Miért jó neked jól adózni?

Adózni senki nem szeret. Én sem, sőt azt hiszem, hogy az időm pazarlása után a pénzem pazarlása a legkevésbé kedvelt tevékenységem. A mai bejegyzésben mégis amellett fogok érvelni, hogy neked jó, ha rendesen adózol. Ha valakit az adóztatásellenes véleményem érdekel, olvassa ezt és ext a bejegyzést.

Lassan itt a május, ez az egyéni vállalkozóknak (és magánszemélyeknek) éves adóbevallással jár. A szolgáltató egyéni vállalkozók önmaguk könyveléséhez akár havi 2500 forintért profi segítséget kaphatnak.

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

Magyar olvasóknak furcsán hangozhat, de az adóbevételek alapvetően közösségi célokat szolgálnak még akkor is, ha az elköltés az államtól megszokott hatékonysággal történik. Vannak olyan funkciók, amelyeket így érdemes fenntartani, mint a rendfenntartás, közösségi infrastruktúra, kormányzat és még talán a nyugdíj is, ezek nélkül elég szomorú lenne az életünk. Valamiért Magyarországon az egészségügy és az oktatás is ide tartozik, és ez talán rendben is van, az azonban egészen biztosan csak furcsa elcsökevényesedés, hogy a politikusok hobbijait is így finanszírozzuk.

jó adózni

De neked személyesen miért jó adózni?

Az első (és önző embereknek talán a legfontosabb) indok, hogy ha rendesen adózol, akkor nem kell aggódnod emiatt. Nagyon rossz (és felesleges) amiatt rosszul aludni, hogy van valami a füled mögött. Ráadásul nemcsak a NAV-tól kell félned, hanem mindenkitől, aki tudja ezt. Erre a legjobb (és legönsorsrontóbb) példa az ingatlankiadás. Tényleg minimális adót kérnek el a lakáskiadásért (maximum 13,5%, de általában ennél sokkal alacsonyabb), mégis sokan feketén adnak ki. Ennek az eredménye, hogy vitás ügyeknél a bérlőnek lesz mindig igaza, ha megemlíti a NAV nevét. De hasonló stresszel járhat, ha a NAV küld egy ártatlan adategyeztetési felhívást: mennyire izzadsz le, mire rájössz, hogy csak elgépelted anyukád nevét?

A kormányzat számára is kiszolgáltatod magad; hogyan is mernél felszólalni egy demokráciában, ha az első NAV-ellenőrzés tönkretesz? Persze lehet az egy módszer az engedelmes állampolgárok nevelésére, hogy bárki elkapható valamiféle adócsalással. Nem biztos, hogy ez lenne a cél.

Társadalmi pozitívumok

Az előző bekezdésben már említett kikényszerített engedelmesség elkerülésén kívül igen hasznos lenne, ha a politikusokat jogosan kérhetnénk számon. Nyilván az, aki már „kicsin sem volt hű”, az mástól sem várja el, hogy sokon az legyen. Avagy milyen jogon várod el, hogy egy politikus ne csináljon sokmilliós számlát egy kétórás repülőúton adófizetői pénzből, ha te tulajdonképpen csak az adód felét fizetted be.

De nemcsak állami szinten működik ez. Ha te sem adózol rendesen, hogyan is várhatnád el, hogy a piacon blokkot, az iparostól számlát kapj?

Lehet így élni, de a végén mindenki rosszul jár. Visszafogja a fejlődést, mert a közös és a privát zsebek töméséhez szükséges pénz egyre magasabb adókkal lesz csak megoldható. Ezért egyre kevesebben akarnak adózni, a külföldiek pedig csak jelentős, egyedi adókedvezmények hatására hajlandóak idejönni. Az állam egyre több erőforrást helyez az ellenőrzésre, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb hatalomra tesz szert.

Én nem ilyen világban szeretnék élni, és szerintem te sem!

Ha pedig nincs könyvelőd, vagy váltanál, szolgáltató egyéni vállalkozóként válaszd a magamatkonyvelem.hu szolgáltatásait.

4 comments on “Miért jó neked jól adózni?

  1. „Avagy milyen jogon várod el, hogy egy politikus ne csináljon sokmilliós számlát egy kétórás repülőúton adófizetői pénzből, ha te tulajdonképpen csak az adód felét fizetted be.”

    Ugy, hogy o az en penzemet kolti. En viszont nem az ovet koltom, ha nem fizetek adot, hanem a sajatomat tartom meg, hogy kifizessem zsebbol a maganorvost meg gyogyszert, es ne dogoljek meg – mert ugye az allam nem fizeti, pedig kene neki. Magyarul: en a sajat penzemmel azt csinalok, amit akarok, o viszont az enyemet ne herdalja.

    1. Es amikor leszazalekolnak es annyi penzt sem kapsz, amibol ehenhalsz, akkor hol a kozosseg? A kozosseg csak addig letezik, amig mi fizetunk neki. Amikor neked kene segitseg, a kozosseg hirtelen nem letezik.

    2. Ki fizeti a „rokinyugdíjat”? Az ellátást, a közbiztonságot, az utakat és a többit? Mármint arról lehet vitatkozni, hogy elég-e, amit kapsz, de hogy nincs, az nem igaz…

Comments are closed.