Mit fogadnak el a bankok jövedelemként?

A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy milyen jövedelmeket milyen arányban fogadnak el a bankok a hitelbírálatnál (ezek befolyásolják a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató számítását). Ennek nagyon örülök, mert szerintem sokunknak (főleg akik alkalmazotti jogviszonyban dolgoznak), nem is gondolunk abba bele, hogy bankunk nem fogadja el minden jövedelmünk.

A segítségedet kérem a youtube csatornám feliratkozóinak számának növelésében, ide a heti bejegyzések hanganyagait és a költségkövetésem kommentárját töltöm fel.

A bejegyzés semmilyen szinten nem a hitelek reklámja. Alapvetően én nem tartom a hitelfelvételt hasznosnak, de meg tudom érteni azt, aki él vele. Az információ azonban annak is érdekes lehet, aki nincs jelen ezen a piacon.

jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató

Jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató

A felvett hitel összegét a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) korlátozhatja, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit fogadnak el a bankok jövedelemként.

A bankok egészen különbözően járnak el, ezért érdemes lehet szakértővel konzultálni vagy több banknál érdeklődni.

De nézzük is ezeket sorba:

  1. Külföldi jövedelem: az európai jövedelemmel a legtöbb helyen nem lesz probléma, de előfordul, hogy csak itthoni jövedelemnek is kell lennie.
  2. Vállalkozók helyzete: saját tapasztalaton alapján itt van a legnagyobb szórás a bankok között, de talán javult a helyzet az utóbbi években. Jellemző, hogy több hónap, de inkább évek kellenek ahhoz, hogy a bank bízzon a jövedelemtermelő képességedben.
  3. Ingatlan bérbeadás: ugyan szerződés alapján néhány helyen elfogadják, csak emiatt nem érdemes minél több ingatlant kiadni. 🙂 A jó hír, hogy vannak bankok, amik elfogadják.
  4. Osztalékjövedelem: mivel ez bármikor megvonható, még csak befolyása sincs rá az embernek, a bankok válsághelyzetben óvatosak ezzel. Akinek azonban komoly osztalékjövedelme van, érdemes elgondolkoznia, hogy érdemes-e hitelt felvenni…

Ahogy tehát írtam, a bankok nagyon változatosan számolják a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót. Érdemes minél több bank ajánlatát elkérni, kicsit bogarászni az ajánlatok közt!

A Bankmonitor eredeti bejegyzése itt található.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Ha lemaradtál a pénzügyi coaching bemutatásáról, itt megnézheted!

One comment on “Mit fogadnak el a bankok jövedelemként?”

  1. ERSTE hiteltanacsadoval beszeltem kb egy honapja, a fenti kategoriak mind jatszanak az esetemben. (kulfoldi vallalkozo, kiadasbol is van jovedelem, osztalekbol is, illetve ezen felul van egy jelentos allampapir allomany is) Azt gondoltam transzferaltatok a kincstarbol allampapirt hozzajuk illetve van 1-2 ingatlan amire jelzalogot tehetnek, igy eleg kell legyen az otszamjegy EUR fizum. Ugy tunik hogy nem, legalabbis az ERSTE-nel biztos nem, a lombard es a jelzalog hitelt nem tudjak mixelni (legalabbis 50M az apropenz ehhez, gondolom jelentos osszegnel megtalalnak a modjat) Megigerte hogy kapcsolatba lep velunk a lombardhiteles kollegaja, azota is semmi, de igy mondjuk minket sem erdekel mert a kamatszint magasabb az allampapirnal is, akkor inkabb likvidalok az allampapirbol.

Comments are closed.