Nyugdíjmegtakarítás: szükséged van rá!

Ahogy az előző bejegyzésben már említettem, a céljaid határozzák meg, hogy mire költöd a megszokott életszínvonalad felett keletkező jövedelmed. Azt gondolom, hogy a nyugdíjmegtakarítás az egyik fő cél, amire ez az összeg költendő!

Talán már olvashattátok tőlem, hogy a nyugati kultúra legnagyobb vívmánya a személyes felelősség. Te vagy számonkérhető a tetteidért, te vagy felelős azért, hogy milyen életed lesz, mekkora nyugdíjad, milyen családod, milyen a közösséged. Meggyőződésem, hogy enélkül semmi és senki nem tud sikeres lenni: ez okozta a Szovjetunió bukását is.

Az önmagadért való felelősségvállalás azt is jelenti, hogy a jövődre is gondolsz.

Azt gondolom, hogy magára hozza a bajt az, aki nem tesz félre a nyugdíjára. Amikor 20-50 év múlva az ellátórendszerben sokkal kevesebb pénz lesz sokkal több nyugdíjas mellett, akkor nyilván az egy főre jutó összeg is kevesebb lesz. Ha valakit ez felkészületlenül ér, időskori szegénységgel, megfizethetetlen egészségügyi ellátással, és a gyermekekre, unokákra, államra nehezedő teher növekedésével fogja szemben találni magát. Nem alapozhatjuk arra a jövőnket, hogy majd minket is ugyanúgy eltartanak, mint ahogy mi is megtesszük adónkon keresztül. Nem helyezhetjük másra a saját boldogulásunk felelősségét!

Magyarország korfa 2020 2050
A 2020-as és 2050-es várható korfa egymás mellett: 2050-ben a 65 év felettiek (bekeretezve) sokkal többen vannak a munkavállaló korúakhoz képest. Forrás: populationpiramid

Különösen nehéz lesz a helyzete a KATA-s vagy minimálbéres vállalkozóknak, akik jelenleg nagyon kevés adót fizetnek, ezért az állami ellátásuk várhatóan az éhenhalásra sem lesz elég; csak nézzük meg ma a kiöregedett zenészeket, akik a tévében panaszkodnak, hogy kisnyugdíjasok.

Az általunk ma megszokott rendszer, hogy az állam (amit a fizetővendégek tartanak el) gondoskodik mindenkiről, nem fenntartható. Ma a ~6,3M (lakosság 64%-a) aktív korúra (15-64 éves) jut 1,95M nyugdíjas korú (65+). 2050-re várhatóan 4,9M aktív korúra (a lakosság 55%-a) jut majd 2,37M nyugdíjas korú. Tehát feltételezve, hogy a most fizetett nyugdíjjárulék fedezi a nyugdíjkassza kiadásait (nem teszi), 50%-kal többet kéne beszedni ezen a jogcímen. Persze meg lehet oldani a problémát másképpen is:

emeljük a nyugdíjkorhatárt!

 A kommentek közt jelentkezzen, aki még 71 évesen is szeretne teljes állásban dolgozni. Arról nem is beszélve, hogy magasabb korhatár esetén a gyakoribb betegségek miatt kevesebben tudnak dolgozni, tehát alig segít a korhatár növelése.

Tényleg azt akarod, hogy időskorban a társadalom peremére szorulj?
Tényleg nyugdíjasként szeretnéd megtapasztalni, hogy milyen a szűkölködés? 
Valóban azt szeretnéd, hogy az utódaid terhére legyél?
Vagy az a stratégia, hogy a TV-ben, rádióban, sztrájkokkal kikényszeríted, “ami jár”?

Sajnos azt kell mondjam, hogy semmi sem jár! A nyugdíjkorhatár emelkedni fog, hogy a nagyszámú időst el tudja tartani, ráadásul a várható emelések miatt a munkavállalók adóztatása egyre keményebb lesz.

A Simpson családban van egy jelenet, amikor a főszereplő (Homér) iszogatja kedvenc alkoholos italát, de már láthatóan túl sok volt. A felesége rászól. hogy így a másnap nem lesz valami kellemes. Homér válasza az, hogy „Ez a jövőbeli Homer problémája. Öregem, nem irigylem a fickót!”. Azt hiszem, hogy neked is fel kell tenned a kérdést: irigy vagy a nyugdíjas önmagadra? Vagy azt kívánod, hogy bárcsak soha nem kellene annyiból megélned?

Hogy mit tehetsz?

Élj alacsonyabb életszínvonalon, mint amennyit ki tudnál fizetni, a maradékot pedig fektesd be. És nem, nem érdekes, hogy ki akarja elinflálni, ellopni, einstandolni a megtakarításokat, vagy hogy mikor tör ki a 3. világháború. Az nem te felelősséged. Az te felelősséged az, hogy diverzifikálj és tudatosan dönts arról, hogy hova teszed a pénzed. A többiről nem tehetsz.

Gondolkodj el rajta, hogy milyen ember szeretnél lenni nyugdíjas korodra (vagy akár 10 év múlva). Hozzásegít az, ahogy most élsz? Ha az utolsó fillérig elköltöd minden pénzed, akkor hasznos tudsz lenni a társadalomban, amikor már nem fogsz tudni (vagy akarni) dolgozni? Szeretnéd segíteni az utódaidat, hogy nekik több lehetőségük legyen, mint neked volt?

Akkor az alap életszínvonalon felüli “maradék” tényleg a következő nyaraláson, étteremben vagy autóra van legokosabban elköltve? Feltétlenül az a legfontosabb az életedben, hogy a lehető legmagasabban tartsd az életszínvonalad? Szerintem nem!

Éppen ezért azt gondolom, hogy neked kell félretenned a nyugdíjadra. Más nem fog. Másnak nem is kell. Te vagy a felelős. Nem én, egy pénzügyi blogger, nem az állam, nem a kormányzat!

Az életed a Te kezedben van. Csak te döntesz, hogy merre mész vele. Minél előbb elkezded, annál kevésbé fog fájni.Hálás vagyok, ha megosztod a bejegyzést a lenti facebook gombbal.
Likeold a facebook oldalam, hogy ne maradj le egyik bejegyzésről sem! Jövő hétfőn újra jelentkezem, szeretettel várlak!
Szívesen válaszolok a kommentedre ha kérdésed, meglátásod esetleg példád lenne.

Comments are closed.