Sabbatical – ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket.

Pihenés

Az egyik fő ok, amiért szerettem volna kicsit kilépni a munkaerőpiacról az volt, hogy túlságosan sokat dolgoztam előtte. A munkahelyem mellett legalább két komoly mellékállásom volt, ami eléggé szétaprózta az időmet, emiatt csökkent a munkakedvem.

Facebook csoportunkban gyakrabban és más formában is tudjuk tartani a kapcsolatot.
A bejegyzés hallgatható verzióját itt találod.

Azt tudom mondani, hogy valóban sikerült kipihennem magam. Nemcsak a munkakedvem tért vissza, de több időt tudtam tölteni KonyhaTündérrel is. Érdekes volt, hogy egy évvel ezelőtt, amikor ugyancsak egy hétre kaptunk kölcsöngyerekeket, akkor KonyhaTündérre szakadt szinte minden teendő velük kapcsolatban, most pedig én tudtam több időt velük tölteni.

sabbatical

A hobbijaimat sajnos nem sikerült olyan jól elmélyíteni, ahogy szerettem volna. Van két projekt, amiben szívesen kiteljesednék, ha sokkal több időm lenne. Sajnos az egyiket nem sikerült megvalósítani, mert ugyan nekem lett volna rá időm, de a partneremnek nem. A másik kizárólag rajtam múlt, ott inkább csak bele kellett volna tenni pár teljes napot, de inkább mással foglalkoztam.

Annak viszont nagyon örülök, hogy néhány régóta halogatott könyvnek a végére jártam. Nyelvtanulással is foglalkoztam, még ha nem is az elvárt ütemben, de haladtam vele. Összejött viszont nagyon sok találkozás olyan ismerősökkel, akikkel különben esélytelen lett volna.

Munka

Sabbatical beszámolóban ez egy érdekes pont. Mivel az egyéni vállalkozásomat nem hagytam abba, ezért nem volt kérdés, hogy dolgoznom kell. Sokkal több időm volt egyéni ügyfelekkel foglalkozni, ennek egy jelentős részét nagyon élveztem, nyilván ez elég változó terheléssel járt.

Az egyik nagy tanulság talán ez is lehet számomra: rövidebb szombatév is elég (értsd: meghosszabbított nyaralás), ha tényleg minden munkát abbahagyok, és a pihenésre, hobbikra koncentrálok. Mert ezen időszak alatt, különösen a végén, azt tapasztaltam, hogy vágyok több munka után. Ugyan nem bántam volna, ha az eredeti terveimnek megfelelően, december végéig tart a szabadság, de sajnos a munka elszólított. Azt is elmondhatom, hogy a munkát sokkal nagyobb motivációval kezdtem, mint amennyivel májusban rendelkeztem. 

A csúnya pénzügyek

Gondolom azt nem kell már bemutatnom senkinek, hogy a költségeink pofátlanul alacsony szinten vannak. Ennek megfelelően, amikor mindketten dolgozunk, kellemes megtakarítási rátát sikerül elérni.

A sabbatical alatt ugyan nem volt cél, hogy magas életszínvonalon éljünk, nagy utazásokat sem terveztünk, de a lakhatás közel 200 ezres költségét attól ki kellett fizetni, ahogy a többi tétel sem lett olcsóbb. Érdekes módon viszont – különböző vállalkozási bevételeknek köszönhetően – még így is sikerült megtakarítást elérni. Ugyan az összegekre senki sem tekintene nagy büszkeséggel, de ennél én sokkal rosszabbra számítottam (vagy nyolcszor újraszámoltam, hogy biztos legyek benne). Nyilván ehhez az is kellett, hogy KonyhaTündér rendszeres jövedelemmel rendelkezzen, és hogy némileg visszafogottabb legyen és rövidebb ideig tartson.

Tanulságok

Ahogy már említettem, ha dolgozni szeretne az ember, akkor ne menjen sabbaticalra. Valószínűleg legközelebb el kell utaznom, hogy jobban tudjak azokra a tevékenységekre fókuszálni, amelyekkel az időmet szeretném tölteni… Országváltást sem szeretnék még egyszer erre az időszakra tervezni. Nagyon örülök viszont a kapcsolatoknak, amiket tudtam ápolni ezen időszak alatt.

Azt is meg kellett tapasztalnom, hogy egy kis pihenés sokat segít a motiváció visszaszerzésében. Éppen ezért azt gondolom, hogy még fogok ilyet csinálni. Úgy tűnik, hogy a mostani munkatempóm miatt ez szükséges is lesz, remélem, hogy akkor KonyhaTündér is csatlakozik majd hozzám. Egyébként tudom ajánlani másnak is, ha megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük