Nászajándék – hatott rá az infláció?

Az egyik hobbim az esküvői adakozási kedv felmérése. Már tavaly májusban, egy családtag esküvőjén egyszer készítettem kimutatást arról, hogy „mennyit kell adni egy esküvőn”. Most egy családi barátnak volt kedve részt venni ebben a felmérésben. A címbeli kérdésre a válasz pedig (saját megfigyelés alapján), hogy igen, a nászajándék összege jelentősen nőtt.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Szeptember 3-án este 6-kor lesz egy kérdezz felelek a csoportban, ha érdekel, akkor lépj be te is!
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

Nyilván hozzá kell tenni, hogy sajnos messze vagyok attól a mintaszámtól és módszertantól, ami valódi tudományos kutatást eredményezne. Ettől függetlenül szerintem izgalmas, hogyan változott közel másfél év alatt az adakozási kedv (bár a két csoport nem feltétlen összehasonlítható).

nászajándék

Az esküvő kisebb, 54 fős volt, ami valószínűleg növeli a fejenkénti átlagot (kevesebb a távoli ismerős), valamint a budapesti helyszín arra utalhat, hogy átlagosan gazdagabbak vettek részt. Ez utóbbi megállapításra semmilyen bizonyítékom nincs. A pár viszont fiatalabb volt.

A jó hír, hogy 2023-ban lehet bőven pluszos esküvőt szervezni még megfelelő ételválaszték és helyszín mellett is. (A korrektség kedvéért azért leírom, hogy a buli az átlagosnál hamarabb végződött, 11-re már mindenki ágyban volt – a vasárnapom nagy örömére.)

Az átlagos fejenkénti adomány méretét a két legnagyobb donor teljesen eltorzítja, hiszen ők adták a teljes összeg 58%-át. Őket a további számokból kiveszem, hiszen csak a szerencsén múlik, hogy van-e hasonlóan bőkezű közeli családtagja az embernek. A maradékból képzett átlag is nagyjából 50%-kal magasabb volt, mint tavaly, 33 ezer forint.

Várható és meglepő eredmények

A létrehozott lineáris regresszió sajnos csak 36%-os r-négyzettel rendelkezik, vagyis nagyon komolyan nem kell venni a következtetéseket.

Mindazonáltal meglepő, hogy a magasabb életszínvonalúnak tartott emberek átlagosan 60%-kal kevesebbet adtak, mint a többiek.

Talán a legérdekesebb dolog, hogy a párok egy főre jutó ajándéka nem volt jelentősen kevesebb, mint a külön érkezőké. Ennek persze lehet oka, hogy a szinglik általában fiatalabbak, de mindenesetre érdekes eredmény. Szerinted ez miért lehet?

A főállással rendelkezők sokkal többet adtak, mint a diákok, de ez utóbbiak nagyon kevesen voltak, ezért ez a hatás nem jelentős.

A család viszont ebben az esetben is belehúzott, ők közel duplázták az átlagot. Esetükben az rontott a helyzeten, ha sok gyermekük volt, mert a gyermekek fejenként közel 20%-kal csökkentik a nászajándék mértékét.

A blog pénzügyi jellegét tekintve érthető, hogy az esküvőknek is az anyagi vonzatát vizsgáljuk. A pénz fontos, viszont korántsem a legfontosabb szempont mind az esküvőszervezésben, mind a meghívás elfogadásában – kevés pénzből is lehet jó az esküvő, sőt a házasság is, sokból is lehet borzalmas. Azonban az életre szóló elköteleződést és azokat a baráti kapcsolatokat, melyek méltók ennek megünneplésére, nem lehet és nem is kell beárazni, így ezek tárgyalását másra hagyom.

Comments are closed.