Mennyibe került a relokációm?

Mivel nemrég fejeztem be a relokációt, arra gondoltam, összegyűjtöm annak költségeit. Nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy drága és megterhelő folyamat, de nyilvánvalóan egyéntől és célországtól függően sok minden eltérhet. Szerencsére ennek most az olcsóbb végét sikerült megfognom, de ha tényleg mindent összeadunk, akkor többtízmilliós költségről beszélünk.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

Szinte minden esetben a legkritikusabb lépés a munkaszerzés. Ezt jelentősen megkönnyíti, ha rendelkezel némi szakmai tapasztalattal, és a célország nyelvét magas szinten beszéled – nyelvtudás hiányában ez a kihívás, ha nem is lehetetlen, de mindenképpen kockázatos. Egyszerűsíti továbbá a folyamatot, ha még nincs jelentős vagyon (főleg ingatlan), illetve gyerek és háziállat. Ha azt gondolod, létezik olyan, akinek minden könnyű, tévedsz; valamelyik ponton mindenképp lesz nehézség, csak ezért ne add fel.

relokáció költsége
elköltözés költsége

De térjünk rá a költségekre! Azt már az elején el kell mondanom, hogy nagyon hálás lehetek a munkahelyemnek; közel milliós összeget spóroltak nekem azzal, hogy az első 3 hónapban olcsó lakhatást biztosítottak nekem.

A költségeimet 3 kategóriába sorolva fogom bemutatni, de még egyszer szeretném kiemelni, hogy az én tapasztalatom nem reprezentatív, az összköltség mindenkinél különböző lesz.

Direkt költségek

Erre gondol mindenki a relokációval kapcsolatban, pedig ahogy meg fogom mutatni, ez a legolcsóbb része a dolognak. Először az utazás fog megjelenni; nagyon sok munkát csak személyes jelenléttel lehet megkapni. Mi 3 hónap alatt 57 ezer forintot költöttünk utazásra a két ország közt, de ne feledjük, hogy alig 500 km-re költöztünk.

Ennél kellemetlenebb volt a személyes tárgyaink áthozása (még nem fejeződött be teljesen). Egyszer mentünk vissza bérelt autóval, melynek összköltsége 97 ezer forint volt. Mivel egy autóba nem fért bele mindenünk, ha a családunk nem vállalta volna el a tárolást, akkor bizony tárolási díj is felmerülne. Mivel nem pont akkor kezdtem az új pozíciómban, amikor szerettem volna, ezért egyszerre két bérleti díjat kellett fizetnem. Ez szinte mindenkinél meg fog jelenni. Nyilván, ahogy fent említettem, a munkahelyem potom pénzért biztosított szállást nekem, de másfél hónapig úgy fizettem bérleti díjat Magyarországon, hogy csak KonyhaTündér lakott benne. De különböző előfizetések, szolgáltatások is két országban voltak fizetve egyszerre.

Sok országban (még az EU-ban is), a letelepedéshez különböző engedélyekre, dokumentumokra van szükség. Itt például az erkölcsi bizonyítvány nem ingyenes, de EU-n kívül vízumra lehet szükség. Ugyan vannak országok, ahol az áttelepüléshez adókedvezményt is adnak, a legtöbb helyen – a szokások ismeretének híján – extra adót kell fizetni. Éppen ezért sokszor megéri már az elején leülni valakivel (például egy erre szakosodott könyvelővel), hogy mit érdemes tenni.

Azzal is lehet számolni, hogy az új országban összeszed valaki némi büntetést. Szerintem nem büntettek meg végül, de soha nem gondoltam volna, hogy itt vasárnap délutántól kezdődik a fizetős parkolási időszak. Csak miután kipakoltunk néztem meg, hogy fizetős zónában állunk. Vasárnap este 7-kor… De említhetem a különböző mosási költségeket is, ami saját lakásban filléres tétel lenne, de ha töltetenként 2-3 ezer forintot fizet az ember egy Laundromatban, akkor gyorsan összejön soktízezer forint.

Indirekt költségek

Ahogy említettem az indirekt költségek sokkal nagyobbak lehetnek. Nekem a legnagyobb tétel egyértelműen a befektetéseim reálértékének csökkenése volt. Egy 30%-kal drágább országban a megtakarításaid értéke ennyivel csökken (nyilván, ha itt tervezed felhasználni). Ez évekkel visszavetette a korai nyugdíjam időpontját. Természetesen sokaknál a megtakarítási ráta növekedése miatt lehet, hogy hamarabb gyűlik össze a megfelelő összeg, nálunk ez várhatóan nem lesz így. Tehát ez számomra nyolcszámjegyű költséget jelent.

A másik fájdalmas költségtétel, amivel érdemes számolni, az a helyi nyelv tanulásának költsége. Még ha valaki autodidakta módon eljut a megfelelő szintre, a vele töltött idő szinte biztosan milliós költségnek felel meg. Sajnos még nem tudom azt mondani, hogy én már a milliós értékű időbefektetésnél vagyok, de többszázezer forintot biztosan ér az új nyelv tanulásába fektetett időm – és még hol vagyok a komoly kommunikációtól!

A kutatással, helyi „specialitásokkal” eltöltött idő is nagy költségtétel lehet. (Fúj idegenrendészet! 🙂 ) Ennél viszont nagyobb baj, ha nem a szakértelmednek megfelelő munkát vagy kénytelen vállalni. Nem titok, hogy reálértéken alacsonyabb fizetést kellett munkát vállalnom, mert nem beszélem a helyi nyelvet, és a szakmámban viszont nagyon fontos a kommunikáció. Ennek ráadásul többévnyi hatása lesz, tehát sajnos ez is többmilliós költséggel jár.

Folyamatosan visszatérő költségek

Ha már a többévnyi költségről beszéltünk, akkor meg kell említeni, hogy sok költség rendszeresen, az évek során folyamatosan fel fog merülni. A nagy családi eseményekre, összejövetelekre az ember haza akar menni, de például májusban egy esküvő miatt két hétre vissza kell „költöznöm”. A nyaralási napok felhasználásán kívül is egy csomó költséggel jár.

