Mire elég a többszázmilliós vagyon?

Már többször írtam arról, hogy bizonyos kiadásainkat helyesebb lenne a vagyonunkhoz kötni, mint a jövedelmünkhöz, de most másik irányból szeretném megközelíteni a dolgot. Mi az, amit a tőkéd alapján megengedhetsz magadnak?

A számítási módszer nagyon egyszerű: a 3%-os szabály alapján a vagyonunk 3%-a évente jövedelemnek tekinthető. Fontos, hogy ezt (emberi élethez képest) hosszú távon fenntartható kivétként érdemes kezelni, nem nominálhozamként, ami lehet sokkal magasabb is, de benne van a tőke alacsony mértékű reálcsökkenése. Ha nem akarunk örökséget hagyni, akkor idősebb korban ennél sokkal nagyobb „kivét” is elképzelhető. Ha érdekel, hogy a múltban mennyi vagyon mellett mekkora kivétet lehetett realizálni, ez a videó szépen megmutatja.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

Vagyis akinek 10 millió forintja van (legyen az ingatlanban, részvényben, vagy más befektetésben), van évi 300 ezer forint „passzív jövedelme”. Nyilván havi 25 ezer forinttal sokat nem fog kezdeni, de komolyabb összegnél már meglepően jó eredmények jönnek ki.

eleg szazmillios vagyon

Meglepő módon sokszor az derül ki a coachingok alatt, hogy az emberek sokkal gazdagabbak, mint hiszik. Rengeteg pénzük van lekötve illikvid, pénzt nem termelő vagyoneszközökben, tárgyakban, vagy egyszerűen különböző számlákon, készpénzben. (Aminek ugye nagyon szépen olvad el az értéke, itt egy videó róla.) Sokszor inkább egy kiadatlan, nem használt ingatlanban tartják az emberek a pénzüket, mint hogy működő befektetés után nézzenek. Ez részben a rossz tapasztalatok miatt érthető, de az ember szíve szakad meg miatta, pedig a tudás könnyen elérhető online is, de a befektetési oktatásom által is.

Egy 50 milliós vidéki családi ház a 3%-os szabály alapján havi 125 ezer forint jövedelmet jelent. Ez persze nem jelenik meg a családi költségvetésben, csak a bérleti díjat váltja ki, de legalább van haszna. Ugyanígy egy 100 milliós lakás értéke havi 250 ezer forintnak feleltethető meg. Ez az ingatlanár nem ritka Budapesten, de kétségtelen, hogy a háztartásoknak szűk köre rendelkezik ennyi nettó vagyonnal. Viszont ez az összeg már a nettó minimálbér felett van, ami már egy látható keresetkiegészítés, ha nem is teljes jövedelem.

Mikortól lehet autózni?

A helyzet innen kezd javulni: 100-150 milliós vagyonból már alacsony életszínvonalon, de két ember is meg tud élni. 200 millióval már némi utazás, gyereknevelés is beleférhet.

Hazánkban nagyon sokan szeretnek autózni, de a költségét kevesen akarják kifizetni. Pedig kis futásteljesítménnyel is könnyen hatszámjegyű lehet a számla, ha tényleg mindent elszámolunk. Vagyis 300 milliós vagyon alatt csak azok engedhetik meg igazán maguknak az autózást, akik máshol komolyan meghúzzák a nadrágszíjat. Ez meglepően hangozhat, hiszen akinek a nettó 300-at eléri a fizetése, már autóval akar járni.

Nyilván minél többet keres valaki, arányosan annál kevesebbet költ a 4 falra (ami a lakhatás, rezsi, bevásárlás és ingázás). Éppen ezért 300 milliós vagyonnál már sok komoly döntési fát lehet felírni arra, hogy milyen módon éljen valaki magasabb életszínvonalon.

Természetesen a határ a csillagos ég, de a prioritások mások. Ha szép kerek számot kéne mondanom, akkor 1 milliárd forint vagyon esetén neveznék valakit gazdagnak (2,5 milliós havi jövedelmet biztosít), de biztos vagyok benne, hogy aki ennyi pénzből él, megtalálja, hogy miért nem elég. (Azt fontos tudni, hogy akinek ekkora vagyona van, annak általában a jelentős része a vállalkozásában van lekötve, tehát a bevezetőben említett problémákkal találkozik.)

