Mit tegyél, amikor rád mosolyog a szerencse?

Sokaknak meggyőződése, hogy minden problémájuk, vagy legalábbis a problémáik nagy része megoldódna, ha több – esetleg sokkal több – pénzük lehetne (mondjuk lottónyertes lenne). Kutatások azonban azt mutatják, hogy azok, akik hirtelen nagyobb összegre tesznek szert, mint amennyihez azelőtt szoktak, a legjobb esetben is két éven belül sokkal rosszabb helyzetbe kerülnek, mint előtte voltak. Ennek az egyik oka, hogy a szerencsejáték főleg olyanoknál népszerű, akik amúgy sem tudnak bánni a pénzzel, és ha sok van belőle, az csak rontja a helyzetet.

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod!

Pedig egyszerű lenne a képlet: ne mondd el senkinek (csak a házastársadnak, de ő is tartsa titokban). Legalább pár hónapig csak egy lezárt megtakarítási számlán legyen a plusz pénz (lehetőleg a banki ügyintézőnek is csak azt válaszold, hogy gondolkozol), ez idő alatt keress fel pár pénzügyi tanácsadót, kérdezd meg, hogy mit ajánlanának (lehet öröklésre fogni, teljesen mindegy). Párhuzamosan tanulj a pénzügyekről, gondolkodjatok, hogy mibe lenne érdemes fektetni. Összegtől, tudatosságtól függően meg lehet látogatni egy pszichológust is. Felmondani sem érdemes a munkahelyen, de a terhelést csökkentheted.

lottónyertes

Ne költs többet belőle, mint a befektetéseid várható hozama (3-4%). Semmilyen körülmények között ne vegyél fel hitelt. Nem érdemes jelentősen nagyobb házba, sokkal magasabb életszínvonalat kiépíteni. Minden, a vagyonod 0,1%-át meghaladó vásárláson legalább 1 hónapot gondolkozz, várj. De egyébként is érdemes egy költségkeretet készíteni, megtervezni egy évre előre, hogy mire költesz.

Azt gondolod, hogy lottónyertesekről írtam?

Részben igen, hiszen ők is ebben a hajóban eveznek. A változásnak azonban nem kell ennyire drasztikusnak lennie ahhoz, hogy megjelenjenek ezek a problémák.

Rendszeresen feljön az ismerőseim között, coachingok során, hogy valaki hirtelen többet keres, mint előtte. Sok esetben ez egy időszakos kinevezés, vagy egy szerencsés állás, ami várhatóan nem tart örökké.

Ennyi már elég is ahhoz, hogy a lottónyertesek lejtőjére lépjenek. Az emberek ugyanúgy működnek, a konkrét körülményektől függetlenül.

Azonnal el kell költeni! Mindet, különben elszalad!

Így a pályakezdőknek, akiket én látok, szinte minden esetben az első gondolata, hogy autót és ingatlant vegyen (skandallum, hogy 30 évesen még nem tud saját házat venni mindenki!). Aztán jön az évi két síelés, nyaralás; költségkontroll nélkül bármennyi pénz elköltéséhez hozzá lehet szokni.

Azok, akik kapnak egy jobb állást, azonnal azon gondolkoznak, hogy hogyan költsék el a plusz pénzt, a fizetésemelés már hónapokkal előtte el van költve (jó esetben csak gondolatban).

Több gyár facebook csoportjában jelen vagyok, rendszeres a panaszkodás a fizetésre. Ez teljesen független attól, hogy 2018-2020-ig 10% feletti fizetésemelést kaptak, vagy utána 6-8-at. A parkoló mindig teli, a dohányzó a szünetek során inkább füstölgő halkonzervnek néz ki, mint emberek tömegének. A pénzből azonban nem lehet megélni. (Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy nem szabad többre vágyni. Talán kell is! De azt se feledd, hogy nyomorogni bármilyen szinten lehet.

Hasonlóan szomorú a története azoknak az egyszeri vállalkozóknak, előadóművészeknek, sportolóknak, akiknek végre bejön az élet, de az meg sem fordul a fejükben, hogy hogyan biztosítsák maguknak a jövőt. A kiöregedett énekeseket rendszeresen látjuk a tévében a nyugdíjuk miatt siránkozni, sportolókból is ismerünk néhány olyat, aki a sokmilliós szerződések ellenére sem élvezheti a pénzügyi függetlenséget.

Arról nem beszélve, hogy nagyon sok olyan karrier van, ami talán túlságosan megterheli az embereket. Teljesen logikus lenne pár éven belül áttérni egy másikra, kevésbé stresszesre. Azonban az sokszor kevesebbet fizet. Meg ez sem fizet eleget. Szóval szépen lassan felőrlődnek, mert soha nem gondoltak arra, hogy egyszer elfogyhat a szerencse. Az életszínvonalból pedig csak akkor adnak lejjebb, ha muszáj!

