Miről írtam 2021-ben?

A mai bejegyzés egy összefoglalása azoknak a témáknak, legjobb bejegyzéseknek, amiket idén kiadtam. Mivel sokaknak nincs ideje egy blogban visszagörgetni, ezért itt megtalálhatjátok a linkeket. Természetesen az nyert, aki az összes bejegyzést a kiadásakor olvasta, de remélem nekik is izgalmas emlékeztető lesz.

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

A bejegyzést hallgatható verzióját itt találod!

A közgazdászok mindig egy kicsit rossz helyzetben vannak, mert a céljuk általában nem a mesés, gyors „győzelem”, hanem a „lassan jársz, tovább érsz”. Éppen ezért nagyon nehéz egy-egy jól hangzó üzenetben összefoglalni, hogy mennyire is jó nekünk ma. Azonban a helyzet az, hogy szinte mindenkinek sokkal jobb ma, mint tegnap volt: korábban szinte elképzelhetetlen luxusokat tekintünk alapnak. Ezt a témát érintette a „Lesz még föld a gyerekeinknek?” és a karácsonyi üdvözlet bejegyzésem is.

miről írtam 2021-ben?

Megkérdőjelezhető üzleti stratégiák

Valamiért nekem különös örömet okoz megismerni olyan üzleti modelleket, ahol a moralitás megkérdőjelezhető. Ugyan a Sunmoney-ról még tavaly írtam, a velük kapcsolatos per csupán idén zárult le.

Ezen kívül több olyan üzleti modellről írtam még, ami nem igazán nyert meg magának. Ezek közül idén különös figyelmet szenteltem az MLM-nek, hiszen ez az egyik kedvencem. Így működik a Hyperfund (és a Sunmoney is), ahol szerintük a „nembefektetéssel” megtriplázhatod a pénzed két év alatt.

Egy kevéssé érthető üzleti az MVM Bónuszprogramja. Ugyan alig várom, hogy mi lesz belőle, sok mindent nem tapasztalok vele kapcsolatban.

Örök kedvencem a sales funnel (a tukmálás művészete), részben emiatt Szendrei Ádám is a látókörömbe került.

Az internet azonban nem csak a sales funnel, hanem mindenféle pénzügyi sületlenség táptalaja is, ezekről itt olvashattok.

Személyes pénzügyek

A blog központi témája a személyes pénzügyek, ezen belül kifejezetten a tudatosság elősegítése. Nem mondom, hogy mindenkinek úgy kell élnie, mint nekünk, de igyekszem bemutatni az eszköztárunkat. Írtam egy bejegyzést a kedvenc spórolási tippjeimről, de a nagyobb sikert talán KonyhaTündér bejegyzése érte el, aki bemutatta, hogy hogyan tervezi meg az ételeinket, hogy naponta 500-1000 forintból kijöjjenek. Ezen felbuzdulva azt is megnéztem, hogy mennyiből élek összesen, ez pedig kevesebb, mint a minimálbér.

A legnagyobb kiadás nálam is, mint a legtöbb ember esetében a lakhatás. Olyannyira, hogy hazánkban sajnos sokakat érint a házszegénység: ha túl sokat költesz a lakhatásodra, másra nem marad.

A kiadási oldal mellett a bevételek is legalább olyan fontosak. Ez viszont sajnos igen korlátos szám, amivel érdemes szembenézni, mert egyszerűen nem teheted meg, hogy „mindent megveszel”. Az élettartam bevételeket aránylag könnyű kiszámolni, ezen a linken meg is teheted.

Befektetések

A személyes pénzügyek másik fele a megmaradó összegekkel foglalkozik. Érdemes először megismerni a megtakarítás szintjeit. Ehhez kapcsolódva írtam az állampapírokról, egy külön videó készült a TBSZ előnyeiről és az ETF-ekről is. Sokan olvasták a bejegyzésemet arról, hogy mit jelent a nyugdíjmegtakarítás, ha ingatlannal csináljuk.

A befektetésekben is sok különleges tanácsot kaphattok, ha az interneten nézelődtök, itt van néhány.

Kicsit elméletibb megközelítést nyújtott a bejegyzésem arról, hogy miért ne fektessünk be egy eszközbe. Azt gondolom, hogy a legfontosabb üzenetet az infláció elleni befektetésről szóló bejegyzésem tartalmazza: ami röviden így szól: ne egy félelmed ellen fektess be, hanem azért, hogy a lehetőségeid mellett maximalizáld a várható hozamot.

Köszönöm az egész éves támogatást, jövőre hasonlóan izgalmas témákkal jelenkezem.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe.

Comments are closed.