Nem itt találod a választ az inflációra!

Hétről-hétre egyre több hirdetés jön velem szembe, ami mind azt ígéri, ők majd megmondják, mit tehetünk az infláció ellen. Merthogy most magas, ezért feltétlenül tenni kell valamit!

Ha eddig bankszámlán parkoltattad a pénzed, akkor valóban nem katasztrófa, hogy van egy kis plusz motivációd portfólió kialakítására. De a bankszámla eddig sem volt jó döntés. De internetes tuti tippre várakozni sem az!

A Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

Vannak olyan vállalkozások, amelyek korrekt áron, korrekt információt adnak el neked. Szeretném azt hinni, hogy az enyém is ilyen. De a nevüknek megfelelően ezek vállalkozások, vagyis etetniük kell a munkavállalókat, profitot kell elérniük, amihez értékesítésre van szükség.  A magas infláció az eladás egyik eszköze lehet, de az általam érdemesnek vélt tudás nem változik, csak azért, mert a körülmények változtak egy kicsit. Arról nem is beszélve, hogy ezek a vállalkozók sem lettek okosabbak, mióta megnőttek az árak. Ami változott, az a szorongásod, de nem vagyok meggyőzve, hogy ez helyes alap befektetési döntések meghozására.

inflációs félelem

A helyzet viszont ennél is szomorúbb! A befektetési piacon nincsen aranytojást tojó tyúk! Tudom, hogy ezzel sokan szeretnek vitatkozni; ha Buffett módszerét követed, akkor így lesz jó, ha osztalékot építesz, akkor úgy. Ha pedig megnézed a profik eredményeit, akik a megélhetésük érdekében akár évtizedes tanulási úton mentek végig, akkor felismered, hogy sehogy nem lesz jó. Mert ha lenne aranytojást tojó tyúk, akkor mindenki azt tenyésztené. (Továbbra is, ha egyáltalán nincs portfóliód, akkor a tegnap lett volna érdemes nekikezdened.)

Persze szeretünk hinni a piacverő hozamokban, sőt néha jó is, hogy hiszünk benne. Mert gyakran tényleg előfordul, hogy találunk olyan befektetési stratégiát, ami ráfordításarányosan megéri. 1-5-10 évig teljesen jól működik, aztán mások is felfedezik. Aztán működik másik. Amikor hirdetésekben, kurzusokban, podcastokban látod viszont, akkorra már jó eséllyel mindenki ismeri, vagyis várhatóan nem működik (vagy nem úgy működik, ahogy szeretnéd). Miért adná el bárki az aranytojás tojó tyúkját, amíg busásan megél belőle?

De akkor mit csinálj inflációs környezetben?

Azt, amit eddig. Vagy azt, amit eddig kellett volna. Ha eddig is volt egy befektetési stratégiád, ami biztosabb lábon áll, mint az „így szoktuk”, akkor folytasd. Ha nem volt, akkor pedig alakíts ki egyet, ami akkor is jó lesz, amikor nem lesz infláció. Mert az infláció mulandó. Lehet, hogy jövőre, lehet, hogy 5 év múlva. A pénzügyi tudatosság, a befektetési stratégia pedig megmarad.

Szeretnék hosszabb bejegyzést írni erről, de minek? Ha hirdetések miatt elhiszed, hogy havi 5000 forintért, vagy egy hárommilliós kurzuson megkapod A TUDÁST®, akkor fizesd ki bátran. De ne feledj kommentelni 1-2-5 év múlva arról, hogy mások hogyan oldották meg helyetted az inflációs félelmeid.

8 comments on “Nem itt találod a választ az inflációra!

 1. „Mert ha lenne aranytojást tojó tyúk, akkor mindenki azt tenyésztené.”
  És biztosan nem adná el senki másnak, tanfolyam, private banking vagy vagyonkezelés formájában.

  1. Akkor azt mondod, hogy nem reális, hogy egy kurzus megvásárlásából milliomos leszek? 🙁
   Egyébként attól függően, hogy mekkora benne a porenciál, egy befektetési alap indítására már jó lehet…

  2. @Kontroller egy kurzus megvasarlasabol tuti nem leszel milliomos. Ha nagyon probalkozol akkor esetleg egy kurzus eladasabol milliomos lehetsz! ?

 2. Egy kurzustól nem, de én tudok neked szerezni agyműködést serkentő almamagot, 100k HUF/10 db, az sokat segíthet a befektetési stratégiád kidolgozásában.
  Csak most, csak neked.
  Talán annyi még, hogy felhő, agilis, chatGPT.

Comments are closed.