Megoldás?

Amikor egy lottónyertes pénzügyeiről olvasunk, könnyen hozunk ítéletet. De vajon végiggondoltuk, hogy a történelem (és a földrajzi elhelyezkedés) nyertesei vagyunk.

Nyilván nem ismerem mindenkinek a pénzügyeit, biztos vagyok benne, hogy sok sikertörténet van, ahol a potenciális fogyasztást visszafogták annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázatot. De az kétségtelen, hogy erről nem fogsz sok cikket látni. Ez kevésbé szexi, mint egy Lambó, ez csak praktikus (nem úgy, mint egy sportkocsi). Többet keresel? Takaríts meg többet! Sokkal többet keresel? Takaríts meg sokkal többet! (Nem keresel eleget? Keress módot a többre!) Meg lehet élni minimálbérből is. Ha nehézségeid vannak, és segítségre van szükséged, fogadd el bátran. Ki tudja, lehet, hogy később te tudsz majd másnak segíteni!

Ha szeretnél a pénzügyeidről érthetően, értékesítés nélkül beszélgetni, jelentkezz pénzügyi coachingra.

5 comments on “Mit tegyél, amikor rád mosolyog a szerencse?

 1. Hogy egy kollégámat idézzem: „annyit költök, amennyit keresek” és ez még top30%-os hozzáállás, mert legalább nem többet hitelből:-)
  Nyilván te is így értetted, de a biztonság kedvéért mondjuk ki: az MLM-es haver/rokon illetve a biztosítási ügynök, prémium bankár nem számít pénzügyi tanácsadónak – ők a saját terméküket próbálják rád tukmálni jutalékért.
  „De vajon végiggondoltuk, hogy a történelem (és a földrajzi elhelyezkedés) nyertesei vagyunk.”
  Ez témától függetlenül fontos mondat – ha Magyarországon nem vagy hajléktalan, akkor a Föld népességének jobban élő feléhez tartozol legalábbis. De nem kizárt, hogy még akkor is, ha hajléktalan vagy…

  1. A pénzügyi bölcsek köve: előbb tanulj meg spórolni, utána pénzt keresni! Bármennyi pénzt el lehet szórni, még menő is sajnos. A YouTube bal ellentétben Boldogságot nem a költekezés ad, hanem az anyagi függetlenség.

 2. Én is gondolkodtam erősen mire költsük az idei emelést de nem jutott eszembe semmi úgyhogy feladtam és megy a megtakarításba.

  (Persze ha már nem 2 éves lesz a gyerkőc úgy sejtem hamar megoldódik ez a „probléma” 😀 )

  Nem tudom megmagyarázni (gondolom neveltetés is) de úgy tűnik zsigerből unszimpatikus majd minden olyan dolg ami egyébként sokba kerül.
  (Drága ruhák, luxusautók, luxusnyaralások, klasszikus plázázás)
  Valószínűleg azért is lehet mert életem során többnyire olyan embereknél láttam ezeket akiket kicsit sem tudtam tisztelni. (Mondhatni anti-role modellek voltak)

  1. nekem az unszimpatikus zsigerbol ami tonkremegy 1-2 ev alatt, legyen az cipo, ruha, hasznalati targy, butor vagy akar haztartasi kisgep. Sosem nezem az arcimket mert az nem erdekel hanem azt hogy menyire tartos. Es a legtobb esetben tartos dolgot nem lehet olcson gyartani, ugyhogy megiscsak a draga, felsokategorias szegmensben kell keresni.

   Azt hogy melyik tartos nem a marketing alapjan allapitom meg hanem vannak forumok ahol utannaolvasok. Sajnos az Amazon review sem feltetlen megbizhato ilyen teren, de azert segithet. Kulcsszo BIFL – Buy It For Life

 3. Hogy érdemben a cikkhez is hozzászóljak, szerintem addig semmiképp sem szabad életszínvonalt növelni (ellenben a bevételre gyúrni kell) amíg az ember el nem ér egy 30-50%os megtakarítási arányt.

  Ha meg „rászakad” egy nagyobb összeg, be kell fektetni és a bevételt már a fenti módon hozzá lehet számolni a „helyes arányhoz”
  (De csak a reálhozamot!)

  Sajnos aki pénzügyekben nem járatos az nagy eséllyel fog kuruzslóba futni ha segítséget is kér 🙁 erre nem tudok okosat mondani.
  Ismerősből még lelki tanácsadás (mondjuk nem tudom pszichológus volt-e, gyanítom nem) kapcsán is „szabadították meg” vagyonelemeitől…

Comments are closed.