Milliós fizetésből sem tudok házat venni!

A bejegyzésben azt fogom megvizsgálni, hogy milliós fizetésből hogyan nem tud valaki saját ingatlant vásárolni, ráadásul úgy, hogy semmi extrémet nem csinál.

A nettó 1 milliós fizetéshez jelenleg gyerek és egyéb kedvezmények nélkül bruttó másfél milliós szerződésre van szükség. Ezt az összeget már általában nem véletlenül adják a munkáltatók, ehhez IT területen szenior pozícióban, vagy más területen vezetői pozícióban kell lenni. A „milliós fizetés” bónuszokkal és egyéb juttatásokkal nagyjából évi 13,5 millió forintot hoz a konyhára (adókedvezmények nélkül).

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!
A bejegyzés ezen a linken hallgatható meg!

Az sem újdonság senkinek, hogy ezt az összeget egy (házas-)pár számára sokkal könnyebb elérni. Nyilván a kiadások párként jelentősen magasabbak, de a magas jövedelem (és megtakarítás is) közös kasszán érhető el a legnagyobb eséllyel.

milliós fizetésből ingatlan

Mégis nagyon gyakori, hogy valaki ebből az összegből azt érzi, hogy egyre messzebb kerül a saját ingatlan gondolatától. A bejegyzés természetesen egy hipotetikus helyzetet jelenít meg, de érdekes visszajelzés lehet azok számára, akik így éreznek.

Természetesen egyszerű magyarázat lehet, hogy a bevétel növekedésével nőnek az igények is, de szeretném mélyebben megvizsgálni ezt a témát.

Autó

Azért veszem előre ezt a problémát, mert annyira nyilvánvaló. Egy – szinte akármilyen – autó fenntartása már évekkel ezelőtt is havi százezres tétel volt. Még alacsony használat mellett is kell cserélni alkatrészeket, öregedik a gumi, vannak kötelező tételek. Általában az értékcsökkenés is nagyon komoly összeg (láthatatlanul!), legtöbbször csak az ÉCS összegéből a teljes futásteljesítményt fedezni lehetne tömegközlekedés igénybevételével. Egy fiatalabb autó havi 1000 kilométeres futásteljesítménnyel már 150-200 ezres havi költséget jelenthet. Ennek a kisebb része havi kiadás, nagyobb része jelenik meg a következő vásárlásnál, vagy évente 1-2-szer, amikor hónapok megtakarítását viszi el.

Ennek ellenére azt látom, hogy sok fiatal pályakezdő az első fizetésével (bónuszából) járművet vesz, aztán nagyon nehezen szabadul meg tőle.

Magas igények

Amikor az ember egyetemista, akkor nagyon olcsón tud élni, mert tudja, hogy ez átmeneti. Magas pozícióban már szívesen hagyjuk abba a garasoskodást. Megindul az életszínvonal inflációja, azaz az igények növelése. Ez egyfelől teljesen normális – sokunk számára az egyetemet is csak a szülői házban töltött, egyre ritkuló hétvégék miatt lehet ép ésszel túlélni, ezért hosszú távon ellenjavallott.

Azt viszont nagyon nehéz meghatározni, hogy mi a helyes életszínvonal. Sok olyan véleményt hallottam például, hogy ingatlant lakótársak nélkül kell bérelni, akkor is, ha egyedülálló az ember. Nekem 4 testvérem van, 13 évet éltem kollégiumban, ezért számomra nagyon idegen ez a gondolat, de ha valaki ezt választja, az újabb, közel százezer forintos kiadás – nagyjából feleslegesen. Persze még partnerrel együtt is végig kell gondolni, milyen ingatlant választotok, mivel komoly különbségek vannak méretben és elhelyezkedésben. Nem azt mondom, hogy milliós fizetéssel Budapest legrosszabb részében béreljetek garzonlakást, de érdemes önmérsékletet tanúsítani.

Étkezés

Ugyan általában nem itt véreznek el az emberek, bevásárláson némi megfontolással tízezreket lehet spórolni (ha eddig kaviáros aranyrögön éltél, akkor többet). Sokkal több múlik viszont az étkezéshez szükségtelen plusz nasikon, üdítőkön, de azon is, hogy milyen arányban főz magára az ember.

Kétségtelen, hogy keményen dolgozó embereknek komoly megerőltetés minden napra főzni. Mérlegelni kell azonban, hogy a mai éttermi árakkal fejenként havi 30-60 ezer forint többletköltséget jelenthet az éttermi étkezés.

Drága hobbik

Amikor az ember milliós fizetéssel gazdálkodhat, nagyon könnyen felhalmozódnak a hobbi jellegű kiadások. Feliratkozások, játékelőfizetések, legújabb kütyük éves szinten többszázezer forintba kerülhetnek. A döntéskor egy-egy tízezer forint nem sok pénz (a bér kevesebb, mint 1%-a), de mivel sok ilyen döntés hozunk meg, hamar összeadódik.

A ritkán megjelenő, de nagy kiadások is évekkel vetik vissza a lakásvásárlás gondolatát. Ha körülötted mindenki külföldre jár síelni és nyaralni évente legalább egyszer, akkor nagyon egyszerű havi átlagban 1-200 ezer forintot elkölteni erre. És még csak nem is Balit terveztük meg…

Család, egészség és katasztrófák

Az utolsó kategóriába sorolom az egészségügyi kiadásokat. Itthon általában az egészségügy nem kerül plusz pénzbe, de sokszor a sorbanállással fizetsz (a már levont járulékokon felül). Vannak azonban olyan esetek, amikor a sor elejére kell kerülnöd. Még ha éves szinten általában nem is a legnagyobb tétel, de könnyen elmegy rá párszázezer forint. Különösen, hogy a fogászati ellátások egy része nem is érhető el TB alapon.

Nagyon sok egyedi eset van, amivel csak szimpatizálni lehet. Beteg, ellátásra szoruló családtag, kisnyugdíjas szülők, özvegy testvérek. Csak reménykedni tudok, hogy ezek minél kevesebb embert érintenek.

A fiatalok hajlamosak a rossz befektetésekre, de az idősebbek is rendszeresen átverések áldozatai. A baráti kölcsönök, kripto befektetések sokat könnyítenek az emberek pénztárcáján. De gyakran unit-linked biztosítást sikerül vásárolni, amiből egyszer persze lesz pénz (ami a költségek után marad), de a lakáshoz jutástól csak távolabb visz.

Ennél talán gyakoribb, hogy a jól kereső egyének önként válnak nagy ajándékozóvá. Távolról sem vagyok az ajándékok ellen, de az utazások, csoportos programok nagyon magas összegekben tudnak végződni, főleg ahogy egyre népesebb az unokaöccs-unokahúg tábor.

Mennyi maradt?

Ha optimistán összeszámoljuk a bejegyzésben említett, alap megélhetésen felüli tételeket, akkor évi tizenmilliós kiadás körvonalazódik. Lehet vitatkozni, hogy melyik mennyire elkerülhető, de az biztos, hogy évi 1-2 millió sokára eredményez lakásvásárlást. Különösen, ha olyan ingatlant vásárolnánk, amit a felső jövedelmi decilisnek szántak.

Példa: hogyan lehet havi egy milliót komoly látszat nélkül elkölteni

Az önmérséklet az első ingatlanunk megvásárlásánál is hasznos lehet. Akinek az ingatlanbirtoklás a célja, általában jobban jár, ha élete elején valamilyen igényéből lejjebb ad. A tipikusan vágyott, budapesti kertes házak kínálata igen szűkös. És hiába keresel jól, ha nem takarítasz meg eleget, akkor soha nem jutsz saját ingatlanhoz. A pénzügyi coachingon beszélgethetünk arról, hogy melyik kiadástól tudsz minél kisebb fájdalommal megszabadulni.

43 comments on “Milliós fizetésből sem tudok házat venni!

 1. Te is érezted már úgy, hogy a jó fizetésed mellett távolodik tőled a saját ingatlan álma?

  1. Hülyeség, háromszor épültem, a régit mindig eladva.
   Ausztriában épüljön bárki, egy családiház 90 nm egy millió euró!!!
   Jó reggelt.
   Jól megy a kamu cikk írása??

  2. Neked is jó reggelt, de hogy jön ide bármi, ami írsz (különösen Ausztria) a bejegyzéshez?
   Nem találkoztál még olyannal, aki úgy érezte, hogy távolodik tőle a saját lakás álma, pedig jól keresett? Komolyan?

  1. Kétségtelenül ez is megoldás, de ha azt is elkölti valaki, akkor feleslegesen erőlteti magát. 🙂

  2. a magasabb kereset tobb stresszel jar ami aztan altalaban meg tobb “megerdemlem” impulzusvasarlast general, es a vegen ugyanannyi marad ho vegen

 2. Jó cikk, sajnos rám nem vonatkozik… De a másik végletről is érdemes szót ejteni, amikor valaki az alacsony fizetése miatt nem tudja fenntartani a meglévő -esetleg felújítást igénylő- ingatlanát. Pl. a várható -EU által az energiahatékonyságra hivatkozva ránk kényszerített- kötelező felújítási programok miatt.

  1. Lol, „EU által… ránk kényszerített” 😀 😀
   Elképzeltem milyen szörnyű ország lennénk, ha még több ilyen dolgot „ránk kényszerítene” az EU

  2. „-Eltekintve a vízvezeték hálózattól, csatornázástól, utak építésétől, gyógyászattól, oktatástól, bortól, népfürdőktől, jó a közbiztonságtól, közrendtől mit hoztak nekünk a rómaiak? -Békét hoztak.”

  3. Az autó becsült havi futásteljesítménye és havi átlagos költsége szerintem magas, legfeljebb saját autós munkába ingázás mellett jön ki. Ha valaki közel lakik a munkahelyéhez (vagy jó a tömegközlekedési kapcsolat), azzal nagyon sok időt, pénzt és energiát lehet megspórolni. Viszont úgy látom, sokaknál ez nem szempont a munkahely választásnál.. Persze, ha valakinek még nincs saját lakása, hanem bérleményben lakik, akkor könnyebben tud közelebb költözni az aktuális munkahelyéhez.
   Az autó ÉCS általában igaz, de az utóbbi években pont kevésbé. Ha valaki 3 éve vett egy használt kocsit, az ma névértékben kb. ugyanannyit ér, ha nem többet.

  4. @Lazac: gyorsan összejön évi 10 ezer km, de kétségtelen, hogy a budapestiek számára a tömegközlekedés általában kevés hátránnyal járna. Meg ugye ha valaki jó bérbeadót talál, akkor ragaszkodik hozzá, mintha a sajátja lenne. 😀
   Az értékcsökkenéssel kapcsolatos szóválasztás is szándékos volt, nagyot mentek a chiphiány és egyéb dolgok miatt a használt árak, de a legtöbbször ez nincs így!

 3. A “bulizás hobbi” kategória nagyon alul van súlyozva. Szerintem ennek a többszöröse a reális a vázolt jövedelmi helyzetben. Aki csak havi 50-et bukott a kripto-n az nem is volt benne :))

  1. nem bukott semennyit csak most “picit kevesebbet er” a betett penz de mindjart megy tovabb a holdra!!!

  2. Persze hogy nem bukott. Amíg nem veszi ki a veszteséget az csak egy pozíció. Amúgy a kripto is egy hobbi. Mint mondtam sokkal több megy el hobbi dolgokra ezen a jövedelmi szinten havi 60k nál.

