Piramisjáték, Ponzi és pilóta

Szeretek csalásokkal, megkérdőjelezhető befektetésekkel, üzleti modellekkel foglalkozni. Sokszor emlegetem a piramisjáték kifejezést is, de nem vagyok abban biztos, hogy mindenki ugyanazt érti alatta. Ebben a bejegyzésben igyekszem rendet tenni a különböző csalástípusok között, illetve példákkal szemléltetni őket.

Elindítottam a facebook csoportunkat, ahol gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot. Lépj be te is!

A bejegyzésről készült videót itt találod.

Ponzi-séma

Charles Ponzi nevét bizonyára sokan hallották. Akit érdekel mélyen a története, mindenképp nézze meg Patrick Boyle videóját a témában, nagyon érdekes. Az alapötlete egyébként akár működhetett volna, de nem sokáig, és érdemes volumenben nagyon nehéz lett volna értékesíteni is.

A Ponzi-séma arról szól, hogy magas (általában a reálisnál sokkal magasabb) hozamot ígérve hirdetnek egy befektetést. Az első befektetők gond nélkül visszakapják a pénzüket, így egyre gyorsabban terjed a nagyszerű befektetés híre. Amíg a befolyó pénz több mint a kimenő, „nincs baj”, hiszen a szervező a befolyó pénzből ki tudja fizetni az esetleges elsétálókat. A rendszer azonban fenntarthatatlan. Egyszer be fog dőlni, akkor pedig a befektetők elvesztik a pénzüket.

Sokszor azt látjuk, hogy erős ösztönzők vannak arra, hogy újra befektessük a pénzünket, illetve hogy sokáig tartsuk a befektetést. Ilyen esetekben gyakran megjelennek a komoly kiutalási költségek, vagy az extra hozam a régebbi befektetőknek.

Az összes ma bemutatott „üzleti modellre” igaz, hogy önmagában a működő, hihető üzlettől még nem lesz kevéssé Ponzi. Ahogy a csőd sem tesz valamit feltétlen csalássá. Például egy bank garantáltan fizetésképtelen lesz, ha mindenki ki akarja venni a betétjét, hiszen kevésbé likvid eszközökbe fektet. Ettől függetlenül az üzleti modell fenntartható, elméletben a betéteket bőven fedezi a saját tőke és a hitelek értéke.

Hazánkban nemrég „Bróker Marcsi” bukott le hasonló konstrukcióval. A befektetésre biztos 22%-os hozamot ígért, de ezt csak a hamar kiszállók kapták meg.

Tavaly halt meg Bernie Madoff, aki korunk egyik legnagyobb csalássorozatát követte el. Mivel már a 60-as évektől komoly tőzsdei jelenléte volt, jó kapcsolatokkal rendelkezett. Ugyan a kétezres évek elején többen is csalással vádolták, senki nem figyelt rájuk. Az ügyfélszámlákon egyszerűen hamis adatokat mutatott ki. Végül 2008 decemberében tartóztatták le. Emlékeimben az IlFerro él még élénken, de bizonyára sok más bukott rendszer volt még hazánkban.

Piramis játék

Sokszor a Ponzi-séma szinonimájaként használjuk, de nem teljesen ugyanaz. Az alapgondolat nagyon egyszerű ebben az esetben is: a bevétel más emberek beszervezéséből (magad alá szervezéséből) jön. A probléma azonban az, hogy ha mindenki 10 embert be tud szervezni, akkor 10 szint alatt kimerítjük a föld lakosságát. Természetesen az átlagos piramis nem világméretű, habár az internet nagy piacot nyitott meg.

piramisjáték
MLM piramis-e?

A legtöbb MLM értékesítő azt gondolja, hogy ha van termék vagy szolgáltatás a képben, akkor a piramisjáték ki van zárva. Ez azonban csak a „meztelen” piramist (vagy más néven pilótajátékot) határolja el. Én sokkal inkább a termék hasznosságára helyezném a hangsúlyt, ami azonban egy sokkal kevésbé megfogható dolog.

Van például egy csapat, aki oktatás, egészség és vállalkozás vonalon próbálja behúzni a naiv embereket. A tény, hogy oktatni csak hasznos tudást érdemes és vállalkozni sem tudnak (amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy MLM-ben dolgoznak) a szolgáltatást teljesen haszontalanná teszi. Így tehát előre lehet tudni, hogy a pénz a további tagok beszervezésében van.

MLM

De szinte bármelyik MLM-lovagot nézve látni fogod, hogy a túlárazott termékek eladása helyett a beszervezésre összpontosít. Az MLM-ek fő hívóereje – az anyagi függetlenség – sem termékeladásból, hanem beszervezésből és mások eladásaiból való megélést jelent. Ismersz olyat, aki beszervezés (alatta levő hierarchia) nélkül megél MLM-ből?

Pilótajáték

A piramisjáték egyik alternatív formája a pilótajáték. A lényege, hogy valaki akkor kerül kifizetésre, amikor elegendő embert húz be (ő lesz a pilóta és elszáll). Ezekben általában semmilyen termék nincs. Hazánkban a 90-es évek elején ez a tevékenység szinte megszűnt, már csak az interneten jelentkeznek be néha ilyenek rövid időre.

Helyét szép lassan átvette a termékértékesítéssel összekapcsolt piramis. Ahogy említettem, sokan a most működő MLM-eket is ezzel vádolják, nekem pedig nincsenek jó ellenérveim.

Itthon a OneCoin hasított nem is olyan régen, de korábban a ScienNetre is a piramis árnyéka vetődött.

Hogy tanulhatunk-e valamit ezekből? Az biztos, hogy ami túl jónak hangzik, az valószínűleg nem igaz. A Ponzi-sémák egyébként az ígéretekből lejjebb vettek, ezért sokszor beleolvadnak a környezetbe, egyikről-másikról nagyon nehéz kijelenteni, hogy az-e. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy amíg vannak emberek, akik elhiszik, hogy meg tudják verni a piacot bármilyen befektetői tudás nélkül, vagy az okostelefonjuk segítségével komoly munka nélkül kereshetnek pénzt (tehát van ingyenebéd), addig ilyen vállalatok is lesznek.

Ha szeretnél értékesítés nélkül a pénzügyeidről beszélgetni, nézd meg a pénzügyi coachingom.

One comment on “Piramisjáték, Ponzi és pilóta”

Comments are closed.