Olcsó kölcsön és más gyanús történetek

Igyekszem figyelni, hogy milyen átverések mennek manapság, és a mai bejegyzésben szeretnék bemutatni ezek közül néhányat. Mivel az interneten töltök sok időt, ezért ezeket az átveréseket ismerem jobban. Legyen az a Sunmoney, az olajkutam.com vagy a millió eurós kölcsön, az internet közös bennük.

Természetesen az itt leírtak csak a személyes véleményem, legjobb esetben is csak gyanút tudok felfedezni, hiszen én nem vagyok bíróság. A kommentek között tudunk tippelgetni, hogy melyik cég, üzleti modell hihető. Jó hüvelykujjszabály, hogy befektetési termékeket brókereknél érdemes vásárolni, és ami túl jónak hangzik, hogy igaz legyen, az általában nem igaz.

Olcsó kölcsön

Néhány facebook csoportban a posztok alatt megjelennek olcsó hitelajánlatok, általában euróban 2%-os kamatot ajánlanak akár egymillió euróig. Azon kívül, hogy Facebookon reklámoznak, gyanússá teszi a történetet, hogy Whatsappon kell felvenni velük a kapcsolatot. De én elkötelezett voltam annak a kiderítésében, hogy hol az átverés.

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

A beszélgetés némileg nehézkesen zajlott, érezni lehetett a Google fordítót, de hamar megegyeztünk, hogy nem kell nekem egymillió euró kölcsön, megelégszem 980 ezerrel. Nagyon örültem, hogy elfogadták a kérelmem, 30 évig 3622 eurót kellett volna törlesztenem havonta.

olajkutam.com

Az első igazi feketeleves a szerződés megkötésekor ért, ugyanis a háttérben WordArt segítségével volt felírva, hogy „Document original”. A gépelési és nyelvhelyességi hibáktól eltekintek, hiszen mindenki követ el hibákat, viszont a Francia Köztársaság Elsőfokú Bíróságának Közjegyzői Aktusa szinte biztos, hogy nem létező dolog.

Az adataimat is felvették, szerintem nagyon tetszett nekik a Paint segítségével megkreált személyi igazolványom. (Ugyanitt design jellegű munkákat vállalok!)

Mivel közel egymillió eurót vettem fel, a bank vezérigazgatójával kellett egyeztetnem, ahol végre kiderült számomra, hogy mire is megy ki a játék. Sajnos a hitelt csak akkor tudják kiutalni, ha befizetem a biztosítási díjat, 450 eurót. Hiába kértem, hogy csak vonják le a kölcsönösszegből, erre nem voltak hajlandóak. Előre kellett volna fizetnem.

Ugyan megmondtam nekik, hogy ennyit nem tudok fizetni, de felajánlottam, hogy elutalom, amim van. Erre nagyon lelkes lett a vezérigazgató. (Ekkorra már elég rég óta beszélgetünk magyarul.) Sajnos, amikor megosztottam, hogy most 5 euróm van, már kevésbé voltam népszerű. Attól félek, hogy igazán szegényeknek ez a hitel nem elérhető. Végül 150 euróra sikerült lealkudnom, de azt természetesen nem küldtem el.

A dolog érdekessége, hogy a kölcsönt nem az átverések epicentrumából, Nigériából, hanem a szomszédos Beninből kaptam volna. Lehet, hogy már annyira kicsi a nigériai munkanélküliség, hogy ki kellett szervezni ezt is.

Energiapiac és az olajkutam.com

Érdekes módon megszaporodtak a furcsa hirdetések az energiapiacon. Nem, most nem a Sunmoney-ról beszélek, bár úgy tűnik, hogy a honlapjukon jelzetthez képest egyéb befektetési csomagokat dolgoztak ki, mert az értékesítők rendszeresen többet mondanak a 8%-os hozamnál. Nem tudom, hogy mennyire jelzi előre egy cég kifulladását, amikor kripto (SDBM) segítségével próbálnak további „napelemet” értékesíteni.

Az egyik ilyen megkérdőjelezhető hirdetésben a napelem részesedés helyett olajkút részesedést ajánlanak. Már a Sunmoney esetében is kérdéses, hogy miért jó kisbefektetők pénzét összekaparni, amikor léteznek erre szakosodott szervezetek. A személyes tippem szerint azért, mert a kisbefektetők nem tudják, hogy egy befektetésnek vagy garantált vagy magas hozama van. Garantált magas hozam esetében egy dologban lehetsz biztos: nem ismertetnek veled minden kockázatot. Ha nem így lenne, akkor banki hitellel végtelen pénzre lehetne biztonságosan szert tenni. Nekem tehát erősen úgy tűnik, hogy az olajkutam.com nem a nyersolaj üzletben mozog. A bejegyzés hatására megkeresett a cég amerikai képviselete, amennyiben további információt kapok, frissítem a bejegyzést

A Youtube hirdetések között két energiapiaci videóra is felkaptam a fejem. Az egyik szerint a Mol és a magyar állam közösen szeretnék nagy vagyonokhoz juttatni az embereket. A gépi hangalámondás különösen hihetővé teszi, hogy csupán pártízezer forint befektetésével hamarosan milliomos leszek. Nem tudom, hogy ez lett-e gyanús, vagy hogy az állam jót szeretne nekem… Mindenesetre kattintottam a reklámra, hadd fogyjon a pénzük.

Hasonlót tettem azzal a fantasztikus eszközzel, ami az elektromos hálózatra helyezve csökkenti az áramszámlát. Mert ugye komoly probléma, hogy „mindig nagyon sokat kell fizetni”. Remélem, senkinek nem kell magyarázni, hogy ilyen eszköz nem létezik.

Nagyon sokszor látom még az ún. Visionaryprofit hirdetését. Az állítólagos CIA és amerikai kormánytanácsadó angolul azt ígéri, hogy aki odafigyel, az nagy pénzekre tehet szert az energiapiacon. Amikor én találtam egy ilyen meggazdagodási lehetőséget, akkor Youtube videókat gyártottam róla, ahol ingyen megmutattam mindenkinek!

Munka – befektetés

Nekem egészen új volt, hogy nigériaiak elkezdtek magyarul nagyszerű befektetéseket ajánlgatni. Némileg megmosolyogtató az a része, hogy milyen hozamokat ígértek: a legtöbbel egy éven belül a világ leggazdagabb embere lehetnék pártízezer forint segítségével is. Viszont aggasztó, hogy egész könnyen érthető magyarsággal kommunikáltak. Egy esetben Bitcoint kellett volna vásárolnom, de ez sajnos nem sikerült. Ezután adtak magyar számlaszámokat (többet is). Ezeket a számlaszámokat ugyan jelentettem a megfelelő banknak, de a gyanúm, hogy a köszönőlevelek ellenére nem nagyon foglalkoztak velem. Mindenesetre aggasztó, hogy az USA-ban rendszeresített „money mole” már hazánkban is létezik.

A kereskedőbotok mindig nagy népszerűségnek örvendtek. Az emberek szeretik elhinni, hogy munka és pénz nélkül komoly vagyonokat lehet keresni a kriptopiacon vagy a tőzsdén. A legtöbb átverés arra épül, hogy egy nem működő platformra kell regisztrálni, ami a kezdeti befizetésedet soha nem adja vissza. Máskor egy kereskedőbotot kell megvenni, amely majd helyetted tőzsdézik, vagy pedig vételi és eladási jelzésekért lehet fizetni. Érdekes módon a kriptoval kapcsolatos átverések száma érzésem szerint csökkent; gyakoribb, hogy valaki tőzsdézéssel szeretne gazdaggá tenni.

Offline átverések

Gondolom senkinek nem újak az SMS-ben, telefonon, e-mailben érkező adathalász próbálkozások. A leggyakrabban a gyanús tranzakció megállításával próbálják kicsalni az információkat, máskor a lejárt kártya helyett kapnánk másikat.

A nem létező Netflix előfizetésem lejártával is rendszeresen keresnek, valamint soha meg nem rendelt csomagok követési linkjét is hetente megkapom. Ezeket az újabb telefonok egész jól szűrik, de általánosan hasznos, ha a linkeket figyelmesen ellenőrizzük.

11 comments on “Olcsó kölcsön és más gyanús történetek

 1. A MOL-os google reklám videó az tényleg gyanús, de az áramszámla csökkentés az total legit, viszont kár érte fizetni: rá kell keresni arra, hogy „Villanyóra mágnesezés” és egy csomó jó ötletet kapsz ingyen:-)

 2. ha mar offline atveres, multkor egy metro allomason lattam plakaton feltunoen vigyorgo embereket akik valami pilotajatekot reklamoztak, allitolag eves 18% kamatot igernek a penzedre !napi kamatozassal! (kamat mar masnap befektetheto, lasd meg kamatos kamat). Az atveres resze abban van hogy ez a 18% a sajat maguk altal letrehozott babszemben ertendo amit folyamatosan leertekelnek a hatterben, jelenleg ez mondjuk eppen csak az inflacios kulonbozetbol latszik mas fizetoeszkoz inflaciojahoz kepest, az arfolyamot tamasztja a spekulans sereg forintra valtasa akik mind rakattintottak a reklamra

  disclaimer: elnezest hogy borzoltam a kedelyeket, jelenleg nekunk is van par tizmillio forint papir de ennel az arfolyamnal jobbnak latjuk szepen lassan visszavaltani es attenni mas devizaba, mielott mindenki rajon a turpissagra mikor az MNB kenytelen csokkenteni a kamatot mielott beleroppan az orszag

  1. na tessek: az MNB csak ragondolt hogy nem maradhat orokke a 18% es maris hatalmasat zuhant a forint ?

  2. olyan vagyok mint dulifuli, “uuuutalom ha igazam van!!!”

 3. Én most facebook marketplacen scammerekkel beszélgettem egyik nap ebéd/kávé közben. (Angolul) Valamiért nagyon ráharaptak a videokártya hirdetésemre. (Pedig nem a kártyát akarták csak a paypal, email, személyes adataimat)
  Végén azért megkérdeztem h bot-hoz vagy élő scammerhez van szerencsém.
  Eléggé megharagudott hogy ennyi ideig játszottam a hülyét, úgyhogy gyanúsan ember volt 😀

  1. 😀 😀
   Az az érzésem, hogy ez az egyetlen hatékony módszer: húzni az idejüket szórakozásból. Nem kell sok, de különösen magyarul nagyon nehéz lehet kommunikálniuk.

Comments are closed.