  3. azert a havi 70k az nem olyan sok ilyen gyors inflacional 🙂

  4. Én havi 50k alatt is teljesen jól elhobbyztam. A 2 gyerek meg gondoskodik róla hogy ez a kategória 0 legyen 😀

 4. Nincs mese, a kezdetektől tudatosan be kell lőni egy megtakarítási arányt, amit növelni kell, nem hagyni, hogy az életszínvonal inflációja megegye a növekményt, ha már a normál inflációt nehezen tudjuk kontroll alatt tartani. Én 30% os megtakarítási aránnyal indultam, most olyan 70%, de már saját ingatlanban lakom. 12 évig tartott a szükséges pénz előteremtése, és még így is a fele tőzsdei nyereség volt. A vásárlás óta az ingatlan árak többet nőttek, mint a fizetésem, tehát szerintem jó döntés volt. Bárhogy is, egy körbejárható ház egy telekkel, tárolókkal, autó beállóval, és mindez a pest megyei agglomerációban, jelzálog nélkül azért nagy megnyugvást és biztonságérzetet ad. Szerintem a MÁP+ rosszabb befektetés volt, mint a kriptó csak mondom… Sajnos hiába fizetjük a TB-t sokat nem ér. Egy céges biztosítás miatt tudok csak évente egy normálisabb szűrőcsomagra elmenni, de mondhatnám, hogy 20k HUF egy normális csontkovács, ami kell az ülő munka miatt, a magán fogorvosi kezelésekről meg ne is beszéljünk. Van amin érdemes spórolni, van amin viszont nem. Egyéni preferencia, de azt senki nem teheti meg, hogy nem rak félre, és azt nem fekteti be, bármi is a hosszú távú célja. És persze ez teljesen független attól, hogy mennyit keres az ember. Tudjuk, cigarettára, alkoholra a legrosszabbul kereső embereknek is van pénze, így akkor biztos lenne megtakarításra is.

  1. Én egyszerre tök más és tök hasonló utat jártam be.
   Úgy érzem sokat számít honnan indul az ember. Aki „tisztes szegénységből” jön, talán az tudja legkönnyebben élvezni a magas kereset alacsony költés kombót 🙂
   Sajnos a gyerekek sok mindent borítanak (másrészt segít is a földön maradni)
   Nekünk az 50% volt mindig a cél (volt 70 is) de ezt igyekszünk most is tartani. (Többnyire sikerrel)

 5. Mi (60+-al) bármilyen lakható önkormányzati bérlakásba bementünk, csak ne kelljen szabad piacon évekig bérelni, mert az kidobott pénz. Induló saját garzonnal is be lehet érni, és egyre nagyobba költözni, akkor még nincs sok cucc. Ha rendbe hozom, a sajátomba invesztálok, jobban tudom majd eladni. Az első lakás még minőségben is lehet gyenge, vagy lehet rosszabb környéken, mint a végcél. Konkrétan az első lakásomért a Naphegyről a VIII. ker leggázabb részén, feldúcolt gangos házba költöztem. De két évig se laktunk ott, kölcsön nélkül egy 52m-esbe mentünk onnan, jobb környékre. Jobb, mint 25 évre eladósodni,

 6. Jó cikk.
  Alá tudom támasztani hogy időben el kell kezdeni spórolni, én 20 évesen kezdtem félretenni, eléggé a fogamhoz vertem a garast, de azért egy kis szórakozásra mindig hagytam. Így 33 évesen már lett saját lakásom, ami 2/3 részben saját megtakarításból volt, maradék családi kölcsön. A lakás szuteren volt, de a sajátom. Azóta lett párom, családom és együtt mentünk tovább ezúttal már házba. Nem panaszkodhatom, de ehhez az kellett, hogy hosszú éveken át visszafogjam a kiadásaim és a párom is jól tud bánni a pénzzel.