Otthon eszembe sem jutott volna, hogy valaha tolmácsért, könyvelőért kelljen fizetnem. Ez utóbbit sajnos nagyon hamarosan elkezdem (ami némileg ironikus), de előbbire is bármikor szükség lehet.

Sokan meg fognak ezért kövezni, de az új barátok szerzése sincs ingyen. Ugyan abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon jó közösségeket találtunk, a megismerésbe, a közös programokba azonban időt és pénzt kell fektetni. 

Összességében azt gondolom, ugyan a direkt költségeket nagyon olcsón megúsztuk, nagyjából 270 ezer forint volt, de ha valaki nekiindul, akkor inkább ennek három-ötszörösével számoljon, mivel kevés munkáltató tud/akar olcsó szállást biztosítani. Ennek ellenére a relokáció teljes, több tízmilliós összköltségét fáj kifizetni. Azt kívánom, hogy bárcsak ne kellett volna eljönnöm, de attól tartok, hogy ez nem az én döntésem.

35 comments on “Mennyibe került a relokációm?

 1. Meglepődnék ha kikerülne ez a komment. Na azért megosztom a véleményem, pénzt se kérek érte:

  1. A TE döntésed külföldre menni, senki másé. Én amúgy örülök ennek, sőt mindenkit bátorítok erre! Semmi sem annyira kézenfogható, mint amikor elsőkézből tapasztalja meg az ember hogy mennyire is van kolbászból a kerítés a fényességes nyugaton és mennyire nem létezik rasszizmus… Jómagam 10+ évet laktam különböző országokban (pl. Svájc, Németország, Anglia, Franciaország, Lengyelország) és ahol nem laktam ott is hónapokat voltam összesen (USA, Csehország, Spanyolország, Írország, Szlovákia, Olaszország) jól kereső informatikusként (!) nem mosogatni… megvan a véleményem. A mai „nyugat” már nagyon nem az ami 15+ éve volt.

  2. Semmiféle diktatúra ebben az országban nincs, legközelebb is akkor álltunk hozzá amikor a feri anno közénk lövetett, szerencsére „csak” gumilövedékekkel. Általában ilyeneket azok mondanak akik évtizedes távlatban szívják magukba az önsorsrontó mainstream média ökörségeit és frankón elhiszik, hogy a miniszterelnök úr személyesen felel az ő sorsuk rosszabra fordulásáért (miközben pályakezdőként annyit keresnek reálértéken, amiről mi 20-25 éve csak álmodtunk…).

  3. Végigbogarászva a posztjaidat nekem úgy tűnik, hogy valamiféle életközepi (?) válságod lehet (se gyerek, se ingatlan se komolyabb (100+ millió) vagyon, párkapcsolat ugyan van, de előrelépés benne nincs stb.) ami általában – de nem kizárólag – a gyermektelen multikatonákon szokott előjönni 10-15+ év munka után: érzed, hogy valami nem jó, elveszik a motiváció. És akkor jön a mainstream és lecsap… napi több száz cikk arról, hogy NEKED azért rossz, mert – insert politika/politikus here -. És te meg elhiszed. Pedig egy őszinte 5Why analízissel könnyen eljutnál oda, hogy mi(k) is a gondod-gondjaid valójában. Pontosan tudom miről beszélek…

  4. Pár hónap (év?) alatt majd elül a költözés miatti hurráoptimizmus és talán elkezded majd olyannak látni az adott országot, amilyen az valójában. Lehet még így is jobban fog tetszeni, mint amit itthagytál (egyéne válogatja) de mindenképpen tedd fel a kérdést magadnak majd akkor: most már tényleg BOLDOG vagyok? Ha nem tudod egyértelműen rávágni, hogy igen akkor mondom a tutit: NEM az ország volt a probléma, már költözés előtt se… Lehet itt jönni azzal, hogy a világ nem fekete-fehér meg a válasz se, de megsúgom, hogy ebben az esetben márpedig az. (Sajnos) Itt is pontosan tudom miről beszélek…

  A fentiektől függetlenül remélem, hogy megtalálod kint a számításod (bár ha elül a lila köd, azért a reálértéken kevesebbért vállalt munka zavarni fog – de ez váltással orvosolható) én (majdnem) mindenkinek csupa jót kívánok az életben, így tehát neked is. Kitartás!

  1. Ezen a platformon nem probléma a kritika, a te kommented is kikerült. Ha van benne olyan, ami nagyon vállalhatatlan, azt dőlttel ki szoktam szedni.

   A kolbászos kommented azért elég érthetetlen, mert az alá a bejegyzés alá kommenteltél, amiben kifejtem, hogy többtíz milliós költségem keletkezik a kiköltözéssel. Nekem anyagilag elköltözni nagyon rossz. És a problémáim sem az ország miatt vannak (sőt egy részére az állam aktívan próbál megoldást nyújtani, ami a választott országomban nincs így). De ez egy pénzügyi blog, nem életvezetési, ezért ezekről nem beszélek. De visszatérve: fiatal vagyok, a kis budapesti buborékomban gond nélkül finanszírozhattam volna a diktatúra épülését még évekig, olyan megtakarítási ráta mellett, ami a nyugdíjamat korán biztosítja. Orvosi ellátásra, oktatásra egy jó darabig várhatóan nincs szükségem. De szerencsére (még) a lábammal is tudok szavazni.

   Indulj egyszer az állampárt ellenében miniszterelnöknek, a mainstream médiában megjelenő képtelen hazugságok száma alapján eldöntjük a demokrácia állapotát. Mit gondolsz?

   Még egy dolog: sokat szoktunk mosolyogni, hogy kulturálisan mennyire közel költöztünk. Mosolygunk, mert különben sírni kéne. De sok esetben ezt tettük otthon is.

  2. nem igazan ertem a celjat a kommentednek, nekem ilyen onigazolasnak tunik. Tudod, a nyugati vilagban szabadsag van, oda koltoznek az emberek ahova akarnak, es meg magyarazattal sem tartoznak senkinek. Fogd fel hogy a cikkironak ez volt a jo valasztas, mi is felfogjuk hogy neked a vissza irany volt a megoldas. Mondjuk mig te fikaztad a “rasszista nyugatot” addig mi veled szemben semmi rosszat nem irtunk Magyarorszagrol, pedig ha valaki xenofibiat keres az ott gyorsabban megtalalja, ki is van plakatolva allami penzen.

