Mennyit illik adni egy esküvőn?

Aki az utóbbi években járt esküvőn, az tudhatja, hogy már csak két féle ajándék dívik. A gyakoribb, hogy a pár támogatást kér az életük elkezdéséhez. A másik, hogy valami vicceset, játékosat kérnek, mert nincs igazán szükségük semmire. Ami biztos, hogy a régen megszokott konyhai eszközök és porcelán vázák ideje leáldozott.

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

A bejegyzésről készült videót itt hallgathatod meg.

Mindkét „üzleti modellt” meg tudom érteni, ám annak ellenére, hogy legtöbbször borítékba kerül az ajándék, nincs igazán jó útmutatás arra, hogy mennyit érdemes adni. Ebben a bejegyzésben két oldalról szeretném megvizsgálni ezt a kérdést: először a személyes pénzügyek oldaláról mutatom be azt, hogy mennyit illik adni egy esküvőn, aztán hozok egy gyakorlati példát is arra, hogy mások mennyit adtak 2022-ben.

mennyit illik adni egy esküvőn

Neked mi a jó?

Az első döntési kritérium, hogy mennyit tudsz adni. Ha hónap végén számolgatnod kell a pénzt, akkor neked valószínűleg inkább pénzügyi coachingra kell költened (vagy eljönni ingyen – csak küldj egy e-mailt), mint nászajándékra. Hidd el, teljesen rendben van, ha nem adsz sokat (vagy egyáltalán semennyit), mert nem engedheted meg magadnak. A borítékbontáskor sokkal többet számít egy kedvesen megírt, személyes levél. Tapasztalatból mondom, hogy a „sok boldogságot, tessék pénz” borítékok fele annyi örömet sem okoznak.

Ha a pénztárcád megengedi, akkor a határ a csillagos ég. Távoli ismerősök esetében én azt mondom, az alap költségeidet illik fedezni (az általad okozott költséget, nem a rád esőt). Ez manapság olcsó lagzin tízezer forint/fő, de nagy luxus nélkül is felszaladhat 20-30 ezer forintig is. Nyilván nem gondolom, hogy egy luxuslagzi költségeit a vendégeknek kellene állni, tehát a havi költségkereted 10-20%-a felett csak akkor adj, ha megteheted és szeretnél. Azt lehet még figyelembe venni, hogy a párnak mennyire van szüksége a pénzre. Ha anyagi gondokkal küszködnek, mégis nagyszabású esküvőt szerveznek, azt nem a te feladatod finanszírozni.

A nehézség a közeli családtagoknál van. A közvetlen környezetemben a szülők (és nagyszülők) erejükön felül ajándékoznak. Ez nyilván nagyon jó a házaspárnak, de a pénzügyi tudatosság ott kezdődik, hogy egy ilyen kiadásra felkészülsz, és nem utána kell száraz kenyéren élned.

Mennyit adnak az emberek egy esküvőn?

Sajnos a sajátom már régen volt, ezért a pontos számaim már nincsenek emberenként, illetve azóta a pénz értékváltozáson ment keresztül. Arra azonban emlékszem, hogy a bevétel jelentős része a családtagoktól és a legközelebbi barátoktól jött, távoli ismerősök inkább csak a buli színvonalát emelték. Ez teljesen rendben is van, nyilván ezért hívtuk meg őket.

Viszont a húgom esküvője nemrég volt, ahol aránylag könnyen tudtunk „pontos kutatást” végezni. 4 dimenziót választottunk, amelyek alapján értékeltük az adakozókat (anyagi helyzet, gyermekek száma, rokoni kapcsolat és hogy rendelkezik-e keresettel). A keresettel nem rendelkezőket végül kivettük. Természetesen nem kell nagyon tudományosnak tekinteni a bejegyzést, nagyjából 70 ajándékozó és egyetlen alkalom semmilyen körülmények között nem tekinthető tudományos kutatásnak.

