Mibe fektessek az infláció ellen?

Az egyre magasabb inflációról szóló híreket hallgatva óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk ellene, mibe fektessünk. A bejegyzés némileg clickbait, úgyhogy gyorsan lelövöm a poént: az egyetlen, amit tehetsz, hogy kikapcsolod a híreket. Hogy miért?

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

A bejegyzést hallgatható verzióját itt találod!

Infláció eddig is volt, eddig miért nem zavart? Most, hogy hallasz róla, már zavar? Nem leszúrásként írom, azért kérdezem, hogy racionalizáljuk a pozíciódat. Ha most csak azért zavar az infláció, mert sokat hallasz róla, akkor az első lépés, hogy tanulsz a pénzügyekről!

infláció ellen

Vajon 5-10 évvel ezelőtt kérdezgetted, hogy mibe érdemes tenni a pénzed az alacsony kamatok és pénznyomtatás világában? Ha igen, akkor minden esélyed megvan, hogy hosszútávon alulteljesíted a piacot, de legalább konzisztensen kérdezel. Ne érts félre, ha ez vesz rá, hogy tanulj a pénzügyekről, az szuper! Remélhetőleg hamar megtalálod a választ arra, hogy miért rossz a kérdés (ha máshol nem, ebben a bejegyzésben).

A bejegyzés további része kizárólag elméleti fejtegetés, semmilyen körülmények között nem pénzügyi tanácsadás. Ilyennel nem foglalkozom, de ha végre érthetően szeretnél beszélgetni a pénzügyekről, jelentkezz a pénzügyi coachingra.

Szóval mit tehetsz az infláció ellen?

Semmit! Infláció remélhetőleg mindig lesz, ez majdnem független a befektetéseidtől. Persze, a nominálhozamodat tényleg megeszi, de a szél is fúj… Mégsem teszed fel a kérdést, hogy melyik autópályán menj, hogy ne zavarjon a szél.

Tehát maga a kérdés rossz. Rossz kérdésre rossz választ fogsz kapni: már most látom a kommentszekcióban azokat, akik 80 éves nagymamának kriptót ajánlanak.

Amiről érdemes beszélni, hogy milyen befektetések vannak (és mit érdemes választani). Ezt pedig nem az éppen aktuális inflációs helyzet alapján döntjük el, hanem a céljaink, az időtáv és a kockázatvállalási hajlandóság alapján.

Mert az inflációs helyzetre való tekintettel valójában azt szeretnéd tudni, hogy mi fog jól hozni a jövőben. Ezt pedig senki nem tudja. Senki nem lát a jövőbe, még a tik-tok sztárok sem! (Én sem.)

Lehet teóriákat gyártani, hogy milyen eszközosztályok nyernek majd. Sokan gondolják, hogy az arany inflációs közegben jó, de erre a „logikus gondolkozáson” kívül sok gyakorlati bizonyíték nincs (habár a múltban jelentős inflációnál megverte a részvényeket). Arról nem is beszélve, hogy az arany hosszú távon magas kockázat mellett sem volt egy kiemelkedő befektetés. Miért is lenne? Nem termel, osztalékot nem fizet.

A másik „logikus” válasz lehetne a részvényekbe fektetés. Logikus, hiszen a cégek árut hoznak létre, és pont ezek ára nő. A korreláció azonban sokkal kevésbé áll biztos lábakon, mint azt gondolnánk. A cégek költségei szintén nőnek, a bizonytalan helyzet (és a jellemző kamatemelés) megnöveli a finanszírozási költségeiket, ezért közel sem biztosítanak ilyenkor kiemelkedő hozamot.

Az ingatlan is lehetne jó, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az minden, csak nem „ingatlan”. Legalábbis, ami az árát illeti. A növekvő kamatkörnyezet megtorpanthatja az áremelkedést, és lehet, hogy pont ott leszel, ahonnan menekülsz – az infláció eszi a vagyonod.

Szóval mi a jó infláció elleni befektetés?

Ugyan nagyon szép lenne, ha biztosat tudnánk mondani, de bárki, aki ilyet állít, nagy valószínűséggel sarlatán, és a pénzedre utazik.

Ha rövidtávon gondolkozol, akkor továbbra sem érdemes kockázatot vállalnod. A kockázatmentes opciók közül pedig továbbra is az állampapír emelkedik ki. Ez akkor is igaz, ha „nagyon okos emberek” ki tudják számolni, hogy negatív a reálhozama. Lehet, hogy éppen az, tudsz jobbat? Ha nem akkor a negatív reálhozam nem valódi érv… A pénzügyekben az alternatíva sokkal fontosabb, mint bármi más.

Ha pedig hosszabb ideig tervezed a befektetéseidet, akkor a jelenlegi „magas infláció” várhatóan csak egy rövid epizód lesz. Azt azonban én sem tudom megmondani, hogy a rövid epizód után tovább emelkedik, vagy lecsökken az infláció.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe.

17 comments on “Mibe fektessek az infláció ellen?

  1. Arany, euro, MÁP+, Ami jövőre kell azt megveszem idén.

   kivettem az e-mail címedet, de köszi a kommentet, hajrá!

  2. hehhe vicces macilaci hogy pont a klasszikus inflacio ellen vedo PMAP-ot (ill PEMAP-ot) nem emlitetted

  3. Prémium magyar állampapírba fektetem azt a pénzt, amit infláció ellen próbálok védeni, a többi pénzt olyan részvényekbe fektetem, amik fizetnek osztalékot.

 1. Azért a mostani infláció különbözik a 90-es évektől: akkor voltak banki kamatok, most mi fizetünk hogy vigyáz a bank a pénzünkre!
  Ha nincs kéznél kristálygömb, ami megmondja a jövőt, a diverzifikáció az egyetlen logikus megoldás. Az előrehozott vásárlás is jó lépés lehet, ha tényleg szükséges az adott beruházás. Kapkodni, félelemből cselekedni azonban épp olyan butaság mint bármikor máskor.

 2. Semmibe ami forint alapon van, csak a fagyipénzt érdemes forintban tartani, sőt
  vannak bankkártyák, amikkel közel középárfolyamon visszaváltva lehet fizetni devizával is.
  Hiába nem minden infláció „importált”, ha csökken a devizánk értéke, növekedni fognak az
  árak, mert miért is kapnánk meg vmit olcsóbban, mint amennyibe egy lehetséges
  exportpiacon eladható? Aztán meg lehet hatósági árakat bevezetni ugye a hazai árukra is.
  Azon túl, hogy az ember jól teszi ha a saját tudásába fektet, a tartalék (devizában)
  feletti részt szépen diverzifikálva be kell fektetni jó minőségű külföldi részvényekbe,
  szektorokra, régiókra elosztva, és az időtávot is érdemes figyelembe venni, ill. a hozam/kockázat
  szerint porlasztani az alapján, hogy kinek mennyi a max kockázattűrő képessége.
  Ha vki nem akar bajlódni az egyedi részvényekbe fektetéssel, akkor annak ott vannak az ETF-ek.

  A MANYUP botrányos lenyúlása óta a magyar állam/jegybank hitelessége a szememben nem sokkal jobb, mint bármelyik ócska balkáni, közel keleti, vagy afrikai diktatúrának. Van képük „elemzést” írni arról, hogy mi az a 10 ok, ami miatt jó, hogy nincs nálunk Euro.

 3. Még egy szó az inflációról. A termelői árak 26% – al nőttek, fogyasztói árak 6% -al. Akkor ezek szerint a termelők lenyeltek 20%- ot. – vagy hazudik a statisztika. Egy korrupt rendszer hazug statisztikája….

  1. Majd írok az infláról magáról is, de azért gondolom nem a termelői piacon költöd el minden pénzed. Van ilyen, előtte a lakhatás költsége nőtt infla felett. Az lenne a furcsa, ha minden együtt járna…

  2. Nekem úgyis az számít, hogy az a kosár, amire én akarom költeni a pénzem, annak az ára mennyivel nőtt. Innentől kezdve nem igazán érdekel a hivatalos inflációs adat, vagy hogy más milyen hatalmas inflációra panaszkodik.

 4. A papìrokat elfújja a szèl, legyen az papìrpènz, vagy kötvènyek, esetleg állampapìrok.
  Ingatlanokat làttunk már a szèlben szàllni a nagy inflàciók idejèn?

  1. Ha magát a téglát csak ritkán látjuk is repülni, az értéküket reálértéken gyorsan eszi az infláció…

  2. Inflációk idején pont nem.

   De az ingatlantulajdon is egy papír egyébként – a földhivatalban.

  3. igazad van Kati, en ezert tartok mindig apropenzt is hogy lesulyozzam a papirjaim. Koszi a nagyon hasznos eletbolcsesseget!

  4. amugy komolyra forditva a szot, a 200X evek vegen nekem evekig allt a vegig tizmilliot ero lakasban a penzem mikozben vagtazo inflacio mellett a bankbetetjeimre 9-10% koruli kamatot kaptam. Lehet hogy te a “stabil” 10M nevleges ertek miatt nem lattad hogy realertekben bizony a “szelben szallt” az ingatlanod?

 5. 5 éve foglalkozok napi szinten 1-2 órát ezzel a témával mert nagyon izgalmasnak találom. A kommenteket olvasva szomorúan veszem tudomásul,hogy az átlagemberek és sajnos a hagyományos pénzvilág szakemberei is háttal ülnek a lovon valamilyen oknál fogva. Tisztelet a kevés kivételnek. Az okot sejtem de most ebbe ne menjünk bele időhiányában. Egyébként már több mint 10 éve (2009 01 03) megszületett az emberiség új fizetőeszköze ami nem inflálódik hanem deflálódik minden évben(+200% átlagban). Nem kell havi számlavezetési díjat fizetni,alacsony a tranzakciós költség,gyors a tranzakció függetlenül a céltól. Na de ami a legfontosabb az,hogy decentralizált vagyis semmilyen entitás nem tud belepiszkálni! A darabszáma véges ellentétben a regnáló Fiat valutákkal szemben amiket a jegybankok korlátlanul és mindenféle fedezet nélkül állítanak elő világszerte ezzel állandóan hizlalva az inflációt. Aki nem találta volna ki,hogy mi ez annak segítek. Ez a Bitcoin és társai. Tehát aki nem akar nyugdíjas korában dolgozni,vagy kukázni annak melegen ajánlom először a tanulást majd érdeklődés esetén egy sikeres mentor segítségével óvatosan felfedezni ezt az új lehetőséget amihez mindenkinek sok sikert kívánok!

  1. Ha már a megfogalmazás „Bitcoin és társai”, tehát az összes kriptovalutáról van szó, akkor kétséges a véges darabszám, hiszen holnap bárki létrehozhat egy újfajta coint, amivel nő a kriptovaluta darabszáma. És holnapután is. És így tovább. És meg is teszik, amennyire tudom. Tehát pl. a BTC darabszáma valóban véges (bár azt feltételezem, ez az egyszerű felhasználó számára egy ellenőrizhetetlen állítás), de a kriptovaluták szumma darabszáma is az?
   Ezzel nem azt mondom, hogy értek ehhez a témához.

  2. Köszi a kommentet!
   Amikor elkészül a bejegyzésem, akkor majd nagyon szívesen veszem az inputjaidat ott is, aká bővebben is.

Comments are closed.