  3. 1. Senki nem mondta, hogy máshol kolbászból van a kerítés (nem is értem, miért ez a kiindulási pont egy vitában, mintha azt mondanánk, a kiköltözők úgy hiszik, külföldön majd nem kell dolgozni; beláthatjuk, ez milyen nevetséges feltételezés). A kérdés az, hogy élhetőbb-e a másik hely. Ha igen (jobb gazdaság, társadalmi együttműködés, szolidaritás, mindennapi (köz)hangulat), nincs miről beszélni. Ezek terén egyben sem jár élen kis hazánk, szóval a máshol valószínűleg tényleg jobb. (Ja, és éltem már külföldön, baromi jó volt egy működő országban élni, kár hogy egyéb okok miatt haza kellett jönnöm.)

   2. Nincs diktatúra, csak állampárt, propaganda és feudális uram-bátyám világ. A diktatúra nem igen/nem kérdés, vannak fokozatai, s ezek itthon csak fokozódnak. Amúgy fura, hogy kevered a dolgokat. Feri idejében mélységesen szar volt a helyzet, AHHOZ képest nagy az előrelépés. Csak ugye ez leginkább a tizenéves gazdasági konjunktúrának köszönhető (a régió többi országai is ekkorát fejlődtek ezen időszak alatt, nézz meg bármely gazdasági mutatót), most, amikor jött egy megbicsaklás, látszik, hogy ezek se tudnak semmit (szintén vesd össze a gazdasági mutatókat). És ha valaki béna, elzavarjuk. Ha Feri, ha nem Feri.

   3. Valaki szeret a közélettel foglalkozni, mert szeretné építeni az országot. De ha nem úgy akarja, mint ahogy fönt elképzelik, eltapossák közpénzből finanszírozott karaktergyilkossággal. De ez biztos csak életközepi válság.

   4. A boldogság valóban nem ettől függ, de csak a hülye marad tovább évekig egy rossz helyen (vagy pl. munkahelyen, ezt az analógiát talán jobban át tudja érezni a többség), mondván ugye úgyse kap jobbat, meg máshol sincs kolbászból a kerítés; hát azért ha körülnézek, a többség általában jobban jön ki egy (munka)helyváltással. Kemény, mert szinte mindent újra kell kezdeni, de aki nem kockáztat, annak marad a posvány. Valaki ezzel is elvan, s nem nézi, hogy előzik le őt és szeretett országát a környező népek. Szinte már csak Bulgária van mögöttünk, ezt sikerült elérni a nagy sikerkormányzással. És ez nem fog változni, ez az igazán félelmetes.

  4. Teljesen egyetértek, szépen leírtad! Aki diktatúrázik, az nem tudom mire gondol. Diktatúrákban jellemzően nem lehet telehányni a Facebookot naponta kormányellenes posztokkal, Magyarországon meg ez megy – nevetséges. A másik ilyen hívószó a mélyszegénység, aztán a bevásárlóközpontoknál nincs üres parkoló, a hpsszúhétvégéken megtelnek a wellness hotelek és az összes kiülős terasz televan taknyosorrú huszonévesekkel, akik úgy szórják a pénzt, mintha nem lenne holnap.
   A külföldi létnek igencsak megvan az ára, 16 évet éltem eddig Ausztriában, de a kolbászból lévő kerítést még mindig keresem, egyébként szintén jól kereső informatikusként. 🙂
   A politika itt meg kategóriákkal rosszabb, mint otthon, és ha így haladnak, lesz még Ausztriai Kalifátus is.

  5. Feri: Diktatúrákban jellemzően nem lehet behívni ellenzéki politikusokat/közéleti szereplőket a közmédiába; nem parlamenti, hanem rendeleti (vagy kvázi rendeleti) kormányzás van; inkább élsportra költenek közpénzből, mint tömegsportra, oktatásra, egészségügyre; jól menő cégeket állami apparátussal kényszerítenek eladásra; miközben az érdekszférájukba tartozóknál sarokba állítják a környezetvédelmi hatóságokat. Ismerős? A Facebook-on meg nem tudom észrevetted-e, de a Megafon inkább megveszi a „reklámidőt”, mert így hasznosabb. Nem hiszem el, hogy ennyire vak lennél, tisztán látszik, hogy a politikai elit a magyar emberek érdekében cselekszik… Amúgy a „tele a pláza” történetnél klasszikusan a „túlélők torzításába” esel bele, valójában azokat látod, akinek még van miből, a többség nagyon nem így él, elég megnézni a medián béreket (nem az átlagot!). Amúgy bocs, lassan túl sok a politikai vonal (általam), úgyhogy térjünk vissza a remek „kolbászból van a kerítés” álnaiv kérdésre. Kontrollernek meg sok sikert, sokba került, de annál nagyobb lesz a nyeremény.

  6. Mint német szitizen, én is azok táborát tudom csak erősíteni, akik azt mondják – ha azt hiszed odahaza nem szabad a média, meg diktatúra van, nem láttad még mi folyik máshol.
   Hozzászólok meg Feri már látta. Meg én is.
   tumpara – az a diktatúra, ahol nem jelenhet meg a közmédiában ellenzéki politikus?
   Az akkor milyen, amikor az egyetlen megmaradt ellenzéki pártról közpénzből a közmédiában paródia készül (és még szar is)?
   youtube.com/watch?v=ljjZ6AZsmGk
   Ezt hogy kell nevezni?

   Mindenkit bíztatok, hogy jöjjön ki pár évre. Sokat segít értékelni ami már nagyjából csak otthon maradt meg Európában.
   neked is, a https és a www azonnal a kukába dobja…

  7. Feri, te nagyon le vagy maradva hatalomtechnikában. Nem a teljes elnyomás a működő módszer, mert abból forradalom lesz, hanem az elégedetlenség kontroll alatt tartása és megfelelő irányba terelése. Még a Kádár rendszerben is lehetett nyilvánosan elégedetlenkedni. Ráadásul állami tulajdonú médiában, nem Facebookon. Ha a túlnyomást okozó gőzt veszélytelen irányban kivezeted, nem történik semmi. Ha bentmarad, akkor viszont robbanni fog.

  8. „Az akkor milyen, amikor az egyetlen megmaradt ellenzéki pártról közpénzből a közmédiában paródia készül (és még szar is)?” – Gondolatok odaátról

   Szóval egy paródiát (érted, paródiát!) állítasz szembe a 4 évente 5 percet kapó ellenzékkel? És a fentebb felsorolt lista (nem csak az enyém) többi részére jótékonyan elfelejtesz reagálni? Hát ez így elég parttalan. Minden rendben.

  9. „mintha azt mondanánk, a kiköltözők úgy hiszik, külföldön majd nem kell dolgozni; beláthatjuk, ez milyen nevetséges feltételezés”

   Ehhez képest majd az összes előszeretettel érvel olyasmikkel, hogy „ha lehúzok még x évet, kinti nyugdíjat kapok.” vagy „ha egy/mégegy lakásra összejön, akkor már hazajövök és itthon light-osan elmegyek egy boltba eladónak.” vagy „ha meghal a mama és enyém lesz a ház, utána nem fogok itt kint keccsölni (rokkant)nyugdíj mellett” és hasonló.

   Nyilván nem a senior IT-s kaliber, de nem is ezek teszik ki a társadalom 70%-át.

   Arról nem beszélve, hogy míg pl. egy Steiner Kristóf esetében teljesen legit indok, hogy ideológiai okokból dobbant, Gattyán esetében is érthető, hogy nem akarja összeakasztani a bajszát a NER-es oligarchákkal, jobb a békesség, viszont Átlag Józsi legtöbbször pont azt a virtust viszi magával, amit a párhuzamos dimenzióban létező fotelforradalmárok a legjobban sérelmeznek és „tipikus magyar szokás”-ként jellemeznek.

   Azt kéne megérteni, hogy nem lehet 1 kalapba belesorolni az összes Nyugaton szerencsét próbáló egyént és a „pont így akartam leszállni a bicikliről” mindig népszerűbb indok lesz a többségnél, mint a „savanyú a szőlő, de ez van”.

   És ezt általánosságban értem, nem Kontrollerre, akinél szintén elfogadható indok, hogy ideológiai okokból dobbant. De vitán felül álló tény, hogy a statisztikában szereplő és az ellenzék buzogányaként elmelegetett sokszázezer embernek ő csak csekély, mérhetetlen százalékát teszi ki. A nagy többség bizony anyagi okokból megy ki és azon belül is elég tetemes halmaz (amibe a segédmunkástól a prostituálton át elég széles spektrum beletartozik), akiknek már olyan mértékű adóssága és kintlévősége van, hogy másképp élete végéig letiltásai lennének.

   És ettől függetlenül hiába igaz az is, mikor az egyszeri magyar rácsodálkozik kintléte alatt, hogy „Gyá! Itt utánad szól az arab, ha kiejted a telefonodat a farzsebedből, nem pedig rohan vele a Mohamed GSM-be.”

   mert utána nem sokkal arra ugyanúgy rácsodálkozik, hogy „Gyá! Itt tök könnyen lehet csalni/trükközni ezzel meg azzal.”

 2. A gyors válasz helyett (mellett) az értő olvasás is fontos. A kolbászos példa nem érthetetlen, hanem csak nem sikerült dekódolnod, hogy az mindenkire vonatkozik aki nem volt még a „fényességes nyugaton” nem specifikusan rád és a te helyzetedre.

  Én már általában nem állok le ideológia alapon vitatkozni semmiről. Most sem teszem. Fiatal vagy és azt hiszed, hogy a politika(i berendezkedés) bármilyen érdemi befolyással van az életedre. Igazad is van, de hozzáteszem, hogy annyira és CSAK annyira, amennyire TE azt hagyod. Bátran cseréld le az egyik buborékod egy másikra, HA a probléma „benned van” akkor nem ez lesz a megoldás. Ezt próbáltam leírni, nem tudom mennyire ment át.

  (Átvitt értelemben) Te még csak most mész oda, ahonnan én már hazajöttem. Majd pár év múlva írj erről egy posztot és akkor igyekszem majd visszajönni, hogy folytassuk ezt a beszélgetést, mert jelenleg csak elvárásaid vannak, kézzelfogható, sok éves trackrecordod a külföldön élésről még nincs (ha jól értem).

  1. Ahhoz képest, hogy nem ideologizálsz, szépen felmondtad az állami propagandát: ha nem szólsz bele a nagyon dolgába, akkor nem fogja befolyásolni a politika az életed. Ezzel nagyon jól megvan a választópolgárok több, mint fele. Az a pár ember, akinek elvették a vagyonát, mert valaki párthűnek megtetszett. De azért csak ne pattogjanak, mert még óriásplakátra kerülnek…

   Nem teljesen értem, hogy honnan veszed, hogy mindenki más naív kisgyerekként tekint a világra, te bezzeg…

  2. Szóval semennyire nem ment át, hanem lehúzod ideológiai (politkai) / személyeskedő síkra beszélgetést. Sértő vagy sem, én majd 11 évet húztam le a már említett országokban te meg gyakorlatilag most ismerkedsz a csehekkel. Ez egy tény, ettől még nem leszel naív kisgyerek (na nem mintha mondtam volna rád ilyet, szalmabáb érvelés?) de nincs is akkora tapasztalatod ebben mint pl. nekem. Még ha ez így leírva arrogánsnak is hat. De valójában mindegy is ha én javaslok egy önreflexiót, hogy megtaláld a problémád valódi gyökerét és ennek hatására én egy állami propagandistává avanzsálódom, akkor szerintem nem is igen van miről beszélgetnünk. Felteszem majd téged is látlak az erhángerin a redditen, ahol a rengeteg idegenbe szakadt hazánkfia bizonygatja előzetes kérés-kérdés nélkül napi szinten, hogy Magyarország mennyire szar és ott kint nekik mennyire jó. Szeretnék hinni nekik, de nem egyszerű…

  3. Amikor kioktatod az embereket, hogy márpedig külföldön sincs kolbászból a kerítés, akkor bizony naív kisgyerekként állítod be őket. Mindenki meghajol az előtt, hogy a te gyomrod bírja a propagandát, a búcsúcikkemben mindenkinek minden jót kívánok otthon, de sajnos én ezt nem vagyok hajlandó akkor sem finanszírozni, ha nekem tényleg rossz eljönni. Ha neked megéri az otthonlét, hajrá, csak vannak, akik látják, hogy meztelen a király.
   Vicces, amikor a személyeskedést emlegeted, de megpróbálsz pszichoanalizálni. Értjük mit mondasz, előfordul, hogy valahol az ember nem érzi jól magát, de attól még nem mindenki nyel le bármit.

  4. Segítek. Ha 5 elég különböző országból egyben sem találod a helyed, akkor ott tényleg nem az országokkal van a probléma, ezért a te szempontodból igaz, amit írsz. De most jön a meglepetés: a többi ember nem te vagy. Biztos van olyan, akinek hozzád hasonló problémái vannak, és még az is lehet, hogy annak jók a te megoldásaid. De az is biztos, hogy még több olyan van, akinek teljesen más problémái vannak, és nekik teljesen irrelevánsak a te megoldásaid.

  5. „Az a pár ember, akinek elvették a vagyonát,”

   Jack Ma Kínában a töredékét nem engedte meg magának, mint Bige László (az alpári Simicskáról nem beszélve, akitől utcaseprő segédmunkások közül is sokan intelligensebbek, mégsem került koldusbotra, csak a luxusyachtot kellett BMW-re migrálnia.

   Arról nem beszélve, hogy ha kritikát mondasz egy rendszerről, akkor vizsgáld meg a LÉTEZŐ alternatívákat.
   Ahol több a jelentkező, mint a nyitott pozíció (a piramis teteje felé ez hatványozottan igaz), ott mindig VALAMILYEN szempontok szerint döntik el, hogy ki kerüljön pozícióba és a többiek törvényszerűen hoppon maradnak.

   Biztos én vagyok a rasszista meg xenofób meg minden, de bár én hoppon maradok mindkét esetben, azért még mindig inkább Lölő kapja a koncot, mint egy idegen. És nem kell demagógiával fordítani, hogy az USA-t is a bevándorlók tették naggyá, mert érted, hogy értem.

   Egy dolog az önkéntes bevándorlás, mikor egy Jeff Bezos, Sundar Pitchai vagy Sergei Brin (figyelem, orosz alert) egy szintről indulva felküzdi magát, vagy egy Oprah vagy Eddie Murphy, akik már oda születtek karriert csinálnak.

   És nagyon más, mikor társadalommérnökösködéssel azért vagy hátrányban privilegizált hetero fehér férfiként, mert egyetlen kvótaszempontnak sem felelsz meg, se nő nem vagy, se LMBTQ, se bevándorló, se eltérő rasszú, se ezek kombinációja, így a másodhegedűs csoportban versenyzel.

   Ha pedig kimondja valaki, hogy az idegeneket nem kéne előnyben részesíteni a sajátjainkkal szemben (mert fordítva ők ugyanúgy nem teszik ezt meg, illetve ellenkező pozícióban nem tennék meg), a mesterséges kvótázás helyett meg a természetes eloszlás a nyerő és ha nem meritokrata szempontok szerint jár el egy cégvezető, akkor versenyhátrányba kerül, a piac törvényei megbüntetik őt, ha a szelektálási szempont mögött nincs valódi szaktudás és a megfelelő soft skillek (figyelem: itt a lojalitás is bejátszik, hogy nem job hopperekkel töltik fel a céget, akik 70%-a egy gazdasági döccenő esetén átmegy a konkurenciához ipari kémkedésnek minősülő kulcsinformációkkal dupla pénzért).

 3. Nem hiszem Kontrollernek védelemre van szüksége, de tényleg gyomorforgatóak a hozzászólokhoz hasonló államai propaganda vélemények. A sok tízmilliós relocation veszteségnél is többet veszít aki marad, ha hosszú távon próbál itt élni. Három gyereket nevelek, tudom miről beszélek. Az óvodánál kezdve, ha gyereket nem egy embertelen tárolóban akarod tartani, kő keményen fizetsz. Ugyanez az ált iskolára, középiskolára. Ha gyerekedet nem valamelyik kínai akku gyárba szánod (várjál csak, abba sem, mert oda a migránsozó kormány éppen migránsokat deportál. Tehát már akkor sem lesz kölködnek munkhalye, ha micisapkás melósnak nevelted), akkor fizetsz, nem keveset. Az egészség ügy, még ennél is rosszabb. Mégpedig azért, mert ott még kemény pénzért is szart kapsz sokször. Pénz nélkül konkrétan megdögleni mész oda. Aztán a miniszterlnök kegyeltjei sem feltétlenül turkálnak a hanyatló nyugaton a gyermekek nadrágjában..khmm. Aztán a világ egyik legnagyobb ÁFÁ-ja, a világelsők közé tartozó munkát súlytó adók, a regionálisan is közröhely forint árfolyam, a championship infláció – szóval a lopásvezérelt gazdaság minden ódiumát is te fizeted itt. Hosszan lehetne sorolni a listát, hogy lesz idehaza hosszútávon sokkal nagyobb veszteséged, mint néhány tízmilliós relokációs költség, de mások máshol az unalomig megtették ezt.

  Tőkeipiaci körökben viszont van egy mondás, ami mindent visz: nem a hozam számít, hanem az életérzéssel korrigált hozam. És erről van szó. Élhetetlen egy olyan ország, egyszerűen elviselhetetlen, ahol a mélykeresztény és homofób alaptörvényt egy olyan valaki (senki?) írja, akit meztelenül szednek le az ereszcsatornáról drogokkal kitömve, miután átment rajta egy férfi futball csapat. Köpedék ez az ország, miután a csapból is a hazfiasság máza folyik, de a nemzetet kilóra eladják a KB-s posztszovjet háborús bűnösnek. Felfoghatatlan, hogy mire leírom ezt a sort, egy újabb iparágat lop el a „család”, de az egyszerű emberek a maffia végrehajtóktól vezérelve egy közüzemi számlatartozásért elveszthetik a lakhatásukat. Nem lehet megfizetni eléggé, ha egy olyan helyen élhet az ember, ahol van jogállam, lelki és szellemi szabadság, ahol nem egy foghagyma bűzös szájú elmebeteg a mérték és nem egy pontypofájú hülyegyerek kémkedik minden lépésed után…Sok Szerencsét Kontroller, még csak most nőttél igazán sokat a szemembe!

  1. Tetszik az „életérzéssel korrigált hozam” mutató, többet mutat, mint egy puszta és száraz, racionális számadat.
   Akadnak olyan közhely számba menő fogalmak, mint „közhangulat”, „szabadság”, „tervezhetőség”, „motiváció” – ezek egyike sem fejezhető ki egy konkrét számmal, ugyanakkor jelentős hatással bír az életminőségre, a „minta” szóról nem is beszélve (ez utóbbi gyerekesek számára talán még fontosabb). A relokáció költségeinek számításakor az említett fogalmak értéke nem meghatározható, mégis jelentősen hatnak az egyén döntéseire és napi életvitelére. A felmerülő költségek sorát még biztosan ki lehet egészíteni jó pár tétellel, ám érdemes a másik oldalt is megvizsgálni: mi a relokáció haszna – ez nyilvánvalóan kapcsolatban van a kitűzött célokkal, elvárásokkal. És itt talán be is zárul a kör, vissza érkezünk a már említett fogalmak, érzések értékére: egyénenként más és más ez az érték, de ami biztos – nehezen számszerűsíthető!
   Egy családtagom pár éve tőlünk nyugatra költözött – és rendszeresen haza jár, de már ott van otthon. Amikor megkérdezem tőle, hogy miért érzi, gondolja így azt válaszolja: mert ott ugyanazért, amit csinálna jobban megfizetik és mert ott nincs az az érzése, hogy ha többet és/vagy jobban dolgozik, akkor visszarántják, sokkal inkább inkább biztonságban érzi magát, ez adja az otthon érzés alapját.

  2. Ebből meg a többi kommentedből tisztán látszik, hogy neked szakember segítségére van szükséged. A mentális betegségek komoly dolgok, amik kezelés nélkül mindenképpen rosszabbodnak majd.

 4. Sok szerencset kivanok ezuton is. Eddig ugy tippeltem angol nyelvteruletre mentel, de az 500km az inkabb nemet nyelvterulet. Megtudhatjuk melyik orszag?

  A baratok szerzesehez egy jo tanacs: erdemes nem kizarolag magyarokkal klikkesedni hanem mas nyelvu expatokkal vegyesen baratkozni. Ez sokat segit a nyelvtanulasban, es az ember megismer mas kulturakat is. Mi az elmult 12 evben tobb orszagot megjartunk, az expat barataink is idovel mashova koltoztek igy most mar Europa szerte mindenhol vannak barataink. Mig Magyarorszagon eltunk fogadtunk kulfoldi turistakat couchsurfing kereteben. Megismerni a vilag kulonbozo pontjarol embereket egy nagyon lenyeges szemelyisegfejlesztest ad. Aki beszel nyelveket az elso kezbol megtapasztalja hogy a vilagon mindenhol hasonlo problemakkal kuzdenek az emberek, esetleg egy kicsit mas korulmenyek kozott.

  1. Nem titok, Csehországban vagyunk (angol és német nyelvterületen nekem nem kéne a nyelvtanulásba sok időt fektetnem).

   Jelenleg nem a magyar barátok száma a problémám (ez 0), hanem a nemzetközi. Több kolumbiai ismerősöm van, mint helyi. 🙁 Sajnos még messze vagyok attól, hogy ne az angol legyen a kommunikáció fő csatornája, de próbálkozom… A magyarok nem szándékos kerülésével máshol sem volt problémám.

  2. helyiekkel baratkozni sehol sem egyszeru, nekunk talan legkonnyebben ireknel sikerult. De peldaul az eszakiak eleg zarkozoak, konkretan norvegokat meg danokat tapasztaltuk, illetve hollandok is hasonlo. Nemeteknel egy picit talan konnyebb, Svajc megintcsak lehetetlen. Kezdetnek megteszi egy vegyes expat group, aztan ugyis lesznek majd helyiek akik becsatlakoznak, ha mas nem akkor a munkahelyi baratok.

   Cseheknel kezdeni nem lehet egyszeru. En az angol/nemet utan probaltam sabbatical alatt hat honapig spanyolt negyedik nyelvnek felszedni, nem nagyon sikerult annak ellenere sem hogy spanyoloknal laktunk. Picit lusta is voltam de ez talan megbocsajthato sabbaticalon. Azert a napi egy orat becsulettel vegigcsinaltam duolingo-n 🙂

  3. Azért a napi egy óra nem kevés! Én kb egy évig tanultam napi fél órát doulingon spanyolt, nagyjából össze tudtam rakni, hogy mit szeretnék, ha beszélni kellett, de soha, sehol, semmit nem értettem – mondjuk ez alapján lehet, hogy ők sem engem. 😀 😀 Nyilván mi csak turistáskodni voltunk, tehát előtte soha nem beszéltem spanyol ajkúval.
   Szóval jövő héten kezdek egy nyelviskolával. Szókincsem egyébként lassacskán az ezres nagyságrendet súrolja, de a beszéd, kommunikáció egyáltalán nem megy. Van egyébként pár cseh ismerős, de nagyon jól beszélnek angolul. \o/ Lehet, hogy túl jól ahhoz, hogy a javunkra váljon.

 5. Sokan csak a „nagy pénz” lehetőségét látják a külföldi munkában, mert úgymond „láttak valakit, aki hallott róla”, mesélte a sógor / a haver / a koma, aki kint dolgozik és nem elég hogy szénné keresi magát, még az állam is igyekszik kitömni pénzzel… Ja, persze… 🙂
  A költségekkel és a dolog magánéleti, érzelmi oldalával nincsenek tisztában.
  A költségeket elég jól összefoglaltad, nem meglepő, ez a te hazai pályád.
  Előző írásodba röviden beleolvasva azt kívánom, hogy pár év alatt ismerd meg az adott ország politikáját, helyzetét, az emberek lelkivilágát, hogy legyen komolyan vehető összehasonlítási alapod! Amit én megláttam: máshol sem jobbak sem az emberek, sem a politika! Sőt, szerintem jelenleg nyugaton rosszabb, mert az EU-s elit az EU-s polgárok érdekeivel ellentétes döntéseket hoz, és ezt már évek óta csinálják, nem törődve a következményekkel… A pénz külföldön jobb, ez nem kérdés, igaz az általános költségek is magasabbak.
  Természetesen nem állítom, hogy otthon minden tökéletes és hibátlan lenne, de a dolgokat összességében kell nézni, nem egy-egy szempontot kiemelve. Mindenesetre mióta én kint vagyok, jobban értékelem a magyarságomat, és az ezeréves magyar államot.
  Üdvözlet Bécsből!
  Feri

  1. Örülünk, Feri. Az ezeréves magyar állam azonban nem látott még olyat, mint ez most itt: portfolio.hu/gazdasag/20240308/elkepeszto-hianyadat-erkezett-ket-honap-utan-fejre-allt-a-koltsegvetes-673761
   For AKA lasy readers: mostantól nem csak az lesz szokás, hogy választások előtt a program annyi: folytatjuk, hanem már az éves költségvetés is annyi lesz: dógozz büdös paraszt, nincs közöd ahhoz, hogy mi, isteni firmák, a magas prezidium, a legmagasabb plénum -két gyermekmolesztálás között-, hogy osztjuk be a pénzedet.

   Ha már ezer éves magyar állam. Szent István Király nem ezért nyitott európa felé. Ha koszos kecskeb@szó sztyeppei jurtahuszárok akartak volna maradni az őseink el sem indulnak onnan, ahová ez a bagázs éppen visszavezetni készül minket.

   a linkeket automatikusan a spam-be dobja, http és www. nélkül rendben lesz 🙂

  2. Nanemár – csak azért nem láttál még ilyet, mert nem olvasol rendes sajtót.
   Pár hónapja a német költségvetési terven tátongott 60 milliárd Eurós luk. Ez 23 700 milliárd forint.
   De megoldották, mert kellett a háborúra, meg az elözönlők juttatásaira /migránsok azok mi vagyunk, igaz, Kontroller? ;-)/.
   A zöldek leállították a zöld programokat, és elvették a helyi gazdák támogatásait.
   Ki kéne jönnöd kicsit nanemár, tágítani a látóteret.
   Én tényleg mindenkit bíztatok erre. Nehéz a portfólió / telex / index / 444 körből kitörni, de érdemes!

 6. @gondolato: nem szeretem etetni a trollokat, de egy shotra most megteszem. Tudod a legnagyobb szégyen, hogy a rogáni propaganda gyárban is még csak ilyen középszerre futja – ennyi lopás után 🙂

  1. „Pár hónapja a német költségvetési terven tátongott 60 milliárd Eurós luk. Ez 23 700 milliárd forint.
  De megoldották, mert kellett a háborúra” Nos igen, erről van szó. Lehet lyuk a költségvetésen, csak nem mindegy, hogy mondjuk egy reaális veszélyt jelentő háború költségei miatt van ez, vagy mert a pedofilsimogató miniszeretelnök strómanjai számára lopják el a pénzt.

  2. „meg az elözönlők juttatásaira /migránsok azok mi vagyunk,”: Aha, ki is költ a migránsokra? Ember, sopronban már thai buszsofőrök vezetnek, és hamarosan ez lesz a norma az egész országban. Már verbuválják a kínai rendőröket és az akku gyárakban sem magyarok dolgoznak. Ezeket ki is hívta be magyarországra, ki fizeti? A nemzetközi körözés alatt álló terroristáknak ki adott a mi pénzünkön magyar állampolgárságot és/vagy útlevelet? Szóval ki költ itt közpénzt migránsokra ahelyett, hogy országot vezetne és valóban a magyarok érdekeiért dolgozna? Na ki?

  Szóval, pajtás, hagyjuk ezt a hanyatló nyugat dumát mert sosem jött még be a történelem során, most sem fog. Tudod, ez a „mi vagyunk az úttörök, köszöntjük a néééépet, hogy a szebb jövő felé, megint nagyott lééépett! Puff, ott a fal.” (Hofi Géza) történelmi recept, már kezd kicsit unalmas lenni.

  1. Néha, egy-egy ilyen vitában azt érzem, hogy a másik fél nem velem beszélget, hanem bebiflázott paneleket dobál felém, sőt, akármit mondok is, ő is csak az általa megszokott paneleket hallja vissza.
   Nem csak mintha elveszett volna a saját véleményed, de az enyém helyett is másra reagálsz. Tök fura.

   Szerintem ezen a ponton muszáj lenne sörnek lennie az asztalon, hogy segítse a megértést 🙂

   Csak röviden reagálva:
   1. A háború annál reálisabb veszély, minél több pénzt öntenek bele, meg minél többet engedik Macront a mikrofon elé. Meg kéne végre kérdezni a ruszkikat, mire fel a perpatvar és kiegyezni velük.
   2. Más az amikor végre eljutottunk oda, hogy a magyarok nem akarnak bármilyen munkát elvégezni akármilyen kevés pénzért, és emiatt vendégmunkások jönnek. Adott időre, dolgozni.
   És más az amikor képzetlen, tanulatlan embereket engednek be olyan területekről, ahol 20 éve háború van. Szerinted ők mihez értenek egyedül? Vagy a többi menekült afrikából, ahonnan azok tudnak csak ideérni, akiknek van 3000-5000 EURja embercsempészre. Mondjuk Nigériában. Szerinted honnan? Mind fogorvos?
   Utána persze el kell őket tartani egy életen át, kitoloncolni meg nem lehet.

  2. @Gondolatok_odaátról : ezen álláspont képviselői számára csak az a kérdés, hogy miután odaadtuk az új szovjet birodalomnak Borsodot és Szabolcsot, kérjünk-e békefenntartó tankokat is a Kossuth-térre. Csak nehogy komoly veszély lehessen a háború! Két megye mégis csak kis ár a békéért cserébe, nem?

  3. @Kontroller
   Négy dolgot fontolj meg:

   Ha bejegyzésed arra (is) utal, hogy az oroszok európai invázióra készülnének (mert ez az egyik narratíva):
   1. Hol lennének szerinted most az oroszok, ha VALÓBAN Borsodban akarnának lenni?
   2. A NATO teljes katonai költségvetése kb. 6x nagyobb mint Oroszországé. Melyik fél akarhatja kevésbé ezt a háborút?