  1. üdítőleg hat a hozzászólásod. Zavar a sok nyafogó, hogy kocsi, meg drága hobby, meg fine dining, s aztán néznek ki a hülye fejükből, hogy ebben az országban nem lehet a nettó millás fizuból lakást venni. A nyafogó cikkíró az általa vázolt életmóddal Baselben, vagy Genfben sem tudna önálló lakáshoz jutni soha a büdös életben. Lenne jó kocsija, drága hobbija, s élne egy bérleményben. Aki lakásra hajt, első körben felejtse el a kocsit. Továbbá nézze meg az árcédulát, mielőtt megvesz valami túlárazott, agyonhájpolt terméket. Ha ennyit megtesz, akkor a fizetése egyharmadát félre tudja tenni, s beláthat időn belül – azért nem két esztendő – tud szerezni lakást. Ráadásul van egy titka a lakásszerzésnek. Nem akkor kell lakás venni, amikor dübörög az ingatlanpiac, s az összes ingatlanügynök vásárlásra buzdít. A legjobb, ha ki tud várni az illető egy krach-ot, s piacra dobják a sok bedőlt hiteles lakást. Cinikusan hangzik amit írok, de minden ingatlanmágnás ezt a receptet követi. Kivárják, amikor bezuhan a piac, s akkor lépnek. Ezut kicsiben is meg lehet cselekedni, ha van a vevőnek kp-je. .
   a vulgaritások miatt spambe ment, kicsit szerkesztettem, így rendben van. Ahogy a bejegyzésben is olvasható, ez nem az én személyes tapasztalatom, hanem egy, általam is megfigyelt, létező minta. De ha jól értem, akkor te is ezt tapasztalod. 😉

 7. Sajnos viszont sok olyat is látok magam körül, aki nem spórol (vagy nincs rá való, vagy inkább feléli). Az ilyen embereknek 40 évesen sincs saját lakásuk, de még esélyük sem, hogy belátható időn belül legyen.

 8. Azt szeretném kérdezni, hogy mi van azokkal, akik 500 ezret keresnek nettóban és bruttó 320 ezerrel vannak bejelentve? Miből élnek? Hogyan? Mert mondjuk csak szar mérnökök nem IT seniorok vagy nem vezetők. És a társadalom mekkora rétege senior IT-s vagy vezető?

  1. Mennyire reális elvárás, hogy minden bejegyzés mindenkinek szóljon? Pont 4 hete adtam ki az alacsony keresetűeknek szóló bejegyzést: https://konyhakontrolling.hu/megelni-minimalberbol-2022-ben-majdnem/
   A bejegyzésben az is szerepelt, hogy egy multiban dolgozó házaspárnál is elérhető hasonló összeg, az pedig már nem elhanyagolható rétege a társadalomnak. Az olvasóközönség is szelektált a magasan képzettek felé. Meg ugye ettől még mások számára is igen releváns, hogy hogyan lehet látszat nélkül sok pénzt költeni, mert ahogy a milliót keresők is úgy élnek, mintha kettőt keresnének, az 500 ezret kereső is úgy él, mintha 800-at keresne.

 9. nem tetszik. Nettó 1 millióból nem jön ki valaki? Én nettó 450-et keresek, igaz, van saját lakásom. És vígan élek.Faszságokra nem költök, minden cikk árát megnézem, hogy ár-érték arányban megfelel e, s csak azután rakom a kosárba. Járok síelni, túrázni, van kocsim.néha étterembe, sörözőbe is megyek az ismerősökkel.

  szerkesztve: vulgaritásokra azonnal a spam-be dobja. Az pedig, hogy neked nem kell bérelned, megnézed a dolgok árát, nincs nagyon drága hobbid, pont a milliós és a 450 ezer forint költés közti különbség. Ha egy bejegyzés nem személyesen neked szól, az csökkenti az értékét?

  1. miért ne szólna nekem is az a cikk? Nettó 1 millás fizuból nem tud lakásszerzésre félretenni valaki? Majd ha ráérek, sajnálni fogom az illetőt! A cikkben vázolt életmóddal se Baselben, se Genfben, se Zürichben sem lenne a cikkírónak soha a büdös életben saját lakása, hacsak nem a Vontobel Private Bank, vagy az UBS elnöke az illető.

 10. 2007 Fábia 1 kombi 1.4 szívóbenzin. 4 éven keresztül átlag havi 65 000 Ft volt.
  Ennek kb fele üzemanyag (évi 15-18 000 km) fele az autó fenntartása.
  Ha valakit érdekel szívesen megosztom a teljes 4 éves tételes listát.

  Maga az autó elég költséghatékony volt, 6-6,5 L körüli fogyasztással, motorikus hibák nélkül, csak szokásosnak mondható karbantartási tételekkel (fék, szilentek, stabrudak, akksi, egy lyukas klímahűtő ilyesmik)
  Értékcsökkenés a piaci környezet miatt nem realizálódott (vételár felett adtam el).
  Ennél olcsóbban csak komoly áldozatok árán lehet autót üzemeltetni (magad szerelgeted)
  Egy hiba, hogy semmilyen inflációs korrekció nincs benne.

  Szerintem ha valaki MA tervez hasonló futásteljesítményre, az alaphangon 100K fölötti összeget tervezzen be a havi költségvetésbe, ha egy szögvas egyszerű kisautóval számol.
  Alsó-középkategória már simán 150 is lesz, prémium meg többszöröse is tud lenni.

  Egy olyan érdekességet figyeltem még meg, hogy ha olyannal beszélek akinek ez „belefér” (5-600 ezres fizetéstől fölfele) az tipikusan egyetért a költségekkel,
  Ha olyannal akinek ez irtózatos érvágás (ettől lefele) az sose úgy reagál, hogy „igen ennyi ez

  1. Hupsz lemaradt a vége:
   Ha olyannal akinek ez irtózatos érvágás (fizetése harmadát, felét elviszi) akkor mindig tagadásban van hogy ez nem is ennyi, meg nem is így kell számolni stb.
   Vagy próbálja úgy beállítani mintha semmilyen alternatív lehetőség nem lenne.

  2. Olyat érdekes még senkitől nem hallottam, hogy „ja hát ha kiszámolom akkor napi 8 órából 3-at csak az autóért dolgozom de nekem így is megéri”.

  3. Engem érdekelne a 4 éves tételes lista.

   Köszönöm,
   Péter

  4. Bekértem a 2022es tranzakciós listát Edenredből (többnyire azzal tankolok) ha az meglesz kiegészítem és megosztom!

 11. Köszi, szerintem jó lett a cikk. Nyílván nem passzol koppra minden, nem keresek nettó egy millát, de nagy vonalakban ül. Mindenkinek más a lehetősége és az igénye. (Azok a kommentelők akik meg egyes dolgokra rákötnek azoknak biztos bejött az élet vagy savanyú a szőlő… nos – azokra sz@rni nagyívben, mert ők a zaj 😉

 12. Az számít sokat, amit írsz – mindkét fél korrektül fizetett, de nem vezetői, hanem olyan munkakörben, ahol a toll nyugodtan kieshet a kezéből péntek fél4-kor, simán keresnek közel annyit vagy akár többet, mint mi a pedagógus feleségemmel + a multis osztályvezetői 1,2 netto/hó+bónusszal (+közép-felső kategóriás autó, aminek 450ezer a lízingje, de magamnak fele ekkora értékű autót se tartanék fent, szóval 1 az 1-ben nem adnám hozzá a jövedelmemhez). A saját osztályomon is vannak ilyenek, hogy egyik fél hazavisz netto600-at, másikuk 750-et. Mindjárt többet keresnek családilag és együtt sincs fele akkora felelősségük mint nekem egyedül.

  Rejtély számomra hogyan élnek meg az emberek átlagos vagy rosszabb jövedelmekből. Nekünk 2 kisgyerekkel havi 600-700 elmegy és ebben nincs benne a nyaralás, síelés… van saját házunk megyekszékhely felkapott városrészében, tehermentesen… de roppant frusztrál, hogy így is alig 30-40% körüli a megtakarítás rátánk.

