Mítoszok az olcsó bankkártyáról

A banki szolgáltatások is pénzbe kerülnek – remélem ez mindenki számára nyilvánvaló. Ennek ellenére senki ne érezze magát rossszul, ha keres egy olcsóbb megoldást.
A bankmonitor összeszedte, hogy melyek azok a szolgáltatások, amik már a legolcsóbb bankkártyával is elérhetőek.

Természetesen van olyan szolgáltatás, ami csak drágább bankkártyákkal érhető el (például pénzvisszatérítés vagy biztosítások). Ezeknek az értékéről később írok szívesen, azonban ez a bejegyzés az olcsóbb kártyákkal is elérhető szolgáltatásokról szól. Ha úgy érzed, nincs ennél többre szükséged, akkor bátran válassz egy olcsóbb számlát.

Kártyás fizetés és készpénzfelvétel

Ez a kártya egyik alapfunkciója, ezért bármelyik bankkártya alkalmas erre. Korábban találkoztam néhány virtuális kártyával is, aminek kizárólagos funkciója az internetes fizetés volt, de ezek is csak valódi bankkártya mellé választható kiegészítők voltak.

Az újabb kártyák mindegyikében ráadásul alapfunkció a paypass (érintésmentes fizetés) is. Ugyan hallottam már olyanról, aki ebben a biztonsági rizikót látja, azt fontos tudni, hogy a főszabály szerint (hacsak nem te osztottad meg a PIN kódodat valaki mással) a kártya elfogadója felel a károkért.

A fizikai kártyák alkalmasak készpénzfelvételre is. Ráadásul az ingyenes készpénzfelvétel már mindenki számára elérhető. Persze lehet, hogy jobban járnánk, ha nem lenne (csökkentené a készpénzforgalmat). 

Telefonos fizetés

A telefonos fizetést alapvetően nem a kártya, hanem a telefon (és a szoftver) képességeitől függ, így ez is elérhető kártyától függetlenül. A fontos a hardver és a megfelelő szoftver elérhetősége. Hogy mekkora kényelemmel jár, ezt döntse el mindenki magának.

Internetes fizetés

A bankkártyákra minden adat rá van nyomtatva, aminek a segítségével az interneten lehet vásárolni. Ehhez tartoznak a különböző alkalmazások is, például a postai sorban állást kiváltó iCsekk alkalmazás. 

Külföldi használat

Mivel a fizetés a VISA vagy a MASTERCARD rendszerén keresztül történik, a fizikai határok sem jelentenek problémát egyik kártyával sem. Arra azonban figyelni kell, hogy a bankunk milyen árfolyamon váltja a VISA esetében az eurót, a MASTERCARD esetében a dollárt (ilyenkor dupla átváltás történik, a kártyatársaság pénznemére a kártyatársaság, a a folyószámlánk pénznemére a bankunk váltja át).

Tehát összességében az alap szolgáltatásokat az összes bankkártya tudja, de ha valami különleges kívánságunk van, akkor érdemes lehet jobban körbenézni, és esetleg drágább szolgáltatást választani.

A bankmonitor teljes bejegyzése itt érhető el.
A bejegyzés a bankmonitorral való partnerség keretén belül készült, mely a KonyhaKontrolling Blog számára semmilyen pénzügyi előnnyel nem jár, csupán kölcsönös megjelenítést biztosítunk egymásnak.

Remélem tetszett a bejegyzés, csütörtökön újra jelentkezem, addig is kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a bejegyzést a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Használd a legprofibb költségvetéskövető és -tervező rendszert!

Vagy olvass a legrosszabb pénzügyi döntésemről!

Comments are closed.