Minimalista hónap: van értelme?

Talán nincs mindenki tisztában a (pénzügyi) minimalista hónap koncepciójával. Gyakorlatilag olyan, mint a karantén, tehát csak arra költesz, amire feltétlenül muszáj. A célja, hogy rámutasson, hogy a havi kiadásaid milyen nagy része teljesen elhagyható. Szerintem az ötlet nem rossz, de sok esetben csak önátverés. 

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem.

Nem kívánom elvitatni a jogosultságát abban, hogy megmutassa, hogy mennyi mindent vásárolunk feleslegesen, mennyivel olcsóbban ki lehet jönni, és hogy az anyagiaktól való függőség mennyire beleette magát az életünkbe.

Vannak ugyan néhányan, akiknek nagyon jó, ha mindent a minimumon tartanak, ők így boldogok. Vannak, akiknek mindent a minimumon kell tartaniuk (legalábbis egy ideig), hogy a felszínen maradjanak (mert keveset keresnek, vagy mert nyakig ülnek az adósságban, esetleg a vésztartalékot kell összerakniuk).

Mégis, nem értek vele egyet

De az emberek alapvetően a magasabb életszínvonal felé törekszenek. Nem sokunknak jelent megnyugvást, hogyha nem lehet semmin. Soha.

Azt az elképzelést is meglehetősen károsnak tartom, hogy egy hónap alatt látható eredményeket várunk el. Reklámszövegként nehezen használható, de fontos kimondani: a pénzügyi siker egy lassú folyamat (aki ennek ellenkezőjét állítja, általában a pénzedre pályázik). Ez egy maraton, nem egy sprint.

Azt hiszem, a minimalista hónap hasonlít az egy hónapos diétához; alapvetően nem tesz semmi rosszat, de ha utána visszatérsz az eredeti szokásaidhoz, akkor semmit nem ért.

Nem szól a koncepció mellett az sem, hogy kizárólag a készpénz releváns költségekre fókuszál, így figyelmen kívül hagyja az eszközök költségét (számold ki az eszközeid költségét most!). Nyilván ilyen rövid idő alatt nem is tudja ezeket befolyásolni, pedig ez a költségeidnek akár a 20-30-50%-a is lehet. Lehet, hogy ebben a hónapban úgy érzed, hogy 20%-ot spóroltál; pedig csak éppen nem vettél semmi nagyértékű eszközt, a költségeid még mindig magasabbak, mint a bevételed.

Azt gondolom, hogy sokkal nagyobb hozzáadott értéke van annak az életedben, ha meghatározod a célod, majd összedobsz egy költségtervet (így tényleg szembesülsz azzal, hogy mennyit költesz felesleges dolgokra).
Kis lépésekben el fogsz jutni oda, ahova szeretnél. Ha az első lépés az, hogy kipróbálod a minimalista hónapot, hajrá, de a problémát nem ez oldja meg.

Összefoglalva akkor látom értelmét a minimalista hónapnak, ha az valós változást hoz az életedbe. Érdemes kipróbálni (már csak azért is, mert érdemes megtanulni lemondani dolgokról), de ne várd tőle azt, hogy ez változtatja meg az életed. Az életedet az fogja megváltoztatni, ha te úgy döntesz.

Jövő héten kedden újra jelentkezem, addig is számold ki egy-egy szokásod költségét vagy olvass egy kicsit arról, hogy miként tervezd a költségeidet.

5 comments on “Minimalista hónap: van értelme?

 1. Kirpóbáltad már a minimalista hónapot?

  Oszd meg a tapasztalataid!

  (KonyhaTündér szerint az összes hónapunk minimalista – azt hiszem én nem értek egyet.)

 2. A magyar nyelvű K*** program segít a kiadások kordában tartására, és elég könnyen is használható vásárlásnál. Kb. látható egy beállt költségszint havonta, és az ember látja, mire mi megy el, mi fér bele. Én azért csinálom így, mert van egy nagyobb célom, amit 3 év múlva lépek meg, és ehhez hozzásegít. A cél elérése után is tervezem használni a pénzügyi appokat. Nekem bevált.

  1. Szia!

   Ránéztem, tervezni lehet benne? Egyébként tetszik, hogy vannak számlák, de sajnos az ÉCS-t/céltartalékot ez sem segít követni.

  2. Szia!
   Én úgy tudom, nem lehet előre tervezni. Más célra is használom, inkább a havi kiadás-bevétel-menedzsmentben támogat. Jó a blogod, örömteli, hogy egyre több pénzügyi tudatossággal foglalkozó blog, cikk van. Jó munkát kívánok.

Comments are closed.