Azt is tudni kell, hogy mindkét fél vidéki értelmiségi családból származik – amennyire csak vidéket el tudsz képzelni – míg a házaspár (és barátai) inkább városiak és a budapesti értelmiség tagjai.

Természetesen némi mérési hiba is van, valamint a szülők (különösen a menyasszony szüleinek) a segítségét nem lehet pénzben kifejezni. Mivel háznál tartott esküvő volt, ez százezres nagyságrendre tehető. Az alacsony a mintavételi darabszám miatt, a modell magyarázóereje sem túl nagy A 30%-os r-négyzet értéket senki nem nevezné erős kapcsolatnak.

Eredmény

A pár azt kérte, hogy ne publikáljam a pontos összeget, de 73 adományozó fejenként átlagosan egy öt számjegyű összeget adott. Azonban ha kiveszem a szűk családi kört (22 fő), akkor az átlag a felére esik (még mindig ötszámjegyű összeg). Ezen az esküvőn a szűk családon kívüliek éppen csak fedezték a rájuk jutó közvetlen költséget (étel és ital). Tehát a húgoméknak nem nagyon érte meg feleslegesen plusz embereket hívni, hacsak nem a tömeg elérése volt a cél (de).

A közeli család 22 embere azonban kitett magáért. Önmagában az, hogyha valaki a közeli családba tartozott, az átlag kétszeresével növelte az általa adott összeget. Úgy is fogalmazhatok, hogy a 22 közeli dolgozó családtag a teljes összeg ⅔-adát adta. Érdekes módon a modell szerint a távoli család sem adott volna sokkal alattuk, de a gyermekeik magas száma lehúzta az adományozási kedvüket.

Talán nem nagy meglepetés az sem, hogy a magas keresetűek (vagy inkább érzékelt kereset) jó hatással volt az adományozás. A 3 közül a legmagasabb kategóriába soroltak az átlag másfélszeresével adtak többet, mint az alacsonyabb kategóriába soroltak.

A gyermekek számának negatív hatása volt, két gyermek már látványos módon csökkenti az adakozási kedvet (a modell szerint). Ahogy korábbi bejegyzésemben említettem, esetükben inkább az a kérdés, hogy hogyan tudnak ellazulni – ha lehet, ne vigyenek gyereket esküvőre, de lagzira aztán végképp ne.

A tanulság persze nem az, hogy az esküvődre csak gazdag, gyermektelen családtagokat hívj meg, sokkal inkább, hogy olyan esküvőt szervezz, amit megengedhetsz magadnak! Ahogy vendég oldalról is az első, hogy mit engedhetsz meg magadnak, csak másodlagos, hogy fedezni tudod-e a költségedet (esetleg többet adni), ami várhatóan 15-20 ezer forint/fő. Remélem a bejegyzés segített annak eldöntésében, hogy mennyit illik adni egy esküvőn!

11 comments on “Mennyit illik adni egy esküvőn?

 1. Teljesen el van tévedve a cikk írója, ma már egy nagyon low budget esküvő is 20000ft/fő, de 30ezer ami tudja fedezni az átlagot es abban semmi fancy nem volt.

  1. A figyelmedbe ajánlom a bejegyzésben szereplő alábbi mondatot:
   „Ez manapság olcsó lagzin tízezer forint/fő, de nagy luxus nélkül is felszaladhat 20-30 ezer forintig is.”

  2. 10ezer forint, ha magam veszem meg az alapanyagot es én főzök+ otthon tartom az „esküvőt”, ha ez az olcso akkor valóban valid a mondat

  3. Igen, nemrég arról írtam, hogy hogyan lehet olcsón megoldani.
   https://konyhakontrolling.hu/mennyibe-kerul-egy-eskuvo/

   Egyébként még beleférhet az is, ha egy kifőzdétől/étteremtől rendelsz és magadnak szervezed a helyet – nyilván minél olcsóbb, annál több megszorítással jár. A hangulat és a házasság azonban nem ezen múlik. 😉

   Még egy gondolat: a nagy gazdagságunkban elfelejtjük, hogy teljes luxus mindenféle szolgáltatót igénybevenni – ezek egyáltalán nem szükségesek, csak mi hisszük úgy. Ez önmagában nem baj, sőt, nagyon jó dolog, hogy megtehetjük, de néha fontos a premisszáinkat felülvizsgálni, mert sok ilyen kényelmi alapfeltevés végül ahhoz vezet, hogy milliós nettóval a fizetést várjuk. Ezért is jött létre a blog.

