Pénzügyi tudatosság: itt kezdd el

Ez az oldal segít eligazodni a legfontosabb témákban, lényegében összegyűjtöttem ide az összes linket, ami segíthet a pénzügyi tudatosság témakörében.

Pénzügyi tudatosság alapjai

Az első, és legfontosabb, hogy a költségvetésedet tedd rendbe. Már három bejegyzést írtam ebben a témában:

Egy sima excellel vagy kockáspapírral is el lehet kezdeni, nem is muszáj nagyon részletesen követni. Érdemes a céltartalékokra odafigyelni, mert sokan ott rontják el. Meglepődnek, hogy egy kocsira párhavonta százezreket kell költeni!

Példának bemutatom, hogy hogyan lehet akár minimálbérből is megélni.

Természetesen én a saját rendszeremben hiszek (bár kétségtelenül a bonyolultabb oldalon van). Legfőképp, mert bemutatja, hogy valóban mennyivel vagy gazdagabb havonta, de sok más hasznos funkciója is van.

ingyenes költségkövető eszköz
kattintással eléred


Még videós használati útmutatót is készítettem hozzá.

Célok

Ugyan keveset beszélünk róla, de mindenképp érdemes arról beszélni, hogy mik a céljaink. A felnőtt kor 40-60 aktív évből áll. Ha nem tudod, hogy merre mész, akkor teljesen biztos, hogy nem fogsz odaérni.

Különösen fontos, hogy csinálsz valamit, mert azt szoktad meg. Csak nem tudod, hogy hova vezet. Hiszen pénzügyi szempontból bármilyen stratégia a többiről való lemondással jár.

Nekem teljesen mindegy, ha minden pénzedet elköltöd, ha tudod, hogy ez azzal jár, hogy néha nélkülözhetsz, vagy minden pénzedet megtakarítod, vagyont építesz vele, és ma nélkülözöl. A kérdés, hogy te elégedett vagy-e vele?

Bevételek és további lépések

Ugyan azt gondolom, hogy nem jó cél, hogy többet keresel, mint amilyen rosszul bánsz a pénzzel, de mindenképp érdemes elgondolkozni a növelésén.

Ha alapvetően nem csinálsz mást, könnyű kiszámoni, hogy mennyit keresel egy élet alatt.

Ezeknek a lépéseknek az elvégzése után remélhetőleg egyre gazdagabb leszel. Szinte bárki számára elérhető az, hogy párezer forintot eltesz a jövőjére. 40 év alatt már 10% megtakarítás is akkora vagyonná nőheti ki magát, hogy egy ideig megélhetsz csak a hozamaiból.

pénzügyi tudatosság
Itt olvashatsz a korai nyugdíjról is.

Természetesen ennek alapfeltétele, hogy okosan fektess be. Sajnos a pénzügyek világa teli van megkérdőjelezhető emberekkel, de nevezhetjük őket szélhámosoknak is. Mivel a meggazdagodás „minden pénzt megér„, ezért rengeteg pénzt elkérnek alapinformációkért, nem működő tippekért, kurzusokért.

A legjobban akkor jársz, ha te személyesen képes vagy döntéseket hozni. Én mindenkit arra buzdítok, hogy minél többet tanuljon valóban sikeres emberektől (ne azoktól, akik ezt reklámozzák). Ez viszont időbe telik, ezért nem gond, ha egy ideig „alacsony”, de „biztos” és „likvid” befektetésekben van a pénzed.

Ha viszont már van némi pénzed, akkor nem biztos, hogy ráérsz tanulgatni, ezzel a céllal hoztam létre egy befektetőképző kurzust. Ennek részleteit itt találod.

Itt bemutattam, hogy milyen állampapírok vannak, hogyan lehet azokat megvásárolni és kinek valóak.

A biztonság kedvéért írtam a rossz befektetési tanácsokról és arról is, hogy hogy mi az a piramis vagy a Ponzi séma. A NYESZ és UL termékekről, de a TBSZ számla sokkal fontosabb náluk.

Természetesen erről a témáról fogok még írni, mert sok érdekességet tartalmaz.

Ha elakadnál – pénzügyi coaching

A pénzügyek világa tud nagyon bonyolultnak kinézni (pedig nem az!). Éppen ezért hoztam létre a pénzügyi coachingot, amely akár ingyenesen személyreszabott segítséget nyújt, hogy el tudj igazodni a pénzügyek világában, meg tudd határozni a céljaidat.

Létrehoztuk a facebook csoportunkat, ahol bátran kérdezhetsz (bár ezt megteheted bármelyik poszt alatt is vagy a coachingon is).

Remélem tetszett a bejegyzés a pénzügyi tudatosság témakörében, gyere vissza minden héten, illetve a lenti gombbal keresd fel a facebook oldalam.

One comment on “Pénzügyi tudatosság: itt kezdd el”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük