Ne ezért fektess bitcoinba vagy Teslába

Az elmúlt hetek hírei teli vannak azzal, hogy mennyit ment a bitcoin. Legutóbb pedig a Gamestop részvényeknél becsülte alá valamelyik befektetési alap menedzsere a shortolás kockázatait, hogy aztán azt néhány unatkozó internetező tanítsa meg nekik.

A mai bejegyzés elérhető podcast formában is (csak a bejegyzés van felolvasva), ha érdekel, nézz rá, és mondd el a véleményed.

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd azt is! 😉

Azt gondolom, hogy ugyan ezek a hírek nagyon érdekesek, de rossz üzenetet hordoznak.

Média

A média az érdekes vagy különleges hírekre száll rá. Ezért a befektetések világáról két főcím szokott lenni: ha sokakat érintő befektetési egység bezuhan, vagy ha egy adott instrumentum hirtelen extrém sokba kerül. Arról soha nincs hír, hogy a General Motors a várakozásoknak megfelelő negyedéves jelentést adott ki, vagy hogy egy indexkövető alapnak mennyi volt az utóbbi években elért átlagos hozama. Akiket ez érdekel, felkeresik az ezzel foglalkozó oldalakat.

Ennek azonban vagy egy hatalmas árnyoldala. Az átlagember a döntéseit csak felületes, egy-egy médiumban elérhető hírre alapozza. Emlékszem, amikor 2017 végén a bitcoin először közelítette meg a húszezer dolláros szintet, mindenhol csak erről volt szó. Még az irodánkban is, ahol elvileg közgazdászok ülnek, ez volt a beszédtéma. A következő években tapasztalt 80%-os leértékelődésről persze a szakmai oldalakon kívül alig hallottunk valamit.

bitcoin

Most éppen a Tesla sikerétől hangos a média. Ha az lecseng, akkor jön a következő érdekesség. Az egyszeri halandó ezeket a híreket hallgatva azt gondolhatja, hogy a befektetések világa olyan hely, ahol sok száz százalékos hozamokat lehet évente elérni. A jó hír, hogy ennek neve is van.

Survivorship bias, vagyis túlélési torzítás

Ez azt jelenti, hogy a háborúkat a túlélők mesélik el. Ahogy nincs többé hír az AOL-ről, a Nikola is a feledés homályába fog kerülni, és a feloszlott alapkezelők sem fognak bekerülni az alapkezelők átlaghozamába. Így könnyen mondhatod, hogy az utóbbi években 12% volt az átlaghozam, de ez nem veszi figyelembe a kihullókat.

Az igazi probléma

Az igazi probléma azonban nem ez. Amikor egy hasonló, spekulatív eszközbe fektet valaki, akkor két eset fordulhat elő. Lehet, hogy nyer vele, és azt fogja gondolni, hogy az a normális, ha sokszoros hozammal száll ki valamiből. Mennek a híresztelések a bitcoin milliomosokról, akik az elején vettek párat, így most akár nyugdíjba is mehetnének. Őket és a környezetüket nehéz lesz meggyőzni arról, hogy a sikerhez kemény munka és kitartás szükséges. Ezért aztán folyamatosan keresni fogják a következő “gazdagodj meg gyorsan” lehetőséget. Ez történik azokkal, akik nyernek a lottón vagy a ruletten. Rákapnak a győzelem ízére, és várják a következőt. Aztán ha nem jön, még többet “fektetnek be”. A valószínűség azonban ellenük játszik.

A másik lehetőség, hogy azonnal buknak. Ez talán a jobbik eset, ha a jó tanulságot vonják le. A valóság azonban az, ha valaki beleugrik egy spekulációba, az általában nem azért teszi, mert megérti annak szerencsejáték voltát. Így magát a befektetést éli meg negatívan, és utána vonattal sem lehet majd rábírni.

A családomban első kézből tapasztaltam, hogy a kárpótlási jegyeket felvásárló cégek miatt mennyi veszteséggel szembesültek. Őket már nem lehet rávenni tőzsdei befektetésre, mert azt gondolják, hogy “átverés”, “gazdagok játszótere”, a “kis emberek csak bukhatnak rajta”. Ez azonban borzasztó káros dolog, a saját nyugdíjas éveiket teszik nehezebbé. Még rosszabb, ha valakinek mindenfajta megtakarítástól elmegy a kedve.

Gyors meggazdagodás

Nemrég láttam egy Youtube videót, amiben a srác azt bizonygatta, hogy mennyire jó az “all in TSLA”, vagyis minden pénzedet TSLA-ba fektetni. Bevágott pár rövid, kontextusból kiemelt videót pár sztárbefektetőtől, amikor arról beszéltek, hogy egy jó vállalat kiválasztása fontosabb, mint a diverzifikáció. Ő ebből azt a következtetést vonta le, hogy mivel a TSLA jó vállalat, ezért neki minden pénzét ebbe kell tennie. (Mondjuk a videóban elmondta, hogy nem a teljes vagyona van benne, annyira ő sem hívő…)

Ő a befektetéseiből szeretne meggazdagodni. Erre van legalább annyi esélye, mint egy bekötött szemű majomnak. A legtöbbünknek azonban sokkal fontosabb, hogy a lehetőségekhez képest biztos hozamot érjen el.