  4. Ha tényleg nem akar valaki költeni, akkor a polgári esküvő konkrétan 0 forint. Lakodalom nélkül, vendégnek jön, aki jön, tanúkat lehet fogni az utcáról is, gyűrűnek elég akár a függönykarika.
   Több ismerős pár is megcsinálta (a függönykarikás témát csak egy pár, de a többi részét legalább egy tucatnyian, voltak akik konkrétan a saját lakás festése mellől mentek el esküdni diszperzit-foltos ruhában – aztán mentek vissza falat festeni).
   I. (római egyes) pont: a kötekedést megelőzendő: ne nálam reklamáljatok az ismerőseim céljairól, igényeikről, attitűdjeikről. Én nem ítélkezek (ebben a témában biztosan), csupán megjegyzem, hogy a legolcsóbb esküvőt ingyen is meg lehet csinálni. Nekik így volt jó, másoknak nagy felhajtás kell, megint másoknak nem kell papír, se esküvő, és még többen valahol ezen viselkedések között helyezkednek el. Különbözőek vagyunk.

   Viszont tény: Magyarországon a legolcsóbb polgári esküvő ingyenes.

 2. KB két éve már egy 80 fős lagzinál ( ahol sok baráti kedvezményünk volt) 15e/főre jött ki. 0ra jöttünk ki úgy, hogy a legközelebbi barátok és a szülők adták a pénz 2/3-t tehát itt is a létszámnak az 1/3a adott átlagon felül míg volt nagyon közeli rokon (apám testvére) 4 gyerekkel aki 40et adott, de anyagilag megtehette volna de vagy mi értékeljük túl a kapcsolatunkat vagy ők nem tudták mennyibe kerül egy ilyen buli…

  1. A teljes költség vagy az egy ember által okozott költség (étel+ital, esetleg pohárdíj, székdíj, akárminek hívják)?

 3. nekunk ket tanus eskuvo volt, testverek voltak a tanuk, igy mindenkinek megsporoltuk a fejfajast hogy mennyit adjon. Szuloknek utolag szoltunk hogy “igy tiz ev utan ma osszehazasodtunk”, igy elotte nem kellett azon veszekedni veluk hogy de miert nem hivtuk el oket. A mi eletunk, a mi dontesunk, senki ne szoljon bele hogy hogyan elunk. A polgari ceremonia utan spontan beultunk egy par tiz meterre levo etterembe, negy fore foglalni sem kellett. Mikor rajottek hogy epp friss hazassagunkat unnepeljuk a vegen kaptunk egy gratisz emleklapot 🙂

  Jo elmeny volt es ma is igy csinalnam. Utanna kovetkezo egy hetben talalkoztunk ismerosokkel itt-ott kisebb csoportokban beszelgetni. Mernok hazasparkent nekunk nem hianyzott a hajnali mulatos kaposzta palinkaval

 4. Nekunk most volt eskuvonk es mi is mentunk eskuvokre es megyunk is meg.
  Mi ketten 60eFt-ot teszunk a boritekba es nagyjabol nalunk is az 50-60eFt / 2 fő volt az atlag a boritekban.

  Mostani koltsegek mellett a semmi luxus eskuvo, de azert megse mindenen a teljes sporolas (voltunk olyanon es nagyjabol minden rossz volt.. a kaja, meleg volt a pia, a helyseg stb) 25-30eFt/fo osszejon.

Comments are closed.