Pénzügyi stressz – nem kéne, hogy ilyen gyakori legyen

A világtörténelem leggazdagabb, legnagyobb társadalmi mobilitásával rendelkező államaiban élve nagyon furcsa, hogy a pénzügyi stressz még mindig (vagy már megint) komoly probléma. Sőt, a pénzügyi stressz tapasztalatom szerint a keresettel együtt egy bizonyos szintig növekszik.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

Ennek lehet persze az az oka, hogy a szegény embernek sokszor kisebb baja is nagyobb a pénzhiánynál, vagy éppen már hozzászokott a problémához. Ezt nem tudom megállapítani, csak azt látom, hogy a jobban keresők panaszai többször jutnak el hozzám. Talán közrejátszhat, hogy a jobban keresőknek több ideje van ezzel foglalkozni.

pénzügyi stressz

Nemrég beszéltem valakivel, aki a családjában a nettó milliós bevétel ellenére a felnőttkorú autójának a cseréje miatt aggódott. Más ismerőseim hasonló családi bevétellel több kiadást fizetés utánra halasztgatnak.

Egyes amerikai kutatások szerint a válások elsődleges oka a pénz okozta konfliktusok. Pedig ott ténylegesen a világ egyik leggazdagabb országáról beszélünk.

Amikor ügyfelekkel beszélek a pénzügyi problémákról, rendszeresen a „váratlan kiadás” kifejezés merül fel a probléma okaként. Őszintén szólva ezzel nagyon ritkán tudok egyetérteni.

Egyáltalán nem váratlan, hogy egy autót szervízbe kell vinni (vagy cserélni). Az is a normál élet része, hogy az ingatlan javításra, fenntartásra szorul, sőt az is várható, hogy decemberben ajándékokat kell venni. Hazánkban mindenki tudja, hogy egészségügyért is kell fizetni néha. Ezek nem váratlan kiadások, csak nem merülnek fel minden hónapban.

A váratlan kiadás, ha valakit beperelnek, és ügyvédet kell fogadnia, mert ez egy élet alatt átlagosan kevesebb, mint egyszer történik meg. Legalábbis, ha nincs véleményblogja az illetőnek.

De mit tehetünk a pénzügyi stressz ellen?

A legnagyobb baj, hogy nagyon sokáig tud valaki jelentősen a lehetőségei felett élni anélkül, hogy bármit észrevenne. Amikor elkezdi érezni, hogy szorul a hurok, akkor már sokszor csak radikális lépésekkel lehet megoldani a helyzetet.

Ez könnyen elkerülhető, ha már eredetileg is minden költségnemet figyelembe véve a lehetőségei alatt él. Sokan elhatározzák, hogy hónap végén a „maradékot” félreteszik, de valahogy sosincs maradék, mire odajutnak. Érdemes tehát a hónap első kiadásaként a megtakarítást, jobb esetben befektetést elintézni. Magyar körülmények között akár 10%-os megtakarítási ráta is megfelelő lehet, de fontos, hogy a teljes költségbe beleszámoljuk az ingatlanfelújítást és az autócserét is, még ha éppen nem is aktuális az adott hónapban.

Persze ha már megtörtént a baj, nem sokat segít a megelőzésről beszélni. Ilyenkor a legegyszerűbb az autó feladása, még ha először elképzelhetetlennek tűnik is, de a hobbik, kikapcsolódások költségén is sokat lehet vágni.

Felületes megoldások

A második lépésben érdemes megtalálni, hogy mi okozza a túlköltést. Enélkül minden más olyan lesz, mint egy diéta, ami után visszaesik az ember. Coachingok során gyakran feljön, hogy valaki egyszerűen nem ismer mást, csak hogy leüríti minden hónapban a bankszámláját. Ennél jobbat nem tud. Másoknak a barátok, család nyomása okoz elviselhetetlen terhet. Szeptember elején találkoztam valakivel, azt kérdezte, hogy hol voltam nyaralni. Neki kellemetlen volt, hogy mi most nem nyaraltunk (legalábbis úgy biztosan nem, ahogy ő gondolta). Tudom, hogy emiatt sokan kellemetlenül érzik magukat, de szerencsére a társaság nyomása nálam nem nagyon működik.

Ebben egyébként segítség lehet, ha az ember kicsit lekapcsolódik a (közösségi) médiáról. A hírek, posztok sokszor torzítják el jelentősen a valósággal való kapcsolatunkat. Sokkal hasznosabb, ha az ember valódi, mély emberi kapcsolatokat alakít ki, amelyek központjában nem a pénz áll. Nagyon hamar átértékeljük az életünket, ha elkezdünk másoknak segíteni.

Végül pedig be kell látni, hogy minden nem fér bele. Ha olvastad a korábbi bejegyzésem, akkor tudod, hogy az élettartam kereset általában korlátos dolog. Emiatt el kell dönteni, hogy mire költjük azt. Előfordul, hogy éppen olyan helyzetben vagyunk, hogy nem tudunk egyszerre lakást felújítani, befektetni és még a gyereknek is előkészíteni a saját lakás önerejét. De ha hosszabb távon sem reális a cél, akkor el kell gondolkozni azon, hogy elég fontos-e ahhoz, hogy más célokból, esetleg az életszínvonalunkból lejjebb adjunk-e miatta.

A végére egy jó hír

A nehéz időszakok nem tartanak örökké. Ugyan „normál esetben” a bevételek megugrását felesleges várni, a kiadások jelentősen változnak az élet során. Sok gyerek mellett, annuitásos lakáshitellel az első évek potenciálisan sokkal nehezebbek. De némi idővel, munkával (különösen, ha elfogadjuk, hogy mindent nem lehet) és a megtakarítás, befektetések folyamatos növelésével a teher egyre csökken.

Ha képesen vagyunk a lehetőségeinknek megfelelően élni az életünket, akkor nem csupán az életünk pénzügyi része javul (a stressz csökken), hanem más területeken is kiegyensúlyozottabbak leszünk.

3 comments on “Pénzügyi stressz – nem kéne, hogy ilyen gyakori legyen

 1. Csodálkozom h csodálkozol mekkora probléma ez Amcsiban, a hitelkártya, a magamutogatás, és az „annyit érsz amennyi pénzed van” őshazájában 🙂

  Nagyon helyesen (de szerintem még így sem elég nyomatékkal) leírod (legalábbis én így értettem) hogy ez első sorban pszichológiai (társadalmi?) probléma.

  Egyszerűen mindenki azt hiszi (hiszen ez jön a ) a több fogyasztástól lesz boldogabb.

  Hirtelen a világvége várók jutnak eszembe. Nem jött el az akármi, de még jobban hisznek, és eljönnek jöőre is. Ugyanígy a legtöbben nem lesznek boldogabbak a több fogyasztástól, de valamiért azt hiszik akkor még több pénzt kell költeni (majd a még drágább autótól boldogabb leszek).

  1. akarmennyire is hanyatlik a nyugat, ez nem “Amcsiban” problema hanem mindenutt a vilagon, mert ez az emberi termeszet. Mindenki a boldogsagot hajszolja, es meg akarja mutatni a szomszednak hogy mennyire sikeres. Jartam Del-Azsiaban es ott ugyanez megy, csak persze mas a budget. De az orosz oligarchak is azon versenyeznek kinek van nagyobb yachtja, pedig ugye azok sem “amcsik”

 2. *
  „hiszen ez jön a (mindenhonnan)”
  akart lenni csak kisebb nagyobb jel közé raktam és eltűnt, gondolom html tagnek vette…

Comments are closed.