Minden bitcoin vagy TSLA milliomosra jut legalább 10 szerencsétlen, aki 2017 decemberében BTC-t vett, majd 3000 dolláron adta el (85%-os bukást realizálva), vagy TSLA helyett Nikolába vagy WeWorkbe fektetett. Róluk ritkán szólnak a hírek, kevesebb a kattintás is.

Én azt szeretném, ha mindenki elérné a kívánt vagyoni helyzetét. Ez persze sajnos nem mindig sikerülhet, az életben történnek igazságtalan dolgok (betegség, halál), de ha azt csinálod, amit mi, pénzügyi realisták tanítunk, akkor az utóbbi 70-120 év tapasztalata alapján gazdagon mehetsz nyugdíjba (feltételezve, hogy demokratikus államban élsz). Ez az a biztonság, ami nem hírértékű, mégis több dollármilliomost ad a világnak, mint bármi más.

Végszó

Én nem akarom azt mondani, hogy ne vásárolj BTC-t vagy TSLA-t, vagy ne legyen spekulatív pozíciód. Nem látom a jövőt, mehetnek ezek az őrületek akármerre, amíg van, aki megvegye őket. Te pedig úgyis azt csinálsz, amit akarsz. Azonban az ismert adatok alapján én azt mondom, hogy játékpénznél (mondjuk a vagyonod 0,5%-ánál) ne legyen több soha ebben. Ne legyen probléma elveszíteni, ne ezen múljon, hogy mikor mész nyugdíjba, kezeld úgy ezt az összeget, mintha a piros 9-esen lenne. Tudom, ahhoz, hogy meggazdagodj egyszer a bitcoin áremelkedéséből (a jelenlegi árfolyamról), a világ vagyonának jelentős részének benne kéne lennie.

Persze mondhatod, hogy hazabeszélek: akik hozzám jönnek coachingra, azok maximum pár 10 vagy 100 milliós vagyonnal egy végigdolgozott élet után mennek majd nyugdíjba. Én azt szeretném, ha ezek az emberek nagy biztonsággal elérnének ide, és az út felénél nem lépnének ki, mert “a tőzsdén csak veszíteni lehet”.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Ha a pénzügyeid helyretételében szükséged lenne egy kis segítségre, abban szívesen segítek bármiféle értékesítés nélkül. Kattints ide a részletekért! Még youtube reklámot is készítettem. 🙂

Korábbi tartalmak:

6 comments on “Ne ezért fektess bitcoinba vagy Teslába

 1. Ti mit gondoltok, jó üzenet, hogy sok HYPE részvényen „gyorsan meg lehet gazdagodni”?

  Tetszett a hanganyag, csináljak még ilyet?

 2. A GameStop egy piramisjátékra emlékeztet, ahol a korai beszállók nyereségét a később érkezők fizetik meg. Mikor elfogy a lendület, összeomlik az árfolyam. Ezen is lehet pénzt keresni, de nagyon jól kell időzíteni a kiszállást.
  A Tesla előnye kétségtelen, de nyilvánvalóan nem ér többet, mint az összes többi gyártó együtt. Ahogy a Toyota főnök mondta, ugyan a Teslánál van a recept, de náluk van a konyha és a szakács…
  A Bitcoin esetében viszont bizakodó vagyok, főleg mióta az intézményi befektetők is elkezdtek bevásárolni. Több újdonságot is hoz, és a mára már folyamatossá vált jegybanki pénznyomtatás is támogatja. Én ezzel „lottózok”. Ha valahogy mégis kinyírnák, akkor meg beérem a munkával megkeresett pénzemmel.

 3. Jó ötlet a podcast.
  Egy kis szempihentetés sosem árt 🙂
  A survivorship bias nagy kedvencem, mert alattomos és sokszínű kis dög 😀

  1. Nem podcast ez valójában, csak felmondom egy picit megmódosítva, hogy jobban hangozzon. De remélem pár embernek segítség, mert annyira nem a kedvencem a felvétel. 🙂

 4. Bitcoin: én áldom az eget, hogy nem vettem „az elején”. (Meg semikor)
  Sokan nem gondolnak bele, hogy oké tegyük fel, lett volna pár bitcoinja, de mikor adta volna el?
  Én pármilliós értéknél tuti megváltam volna tőle, mert nem hittem bele többet, és annál jobban bosszantana, hogy lehetett volna többet kaszálni 🙂

  1. Igen, sokan bele sem gondolnak, hogy milyen kemény dolog, amikor a vagyonod jelentős része hullámvasutazik…

Comments are closed.