Nem éri meg, mégis csináljuk

Aki régebb óta követ engem, az talán tudja, hogy ha van lehetőségünk, akkor minden évben főzünk lekvárt. Elsősorban eperben és sárgabarackban utazunk, de ez utóbbi nehezebben szokott összejönni. Tehát ha érdekel, hogy mennyibe kerül egy üveg házi eperlekvár elkészítése, akkor jó helyen jársz.

A Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

A legjobb az lenne, ha a lekvár főzés minden részét ki lehetne szervezni, hogy egyenként tudjuk értékelni a hozzáadott értéket. Sajnos a pálinkafőzésben működő bérfőzetés itt nem megvalósítható, tehát csak három részre lehet osztani: termelés, betakarítás, befőzés. Az elsőben a városiak mindenképp hátrányban vannak, ezt muszáj kiszervezniük. Ugyan van, aki erkélyen képes életben tartani az epret, de félek, hogy az csak kóstolónak elég, lekvárnak nem.

Szedd magad!

Hozzám hasonló Olcsó Jánosoknak valószínűleg rögtön eszébe jutott a legkézenfekvőbb lehetőség: a „szedd magad” földek használata. Ugyan a piaci ár és a szedd magad ár közti különbséget meg lehet spórolni, de ha az utazást is beleszámoljuk, akkor jelentősen minimálbér alatti órabér jön ki erre a tevékenységre.

lekvárkészítés költsége
Amikor az eper átveszi a hűtőt

Sőt, odáig megyek, ha valaki nem szupergyors gyümölcsszedő, akkor nagyon nehéz a minimálbérnél jobb órabért elérni még az utazás figyelembevétele nélkül is. Legalábbis tapasztalatom szerint.

Felmerülhet a kérdés: akkor mi miért így csináljuk?

KonyhaTündér a motivációját a szedés randi jellegében találja meg, és valóban: kellemes közös program, sok beszélgetéssel, élvezettel.

Pénzügyileg azért érheti meg, mert a munkabéred véges. Ha több pénzre van szükséged, és nem áll rendelkezésre alternatív kereseti lehetőség, akkor a spórolás akármilyen rossz órabérrel is megérheti. Persze csak emiatt én nem ajánlanám senkinek, mivel ahogy azt lejjebb látjuk, a lekvár semmiképp nem lesz olcsó, és vannak jobb mellékállások is, minthogy szúrós kúszónövényeket hajtogass.

Én személyesen élvezem a kiszakadást az irodai környezetből, de akinek bírja a gyomra, az a szedés közben szájba kerülő gyümölcsöt sem veti meg. Ez utóbbi javít az órabéren, de egészségügyi kockázatok miatt csak korlátozottan ajánlott.

Felhasznált erőforrások

A jelenlegi árak mellett tehát jobban megéri megvenni a leszedett epret, amit én átlagosan 1400-1500 forintért láttam. Mi 7,2 kilót szedtünk magunknak, a zöld részek letakarítása után számolhatunk 7 kiló gyümölccsel, amihez került 1,4 kiló cukor.

A tisztítás, cukrozás összesen (némi pihenőidővel) 6 munkaóra volt, míg a másnapi lekvár főzés (az edények fertőtlenítésével) az egész délutánunkat igénybe vette. A főzés idejét nehéz beárazni, mert ennek a bejegyzésnek egy része is elkészült alatta, de további 6 munkaóra egészen biztosan belement. Némi időt (1-2 óra) meg lehet spórolni a tisztítás alaposságán, ha tartósítószert is használunk, de ezzel most nem számolok.

A gázóra állását is felírtam: meglepő módon kevesebb mint fél köbméternyi fogyott. A víz és egyéb anyagok fogyasztása sem volt jelentős.

Tehát nettó 7 kiló gyümölcsből lett 8 kis üveg lekvárunk, ami nagyjából 3,5 kiló. Melléktermékként keletkezett ~2,5 liter szörpünk. Sajnos azt kell mondanom, hogy a cukros italok a háztartásunkban nincsenek nagyra becsülve, ezért ezt nem tekintem hozzáadott értéknek, annak ellenére sem, hogy tavaly felfedeztük, hogy hogyan lesz a „szörp” igazán finom.

Az összes elfogyasztott erőforrás minimálbéren ~21 ezer forint, reálisabb órabérrel azonban inkább 41 ezer forintra jön ki (vásárolt eper esetén). A szedett eper még ennél is drágább, a szállítási, utazási költségek változatossága miatt inkább ki sem számolom.

Egy üveg lekvár ára

Tehát reális órabérrel számolva nagyjából 12 ezer forint egy kiló lekvár elkészítése, azaz egy kis (3-3,5 dl-es) üveg előállítási ára olyan 4200 forint. (Első alkalommal az üveg akár plusz költség is lehet.) A hibaköltséggel kapcsolatos tapasztalataink jók, eperből még nem volt romlott lekvárunk (barackból már igen), de az esetlegesen kidobandó üveg tovább növelné az árat.

Nyilván kevés boltban lehet kapni 80% gyümölcstartalommal rendelkező, tartósítószermentes eperlekvárt, de azt biztosan ki tudom jelenteni, hogy ilyen drága ételt csak céges eseményeken fogyasztok. Így számunkra pénzügyileg egyáltalán nem éri meg eperlekvárt készíteni, mégis, ha lehet, mellette döntünk. Azt már az olvasóra hagyom, hogy miért.

(A baracklekvárral nem ilyen rossz a helyzet, az sokkal haladósabb, de azt kell mondjam, hogy a házi lekvár mindenképpen a luxus termékekhez tartozik.)

6 comments on “Nem éri meg, mégis csináljuk

 1. Na de hogyan lesz a szörp igazan finom? Mentalevellel, citrommal, jeggel probaltatok mar?

  Amig volt munkam hajlamos voltam “nem lehajolni az aproert”, aztan amiota sabbaticalon vagyok azon kaptam magam hogy a VISA visszaterito akcioja miatt hajlamos vagyok napi 2-3x boltba jarni es emiatt 5 kilometert setalni, ahelyett hogy elore megvennem a kovetkezo ket napra. Kiszamoltam, valami 2-3 eurot nyertem vele naponta ami elhanyagolhato osszeg a korabbi munkaberemhez kepest. Mondjuk mentsegemre legyen mondva hogy szeretek setalni.

  1. Na, végre valaki az igazán fontos dolgokra koncentrál. Savanyítóanyagot kellett beletenni, ez praktikusan azt jelenti, hogy limonádéknak készítjük el: a jég pár csak a hab a tortán.

   Nem megérős dolgokban szerintem elég elől vagyok, de mindenkinek más a hobbija, szóval szerintem itt nem lógsz ki. 🙂 Milyen a sabbatical?

  2. Eddig jol telik a sabbatical, nem nagyon hianyzik a munka. A stressz szintem mondjuk nem sokat apadt a gyerekeknek “koszonhetoen”, de probalom szinten tartani, sokat futok. Most egy honapig Magyarorszagon vagyunk, ingatlant adunk el. Ösztöl tervezek ujra dolgozni, addig meg jo lenne kepezni magam. Gyerekeknek meg indul majd az ovoda, asszony epp munkat keres, visszater a munka vilagaba. Mar erzem hogy nehez ujrakezdes lesz.

  3. Majd akkor ősszel kérünk egy teljes beszámolót!
   Remélem jól érzitek magatokat „itthon”. A feleségednek pedig sok sikert előre…

 2. 1. A legfontosabb, hogy próbáljunk meg emberek maradni a turbókapitalizmusban is.
  2. Az, hogy a jelenlegi relatív árszintek mellett egy tevékenység nem éri meg, attól még később nagyon jól jöhet. Aki akkor kezd erőművet építeni, amikor a tőzsdei villanyár 500 EUR, már elkésett.
  3. A több lábon állás mindig ad egy egzisztenciális biztonságot, ami jó kiállást ad, és kevésbé válik tőle kizsákmányolhatóvá a bérmunkás.
  4. Szellemileg sokkal kielégítőbb szörpöt főzni, mint bármelyik xls vagy ppt legyártása.

  Nálunk is sok lekvár és befőtt készül, saját gyümölcsből. Nem győzzük enni, a paradicsomról nem is beszélve.
  Nincs annál jobb érzés, mint februárban felbontani a saját eltett lecsónkat. Amikor a többiek a 2500 forintos import koktélparadicsomot veszik a boltban.
  És ez a legfontosabb: legyen saját termelőeszköze mindenkinek. Akár föld, akár valami más.

  Egyébként ez amit csináltok annak pont semmi értelme: kézműves módszerekkel sosem fogtok a nagyipari átlagköltség alá menni, pont ez a rendszer lényege.
  A gondolkodásmódot kell megváltoztatni.

  1. De nem a munka helyett csinálja az ilyen tevékenységet az ember, hanem mellette. Ez egy hobbi, mint bármi más, csak azért hogy legyen lekvárod, nem érdemes csinálni, ha egyébként más hobbidtól vennéd el az időt.

Comments are closed.