De kell neked egyáltalán ennyi pénz?

A legtöbb embernek nem, vagy csak meglehetősen későn, amikor már érdemes a kivételi arányt növelni.

A köztes időben két módszertan is szóba jöhet. Alacsonyabb bérért kevesebb vagy kevésbé stresszes munkát lehet vállalni, vagy az év egy részét fizetés nélküli szabadságon tölteni. Ha a befektetéseid finanszíroznak 3 hónapot az évből, akkor elég lehet csak a maradék 9 hónapot fedezni a bérből. Ezt egy egészséges megtakarítási rátával 6 hónap alatt el lehet érni.

Nyilván kevés munkában lehet fél évet dolgozni évente, de részmunkaidőre sok munkáltató hajlandó. És ugyanígy, ha a megélhetésed 50%-át a befektetéseid finanszírozzák, semmi nem akadályoz meg abban, hogy akár 40-50-80%-kal alacsonyabb fizetésért olyan munkát vállalj, amit szívesen csinálsz.

7 comments on “Mire elég a többszázmilliós vagyon?

 1. Szakadjak meg, de nem értem. „300 milliós vagyon alatt csak azok engedhetik meg igazán maguknak az autózást, akik máshol komolyan meghúzzák a nadrágszíjat” WTF

  1. Ha valaki biztonságosan csak a vagyonából szeretne megélbi, akkor 300 millió alatt nem nagyon tud autót fenntartani, igen.

  2. A „megengedheti magának” magában hordozza a teljeskörű kényelmet és stresszmentességet, nem szigorú matematikai alapon értendő (mint a megkapom a havi fizetést és megengedhetem magamnak a wellness hétvégét vagy a kaszinót vagy hogy mindenkit meghívjak a kocsmában, vagy megengedhetem magamnak a 0% THM-es dolgokat).

   Tehát 5 évnél nem régebbi jó műszaki állapotú, rendszeresen szervizelt, minden szükséges felszereltséggel bíró (téli-nyári gumi, Casco, stb.) autó, amiben mindig tele a tank és minőségéhez méltóan garázsra is telik.

 2. Szia, azt gondolom akinek van pár száz milliós vagyona, az nagyon ritkán csak abból kivánja a megélhetését biztosítani. Ahogy látom az ilyen emberek szinte egész életükben aktívak maradnak pénzkeresésben, vagyonépitésben, tehát a 100-300 millió max. egy biztonságos tudatot biztosít nekik, és nem a 3 százalékból akarnak megélni.

  1. Ez szerintem is így van, de azért van pár olyan foglalkozás, ami szinte egyáltalán nem fizet/le is mondhat a díjazásról.

  2. De ez legtöbbször azért van, mert aki ekkora vagyont fel tud halmozni, az a legritkább esetben alulfizetett állásból kuporgatta össze, mert abból még fényevéssel is csak 60-70 éves korára tudta volna abszolválni, addigra meg kiég meg elköltheti magándokira halála előtt pár évvel.

   A kasztrendszert nem lehet jogszabályokkal, tollvonással megszüntetni.

   A családi háttér, tudatosság, iskolázottság, lakókörnyezet, kapcsolati háló olyan alaphátszelet ad, hogy maximálisan ki tud teljesedni az illető. Ezekből minél kevesebb van meg, annál inkább arra van determinálva az ember, hogy túl későn jöjjön rá, hogy másképp kellett volna és akkor is csak a felismerés adott, a lehetőségek, védőhálók, lelkesítő mentorok (a megélhetési motivációs gurukat most hagyjuk) és az inspiráló környezet, piacképes tudás meg számos soft skill ugyanúgy nem.

 3. Mi az Asszonyommal gyermeünkk saját lábra állása után azon kezdtünk el dolgozni, hogy összegyűjtsünk annyi pénzt, amennyiből kb 4 évvel korábbra tudjuk hozni a „nyugdíjas kort” Természetesen így 4 évig majd jövedelem nélkül leszünk, élünk a megtakarításunkból és a befektetésünk hozamából. Érdemes ráébredni, hogy nem élünk örökké és a még jól élhető éveket kell megtoldani, ami majd hatvan körül lesz, nem pedig a végén.
  Persze ehhez nem árt, ha olyan társunk van, akivel jól érezzük magunkat akár 0/24-ben is 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük