Mi a teendő a bankkártya elvesztése esetén?

Első körben nyugodj meg. Ez csak pénz. Pánikban általában rossz döntéseket hozunk, az pedig soha nem jó tanácsadó.
A bankkártya elvesztése és ellopása esetén teendőket a bankmonitor szakértői összeszedték.

A segítségedet kérem a youtube csatornám feliratkozóinak számának növelésében, ide a heti bejegyzések hanganyagait és a költségkövetésem kommentárját töltöm fel.

Első körben mindenképp gondolj arra, hogy ki használhatta a bankkártyád. A családomban volt olyan, hogy nem tudta elérni telefonon a bankkártya tulajdonosát az egyik családtag, de ki kellett fizetnie a pizzát, és nem volt más lehetősége. Sajnos az SMS-t hamarabb látta az illető, mint a hívásokat. Ha az illető olvasta volna a bejegyzést, a megoldás gyorsabb és olcsóbb lett volna.

bankkártya elvesztése

Tehát amikor elhagyod a kártyád az első lehetőség, hogy a minimumra állítod a limiteket. Néhány banknál ez egy forint, de a legtöbb helyen 0-ra is lehet állítani.

2021-től Európában erős ugyfélhitelesítés van, ami kötelezővé teszi a másodlagos azonosítók használatát internetes vásárlásoknál. Ez valamennyi védelmet ad, de így sincs a pénzed teljes biztonságban.

Ha végleg elveszett!

Ha biztos vagy abban, hogy a bankkártya nem kerülhet elő, akkor a kártya letiltása a megoldás, amit a bankkártyán szereplő telefonszámon tudsz megtenni. Ami persze nem nagy segítség, ezért a hivatalos honlapon feltüntetett telefonszámot kell hívni. Ha e-mailben érkezik telefonszám, azt minden esetben ellenőrizzük a bank honlapján is. Korábban előfordult, hogy így próbáltak személyes adatokat kicsalni az ügyfelektől.

Bűncselekmény esetén érdemes a rendőrséget is értesíteni, de ez a bank ügyintézését nem befolyásolja.

Érdemes tudni, hogy amennyiben nem saját felelőtlenségből (például mi adtuk ki a PIN kódunkat) történt a kár, a bejelentés előtt 15000 forintig sajnos felelősek vagyunk. Ezen felül (és a bejelentés után) a bank (biztosítója) megtéríti a kárunk.

A Bankmonitor eredeti bejegyzése itt található.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Ha szeretnél a pénzügyeidről értékesítésmentesen beszélgetni, kérj visszahívást vagy jelentkezz időpontra:

Comments are closed.