   Ha a bejegyzésedben az ukrán fél helyzetét akartad testközelbe hozni:
   3. Putyin kiállt a háború kezdetén, és előadott valami halandzsát arról, hogy az Ukránok tüzérséggel lőtték a saját, egyébként orosz ajkú lakosságukat korábban ezekben a megyékben. Biztosra vettem, hogy erre mindenki felugrik, hogy hogy lehet ilyen hülyeséget állítani. Fura módon ezt senki sem cáfolta.

   Ha érdekel, milyen orosz aggodalmak vezettek idáig a fentieken kívül:
   4. Nézd meg a 4-5 éves Carlson féle Putyin interjúkat a youtube-on. Én meg szoktam mindenki hazugságát hallgatni, de „elmegyek a forráshoz”. Attól irtózom, hogy valaki mondandójáról csak a „véleményeket” ismerjem.

  4. Nem, nem gondolom, hogy az oroszok TOVÁBBI európai invázióra készülnek MOST (de azért nézd meg, hogy milyen kéréseik voltak a háború „megakadályozása érdekében” – pl a ’99 előtti NATO határok visszaállítása). De hát ha valaki ingyen adja, miért utasítanánk vissza.
   Oroszországnak hányszor akkora katonai költségvetése van, mint Ukrajnának? Bocsi, de olyan hülyeséget, hogy a NATO háborút akar, csak az oroszok hisznek el. Mert ott tényleg ilyen képtelenségek vannak…
   Mit kell azon cáfolni, hogy ukrajna keleti régióiban folyamatos harcok voltak az utóbbi években? (Gondolom azt össze tudod rakni, hogy ki fizetett a szeparatisták lőszereiért…)
   Nem az a baj, hogy mindenki hazugságát meghallgatod, az a baj, hogy el is hiszed őket, a tényeket pedig tagadod.

   De a bejegyzés nem erről szól.

  5. Nem kis késéssel, de megéérkezett az orosz propaganda :). Kontroller meg is válaszolta az erre vonatkozó pontokat. Én csak annyit tennék hozzá, hogy akinek még mindig nem világos az amit maga a volt KGB ügynök mondott bele a kamerákba, t.i., hogy itt poszt-szovjet restauráció zajik, az vagy teljesen szellemi nyomorék, vagy az oroszok fizetik.

   Amiért viszont írok, az az a rész, miszerint ide azért hívnak migránsokat, mert a magyarok már ott tartanak, hogy bizonyos munkákat már nem vállalnak el. Édesjézus. Ere mondom, hogy ilyen gyenge propaganda mellett a pontyarcú inkább ölelgesse a szottyadt seggű botox barátnőjét, mert nagyon nem megy ez a szánalmas mini goebbelskedés (szándékosan kisbetűvel). Nem, tisztelt hölgyeim és uraim. Nincsenek ott a magyarok, hogy válogathassanak. Amiért migránsokat kell behozni, az azért van, mert olyan szánalmas gazdaság- és társadalompolitikát folytatott a drága kormányunk, aminek eredményeként:

   1. Az épeszűek többsége elmenekült és folyamatosan menekül ebből az országból (lásd bejegyzés témája).
   2. Az oktatás szándékos szétrohasztásával a maradék salakanyagot kénytelen felszívni a gazdaság. Multinacionális munkáltatóként számos rémtörténetet tudnék mesélni, hol tartunk ebben a tekintetben.
   3. Hisztorikusan az egyik legalacsonyabb szintre esett a születések száma, qrvára nem jött be a nagy magyar lepetézési terv (mert a szülők azért gondolkodnak is a kúr@s mellett), tehát remény sincs a munkaerő és adófizetői állomány feltöltésére.

   No, ezért fognak holnaptól kínai, thai, pakisztáni vendégmunkások buszt vezetni, igazoltatni, ápolni és a többi. Amivel önmagában nincs is baj, én például liberálisként támogatom a színességet, csak akkor hagyjuk a parasztvakítást, a migránsüldözésre (is) elb@szott milliárdokat és a rendeleti kormányzást. Teccettek volna inkább kormányozni…

 7. @Feri: „Aki diktatúrázik, az nem tudom mire gondol. Diktatúrákban jellemzően nem lehet telehányni a Facebookot naponta kormányellenes posztokkal, Magyarországon meg ez megy – nevetséges.” Ez olyan szintű érvelés, mint amikor lebuksz a párod előtt, hogy megcsaltad és annyi az érvelésed, hogy „de használtam óvszert”. Most komolyan….

 8. @Kontroller
  Azt mondod, én elhiszem a hazugságokat, míg te tudod a tényeket… Itt szerintem gondold át, hogy ki írta le azokat a tényeket, amiket te tudsz.
  Én nem hiszek abban, hogy tényeket valaha is megtudhatunk – a legjobb amit tehetek, hogy mindenki hazugságát meghallgatom és ezek között lavírozom.
  Nem, a NATO nem akar háborút. De az USAnak annyira nem fájna, ha az EU és az oroszok is elsüllyednének, neki meg csak a Kínaiakkal kéne foglalkoznia. Természetesen, ha van EUs érdekeket néző EUs vezetés, nincs mitől tartani.
  Macron nyíltan kardoskodik már, hogy reguláris NATO csapatok nyíltan részt vegyenek a háborúban. A német külügyminiszter egy iráni muszlim által alapított zöld párból jött, ami annyira zöld, hogy most nyittatták ki a szénerőműveket, és állva tapsoltak az Északi Áramlat felrobbantásakor. Ugyan mi baj történhetne?

  @nanemár
  Amint elfogynak az érvek, kezdődik ez a bugyuta, gyűlölködő személyeskedés. Ebben nem tudok partnered lenni, szégyellném magam érte.

 9. Bocsánat @Kontroller teljesen igaz hogy nagyon messze vagyunk a témától.
  Én szeretem az ilyen vitákat, mert amíg normális keretek között maradnak, tágítják a szemléletet, és az mindnyájunkra ránk fér.
  De ez nem a megfelelő hely és mód, úgyhogy részemről itt abba is hagyom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük