PMÁP kamatprémium változása

A PMÁP kamatprémium január 20-i csökkenése után a Bankmonitor készített egy összeállítást a MÁP+ és a PMÁP jelenlegi kamatáról.

Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd azt is! 😉

A PMÁP a fogyasztóiár-indexhez kötött kamatozású állampapír, melyből az 5 éve futamidejű kamatprémiuma csökkent 1,25%-ra. Ez azt jelenti, hogy az aktuálisan (általában az előző félévben) publikált KSH árindex (köznapi nevén infláció) +1,25% éves hozamot ad az adott periódusban. Így jelenleg az új kibocsátású papír 4,58%-os hozammal kecsegtet. Érdemes megjegyezni, hogy a PMÁP félévente kamatot fizet, azzal érdemes foglalkozni.

Ezzel szemben a MÁP+ kamata nem változott. Ez egy sávos kamatozású termék, ezért kibocsátásakor tudni lehet, hogy mennyi lesz az elért hozam. A MÁP+ a kapott kamatot újra befekteti, így ezzel akár 5 évig nem is kell foglalkozni.

A kettőt összehasonlítva jelenleg azt látjuk, hogy amennyiben a jelenleg hatályos infláció marad, akkor az 5 éves futamidő alatt a MÁP+ a nyerő. Természetesen, ha az infláció meglódul, akkor könnyen lehet, hogy a PMÁP lesz a nyerő.

Nem teljesen tartozik ide, de érdemes megjegyezni, hogy az euró alapú állampapír (P€MÁP) prémiuma is a PMÁP kamatprémium szintjével egyezik meg, így a nominális hozam különbségét kizárólag az eurozóna és a magyar infláció közti különbség adja. A két termék minden másban teljesen megegyező. Ha valaki dönteni szeretne a kettő közt, akkor azt kell mérlegelni, hogy vajon hogyan fog alakulni az euró-forint árfolyam és a két infláció különbsége.

Hogy érdemes-e bármelyiket megvásárolni, sajnos nem tudom megmondani. De ha szeretnél beszélgetni akár erről, vagy más pénzügyi témáról, jelentkezz a személyes pénzügyi coachingomra.

A Bankmonitor eredeti bejegyzése itt található.

Remélem tetszett a bejegyzés, kommentelj bátran, nézz körbe, vagy oszd meg a barátaid közt (kattints a lenti facebook gombra).

Korábbi tartalmak:

Comments are closed.