 13. Nyilván az, hogy az ember félretesz valamennyit ez alap.
  De nem nagyon ismerek olyan embert, aki ne közvetlen családi támogatással vagy öröklés után vette volna meg az első lakását.
  Ilyen értelemben egy fiktív helyzetet elemzünk, hiszen családon belül majd nem lesz olyan sürgős törleszteni a kölcsönt, mintha a bank kopogtatna az ajtón.
  Az is családi támogatással vásárol ingatlant, akinek milliós fizetése van.
  Ebben az esetben meg költhet belőle bátran, majd később megadja a nagyinak a kölcsönkért összeget.

  Az első nagyobb, közös ingatlan családi célra pedig 2 fizetés+CSOK+és a család még így vagy úgy ott áll a háttérben. Az ingatlan árazás időközben teljes mértékben idomult a fenti elváráshoz.
  Egyedülállók, árvák és további szerencsétlenek meg felőrlődnek Orbán malmaiban.

  Az autó, mint tétel, bejáratott és megbízható használt gépjármű esetén szerintem is kevesebb fenntartási költség, mint a jelzett. Igaz ez nagy mértékben függ az aktuális futás teljesítménytől.

  ++ Ismerősöm nemrégiben vásárolt új építésű ingatlanban lakva úgy látja, az adott lakóparkban szinte csak albérlők laknak. Szerintem el fog jönni az idő, amikor kiderül, hogy a lakáspiacot már rég olyan klánok uralják, akik újabb és újabb lakásokat vettek a különféle kedvezményeket kihasználva és ezeket újra és újra bérbe adják.

 14. Nekem szerencsem volt, szuloi segitseggel tudtam egy kis lakast venni, most viszont kinottuk de a jelenlegi gazdasagi helyzetben ugy latom, hogy lehet jobban jarok ha eladom es az arat befektetem mondjuk PMÁPba vagy hasonloba. Szerintetek mi annak az eselye, hogy majus-junius kornyekere annyira felporog a PMÁP iranti lakossagi kereslet, hogy egyszeruen „elfogy”? En ugy okoskodtam, hogy mivel folyamatosan jarnak le a regebbi allamkotvenyek es a allamhaztartas enyhen szolva is ra van szorulva a finanszirozasra ezert az allam kis tulzassal annyit bocsat amennyit csak megvesznek a lakossagi ugyfelek. Rosszul gondolom?

  1. Így van, kicsi az esélye, különösen, hogy mostanság volt pár devizás kibocsátás is…

  2. mielott cselekszel azt javaslom ne csak a mostani kamatkornyezet vezereljen hanem a kovetkezo 5 ev varhato fejlemenyei alapjan cselekedj, az ingatlan hasonloan a reszvenyhez hosszu tavu befektetes, minimum 5 ev. Lehet hogy most havi tiz-husz ezerrel jobban jarsz de ha egy ev mulva koltozni kell mert a tulaj eppen el akarja adni vagy csak emelte a berleti dijat 50 ezerrel akkor banni fogod.

  3. Én ezt túl rövidtávú nézőpontnak érzem. Akkor már inkább add ki a kis lakást, béreld a nagyot, és tedd be a különbséget állampapírba.
   (Amúgy ha bérelsz nagyobbat és kiadod a kisebbet nem kell szja-t sem fizetned rá!)

 15. Egyetértek.
  Valószínű ott a bibi hogy sokan „túl jól éltek otthon” és ezt akarják minden áron folytatni, mert fel sem merül h lejjebb lehetne adni.
  Ilyen szempontból nekem jót tett, hogy elköltöztem másik városba, koliba, ami amúgy pokol volt, de épp ezért „reserelte” az elvárásaimat.
  Utána már tök jól éreztem magam attól hogy külön 7.2 nm félszobám volt egy 1+2es lakásban amit 3an béreltünk, és innen lehetett értelmesen „lépkedni” bőven az anyagi lehetőségek alatt maradva.

  A másik fele meg persze hogy ki milyen pénzügyi tudatossággal / önértékeléssel indul útnak. Lúzernek érzi-e magát, hogy 25 évesen még nincs autója…
  És persze a környezet amiben pl. dolgozik. Nekem pl soha eszembe se jutott volna kávézni ha nem szoktatnak rá a munkahelyen…

Comments are closed.