkészületekbe, úgy gondoltuk, ne a vendégeket dolgoztassuk, legyen nekik minden meglepetés, és felszabadultan élvezzék az estét.
  A költségek valamivel 1 millió felett voltak, de a vendégeink igazán kitettek magukért, és a bevétel több volt, mint a költség. Éjfélkor átöltöztünk, és villantottunk egy salsát, a saját anyám először meg se ismert 😀 , majd bevontuk a násznépet is egy animációba, viharos siker volt. 🙂
  Azóta ugyan elváltunk, de ez a nap egy örök emlék, ezt már nem vehetik el tőlem. Jó tervezéssel, helyes döntésekkel lehet tartani egy szuper napot, és egyáltalán nem kell hozzá csődbe menni.

Comments are closed.